białego,wytrawnego wina (opcjonalnie) 60-70 gr sera Gorgonzola Piccante ( nigdy nie ważę-zawsze dodaję wg. uznania) Śmietana 12% -może być i 30 %-zależy co, kto lubi Łosoś wędzony Łyżka kaparków-opcjonalnie Sól Pieprz Oliwa Parmezan PRZYGOTOWANIE: Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę plus czosnek, podlewamy winem i czekamy,aż zredukuje, dodajemy pokruszony ser, rozpuszczamy go w niewielkiej ilości wody(...)śmietany.(jeżeli jest to woda, to należy na koniec dodać troszkę śmietany). Gdy sos już jest gotowy, doprawiamy solą (uwaga! ser jest bardzo słony), pieprzem. Dodajemy łososia i kapary (opcjonalnie). Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodajemy kilka łyżek wody po ugotowanym makaronie.Podajemy z gorącym fusilli. Na talerzach posypujemy odrobiną parmezanu
Kopystką po garachsałatce. Obierz mandarynki, oczyść je z białych błonek i poukładaj kawałki na sałatce. Posyp wszystko prażonymi pestkami dyni (praż około 30 sekund na gorącej patelni). Składniki SAŁATKA 100 g wędzonego łososia 150 g szpinaku typu baby 100 g rukoli 1 duży granat 50 g sera typu feta 4 mandarynki 50 g pestek z dyni Wykonanie SOS Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki
Eat me! Fit me!ugotowaniu makaronu wystarczy wyłożyć wszystko na talerz i gotowe. Pysznie, prosto i bardzo smacznie :) Składniki (2 porcje): 80 g makaronu gryczanego Soba 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 150 g łososia atlantyckiego wędzonego na gorąco 1/2 opakowania sera feta 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz Wykonanie: Makaron wrzucić do wrzącej wody, lekko posolonej wody i gotować przez około
Healthy food explorergotowych wytrawnych babeczek. Być może są odrobinę droższe, aniżeli te przygotowane w domu, ale pozwala to zaoszczędzić odrobine czasu. Składniki 10 babeczek z kruchego ciasta 100-150g wędzonego łososia 4 jajka 1/2 pęczku szczypiorku łyżka majonezu łyżeczka musztardy sól pieprz Babeczki z pastą jajeczną i łososiem – przepis Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Łososia kroimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sycące danie. składniki Placki kartoflane: 250 g obranych ziemniaków 1 duża cebula 175 g drobno posiekanego bekonu (można bez) 50 g mąki pszennej olej sól, pieprz 100 g łososia wędzonego 1/2 szklanki jogurtu greckiego koperek 1 ząbek czosnku - starty sól, pieprz oliwa przygotowanie Zetrzeć ziemniaki na czystą ściereczkę, następnie zawinąć ją i wycisnąć płyn z ziemniaków. Zetrzeć(...)ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Wymieszać jogurt ze startym czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem Dodać trochę oliwy Na każdym placku ułożyć kilka kawałków łososia i trochę sosu jogurtowego. Smacznego
Stare Garygustu. Smakuje jako wytrawne dania, jak i na słodko. SKŁADNIKI 1/2 opakowania ciasta filo 500 g. szpinaku mrożonego 2 spore ząbki czosnku Kilka kawałków suszonych pomodorów Czarne oliwki Łosoś wędzony Kaparki Łyżka masła Olej Sól Pieprz Gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: Na maśle podsmażam czosnek, dodaję szpinak, woda musi odpawiwać-doprawiam solą, pieprzem i gałką (czasami dodaję troszkę sera pleśniowego). Ciasto(...)można więcej-wtedy kiszyczek będzie jeszcze piękniejszy), ostatni kwadrat smaruję roztopionym masłem. Wkładam przestudzony szpinak i do piekarnika na ok. 15 minut, temperatura 180 stopni. Następnie dekorujemy łososiem, oliwkami, suszonymi pomidorami i kaparkami, Można posypać serem
Kopystką po garachkawałki w rękach. Jej świeże i chrupiące listki idealnie komponują w różnego rodzaju sałatkach i kanapkach. Sałatka z łososia i sałaty lodowej. Składniki: - ½ sałaty lodowej - ok. 150 g łososia wędzonego na zimno - ½ czerwonej cebuli - 1 ząbek czosnku - kawałek czerwonej papryki - sok z cytryny - skórka starta z cytryny - różowa sól himalajska - czarnuszka - różowy pieprz ziarnisty - olej z pestek winogron Opłukaną sałatę(...)kroimy na kawałki (może być kostka). Dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę czerwoną, pokrojoną w cienkie krążki czerwoną cebulę oraz pokrojony w kostkę czosnek – lekko oprószamy różową solą himalajską. Łososia kroimy w cienkie plasterki – dodajemy do sałaty. Cytrynę wyparzamy, do sałatki ścieramy skórkę. Sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny (do smaku) i olejem z pestek winogron – całość delikatnie mieszamy. Przed podaniem
mojewypiekiinietylkoszklanki mąki graham 3 jajka, szczypta soli Jak jest więcej chętnych na naleśniki to składniki x 2 Farsz: czubata łyżka majonezu Serek śmietankowy 200g 300 – 400 g łososia wędzonego szczypior posiekany sól i pieprz Robimy! Jajka rozbijamy i mieszamy na jednolitą masę- do tego mleko i woda, na końcu mąka – ciasto ma być jednolite i dość gęste(...)patelni do naleśników bez tłuszczu, bądź gdy brak to na zwykłej, ale natłuszczonej! Najlepszy jest kawałek słoniny-przecieramy i smażymy. Nie polecam na oleju, prędzej masło klarowane Farsz: Łososia siekamy i mieszamy z łyżką majonezu, dodając odrobinę soli i pieprzu Naleśnika smarujemy lekko serkiem, nakładamy łososia, posypując szczypiorkiem. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Naleśniki
LatosiowydomOsobiście, uwielbiam zapiekanki i wcale nie muszą ociekać roztopionym, żółtym serem. SKŁADNIKI: 4-5 średnich ziemniaków (600-700 g) 500-600 g cukinii-waga po wydrążeniu pestek 300 g łososia wędzonego Odrobina oliwy do podsmażenia czosnku i wysmarowania naczynia do zapiekania 1-2 ząbki czosnku 4-5 łyżeczek śmietany 12% 1/2 krążka sera camembert (oczywiście można dodać więcej,jak ktoś(...)solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy surowe jako i wlewamy mąkę. Całość gotujemy 1-2 minuty. Na wysmarowane naczynie żaroodporne, wykładamy ziemniaki, solimy, pieprzymy, posypujemy posiekanym rozmarynem. Wykładamy łososia, obficie posypujemy posiekanym koperkiem a na wierzch wykładamy cukinię. Całość posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut
Kopystką po garachBardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka,jedna z moich ulubionych . Często ją robię na kolację lub kiedy zjawi ają się niespodziewani goście. 100 g wędzonego łososia 4 ugotowane jajka mała puszka groszku konserwowego 1 mała czerwona cebula 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Jajka obrać ze skorupek,pokroić w kosteczkę. Groszek odsączyć
Kolorowa kuchnia Elkiżycie z podniesioną głową, jak i patrzenia pod nogi. Życzę wiary, nadziei i miłości. I życzę zdrowia. Pierogi z łososiem to bardzo mała wariacja. Prosty farsz z łososia świeżego, wędzonego, kopru i ricotty. Ugotowane pierogi podsmażone na maśle z dodatkiem karmelizowanej szalotki i creme fraiche. Skropione cytryną, z koprem smakują niebotycznie nieziemsko. Widzimy, czytamy i słyszymy się(...)doskonałe: 220 gramów mąki pszennej typ 550 110 ml wrzątku 30 gramów masła płaska łyżeczka soli Farsz doskonały: 150 gramów świeżego łososia 75 gramów łososia wędzonego dużo świeżego kopru dwie łyżki ricotty sok z cytryny dwa żółtka sól, biały pieprz jedna szalotka i masło do smażenia, im więcej masła
Mango Papajawersja… Rolada szpinakowa z łososiem – składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (u mnie 1 kg) 4 jajka – oddzielam białka i żółtka 300 g serka kremowego 300 g łososia wędzonego ok. pół szklanki mąki 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz, cytryna, oliwa 2-3 łyżki chrzanu – opcjonalnie Szpinak po rozmrożeniu i odciśnięciu nadmiaru wody podsmażam na odrobinie(...)być większa. Piekę ok. 15-20 min w temperaturze ok. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto szpinakowe smaruję serkiem zmieszanym z 2-3 łyżkami chrzanu. Na wierzch wykładam łososia, którego skrapiam sokiem z cytryny i świeżym zmielonym pieprzem. Całość roluję, zawijam w folię i wkładam na kilka godzin do lodówki. Podaję z cząstkami cytryny do skrapiana. A oto inna
UgotujmyTo.plChyba najprostszy pomysł na błyskawiczny obiad. Przygotowanie go zajmuje dosłownie 20 minut. Sos śmietankowo koperkowy znakomicie pasuje z wędzonym smakiem łososia! 1 cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła 10 pieczarek 200 g łososia wędzonego na zimno 1 szklanka wody 4 łyżki śmietany 18% (gęstej) 1 łyżeczka mąki orkiszowej 2 łyżki koperku Sól Pieprz 2 garści brokułów Makaron nitki
VioletoweKucharzenielekka i z pewnością przypadnie do gustu Waszym biesiadnikom. Joyeux Noël! Przygotowanie: 20 min. Proporcje dla 4 osób ● 200 g mango ● 200 g awokado ● 150 g pomidorów ● 300 g wędzonego łososia (lub wędzonego pstrąga łososiowego) ● 1 cytryna ● 2 pomarańcze ● 4 cl oliwy z oliwek ● sól, pieprz ● szczypta pieprzu Cayenne (opcjonalnie) ● 80 g miksu sałat (opcjonalnie) Przygotowanie: Wyciśnij dwie(...)formowania potraw lub podawaj w miseczkach wraz z miksem sałat, również doprawionym winegretem z cytrusów (lub oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny), na wierzchu ułóż plasterek łososia. Źródło inspiracji : książka Gourmand & léger Toques d’Auvergne éd. Hauteur d’Homme
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaulubionego makaronu - opakowanie mrożonego szpinaku - 4 ząbki czosnku - dwie średnie cebule - 100 g gorgonzoli - 50 g mozzarelli - 150 ml śmietanki 30% - garść pomidorków koktajlowych - 300 g łososia wędzonego - łyżka masła - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Makaron gotujemy w moco osolonej wodzie al'dente. Odcedzamy i prelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się(...)dodajemy pokruszoną gorgonzolę i startą mozzarellę. Cały czas mieszamy do rozpuszczenia się serów. Dodajemy szczyptę soli, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Wylewamy na makaron. Na makaronie układamy kawałki łososia i połówki pomidorków koktajlowych lekko wciskając w makaron. Zapiekamy w 200 stopniach ok 15 minut. Smacznego
Cook&Love