głębiej zastanawiać się nad marnotrawstwem" - mówi 34-letni filmowiec. Jednym z bohaterów filmu jest szef kuchni, który także należy do tej grupy. Przyrządza naprawdę świetne danie - łososia nadziewanego szpinakiem i fetą. Wszystkie składniki... pochodziły właśnie z kontenerów. U nas w Polsce zaczyna dziać się podobnie (niestety). Mój tato niegdyś pracował jako ochroniarz w ogromnym hipermarkecie
W kuchni Karmel-itkinatomiast z bloga White on a Rice Couple .Awokado po upieczeniu super rozsmarowuje się jak pasta. Do tego zaserwowałam sobie tost ze szpinakiem i łososiem.Składniki na 1 porcje:1 dojrzałe awokado, przekrojone na pół, bez pestki2 małe jajka kilka plasterków szynki (można pominąć)sól, pieprzsok z cytrynyszczypiorekAwokado wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Bon Appetit Małgorzatyricotta hotcakes ze szpinakiem i wędzonym łososiem, keczupCzęsto zajadałam się taką wersją placków na kolację, czy obiad. Dawno ich już nie robiłam i w sumie stwierdziłam, czemu by nie zrobić ich na śniadanie? Bo przecież placki nie muszą być tylko na słodko. Do tego obowiązkowo keczup, bo bez niego ani rusz. :P Ciężkie 1,5 tygodnia przede mną
More food, love and dreamszajada się cała rodzinka. Nieco bardziej czasochłonne propozycje, prezentujące się ciekawie wizualnie i smakowo stanowią warkocze z filetem z kurczaka i duszonymi pieczarkami jak również łosoś ze szpinakiem i fetą - ale ponieważ nie pomyślałam wcześniej, by fotografowac jedzenie, muszą poczekać na swoją kolej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasmaku. Szybko się gotują – ok. 1 minuty. Dzięki nim, możemy przygotować szybki i smaczny obiad w 5-10 minut ! Tortellini z ricottą i szpinakiem idealnie się komponują w sosie aromatyzowanym limonką, z łososiem i cukinią. Spróbujcie koniecznie! Składniki: (4 porcje) 300 g filetu z łososia 2 łyżki oleju rzepakowego 1 średnia czerwona cebula 1 mała cukinia(...)świeżego Tortellini ze szpinakiem i ricottą Wyłożyć na talerze, udekorować świeżym koperkiem. mała garść świeżego koperku do dekoracji The post Tortellini z ricottą i szpinakiem w sosie z cukinią i łososiem – danie w 5-10 minut appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaŁosoś pieczony w piekarniku, w folii aluminiowej, dzięki czemu pozostaje soczysty a aromaty wzajemnie się przechodzą. Składniki Łosoś świeży filety, ok. 400-500g Szpinak świeży lub mrożony, 400g Mozzarella 2 kulki, ok. 300g Sól do smaku Pieprz kolorowy do smaku Pieprz cytrynowy Sos sojowy Oliwa z oliwek Czosnek 5 ząbków Wykonanie: Łososia pokroić na kawałki, oczyścić […] The post
Kulinarne Przebojektóra jest bardzo zdrowa. Polecam ją w formie sałatki która możemy zjeść na lekki obiad albo kolację. 1 woreczek kaszy orkiszowej 200 g szpinaku 1 cukinia mała 2 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 100 g łososia sałatkowego 6 orzechów brazylijskich natka pietruszki sól, pieprz przyprawa grecka masło klarowane Kaszę gotuję według instrukcji na opakowaniu, wyjmuje z woreczka i studzę. Szpinak(...)obieram i kroję w cienkie paski, przesmażam ją ale ma zostać aldente, pod koniec dodaję połówki pomidorków które tez przesmażam, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą grecką. Kaszę łączę ze szpinakiem, cukinią, pomidorkami, łososiem, posypuję kawałkami orzechów i natką pietruszki
wesoła kuchniamakaronu ryżowego, szczypior, świeża kolendra, czarny sezam W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie sosy i chili, dodaj wcześniej umytego i osuszonego łososia, a następnie obtocz go w marynacie. Warzywa pokrój w słupki, szpinak umyj i osusz, a dymkę drobno posiekaj. Szczypior pokrój w cienkie skośne paseczki. Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piekarnik nagrzej do temperatury(...)minut. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju wrzuć marchewkę i cukinię, po chwili dodaj groszek, dymkę, papryczkę chili i szpinak. Następnie dodaj wszystkie sosy i całość smaż jeszcze przez chwilę. Do miseczki nałóż makaron, przesmażone warzywa, kawałek upieczonego łososia i na wierzch posyp świeżymi listkami kolendry, pokrojonym szczypiorkiem i czarnym sezamem. Smacznego
Plate of Joywersji FIT. * w trzech sałatkach pojawił się majonez, który śmiało możemy zastąpić jogurtem. Z ciecierzycą Z winogronami w sosie vinegrette Kapuściana w musztardzie Buraczana Z kuskus i łososiem Z młodego szpinaku i rzodkiewki Z jarmużem i jajkiem Białkowa z łososiem Lodowa z oliwkami w czosnku Dynia z pomidorami Pekińska ze śliwką Kalarepkowa Porowa ze śliwką Oczyszczająca warzywno- owocowa
Tradycyjna Kuchniamoja frittata została przygotowana na patelni. Szybko zniknęła! Skusilibyście się na ten lekki i dość syty posiłek? (Patelnia o średnicy 20 cm) 2 jajka (duże) 100g świeżego szpinaku 100g wędzonego łososia (użyłam paluchów wędzonych na gorąco) 1 łyżka masła 1/4 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz cytrynowy Dodatkowo: żółty ser do posypania Szpinak przełożyć na patelnię z rozpuszczonym
Di gotujełososiem były idealną przekąską na sylwestra, ale będą również wspaniałe na każdą inną imprezę. Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego - 150 g wędzonego łososia - 250 g szpinaku - 2 serki camembert - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - masło ok. 4 łyżek - żółtko Przygotowanie: Szpinak myjemy, obsuszamy i smażymy na maśle, dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy solą(...)pieprzem. Całość smażymy do wyparowania wody ze szpinaku. Rozsmarowujemy całość na rozwiniętym cieście francuskim. Pokrojonego w paski łososia układamy naprzemiennie z serem camembert na całym cieście. Zwijamy całość w rulon i smarujemy żółtkiem. Kroimy na ok. 1 cm kawałki i układamy na papierze do pieczenie. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. i pieczemy około
Kulinarne życieświeży), 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki masła, 2 jajka, 1/2 łyżki mąki pszennej, 150g serka śmietankowego kanapkowego ( typu almette lub po prostu almette), 200g wędzonego łososia, 1 łyżeczka chrzanu ( można pominąć), sól. Przygotowanie: Szpinak podsmażyć na maśle z wycieśniętymi ząbkami czosnku i odrobiną soli. Gdy szpinak jest już miękki, odłożyć na durszlak do ostygnięcia. Zimny szpinak posiekać lub po prostu(...)przez 15min. Po upieczeniu wyłożyć szpinak na deskę do krojenia i delikatnie zdjąć papier. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Serek kanapkowy wymieszać z chrzanem i posmarować nim szpinak. Ostatnią warstwą jest łosoś, który należy pokroić w kostkę. Zawinąć roladę i zawinąć w folię spożywczą. Schować do lodówki na kilka godzin. Smacznego
W kuchni u Monikisałatka- idealny fit obiad. Przepis na pesto podałam przy okazji grzanki z kurczakiem i pesto więc po przepis odsyłam tutaj . Rukolę można zastąpić również szpinakiem baby. Składniki(na 2 porcje): - 300 g świeżego filetu z łososia - pół szklanki kaszy kuskus - pół cytryny - łyżeczka musztardy - sól, pieprz - oliwa z oliwek - pesto Jeżeli łosoś posiada skórę należy oczyścić ją z łusek(...)ułożyć na blasze. Łosoś powinien leżeć w piekarniku bliżej drzwiczek, a skóra z tyłu, ponieważ w tylnej części piekarnika zazwyczaj panuje wyższa temperatura, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca, a łosoś nie zrobi się suchy. Wszystko posolić, a skórkę dodatkowo posmarować oliwą. Piec 15 minut. W tym czasie zrobić kuskus. Kaszę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i zalać
Cook&Lovepracy jako lunchbox, bo jest syte za sprawą dodatku ziemniaków i ryby. Składniki na 1 porcję: 3 małe młode ziemniaki (ok. 220g) 4 rzodkiewki 40g świeżego szpinaku 50g pieczonego lub wędzonego łososia Dressing: 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 2 łyżki wody Ulubione zioła (u mnie mieszanka w młynku do sałatek Kotanyi) 1/3 łyżeczki(...)miodu sól pieprz Sok z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie al dente. Ostudzić i pokroić w plastry. Szpinak porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewki pokroić na plasterki, a łososia na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki ułożyć wg uznania. Składniki dressingu wymieszać ze sobą i polać nim gotową sałatkę. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówchilli) pomidory suszone oliwki czarne łosoś Na środek naleśnika po kolei nakładamy wszystkie składniki:1. rukolę, serek topiony, szparagi, oliwki, suszone pomidory, plasterek wędliny 2. szpinak, ser pleśniowy camembert, suszone pomidory, oliwki, plaster łososia Końce zawijamy do środka wokół nadzienia tak, by z naleśnika uformować prostokąt. Smażymy na małym ogniu łyżce oleju z obu stron. Polecam przykryć patelnię, wtedy zgromadzone
Taste Of My Day