niż 2. Składniki: 150g ryżu arborio (do risotto) szklaneczka bulionu warzywnego lub drobiowego 175ml białego wytrawnego wina (kieliszek) 1/2 białej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 250g szparagów 125g wędzonego łososia porwanego na mniejsze kawałki widelcem masło do smażenia oliwa z oliwek 2 garście startego parmezanu/grana padano Sposób przygotowania: Szparagi myjemy, odkrajamy im główki i odkładamy. Od pozostałych nóżek odkrywamy zdrewniałe(...)jedwabisty na zewnątrz, ale leciutko twardawy w środku. Powinno to zająć 18-20 minut. Pod koniec mieszania (3 minuty przed końcem) dodajemy do ryżu odłożone wcześniej główki szparagów i łososia. Po zdjęciu z ognia dodajemy do risotta garść parmezanu. Resztą sera posypujemy porcje po wyłożeniu na talerz. UWAGA! Soli używam tylko na początku do cebuli, by się nie przysmażyła. Samo
W kuchni wieczoremŁososia dokładnie myjemy i osuszonego nacieramy oliwą z oliwek i mieszanką z 1 płaskiej łyżeczki soli i słodkiej papryki. Grillujemy z dwóch stron po 5-6 minut. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy posiekaną cebulę, świeżą kolendrę, sok z limonki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łososia przekładamy na talerz i nakładamy po 2 łyżki salsy na rybę. Podajemy z bagietką
Kredowe Menupracy ale już wieczorem będę tańczyła na domówce. Dla tych, którzy urządzają przyjęcie w domu a jeszcze do końca nie mają pomysłu na menu, mam pewną podpowiedź. Sałatka z łososiem. Szybka, elegancka, wyborna. Składniki: 1 torebka mix sałat ( rukola, rzymska, lodowa itp.) 180 g łososia wędzonego pokrojonego w kostkę 10 pomidorków koktajlowych maly słoik czarnych oliwek
pieprzny smaczekczegoś zupełnie innego, co świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe każdego dnia, jak i przekąska na imprezę sylwestrową. :) Składniki (na 6 porcji): 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego 1 kulka mozzarelli 3 pomidory 200 ml śmietany 30% 4 jajka kilkanaście listków bazylii sól pieprz biały płatki chilli lub odrobina posiekanej papryczki chilli Przygotowanie: Pomidory kroimy w poprzek(...)plastry. Śmietanę i jajka łączymy za pomocą trzepaczki w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę . Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Na nie kładziemy łososia i pomidory i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wszystko posypujemy mozzarellą i posypujemy płatkami chilli, a na wierzch kłądziemy listki bazylii. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra/dół
Zakręcony Widelecrównież dawały czadu! U sąsiadek było na słodko: * Czekoladowy sernik z tofu * Panna Cotta migdałowo-ryżowa z żelem owocowym i ptasie mleczko kokosowe. ____________________________________________________________________________________________ Naprzeciwko * Wegetariański żur na zakwasie owsianym * Łosoś marynowany w napoju kokosowym oraz * Cielęcina z sosem migdałowo orzechowym i whisky Do picia * napój kokosowy z zieloną herbatą i suszonymi owocami. ____________________________________________________________________________________________ Zapachy unosiły się w całej kuchni. Krzątając się(...)wreszcie zasiadłyśmy przy stole by skosztować wszystkich dań. Nasze poszło na 1 ogień! Powiem nieśmiało : BYŁO FANTASTYCZNE ( i nam smakowało najbardziej :D ) Zaraz potem pyszny żur … … i łosoś … … i cielęcina … A na końcu to czego nie mogłam doczekać się najbardziej – sernik czekoladowy i panna cotta. Sernik był fantastyczny – z całą pewnością zrobię taki
Ostra na Słodkoprzy tym bardzo smacznie. Polecam! składniki (3 porcje) 250 - 300 g makaronu Farfalle 1 duża szalotka ok 120 g rzadkiej śmietanki 30 % 100 - 150 g łososia wędzonego, pokrojonego w mniejsze kawałki pieprz łyżka kaparów koperek do posypania - opcjonalnie przygotowanie Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić. Dodać(...)łososia, chwilę obsmażać mieszając. Wlać śmietanę, doprawić pieprzem, dodać kapary. Wymieszać. Podgrzewać przez 2 - 3 minuty na małym ogniu. Doprawić cytryną. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Makaron przełożyć do miski, polać sosem, łososiowym
Stare Garyprzepisów z książki "Mała, Wielka Księga Makaronu" składniki (3 porcje) 250 - 300 g makarony 150 g młodego szpinaku 1 duża szalotka 3 ząbki czosnku 120 g śmietany 200 g łososia wędzonego - może być tzw. sałatkowy sól pieprz gałka muszkatołowa łyżka kaparów do posypania mały pęczek koperku przygotowanie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Szpinak opłukać, obciąć ogonki(...)czosnek, zeszklić. Dodać szpinak i zaczekać aż zmięknie. Wlać śmietanę, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać. Gotować przez 5 minut na małym ogniu. Dodać pokrojonego na małe kawałki łososia. Dobrze wymieszać, doprawić cytryną i podgrzewać na niewielkim ogniu. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić
Stare GarySałatka. Smaczna, prosta i efektowna - a na dodatek, szybka do zrobienia . Można podać w dużym naczyniu, można zrobić małe przystawki. składniki ( 2 - 3 porcje) 100 g wędzonego łososia 7 zielonych szparagów ze słoika lub świeżych 1 jajko ugotowane na twardo koperek kapary do posypania sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz papryka przygotowanie Wymieszać składniki(...)świeże, zgrillować na patelni grillowej. ( odłamujemy koniec szparaga, nie obieramy, szparagi lekko smarujemy oliwą i wrzucamy na patelnię ). Jajka podzielić na ćwiartki, szparagi pokroić na 3 cm kawałki, łososia pokroić w paski, koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem i podawać . Smacznego
Stare Garypost Łosoś gotowany na parze. Łosoś z masłem. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeostatnie porządki i kucharzenie. No i przyszedł wieczór i zachciało mi się "coś" :))))) Zerknęłam do lodówki co mogłabym tu uszczknąć z tych dobrości. No i mój wzrok padł na łososia wędzonego. I już wiedziałam, że to jest własnie to. Zrobiłam, pstryknęłam fotki na szybko i...wszamałam :))) Miałam paczuszkę wędzonego łososia w plastrach , podzieliłam go na mniejsze paski. każdy
Codzienna kuchnia niecodziennaWystarczy taka delikatna kreska. Ja tylko raz tak zrobiłam :D teraz podaję wasabi osobno :) Na ryżu układamy wszystko to, na co mamy ochotę :) Ja tym razem wykorzystałam surowego, wędzonego łososia, paluszki surimi, świeżego ogórka i sałatę lodową. Ale to dość ascetyczny zestaw :) Często do sushi dodaję paprykę, awokado, kawałki dojrzewającego sera czy delikatny twarożek śmietankowy. Wspaniale(...)pasuje również krewetka albo zgrillowany pstrąg czy łosoś. Przygotowując sushi DLA SIEBIE pamiętajcie, ze to WY je będziecie zjadać, więc to WAM musi smakować. I właśnie tym kierujcie się komponując smaki. Kiedy już nałożymy wszystkie składniki, przystępujemy do zwijania. Pomagamy sobie matą, która sprawi, ze rulonik będzie równiutki. Po zrolowaniu ostrym nożem kroimy kawałeczki 2-3 centymetrowe. Sushi
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 150 g wędzonego łososia 4 jajka 4 łyżki koperku 200 g twarogu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz Przygotowanie: Z białek ubijamy pianę i dodajemy do niej żółtka oraz trzy łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy. Rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp(...)stopni C. Twaróg mieszamy z jogurtem, koperkiem, rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem. Rozsmarowujemy na pomidorowym cieście, na wierzchu układamy plastry łososia. Zwijamy roladę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: Ciasto na tartę: 150 g mąki pszennej 100 g masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli Farsz: 300 g filetu z łososia 200 g kurek 1 opakowanie serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami 1 cebula 2 ząbki czosnku pietruszka bazylia gałązka tymianku gałązka rozmarynu 3 jajka 3 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz 2 łyżki klarowanego masła Przygotowanie: Ciasto(...)Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremowy serek i gdy się rozpuści dodajemy posiekane zioła. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy tarty parmezan, pieprz i sól. Na podpieczonym spodzie rozkładamy masę grzybową. Łososia kroimy w kostkę i układamy na farszu z grzybów i serka. Zalewamy sosem jajeczno-serowym. Pieczemy około 25 minut
Smakowity Blog Kulinarnyziarenek ziela angielskiego sól, pieprz Tortellini: 150 g mąki pszennej typ 550 1/2 żółtka 100 ml ciepłej wody garść natki pietruszki i bazylii 25 g masła Farsz: 100 g łososia wędzonego 100 g filetu dorsza 1 łyżka serka Almette z chrzanem kolorowy młotkowany pieprz Przygotowanie: Bulion: Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy razem z rybą do garnka(...)elastycznej konsystencji. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Farsz: Dorsza gotujemy na parze, następnie odstawiamy do wystudzenia, po czym rozdrabniamy widelcem. Wędzonego łososia drobno kroimy, mieszamy z dorszem i serkiem Almette chrzanowym. Przyprawiamy młotkowanym kolorowym pieprzem. Zielone ciasto wałkujemy na bardzo cienki płat, wykrawamy kółka. Na każdym kółku małą łyżeczką nakładamy przygotowany
Smakowity Blog KulinarnySalmon with leek-caper sauce Składniki. 4 filety z łososia bez skórki Ostra marynata cytrynowo-pieprzowa. 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 2 szalotki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek Sos porowo-kaparowy. 1 por mały 2 łyżki kaparów konserwowych 5 dag masła 100 ml wina białego wytrawnego sól pieprz(...)łyżka natki pietruszki Wykonanie. Pieprz syczuański prażyć na patelni, aż zacznie pachnieć, następnie utłuc w moździerzu. Szalotkę posiekać. Połączyć z resztą składników marynaty. Łososia posmarować marynatą i odstawić przynajmniej na 3 h. Sos. Stopić masło, dodać pokrojonego pora i osączone kapary. Smażyć, aż por zmięknie, nie rumienić. Dolać wino i gotować 3 minutki. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki
Kulinarny karnet Christophera