łosoś wędzony - 3533 przepisów (strona:77/236)

RYBNA TARTA 189

Wytrawna tarta rybna, z nadzieniem z dyni i ricotty, zwieńczona świeżo wędzonym łososiem. Bardzo prosta w wykonaniu, bardzo smaczna, myślę że to idealne rozwiązanie dla dzieci, które nie zawsze chcą jeść ryby. Tarta z dynią, dzięki bardzo delikatnemu nadzieniu, które przygotowałam z pieczonej dyni piżmowej, delikatnego i kremowego serka Ricotta, jest bardzo subtelna w smaku. Nadzienie uwypukla smak ryby(...)łyżka śmietany - przyprawy: imbir, otarta skórka z limonki (ja otarłam około połowę limonki) Masę dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki, i wyłóż na ciasto. Na wierzch poukładaj grube kawałki wędzonego łososia (dzwonki z łososia, filety, bądź podbrzusza) TARTĘ piekłam 45 minut. Pierwsze 30 minut w temp. 170 stopni C. Ostatnie 15 minut 190 stopni C. Piekarnik grzanie: dół + termoobieg. Życzę smacznego

SMYKWKUCHNI
Rolada szpinakowa z łososiem 998

przygotowanie zajmuje dużo czasu i jak mi nie wyjdzie, to zmarnuje nie dość co składniki, to jeszcze czas. Teraz już wiem, że myliłam się. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem jest naprawdę bardzo prosta i w miarę szybka w wykonaniu. Śmiem twierdzić, że nie ma prawa się nie udać i uda się każdemu. Jeśli lubicie takie smaki to bardzo polecam. Świetnie(...)250g świeżego szpinaku - 3 jajka - 2 łyżeczki soku z cytryny - 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego - sól, pieprz do smaku - 200g serka kremowego do smarowania ( dałam o smaku łososiowym ) - 200g łososia wędzonego Wykonanie Szpinak przekładam na durszlak, przelewam wrzątkiem, ugniatam ( drewnianą łyżką ) aż zwiędnie i trochę zmięknie. Studzę, odciskam z nadmiaru wody. Przekładam do większego, wysokiego naczynia. Białka oddzielam od żółtek

Kuchnia z widokiem na ogród
Szybka jednoosobowa frittata śniadaniowa. Zrób taką, jaką lubisz! 138

wrzucam mrożony na patelnię) z parmezanem. Ale ogranicza nas tylko wyobraźnia . Skłaniam się jednak w kierunku składników, których nie trzeba wcześniej gotować czy smażyć. Polecam świeże zioła, pomidorki koktajlowe, wędzonego łososia, a już niedługo szparagi. Kolejną zaletą tych maleństw jest to, że nie trzeba dopiekać ich w piekarniku, a więc nie musicie posiadać patelni żeliwnej . Rozgrzewam moją małą patelenkę (taką(...)pokrojone w paseczki czerwone chilli i parmezan, lub mrożony zielony groszek z parmezanem, ale pasują również świeże zioła (szczypiorek, bazylia), kiełki, szpinak, jarmuż czy inna zielenina, pomidorki koktajlowe, szparagi, wędzony łosoś; groszku nie trzeba wcześniej rozmrażać, większe produkty trzeba pokroić na małe kawałki Przygotowanie: Rozgrzej małą patelnię i dodaj do niej masło oraz oliwę.  Jajka wbij do miseczki

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybki sposób na chrupiące, blanszowane szparagi 176

najbardziej. 2-3 pęczki szparagów zielonych i białych ( ja najbardziej lubię zielone ) sól morska świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki masła DODATKI: 1-2 jajka  3 plastry wędzonego łososia na porcję Zielone szparagi są łatwiejsze w przygotowaniu bo nie trzeba ich obierać.  Jak są bardzo świeże można tylko odłamać zdrewniałe końcówki i ewentualnie obrać 1/3 długości(...)patelni roztopiłam masło i wrzuciłam na nie wytarte szparagi.  Energicznie potrząsając patelnią podsmażałam je około pół minuty. Przełożyłam na talerz, dodałam jajko w koszulce i plastry wędzonego łososia,  oprószyłam solą i pieprzem.  Wyszły przepyszne i chrupiące. Tak zblanszowane szparagi można owinąć wilgotnym ręcznikiem i przechowywać w lodówce kilka dni. Można je dodać do sałatek, bulionu, past, pizzy

Jemy Pijemy
Risotto ze szparagami, łososiem i ziołami 139

szybkie i proste dania ze szparagami. Dzisiaj na blogu risotto ze szparagami. Klasyk można by powiedzieć, ale u mnie postanowiłam trochę złamać ten przepis. I risotto podałam z wędzonym łososiem i dużą dawką świeżych ziół. Przepis warty wypróbowania, ja uwielbiam risotta! przepis na risotto ze szparagami: - 1 pęczek zielonych szparagów polskich - 3 ząbki czosnku - 2 szalotki - 150 ml śmietnaki(...)mleka - łosoś wędzony około 200g - świeże oregano i tymianek - natka pietruszki - parmezan wedle uznania - oliwa z oliwek i 2 łyżki masła - 300 g ryżu do risotto Na maśle i oliwie podsmaż, a dokładnie zeszklij posieakny czosnek i cebulę. Nie może Ci się przypalić ani zbrązowieć inaczej będzie gorzki! Dodaj pokrojone na kawałki obrane szparagi, całość przesmaż przez 5 minut. Łyżką

SMYKWKUCHNI
Oshi Sushi z Kansai 133

pozbywano się go. Ciekawe nie ?  Składniki dla dwóch osób: Ryż: 250 g ryżu do sushi Zaprawa: 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli oshi sushi: wędzony łosoś marynowana rzodkiew awokado nori serek kanapkowy śmietankowy do podania: sos sojowy Kikkoman chrzan wasabi marynowany imbir Sposób przygotowania: Najważniejszym elementem w przygotowaniu sushi jest ryż. Odmierzoną ilość ryżu zalewamy(...)wymiar pudełka i pokrojone na cienkie plasterki awokado oraz paski marynowanej rzodkwi, na to znowu resztę ryżu który ponownie dociskamy do reszty składników, smarujemy serkiem śmietankowym i układamy plastry wędzonego łososia , całość dociskamy, schładzamy 20 minut, wyjmujemy z pudełka kroimy na małe prostokąciki. Podajemy z chrzanem wasabi, marynowanym imbirem i sosem sojowym. Wszystkie składniki do przyrządzenia domowego sushi kupicie

Wanilia i Kardamon
Potrawy na Sylwestra 213

mięsnych potraw, które Wam podsuwam również można chwycić w garść, nie przestając się bawić np. szaszłyki czy tureckie pizze - lahmacun. Rybne potrawy na jeden kęs to kuleczki z tuńczyka, łososia lub sushi. Poza tym wiele innych. Zapraszam!   Mam nadzieję, że z tego zestawienia wybierzecie coś dla siebie :)  Życzę Wam wspanialej zabawy sylwestrowej oraz wszystkiego co najlepsze w nowym(...)Lahmacun Dolma - papryka faszerowana Strogonow z wieprzowiny Kotlet schabowy "Cygan" Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami Cukinia faszerowana mięsem Rybne: Kulki z tuńczyka na ananasie Rafaelo z wędzonego łososia Sałatka z awokado i tuńczyka podana w łódeczkach z awokado Fishcakes Łosoś wędzony z buraczkami i serem z odrobiną wódki Sushi Deserowe: Carpaccio z pomarańczy Stir fry z ananasa

Codzienne Gotowanie
Sushi w domu 188

jedna rolka jest odrobinę grubsza od drugiej. Za to w smaku dorównają tym wykonanym u sushi mistrza. Robię sushi z dostępnych mi składników. Trudną do kupienia świeżą rybę zastępuję wędzonym łososiem, odpowiednio przygotowanymi owocami morza czy paluszkami krabowymi. Używam zazwyczaj sezonowych warzyw. Natomiast jeżeli chodzi o ryż - zamiennie używam tego przeznaczonego do sushi ze zwykłym białym ( nie oburzajcie się Państwo(...)ogórka wężowego o długości równej szerokości płata nori, pokrojony wzdłuż w słupki) - marchewka pokrojona w słomkę ( włożona do marynaty a ok. 2 godziny ) - szczypior - avokado krojone w słupki - krewetki* - wędzony łosoś - kremowy serek - majonez - 6 płatów nori ( prasowane glony ) - pasta wasabi i sos sojowy do podania * krewetki nabijam na patyczki do szaszłyków, obgotowuje w osolonym wrzątku ( ok 2 minut - podgotowane

kawawszklance
Łososiowa ekstaza 158

tatar miał różne tekstury - co stanowi niebywałą przyjemność podczas kosztowania jak i zapewnia eksplozję smaków.  Mogę zagwarantować, że będziecie zachwyceni.  Składniki (na 3-5 osób): 200 gramów wędzonego łososia dobrej jakości 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej, gruboziarnistej 1 łyżeczka dobrej jakości tartego chrzanu (ze słoika) lub taka sama ilość tartego, świeżego chrzanu  2 szalotki 3/4 gałązki świeżego

Garniec Magalie
Bogactwo smaków kuchni kalifornijskiej 67

pałeczek, trzymając w ręce. Również pizza zyskała tutaj kalifornijski sznyt. Zaczęto bowiem używać nieortodoksyjnych składników. A to kawałków pieczonego kurczaka, koziego sera i sosu barbecue zamiast pomidorowego, a to wędzonego łososia, kwaśnej śmietany, kaparów i koperku (tzw. „Jewish pizza”). Te pizze mają w sobie fantazje i są bardzo popularne w Kalifornii. Spędzający czas na świeżym powietrzu i dbający o linię(...)hotelu, możemy zjeść własnoręcznie pieczone gofry. Z dozownika bierze się ciasto i wlewa do gofrownicy, na to syrop klonowy. Chętni mogą także skosztować bajgle z serkiem Philadelphia i wędzonym łososiem. Należy wiedzieć, że stara część Sacramento (stolicy Kalifornii) wygląda trochę jak z westernu. Jeżdżą dorożki, domy mają werandy i podcienie dookoła. Możemy usiąść w cukierni żeby zjeść „pie”. Wyrób jest

ProstePesto.pl
Poniedziałek: Quiche z ziemniaków z łososiem i szpinakiem 126

puree 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1/3-1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 1 jajko 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mąki Na dzienie 150 g wędzonego łososia 100 g szpinaku 3 jajka 1 szklanka jogurtu ½ opakowania serka typu Almette 2-3 łyżki tartego parmezanu ½ łyżeczki tymianku lub innego suszonego zioła 1/3 łyżeczki soli Pieprz Olej do nasmarowania(...)pół szklanki jogurtu, kilka łyżek kremowego serka, pół łyżeczki tymianku i dużą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj całość, aż wszystkie składniki połączą się. Krok 5 Ułóż na spodzie quiche plastry wędzonego łososia. Na nich połóż szpinak. Zalej całość masą jajeczno-serową. Posyp po wierzchu tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 25 minut. Podawaj na ciepło

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Quiche z ziemniaków z łososiem i szpinakiem 120

puree 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1/3-1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 1 jajko 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mąki Na dzienie 150 g wędzonego łososia 100 g szpinaku 3 jajka 1 szklanka jogurtu ½ opakowania serka typu Almette 2-3 łyżki tartego parmezanu ½ łyżeczki tymianku lub innego suszonego zioła 1/3 łyżeczki soli Pieprz Olej do nasmarowania(...)pół szklanki jogurtu, kilka łyżek kremowego serka, pół łyżeczki tymianku i dużą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj całość, aż wszystkie składniki połączą się. Krok 5 Ułóż na spodzie quiche plastry wędzonego łososia. Na nich połóż szpinak. Zalej całość masą jajeczno-serową. Posyp po wierzchu tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 25 minut. Podawaj na ciepło

Niedzielny kucharz
Jak przygotować idealne szparagi? Szparagi zawijane w szynkę parmeńską z jajkiem w koszulce, awokado i pomidorami. 115

mojej kuchni, a w sezonie właściwie zawsze. Podsmażone chwilę na patelni są świetnym dodatkiem do omletów, sałatek i jajecznicy. Grillowane, szczególnie w szynce parmeńskiej, to idealna przystawka. Podane z wędzonym łososiem i duszonym szpinakiem to dla mnie idealne śniadanie. Robię z ich zupy, dodaję do curry z dorszem, przyrządzam z ich użyciem sałatki na bazie kasz.  Jak przygotować smaczne(...)zielone szparagi przelewam na sicie wrzątkiem, po czym osuszam i podsmażam przez minutę. Tak smakują najlepiej.  Po trzecie i najprostsze . Szparagi lubią słone dodatki i masło. Szynka parmeńska, wędzony łosoś, suszone pomidory czy prażona na maśle bułka tarta. Świetnie pasują do chrupiącego opiekanego pieczywa, do cytrynowych sosów, super są w połączeniu z awokado i doskonale współgrają z jajkiem

Mango Papaja
Placki ziemniaczane na grubych oczkach z serem 77

łyżeczki soli 3 szczypty świeżo zmielonego pieprzu czarnego tłuszcz do smażenia (np masło klarowane, olej gęsi, olej kokosowy, z pestek dyni, słonecznikowy lub rzepakowy) Dodatkowo opcjonalnie: kwaśna śmietana łosoś wędzony ser kozi. Sposób wykonania placków ziemniaczanych Ewy Wachowicz. Placki ziemniaczane przygotujesz w 15 minut. Czas smażenia to kolejne 15 – 20 minut. Pół kilograma ziemniaków obieram ze skórki i ścieram(...)podaję prosto z patelni na gorąco wraz z ulubionymi dodatkami. Są nimi przede wszystkim kwaśna śmietana prosto z lodówki, sos czosnkowy lub jak proponuje pani Ewa Wachowicz: ser kozi, łosoś wędzony. Danie jest banalnie proste, a dzięki wielu dodatkom nigdy się nie nudzi. Smacznego. Wskazówki do placków ziemniaczanych. Placki ziemniaczane przygotowuję przede wszystkim ze starych ziemniaków, które są mniej wodniste

Ania gotuje
Domowe Sushi krok po kroku 269

sushi 8-9 sztuk nori - prasowane algi wasabi marynowany imbir (opcjonalnie) sos sojowy ( ja zawsze stosuje z firmy woh hup) awokado (musi być miękkie) ogórek zielony około 80 g wędzonego łososia około 100 g paluszków krabowych 10 krewetek tygrysich (mogą być mrożone) majonez serek Philadelphia 1/2 papryki czerwonej kawior (opcjonalnie) sezam Zaprawa do ryżu: 7 łyżek octu ryżowego 4 płaskie(...)Możemy również najpierw ugotować krewetki a potem je oczyścić i obrać z pancerzy. Zagotowujemy wodę, solimy i gotujemy krewetki około 6 minut. Po ugotowaniu krewetki wkładamy do zimnej wody. Wędzonego łososia, ogórka zielonego, paprykę i awokado   kroimy w paski. Można użyć dowolnej ryby. Ważne aby była z pewnego źródła, ponieważ zależy nam na świeżości. Jeśli nie jesteście miłośnikami surowych

Mania Gotowania