łosoś z szpinakiem - 500 przepisów (strona:15/34)

Makaron i łosoś w obiadowym duecie 195

zajmuje 20 minut na zrobienie. Danie podałam na porcelanie  Julia Gold-Bogucice   Składniki: Na dwie porcje: 25 dag grubego makaronu tagliatelle 20 dag wędzonego łososia 15 dag świeżego szpinaku baby 10 dag sera lazur z niebieską pleśnią 1 cebula 1 szklanka słodkiej śmietanki 22% 3 ząbki czosnku ½ cytryny Oliwa do podsmażenia Sól morska do smaku Pieprz biały(...)osolonym wrzątku z łyżeczką oliwy, odcedzić, trzymać w cieple. Szpinak umyć, osuszyć, cebulę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie na patelni, po chwili dodać szpinak, poddusić chwilę pod przykryciem, dodać pokrojonego łososia, skropić sokiem wyciśniętym cytryny, dodać pokrojony w kostkę ser lazur, wlać śmietankę , doprawić do smaku solą oraz białym  pieprzem , mieszać do momentu rozpuszczenia sera, wrzucić ciepły

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i wędzonym łososiem 201

Idealne danie na jesienne dni. Rozgrzewa i poprawia humor. Jednocześnie nie potrzeba do niego wiele pracy i czasu :) Składniki (2,3 porcje): - kilka dużych ziemniaków - 450 g szpinak mrożony - 200 g wędzonego łososia norweskiego - 1 cebula - czarne oliwki - suszone pomidory  - 2 ząbki czosnku - kilka łyżeczek tartego parmezanu - sól, pieprz, mieszanka ziół: rozmaryn, tymianek, papryka słodka, cząber, bazylia, estragon(...)Ziemniaki ugotować na pół surowo. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Dodać szpinak doprawić przyprawami, chwilę poddusić. Oliwki, ziemniaki pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dnie ułożyć plasterki ziemniaków, na to ułożyć 1/3 masy szpinakowej, 1/3 łososia i oliwek. Powtórzyć to dwa razy i doprawić. Piec ok. 30 min w 200 stopniach, 10 minut

Corner With Recipes
Trójkolorowa zapiekanka rybna 407

rybna. Jako zimna przystawka na przyjęcie, dobra jako pomysł na wigilię. Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 400 g filetów z dorsza 300 g filetów z łososia 4 jajek 150 gr śmietany 36% 2 łyżki masła 100 gr szpinaku po 2 łyżki posiekanej natki i koperku+ kilka gałązek koperku sok z połowy cytryny otarta skórka z połowy cytryny sól i pieprz(...)niedużej formie do pasztetu wyłożonej papierem do pieczenia) wysmarować pozostałym masłem. Na dno formy wyłożyć gałązki koperku ( bez twardych łodyżek) na to wyłożyć dorsza, potem dorsza ze szpinakiem i na wierzch łososia. Formę przełożyć do większej formy (np od ciasta) wlać do niej trochę wody i wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przygotować

Cooking for Emily
Kieszonki z kurczaka w sosie śmietanowo-szpinakowym 200

się stało, ale ostatnio w moich daniach dużo szpinaku. Może, dlatego, że moje starsze dziecko jest jego miłośnikiem. Tak mam w domu Papaja :) Na blogu znajdziecie również łososia podaną na szpinaku i pieczarkach. (przepis) Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 200 ml śmietany 18% 2 ząbki czosnku 3 jajka sól pieprz ostra papryka 1 łyżka masła

O kuchni z uczuciem
Weekend u Mamy: Rolada szpinakowa z łososiem 258

Składniki: 2 opakowania Almette śmietankowego 2 opakowania łososia wędzonego (200g) 1 opakowanie szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek, następnie dodajemy szpinak, sól i pieprz. Smażymy do całkowitego rozmrożenia szpinaku. Odsączamy na sitku i studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka, łyżkę mąki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)delikatnie mieszamy razem ze szpinakiem. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy 15-20 min w 190 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na ściereczce zawijamy w roladę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Placek rozwijamy, smarujemy Almette, kładziemy równo plastry łososia i znowu zawijamy. Owijamy sreberkiem i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej

My Culinary Art
Tagliatelle z łososiem i szpinakiem 190

jednak z trzydziestką jest o niebo lepsze. Najlepiej łodygi szpinaku te grubsze i dłuższe pourywać. Składniki: 250 g  makaronu tagliatelle 250 g filetu z łososia 250 g świeżych liści szpinaku 300 g. śmietany 30% 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ser do posypania Czosnek siekamy, cebulę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na złoto(...)oleju. Następnie dodajemy drobno pokrojonego łososia i smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy śmietanę i umyte liście szpinaku. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Po kilku minutach sos jest gotowy. W między czasie gotujemy makaron. Makaron podajemy z sosem i  posypany startym serem

Kubki smaku
Sałatka z wędzonym łososiem 199

rukoli 50 g szpinaku kilka czarnych oliwek pomidorki koktajlowe garść słonecznika prażonego sok z cytryny olej sezamowy sposób wykonania: Na talerze rozłożyć umytą i wysuszoną rukolę ze szpinakiem. Dodać pokrojonego w kostkę łososia, przekrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, oliwki, prażony słonecznik. Skropić sokiem z cytryny i olejem sezamowym

Darcia w kuchni
Smażony łosoś z makaronem i szpinakiem 225

Składniki: 300 g filetu łososia 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego cebula 2 ząbki czosnku 200 g szpinaku rozdrobnionego makaron soba noodles szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Łososia obrać ze skóry, umyć. Z sosu sojowego i octu zrobić marynatę. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do zalewy i odstawić na 1 godzinę, rybę co jakiś czas obracamy. Cebulę(...)chwilę na rozgrzanym oleju, dodać szpinak i dusić do momentu odparowania nadmiaru wody.  Doprawić gałką i solą. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Dodać do szpinaku i wymieszać. W między czasie łososia smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu  z odrobiną marynaty.  SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Babeczki z ciasta francuskiego z łososiem, szpinakiem i fetą 246

jakieś doświadczenia w tej kwestii? Lepszy taki drewniany, z bali, murowany? A może lepiej zostać w mieszkaniu w bloku? :) Potrzebujemy: 2 opakowania ciasta francuskiego 200 g szpinaku 200 g fety 150 g wędzonego łososia 2 łyżki masła + masło do posmarowania foremek 1 łyżka śmietany 20 g obranych pistacji sól, pieprz Szpinak myjemy i osuszamy. Smażymy na maśle, dodajemy łyżkę śmietany(...)cienkie paseczki. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty i wykładamy nim posmarowane masłem foremki do babeczek, tak aby ciasto wystawało ponad nie. Wkładamy do środka łyżkę szpinaku, kosteczkę lub dwie fety oraz trochę łososia. Posypujemy pokruszonymi pistacjami i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnia na około 15 minut. Pod koniec, aby się nie babeczki przypaliły, wyłączamy górną grzałkę i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Letnia sałatka z grillowanym łososiem 334

łyżeczki pikantnej papryki wędzonej 0/5 łyżeczki kminu rzymskiego kilka kropel tabasco 200 g młodego szpinaku zielony ogórek gruntowy dojrzałe avocado kilka truskawek garść poziomek pół żółtego melona ćwiartki limonki Przyprawy ucieramy w moździerzu po czym mieszamy z reszą składników na marynatę. Nacieramy łososia a następnie grillujemy(...)stron na rozgrzanym ruszcie (ok. 5 minut z każdej strony). Obrane avocado, ogórka oraz truskawki kroimy. Za pomocą głębokiej łyżeczki z melona wybieramy kuleczki. Mieszamy je ze szpinakiem oraz poziomkami. Gotowego łososia dzielimy na małe kawałki i dodajemy do sałatki. Przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki. Smacznego

Mienta blog
Risotto z prawdziwkami 313

Aromatyczne danie z leśnymi grzybami i łososiem🙂 Składniki 150 g fileta z łososia 150 g ryżu do risotto 150 g szpinaku mrożonego 1 szklanka odgotowanych prawdziwków 1 mała cebula 2 … Czytaj dalej Risotto z prawdziwkami

czarrna od kuchni
Kanapki z łososiem i ośmiornicą 159

Składniki: chleb razowy z żurawiną papryka czerwona  liście szpinaku awokado carpaccio z ośmiornicy kiełki brokuła sos sojowy łosoś wędzony w płatach masło 82% Przygotowanie: Kromki chleba posmarować odrobiną masła. Położyć kilka świeżych liści szpinaku, Paprykę pokrojoną w słupki oraz awokado również pokrojone w słupki, Płat łososia, kilka plastrów ośmiornicy. Na wierzch kładziemy kiełki i skraplamy całość niewielką ilością

KreatywnePiny
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 314

daniami gorącymi, reszta bez zmian. Co podać w tych 5 rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet z łososia na młodym szpinaku, staropolski zraz zawijany.  Czyli mamy -  wieprzowinę, 2 x drób, wołowinę i  rybę. Teraz ilość dań które zamówimy. Przecież na 100 osób nie zamówimy 500 drugich dań(...)ilości tych sałatek. Nie robić ich zbyt dużo, ponieważ następnego dnia już ich nie podamy. 5. ryba w galarecie, tutaj można połączyć na jednym półmisku dwa gatunki np. łososia i pstrąga, oczywiście można podać  tylko jeden gatunek, albo podać je osobno, 6. ryba wędzona. Jeżeli decydujemy się na ten rodzaj zakąski, postarajmy się taką rybę zamówić w wędzarni

Kulinarny karnet Christophera
Rolada szpinakowa 634

oryginalny smak oraz wygląd. Może być podana jako samodzielna przekąska jak również element deski serów i tak właśnie lubię ją podawać. Do przygotowania rolady szpinakowej potrzebne są : jajka szpinak serek kanapkowy łosoś wędzony czosnek

SPS Catering
Najpopularniejsze przepisy w 2015 roku 238

Ramsaya 3 miejsce zajmuje Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa Na 4 miejscu znajduje się Puree z kalafiora Gordona Ramsaya   5 miejsce zajmuje Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą   Na 6 miejscu znalazł się Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki   7 miejsce zajmują Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią   8 miejsce

karmelowy