wiecie co z nimi zrobić? Proponuję pasty na kanapki. Będzie to świetna odmiana dla Was i Waszych dzieci i taką "nowość" na pewno zjecie ze smakiem. Potrzebujemy: kawałek łososia, mi został taki wielkości 3x3 cm, miałam parowany łyżeczka łuskanych ziaren konopii, do nabycia TUTAJ 1 ugotowane jajko 1 łodyżka natki pietruszki 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej szczypta białego pieprzu(...)opcjonalnie sól Łososia obieramy z ewentualnych ości i rozgniatamy widelcem razem z jajkiem. Dodajemy do nich posiekaną natkę pietruszki i resztę składników. Mieszamy. Podajemy na świeżym chrupiącym pieczywie. :) Skomentuj
MamaOskarkaząbki czosnku 2 jajka 2 płaskie łyżki skrobii ziemniaczanej garść świeżego koperku garść świeżego szczypiorku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Do podania: kremowy serek Apetina o smaku naturalnym łosoś wędzony koperek Kuskus prażymy na suchej patelni przez ok 3 minuty do zarumienienia, nastęnie przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, aby woda przykryła kaszę), dodajemy płaską łyżeczkę soli(...)natłuszczoną patelnię nakładamy łyżką małe porcje masy, formujemy placuszki i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Najlepiej samkują lekko przyrumienione. Podajemy na ciepło, udekorowane kremowym serkiem Apetina, wędzonym łososiem i koperkiem. Smacznego :) Przepis bierze udział w konkursie "30 minut z Apetiną
Zawsze głodna!serce sezonowy program biedronkowy pt "Smaki Portugalii". Dlatego postanowiłam wyczarować coś nowego, z czym nigdy wcześniej nie miałam do czynienia. Wybór padł na mięso żarłacza błękitnego w zestawieniu z łososiem, owocami morza i warzywami. Wpierw miała być zupa ale zależało mi na czymś bardziej treściwym aby w Dniu Kobiet nie spędzić całego dnia w kuchni ;) Suma summarum wyszła potrawka(...)byle jaka! Mięsna, syta aczkolwiek lekka, a dzięki szczypiorkowi zyskała na dodatkowej intensywnej świeżości. Składniki: - 2 ziemniaki - mieszanka z rekinem i łososiem (Sklep Biedronka, 400g w cenie 9,99PLN) - 1 szklanka bulionu drobiowego lub z kostki rosołowej - pęczek szczypiorku - 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego - makaron Vega z pomidorami (Lubella, świderki nr 22) - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy z oliwek Ziemniaki
upichconaWieczorem, aby nadto nie przeciążać żołądka proponuję sałatkę z najprostszych składników. Niedawno, w ramach współpracy z Łosoś Ustka proponowałam Wam sałatkę z makrelą, którą można znaleźć TUTAJ . Tym razem słów kilka o śledziu. Śledzie to ryby tłuste, ale mało kaloryczne, bo większość tłuszczy jakie posiadają to tłuszcze dobroczynne. Zawierają dużo potasu, a także witaminy A, D i E. Oczywiście(...)mrożone, nie zawsze jednak takie mamy, a te w puszkach często "ratują" nam życie. Potrzebujemy: dwie garście dowolnego miksu sałat 1 pomidor 1 filet śledziowy w oleju Łosoś Ustka 3 łyżki ziaren słonecznika Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 5 listków bazylii szczypta pieprzu i soli Najpierw zajmijmy się przygotowaniem sosu. Liście bazylii wraz z czosnkiem sięgamy
MamaOskarkaŁosoś to moja ulubiona ryba. Uważam, że wymaga prostych dodatków, tylko wtedy jest naprawdę smaczny. Panierka i rozgrzany tłuszcz zdecydowanie mi do niego nie pasują, dlatego wybieram dwie opcje: pieczenie lub grillowanie. Z prażonymi pistacjami, mocno cytrynowy okazał się przepyszny, na pewno jeszcze nie raz powtórzę ten przepis. 2 filety z łososia 100g prażonych pistacji 1 cytryna sól, pieprz
Szefowa kuchniKolejna dość skomplikowana, jednak warta zachodu potrawa :) Zainspirowało mnie TO danie, troszkę je zmieniłam. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: świeży filet z łososia odrobina soku z limonki kilka plastrów limonki pietruszka do dekoracji Składniki na winna galaretkę: 200 ml białego wina 20 g białego cukru 10 g żelatyny w proszku kilka kropli aromatu pomarańczowego Składniki(...)minut. Po tym czasie przekładamy do wysokiego naczynia, od razu wrzucamy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładki mus i wkładamy do lodówki do schłodzenia. 3. Filet z łososia drobno siekamy, doprawiamy odrobiną soku z limonki. Wkładamy do lodówki do lekkiego schłodzenia. 4. Na talerze wykładamy po 3 galaretki, na nie kładziemy po około łyżce tatara. Mus wkładamy
My Culinary Artbyło już późno i musiałam wymyślić obiad na szybko. Na szczęście podczas spaceru zaszłyśmy do sklepu i domu były świeże zioła. Składniki: Makaron (u nas bez glutenowy) 1 porcja łososia Warzywa (u nas szczypiorek, brokuły, szparagi, zielony groszek i kukurydza, ale równie dobrze sprawdza się papryka, pieczarki, marchewka) 1 łyżeczka zgniecionego czosnku 1 łyżeczka zgniecionego imbiru 1 laska trawy cytrynowej(...)łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego pęczek zielonej kolendry 1 łyżka oleju (u nas kokosowy) Wskazówki: Makaron ugotować wg wskazówek producenta. Warzywa kroimy w drobne kawałki. Łososia odcinamy od skóry i kroimy w średnią kostkę. Trawę cytrynową w całości miażdżymy przy użyciu tłuczka do mięsa (jedno silne uderzenie). Kolendrę siekamy drobno. Metoda: Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju
MamaOskarkabyłoby w ryżu, a do brzuszka trafiłaby niewielka jego część :) Dlatego formujemy go w kulki i obtaczamy w "żelazie" :p Potrzebujemy: 4 łyżki ugotowanego ryżu około 50 g łososia 3 łyżki zielonego groszku 3 gałązki tymianku Ponadto: Około 3 łyżki amarantusa ekspandowanego Łososia parujemy z tymiankiem i groszkiem. Obieramy dokładnie z ości i łączymy ryż z rybą i groszkiem
MamaOskarkamakreli, która zawiera duże jej ilości! Zachęciłam Was do spożywania makreli? Zawsze pod ręką możecie mieć taką w puszce, ja właśnie skonsumowałam przepyszną sałatkę z makrelą w oleju od Łosoś Ustka Potrzebujemy: dwie garście miksu sałat, u mnie z roszponką 1 puszka filetów z makreli od Łosoś Ustka 1 pomidor pół zielonego ogórka 2 jaja ugotowane na twardo 4 łodyżki
MamaOskarkaszalotki, 100 g wędzonego łososia, 1 -2 buraki, 1 ogórek, jajka przepiórcze lub kurze, ognista mieszanka przypraw sok z limonki, łyżka miodu, 4 łyżki oliwy, Buraki umyć, ugotować al dente. Lekko przestudzić, obrać i pokroić w kostkę ( około 0,5x0,5 cm). Włożyć do miseczki. Sok z limonki, miód i oliwę wymieszać. Wlać do buraków, wymieszać i odstawić. Jajka ugotować(...)kostkę. Szalotki obrać, posiekać. Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę takiej wielkości na jaką pokroiliśmy buraka. Na talerzu ułożyć buraki, na nich łososia, następnie ogórka. Na wierzchu położyć jajka. Wokół ułożyć cebulę. Posypać ognistą mieszanką przypraw. zastawa
królestwo garówplastry łososia wędzonego, pomarańcza, 4 jajka przepiórcze, 2 szalotki, Szalotki, obrać, przekroić wzdłuż na pół a następnie wzdłuż w cienkie plasterki – w „piórka”. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, przekroić wzdłuż na pół. Pomarańczę dokładnie umyć. Cienko obrać ze skórki. Skórkę pokroić w cienkie paseczki. Sok wycisnąć. Łososia podzielić na 8 części, na każdej ułożyć trochę szalotki i połówkę jajka
królestwo garówProsta, smaczna przekąska idealna na wielkanocne śniadanie. Składniki: 4 jajka 80 g wędzonego łososia 1,5 łyżki gęstego majonezu /plus do dekoracji sól , pieprz, papryka ostra /do smaku liście świeżej sałatki, kapary i czerwony pieprz/do dekoracji Wykonanie: -Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. P rzekroić na pól, wyjąć żółtka. -Żółtka utrzeć z majonezem na gładką(...)masę przy pomocy miksera /można tylko rozgnieść widelcem/, dodać łososia , przyprawy i ponownie krótko zmiksować. -Przygotowanym farszem wypełnić połówki białek. -Jajka ułożyć na półmisku wyłożonym zieloną sałatką, ozdobić kaparami i czerwonym pieprzem. -Doskonałym dodatkiem do farszu może być świeży koperek lub szczypiorek
Zakamarki mojej kuchniWielkanoc nie może się obyć bez faszerowanych jajek Tym razem proponuję jajka napełnione masą łososiowo-jajeczno-chrzanową. Składniki: 6 jajek 100 g łososia szczypiorek dwie łyżki majonezu łyżeczka soku z cytryny łyżeczka chrzanu sól, pieprz ostra papryka Przygotowanie Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy je wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka. Żółtka rozcieramy z majonezem, chrzanem i sokiem(...)cytryny. Dodajemy bardzo drobno pokrojonego łososia i przyprawy. Mieszamy. Połówki jajek napełniamy masą jajeczno-łososiową, na wierzchu układamy posiekany szczypiorek, posypujemy papryką
e-PrzepisyKulinarneobiad – połączona z makaronem świderki tworzy danie niezwykle sycące. Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * ulubione sałaty , u mnie: radicchio , frisee i escarole – ok. 150 g * upieczony łosoś – 100 g * czarne oliwki – 50 g * świeża żurawina – ok. 100 g * oliwa z oliwek – 25 ml * sól, pieprz, cukier, sok z cytryny – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)łyżki cukru, gotujemy do miękkości , owoce wyciągamy. Do kompotu dodajemy odrobinę oliwy , sól, pieprz, sok z cytryny i ewentualnie jeszcze odrobinę cukru do smaku, odstawiamy. Sałaty rwiemy , upieczonego łososia kroimy w kostkę, oliwki kroimy w plasterki. Dodajemy ugotowaną żurawinę i zalewamy przygotowanym dipem. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Gotowe
Ostra na Słodko