lukier - 7892 przepisów (strona:221/527)

Pierniczki alpejskie-mięciutkie pierniczki 186

łyżki kakao 100 ml śmietany 18 % 1 i ½ łyżeczki sody opakowanie  przyprawy do piernika  łyżeczka kawy rozpuszczalnej 125 g masła (prawdziwego KLIK) 200 g płynnego miodu Lukier:   szklanka cukru pudru + białko ozdoby cukiernicze pisaki cukiernicze Masło , przyprawę do piernika i miód przekładam do rondelka i mieszam do rozpuszczenia się składników.  Kakao przesiewam do mąki i mieszam(...)śliczne foremki kupicie tutaj: KLIK  Aby zrobić choinkę potrzebne są  różne wielkości ( 6 sztuk) jednego wzorku foremek, gwiazdek  lub kwiatuszków . Po upieczeniu i ostudzeniu, sklejamy je lukrem i ozdabiamy przejrzyjcie gazetki, wybrałam parę propozycji

Takie tam pichcenie
Waniliowe ciasteczka z Rudolfem 217

czasie piec w 180 st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce.    Łyżkę cukru pudru wymieszać z odrobiną wody, do powstania gęstego lukru. Czerwone groszki przyklejać do ciasteczek za pomocą lukru (noski Rudolfów). Rozpuszczoną czekoladę przełożyć do tutki z papieru do pieczenia lub do rękawa cukierniczego z cieniutką końcówką. Na ciastkach, tuż

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik krakowski 182

budynie waniliowe (bez cukru) - 1 laska wanilii - 2 łyżki ekstraktu waniliowego - bakalie (rodzynki, suszona żurawina) ok. 120g + łyżeczka mąki pszennej Dodatkowo (do posmarowania „kratki”): - 1 żółtko - 1 łyżeczka mleka Lukier: - 6 łyżek cukru pudru - sok z ½ cytryny Wieczorem, dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy(...)pieczemy 1,5 godziny. Upieczony zostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do ostudzenia (u mnie na noc). Z cukru pudru i soku wyciśniętego z ½ cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest dobry, tłusty, prawdziwy twaróg

mojewypiekiinietylko
Strudel makowy z kruszonką 149

skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli 1 łyżka mielonych orzechów włoskich olejek migdałowy Kruszonka: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 łyżki cukru trzcinowego brązowego Biały lukier do polania Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier z wanilią,  szczyptę soli i suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać(...)minut aby ciasto podrosło, po czym pieczemy w 180*c  około 35-40 minut, gdyby wierzch za mocno się rumienił przykryć folią aluminiową. Zimne ciasto dekorujemy białym lukrem. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Proste ciasto mocno pomarańczowe 240

mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 g cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3 jajka 1/2 szklanki oleju Składniki na lukier: 1 łyżka soku z pomarańczy 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: odrobina kandyzowanej skórki pomarańczy CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Z dwóch(...)pieczenia i pieczemy około 60 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  3. W małej miseczce cukier puder rozcieramy z sokiem z pomarańczy. Lukrem polewamy ciasto, całość posypujemy kandyzowaną skórką. Smacznego

My Culinary Art
Świąteczne pierniki z syropem z agawy 175

łyżki roztopionego masła 1 duże jajko 2 -3 saszetki przyprawy korzennej do piernika ½ łyżeczki sody (im więcej sody, tym bardziej urosną pierniki) Dodatkowo: dekoracje przy pomocy: pisaków cukrowych, lukru,  gotowych cukiereczków dekoracyjnych, barwników spożywczych i masy cukrowej Syrop podgrzewamy w garnku. Następnie dodajemy przyprawę korzenną (ilość wedle uznania) oraz przesiane kakao. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie(...)pomocy foremek i układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy ok. 10-15 minut w 180 stopniach C. Następnie studzimy. Gotowe pierniczki dekorujemy wg uznania przy pomocy lukru i gotowych dekoracji cukrowych. Pierniki przechowujemy w zamkniętym pojemniku

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto cytrynowe (cytrynowiec) 197

serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki lukier:   Sok z 1 cytryny   10 łyżek cukru pudru   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)nasączony biszkopt wylewamy masę cytrynową Równomiernie rozkładamy po całości Rozkładamy bitą śmietanę Na talerzyk wylewamy wódkę i nasączmy ją herbatniki Nasączone herbatniki kładziemy kolejno na cieście Całość polewamy cukrem lukrem-Gotowe

Sprawdzone przepisy kulinarne
Korzenne pierniczki wg. przepisu pani Haliny 158

Składniki: 10 dkg cukru drobnego Diamant,  30 dkg maki,  pół szklanki miodu,  łyżeczka przyprawy korzennej, łyżka masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia,  2 jajka.  Lukier:  10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem waniliowym lub dodatkiem kakao,  1 białko.  Wykonanie: Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy(...)pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy je, wycinamy pierniczki. Układamy delikatnie na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłozonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Gdy pierniczki wystygną dekorujemy je lukrem białym lub brazowym

Anioły w kuchni
Lebkuchen czyli niemieckie pierniczki 165

być klonowy, z agawy itd..) 3 łyżki korzennej przyprawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 85 gram masła 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i z cytryny lukier (1 szklanka cukru pudru+ 3 łyżki soku z cytryny) Masło podgrzewam z miodem i syropem do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę(...)razu wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kratkę by się wystudziły. Następnie umieszczamy je w szczelnie zamkniętym pojemniku na kilka dni. Na kilka dni przed spożyciem ozdabiamy pierniczki lukrem. Smacznych Świąt życzy Klaudia

Mango Papaja
lebkuchen pyszne świąteczne pierniczki 321

płynnego miodu 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamony, mielonego 1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej dodatkowo: lukier wykonanie: W rondelu na małym ogniu podgrzewamy masło z miodem, do całkowitego rozpuszczenia się masła. Następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Pozostałe suche składniki mieszamy w misce wraz z kandyzowaną skórka pomarańczową, wlewamy(...)upieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia (gdyby były bardzo miękkie pozostawiamy je przez ok. 2 min. na blaszce a następnie wykładamy na kratkę). Po wystygnięciu polewamy je rzadkim lukrem. Gdyby pierniczki stwardniały umieszczamy je w wilgotnym pomieszczeniu lub do naczynia w którym je przechowujemy umieszczamy kawałki jabłek aby nabrały od nich wilgoci (jabłka często wymieniamy aby nie spleśniały). (inspiracja

Domowy Smak Jedzenia
MIĘKKIE NADZIEWANE PIERNICZKI 387

Któż z Nas nie lubi nadziewanych pierniczków tzw alpejskich? Jedne z lepszych jakie jadłam to właśnie te prezentowane przeze mnie.Są puszyste,mięciutkie..a oblane czekoladą bądź posmarowane domowym lukrem są idealne...co gorsza uzależniające...trzeba je chować przed domownikami by dotrwały do Świąt. Składniki na ok 100-120 szt: 1kg mąki 400 g miodu 1 przyprawa do piernika(...)Pierniczki są miękkie przez cały czas,chodź im dłużej leżakują w chłodnym miejscu tym są smaczniejsze.Można je oblać rozpuszczoną czekoladą z 2-3 łyżkami masła bądź zrobić domowy lukier,taki jaki już prezentowałam http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/12/swiateczne-pierniczki.html   Polecam Wam moje pierniczki.Zaprezentowałam wszystkie,które są tego warte...zawsze piekę 3 rodzaje,pakuję w ozdobne puszki bądź woreczki

Niespełnione zdolności kulinarne
Makowiec na szybko 2177

Helio 2/3 szkl cukru 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki skórki pomarańczowej Helio 50 g orzechów włoskich Lukier: 1 i 1/3 szkl cukru pudru 3 łyżki zimnej wody Przygotowanie: W misce połączyć bułkę tartą, kakao, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę(...)stopni z termoobiegiem i piec 40 minut. Wyjąć przykryć z wierzchu papierem do pieczenia i piec kolejne 30 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Z zimnego makowca zdjąć papier, polać lukrem i udekorować. Inspiracja Gotuję, bo lubię

Ala piecze i gotuje
Kakaowe ciasteczko z orzeszkiem do świątecznej puszki 179

się czymś ubrudzę, a natychmiast potrzebuję czystej dłoni, po prostu wycieram ją w fartuch. I tak po tych ośmiu godzinach idzie do prania; czekolada, mąka, cukier puder czy lukier lądują więc na nim nieustannie. Wczoraj dokładnie omączoną dłoń wytarłam w czarne spodnie... Nowy, wyuczony odruch.  Chyba powinnam w domu też nosić fartuch... Tylko mam go tak codziennie prać(...)każdym razie - zapełniłam ciasteczkami kolejne cztery puszki. Bardzo efektywny dzień. Oglądając piękne dekoracje na facebooku i innych blogach, mam ochotę upiec pierniczki idealne pod lukier królewski, ale obawiam się, że w tym roku nie znajdę czasu na długie godziny lukrowania... A szkoda, bo zawsze mnie taki cudeńka zachwycają, i ciągle obiecuję sobie, że będę więcej ćwiczyć. Wracając do meritum

Pożeraczka, czyli raz adobrze
serowe gwiazdeczki z lukrem 447

smaczne ciasteczka serowe, które mimo iż nie zawierają spulchniacza to w pieczeniu rosną i trochę przypominają ciasto francuskie. Do ciasta nie dodaje się cukru, cała ich słodycz pochodzi z lukru. Z podanej porcji wychodzi około 100 małych ciasteczek.  Składniki: 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej + do podsypania  200 g białego sera z kostki 150 g masła 2 żółtka(...)lukier: 1 białko około 3/4 cukru pudru kolorowa posypka cukrowa Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować obficie podsypywać mąką i wycinać foremkami ciasteczka. Układać je na blaszce z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C, piec około kwadransa.  Białko utrzeć z cukrem pudrem. Wystudzone ciasteczka lukrować i zdobić cukierkami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżówki z serem 152

mała łyżeczka olejku waniliowego Masa serowa - 600 g serka białego ( u mnie "mój ulubiony"z wielunia,nie ma żadnych zbędnych dodatków ) - 4 duże łyżki cukru pudru - 1 żółtko Lukier - 6 dużych łyżek cukru pudru - 2 duże łyżki soku z cytryny - 4 duże łyżki ciepłej wody Drożdże rozrobić z cukrem i częścią mleka ,wlać do miski z przesianą mąką(...)koloru :) W tym czasie szykujemy drugą porcję bułek tak samo jak pierwszą. Tak pięknie rosną.... Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę i jeszcze ciepłe ale nie gorące polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem . Smacznego

Wypieki Rene

Proponowane wyszukiwania