Nigdy wcześniej nie przygotowywałem w ten sposób tej przystawki. Roladki z hummusem to bardzo ciekawa propozycja na przystawkę na każde przyjęcie. Przy okazji jak będziecie ją
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!obiady ?? Spróbujcie mojego pomysłu na pożywny obiad z łososiem . Takie danie można również podać w ramach kolacji. Smacznie i zdrowo. Polecam ! Składniki / 2porcje : – ok. 250 g filetu z łososia ( 2 porcje) – ok. 6 małych młodych ziemniaczków – 2 garście fasolki szparagowej – sól i pieprz – kilka liści świeżego szpinaku – 1 łyżka oliwy z oliwek – świeży(...)kilka minut do piekarnika ( temperatura ok 180 stopni). Fasolkę i ziemniaki gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Na talerzach układamy umyte liście szpinaku a na nich upieczonego łososia. Układamy ziemniaczki i fasolkę. Łososia oraz ziemniaczki polewamy śmietaną wegańską. Wszystko posypujemy świeżym pokrojonym koperkiem Artykuł Łosoś z fasolką i śmietaną wegańską pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEMajówka rozpoczęta, a z nią sezon grillowy, a jak u Was? Bo u nas grill rozpoczęty na rybkę, czyli był łosoś z grilla w azjatyckiej marynacie
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzybko, łatwo i smacznie :) Idealna rolada na karnawałowy, świąteczny stół czy okazjonalne spotkanie w gronie znajomych :) Składniki: Łosoś wędzony - 200g - 250g opakowanie mrożonego szpinaku - 450g 2 opakowania serka naturalnego typu Almette - 400g (łącznie) 3-4 ząbki czosnku 50g masła 4 jajka sól i pieprz Przygotowanie: Czosnek drobno pokroić i wrzucić na rozgrzane masło. Dodać szpinak (może być zamrożony(...)drewnianą szpatułką. Wylać na papier (nie smarować tłuszczem) na dużej formie z piekarnika. Piec ok 10-15 minut w temperaturze 160 stopni, Na lekko przestudzony szpinak wyłożyć i rozsmarować serek, na który położyć łososia. Zawinąć w roladę i wstawić do lodówki na ok 1-2 godziny przed podaniem. SMACZNEGO
ChilliJemyZąbki czosnku przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy szpinak i na niedużym ogniu dusimy odparowując nadmiar wody. Dodajemy rozdrobniony ser i jeszcze chwilę smażymy. Umytą i osuszoną rybę kroimy w paski. Ja użyłem pstrąga łososiowego. Jest tańszy niż łosoś, a smakuje równie dobrze. Można oczywiście użyć innej ryby. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
MarcinChefszynką. Rolada jest prosta w wykonaniu i wygląda rewelacyjnie. Przepis ten dostałam od mojej teściowe która robi ją również zastępując chrzanowy serek serkiem czosnkowym, a szynkę wędzonym łososiem. Składniki: 450g mrożonego szpinaku masło sól pieprz 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa 4 żółtka 4 białka 2 serki almette chrzanowe szynka Wykonanie: Szpinak rozgrzać na maśle, doprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem
Mama GotujeDlatego tym razem w moje trafił dosyć mięsisty kawałek łososia. Kilka dodatkowych składników i powstała przepyszna kolacja, do zrobienia której, zapraszam również Was. Składniki: 250g fileta z łososia 200g makaronu tagliatelle 50g szpinaku świeżego 50g rukoli 50g orzechów nerkowca 2 ząbki czosnku kilka pomidorków cherry 100ml oliwy z oliwek sok z cytryny sól pieprz cukier Przygotowanie: Filet z łososia dzielimy(...)Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – kładziemy zamarynowane kawałki łososia. Smażymy po około 3 minuty z każdej ze stron. Po usmażeniu zdejmujemy rybę z patelni i pozwalamy jej chwilę odpocząć. W blenderze miksujemy szpinak, rukolę, czosnek i kilka pomidorków wraz z oliwą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy
Jacob Tasteswówczas mogłoby popękać podczas zwijania. SKŁADNIKI na 4 porcje (8 plastrów) CIASTO SZPINAKOWE 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka ( oddzielnie żółtka i białka) 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE 300-400 g łososia wędzonego w plastrach 300 g delikatnego twarożku śmietankowego (polecam Almette) 2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka(...)200ºC bez termoobiegu. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju. W misce miksujemy żółtka, dosypujemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy odsączony szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną i lśniącą pianę
cool and mintySkładniki : 40 dag szpinaku - może być mrożony 4 jajka 4 płaty łososia 1 serek Almette śmietankowego smaku 5-6 ząbków czosnku sól, pieprz olej lub masło do smażenia szpinaku Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię z gorącym tłuszczem, na którym przesmażyliśmy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek Smażyć tak długo, aż uzyska gęstą konsystencję ( często mieszać), ewentualnie po rozmrożeniu szpinaku(...)temp. 190 stopni C. przez około 15 -20 min. Wyjąć, ostudzić i przełożyć na folię aluminiową w której będziemy przechowywać roladę Przestudzony płat szpinaku smarujemy delikatnie serkiem i na niego układamy cienkie płaty z łososia Teraz zwijamy ostrożnie węższym końcem (tym co ma 24 cm), lekko dociskając i tak by cieńszy koniec rolady był na wierzchu- wtedy nie będzie
Proste Potrawynatłuszczenia formy ok 100 g białych części pora, pokrojonego w cienkie plasterki 1 - 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone Garść młodych liści szpinaku (około 50 g), opłukane i osączone 100 g gotowanego fileta z łososia bez skóry masa 4 duże jajka 1/2 łyżki świeżych liści tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego ( lub koperek, pietruszka) 2-3 łyżki śmietany(...)minuty lub do czasu aż por zmięknie i stanie się lekko przezroczysty. Dodać czosnek i szpinak, gotować jeszcze chwilę do czasu, aż szpinak zwiędnie. Cały czas mieszać. Jeżeli szpinak puścił sok - odparować Pory ze szpinakiem przełożyć do naoliwionej formy. Kawałki łososia rozłożyć równomiernie na porach. W misce roztrzepać widelcem jajka, dodać śmietanę, tymianek i 2/3sera. Doprawić solą i pieprzem
Stare GaryPrzystawka w postaci tej rolady, nie tylko atrakcyjnie wygląda, ale też świetnie smakuje.Składniki; 400g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 200g łososia wędzonego, ser feta i kozi (taki akurat miałam, ale może być riccota, lub też sama feta), sól, pieprz. Wykonanie;Szpinak zmiksować z czosnkiem, żółtkami, solą i pieprzem .Nagrzać piekarnik do 180 stopni(...)ciasta zostawić je na 5 minut do ostygnięcia, a następnie zdjąć papier .Fetę wymieszać z kozim serem wymieszać , całość rozsmarować na upieczonym cieście szpinakowym. Na serek wykładać plastry wędzonego łososia. Całość zrolować, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Kroić na plastry grubości 1,5 cm. Przepis bierze udział w akcji
Anioły w kuchniTorcik ziemniaczano-szpinakowy otulony plastrami wędzonego łososia. Kolorystycznie i smakowo wyśmienity. W sam raz na końcówkę karnawału. Składniki: • 300 g łososia wędzonego w plastrach • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego • 700 g ziemniaków ugotowanych • 3 jajka • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • zielenina, koper do dekoracji • 1 cytryna(...)tortownicy Wykonanie: • Rozmrożony szpinak wycisnąć i podsmażyć na maśle. • Dodać drobno posiekany czosnek i poddusić chwilę. • Ugotowane ziemniaki dokładnie utłuc na puree. • Wymieszać ziemniaki ze szpinakiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. • Do lekko przestudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać. • Masę ziemniaczano-szpinakową wlać do małej tortownicy o średnicy
To co kochamdotychczas używałam do farszu. Tutaj możecie zajrzeć do moich propozycji (klik) Moja dzisiejsza wariacja to rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i twarożkiem chrzanowym. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, gdy smaki się już przegryzą. Składniki na ciasto: 450 g szpinaku mrożonego 4 szt. jajek 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz czarny do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę szczypta(...)łyżka chrzanu, najlepiej z domowej spiżarni serek śmietankowy ok 300- 400 gram lub kostka twarogu 250 gram i 2-4 łyżki śmietany 150-200 g łososia wędzonego najlepiej w plastrach Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy na sicie i odciskamy bardzo dokładnie. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy żółtka, chwilę miksujemy, następnie
Życie zaczyna się w kuchnidużo pomyślności i samych pyszności na stole w Nowym 2017 Roku ! Przepisy na Sylwestra - inspiracje Wytrawnie Sałatki Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka(...)zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź
Kulinarne przygody Gatitysposób mniej oczywisty, oryginalny, z dodatkowymi, ciekawymi nutami smakowymi. Oto nasz sprawdzony przepis na przepysznego łososia w cieście francuskim: Składniki: arkusz ciasta francuskiego 2 kawałki łososia po ok. 200g 200 gramów szpinaku 100g sera feta 100ml śmietany 18% duża, czerwona papryka suszone pomidory w oleju zielone oliwki 200g sera mozarella oliwa z oliwek do posmarowania ciasta białko 1 jajka(...)odpowiedniego odparowania wody. Ciasto francuskie dzielimy na 2 części i rozkładamy na papierze pergaminowym, w razie potrzeby nieco przy tym rozwałkowując. Kładziemy kawałki łososia, posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Pokrywamy je przygotowanym wcześniej szpinakiem, na górę kładziemy paski czerwonej papryki, suszone pomidory i oliwki. Całość spryskujemy oliwą z oliwek i posypujemy startym wcześniej na grubej tarce serem
Aromatyczne Podróże