łosoś z szpinakiem - 500 przepisów (strona:17/34)

Rolada Szpinakowa 178

szynką. Rolada jest prosta w wykonaniu i wygląda rewelacyjnie. Przepis ten dostałam od mojej teściowe która robi ją również zastępując chrzanowy serek serkiem czosnkowym, a szynkę wędzonym łososiem. Składniki: 450g mrożonego szpinaku masło sól pieprz 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa 4 żółtka 4 białka 2 serki almette chrzanowe szynka Wykonanie: Szpinak rozgrzać na maśle, doprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem

Mama Gotuje
Grillowany łosoś i tagliatelle z zielonym pesto 244

Dlatego tym razem w moje trafił dosyć mięsisty kawałek łososia. Kilka dodatkowych składników i powstała przepyszna kolacja, do zrobienia której, zapraszam również Was. Składniki: 250g fileta z łososia 200g makaronu tagliatelle 50g szpinaku świeżego 50g rukoli 50g orzechów nerkowca 2 ząbki czosnku kilka pomidorków cherry 100ml oliwy z oliwek sok z cytryny sól pieprz cukier Przygotowanie: Filet z łososia dzielimy(...)Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – kładziemy zamarynowane kawałki łososia. Smażymy po około 3 minuty z każdej ze stron. Po usmażeniu zdejmujemy rybę z patelni i pozwalamy jej chwilę odpocząć. W blenderze miksujemy szpinak, rukolę, czosnek i kilka pomidorków wraz z oliwą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy

Jacob Tastes
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM 176

wówczas mogłoby popękać podczas zwijania.  SKŁADNIKI na 4 porcje (8 plastrów) CIASTO SZPINAKOWE 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka ( oddzielnie żółtka i białka) 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE 300-400 g łososia wędzonego w plastrach  300 g delikatnego twarożku śmietankowego (polecam Almette) 2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka(...)200ºC bez termoobiegu. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju. W misce miksujemy żółtka, dosypujemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy odsączony szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną i lśniącą pianę

cool and minty
Rolada szpinakowa 224

Składniki : 40 dag szpinaku - może być mrożony 4 jajka 4 płaty łososia 1 serek Almette śmietankowego smaku 5-6 ząbków czosnku sól, pieprz olej lub masło do smażenia szpinaku Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię z gorącym tłuszczem, na którym przesmażyliśmy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek Smażyć tak długo, aż uzyska gęstą konsystencję ( często mieszać), ewentualnie po rozmrożeniu szpinaku(...)temp. 190 stopni C. przez około 15 -20 min. Wyjąć, ostudzić i przełożyć na folię aluminiową w której będziemy przechowywać roladę Przestudzony płat szpinaku smarujemy delikatnie serkiem i na niego układamy cienkie płaty  z łososia Teraz zwijamy ostrożnie węższym końcem (tym co ma 24 cm), lekko dociskając i tak by cieńszy koniec rolady był na wierzchu- wtedy nie będzie

Proste Potrawy
Rolada szpinakowa z serem i łososiem wędzonym 224

Przystawka w postaci tej rolady, nie tylko atrakcyjnie wygląda, ale też świetnie smakuje.Składniki;  400g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku,  3 jajka,  200g łososia wędzonego,  ser feta i kozi (taki akurat miałam, ale może być riccota, lub też sama feta), sól, pieprz. Wykonanie;Szpinak zmiksować z czosnkiem, żółtkami, solą i pieprzem .Nagrzać piekarnik do 180 stopni(...)ciasta zostawić je na 5 minut do ostygnięcia, a następnie zdjąć papier .Fetę wymieszać z kozim serem wymieszać , całość rozsmarować na upieczonym cieście szpinakowym. Na serek wykładać plastry wędzonego łososia. Całość zrolować, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Kroić na plastry grubości 1,5 cm. Przepis bierze udział w akcji

Anioły w kuchni
Torcik łososiowy 132

Torcik ziemniaczano-szpinakowy otulony plastrami wędzonego łososia. Kolorystycznie i smakowo wyśmienity. W sam raz na końcówkę karnawału. Składniki: • 300 g łososia wędzonego w plastrach • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego • 700 g ziemniaków ugotowanych • 3 jajka • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • zielenina, koper do dekoracji • 1 cytryna(...)tortownicy Wykonanie: • Rozmrożony szpinak wycisnąć i podsmażyć na maśle. • Dodać drobno posiekany czosnek i poddusić chwilę. • Ugotowane ziemniaki dokładnie utłuc na puree. • Wymieszać ziemniaki ze szpinakiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. • Do lekko przestudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać. • Masę ziemniaczano-szpinakową wlać do małej tortownicy o średnicy

To co kocham
Łosoś zapiekany w cieście francuskim 138

sposób mniej oczywisty, oryginalny, z dodatkowymi, ciekawymi nutami smakowymi. Oto nasz sprawdzony przepis na przepysznego łososia w cieście francuskim: Składniki: arkusz ciasta francuskiego 2 kawałki łososia po ok. 200g 200 gramów szpinaku 100g sera feta 100ml śmietany 18% duża, czerwona papryka suszone pomidory w oleju zielone oliwki 200g sera mozarella oliwa z oliwek do posmarowania ciasta białko 1 jajka(...)odpowiedniego odparowania wody. Ciasto francuskie dzielimy na 2 części i rozkładamy na papierze pergaminowym, w razie potrzeby nieco przy tym rozwałkowując. Kładziemy kawałki łososia, posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Pokrywamy je przygotowanym wcześniej szpinakiem, na górę kładziemy paski czerwonej papryki, suszone pomidory i oliwki. Całość spryskujemy oliwą z oliwek i posypujemy startym wcześniej na grubej tarce serem

Aromatyczne Podróże
Makaron z łososiem w sosie szpinakowym 227

tylko łatwo się tak mówi MAKARON Z ŁOSOSIEM W SOSIE SZPINAKOWYM ok 30 minut dla 2 - 3 osób Składniki duża garść liści szpinaku 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek 250 ml śmietany 10 dag łososia (do takich sosów używam skrawków łososiowych) cebula ulubiony makaron sól, pieprz łyżka parmezanu Do dzieła!!! Na oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i chwilę dusimy(...)dodajemy szpinak pozbawiony łodyżek i twardych części. Dusimy aż szpinak zmięknie. Zalewamy śmietaną i dodajemy parmezan. Chwilę razem dusimy (nie doprowadzamy do wrzenia), dodajemy łososia. Makaron gotujemy łączymy z sosem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Rolada szpinakowa z łososiem 232

Mogę powtórzyć ją w piątek na moich imieninach. Będzie garden party. Kto może wpaść - tego zapraszam ! :D  Składniki: 2 opakowania świeżego lub mrożonego szpinaku  w liściach 250 g wędzonego łososia 4 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa  3 ząbki czosnku 2 śmietankowe serki 150 g gładkiego twarogu  1 pęczek(...)cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.  Rozsmarowujemy go na wystudzonym placku.  Na serku równomiernie układamy plastry łososia.  Zwijamy jak roladę.  Roladę mocno owijamy folią do żywności.  Chowamy do lodówki na kilka godzin. Następnie kroimy w grube plastry.  Szpinak podsmażamy na maśle z ząbkami czosnku przetartymi przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Wędzony łosoś i gorgonzola 117

Składniki: 450 g mrożonego szpinaku z ąbek czosnku łyżka masła sól, pieprz, parę kropel cytryny gorgonzola wędzony łosoś serek do smarowania pieczywa ( czosnkowy, śmietankowy, ziołowy - jaki się lubi ) 4 białka Przygotowanie: Na łyżce masła rozmrozić szpinak. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Wystudzić. Rozbełtać białka i dodać do wystudzonego szpinaku, dobrze wymieszać ze szpinakiem i  wylać

Gaździnka warzy
Makaron ze szpinakiem i pieczonym, cytrynowym łososiem 167

mamy obiad idealny. :-) Lekki, sycący, zdrowy i smaczny. Używam makaronu pełnoziarnistego, który ma bardziej wyrazisty smak niż zwykły makaron. 200g makaronu  pęczek świeżego szpinaku 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 filet z łososia 1/2 cytryny olej sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany szpinak(...)łączymy z ugotowanym makaronem. 3. Na drobnych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Łososia nacieramy solą, pieprzem i startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny. 4. Rybę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.  5. Na talerzu układamy makaron ze szpinakiem a na to pokrojone kawałki ryby

Szefowa kuchni
Makaron z wędzonym pstrągiem łososiowym i szpinakiem (fit) 215

rozrabiaków po marketach :) Szczerze polecamy! Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Makaron pełnoziarnisty wstążki dla 4 osób Ok 150g wędzonego pstrąga łososiowego (można użyć wędzonego łososia) Dwie małe garści szpinaku 3 łyżki serka kremowego (jeśli nie zależy nam na niskokaloryczności dania można zastąpić mascarpone) Odrobina oleju  Cytryna Przyprawy: świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej

Kolizje Smaków
Kilka pomysłów na... 167

sosie pomidorowym   Marchewkowe curry z ziemniakami i ciecierzycą  Placki cukiniowe z suszonymi pomidorami, posypane ziarnami dyni; pomidor   Naleśniki gryczane z serkiem chrzanowym, szpinakiem, pomidorami i wędzonym łososiem  mrożony koktajl banan-malina-brzoskwinia z domowymi lodami (dwa rodzaje) Lody malina-mleczko kokosowe, z domowymi lodami "prince polo"  A i bardzo wam dziękuję, za ponad

More food, love and dreams
Tortilla dla zabieganych 163

Szybka przekąska w ciągu dnia.  placek tortilli z nasionami lnu mix sałat ( szpinak, rukola) kilka plastrów łososia wędzonego na zimno 2 szt  suszonych pomidorów chrzan

AZgotuj!
Wspomnienie o cytrynowym łososiu w pysznie zielonej oprawie 162

każdą postacią (no chyba, że go przypadkowo zbytnio wysuszysz lub spalisz ;) Składniki (na 3-4 osoby):  2 świeże filety z łososia norweskiego 1/2 pęczka kopru 3-4 plastry cytryny 4-5 kulek mrożonego szpinaku (może być świeży) 6-7 łyżek śmietany UHT 12% 1 spory ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz czarny świeżo mielony pieprz cytrynowy Przygotowanie: Umytego(...)koprem. I także układamy plastry cytryny. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok 15 - 20 minut. Na ostatnie 5 minut można odkryć by łosoś lekko się zrumienił. W tym czasie przygotowujemy szpinak, na którym podamy naszą rybkę. Zajmie to dosłownie kilka minut. Sparzone kulki szpinaku podsmażamy na maśle. Solimy, pieprzymy. Wcieramy ząbek czosnku. Kiedy szpinak jest miękki podlewamy

Kuchnia po mojemu