każdą postacią (no chyba, że go przypadkowo zbytnio wysuszysz lub spalisz ;) Składniki (na 3-4 osoby): 2 świeże filety z łososia norweskiego 1/2 pęczka kopru 3-4 plastry cytryny 4-5 kulek mrożonego szpinaku (może być świeży) 6-7 łyżek śmietany UHT 12% 1 spory ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz czarny świeżo mielony pieprz cytrynowy Przygotowanie: Umytego(...)koprem. I także układamy plastry cytryny. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok 15 - 20 minut. Na ostatnie 5 minut można odkryć by łosoś lekko się zrumienił. W tym czasie przygotowujemy szpinak, na którym podamy naszą rybkę. Zajmie to dosłownie kilka minut. Sparzone kulki szpinaku podsmażamy na maśle. Solimy, pieprzymy. Wcieramy ząbek czosnku. Kiedy szpinak jest miękki podlewamy
Kuchnia po mojemuZielony Gar Bistro", mam zamiar zajrzeć tam w najbliższym czasie, mam nadzieję, że niewiele się tam zmieniło ;) Jak już przygotujecie sałatkę, nie zapomnijcie o dodaniu łososia! :P Składniki (1-2 porcje) : Sałatka: garść szpinaku baby 8-10 sztuk fasolki szparagowej 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek pół czerwonej cebuli jajko na twardo łosoś wędzony Sos: 3 łyżki oleju(...)gotujemy i studzimy. Szpinak mieszamy z pokrojoną cebulą, pomidorkami, oliwkami i fasolką. Składniki na sos mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wymieszane wcześniej składniki zalewamy sosem. Wszystko razem mieszamy, tak aby sos rozłożył się równomiernie. Sałatkę wykładamy do miseczki lub głębokiego talerza. Na wierzchu układamy pokrojone jajko i kawałki łososia. Gotowe
Czerwona Porzeczkaopakowania serka chrzanowego typu almette 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego Około 2 łyżek tartego chrzanu ze słoika 4 posiekane dymki ( ze szczypiorkiem ) sól Dodatkowo: 125 gram wędzonego łososia Czerwona świeża papryka Wykonanie: Szpinak rozmrażamy ( łatwo rozmraża się w mikrofalówce a potem zlewa wodę ). Na patelnię wykładamy masło, dodajemy szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i czosnkiem. Przesmażamy. Postawiamy(...)przestygnięcia. Typową, prostokątną formę do ciasta smarujemy margaryną, masłem i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do wystudzonego szpinaku. Białka ubijamy i również dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 190 o C. Biszkopt wyjmujemy na ręcznik kuchenny i zwijamy go w rulon. Zwijanie wykonujemy
Smaki Ewyobiad dla zapracowanych. Najpierw składniki należy przygotować, np. szpinak dzień wcześniej a potem w 30 minut obiad na stole. Łosoś podany z panierką kurkumową jest aromatyczny i soczysty. Zachęcam do wypróbowania pomysłu. Łosoś w kurkumowej panierce i ziemniaki ze szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieHORTEX - 450 g czosnek - 3 ząbki gałka muszkatałowa - szczypta sól i pieprz masło - 1 łyżka Farsz : serek śmietankowy z ziołami - 2 opak chrzan - 1 łyżeczka łosoś w plastrach - 200 g Przygotowanie: Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem, dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz, przesmażyć. Zdjąć z ognia, ostudzić, zblendować, dodać żółtka jaj, mąkę(...)gałkę muszkatołowa, dokładnie wymieszać. Następnie ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do szpinaku, ostrożnie wymieszać. Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na blachę i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez ok.10-15 minut. Upieczone ciasto ostudzić, posmarować serkiem i chrzanem, ułożyć plasterki łososia i zwinąć w roladę. Roladę zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki. (function
Kuchnia DanusiRolada szpinakowa z łososiem to jedno z dań, które przygotowałam na urodziny mojego męża. Od dawna zamierzałam się na ten przepis , ale jakoś zawsze mi uciekał z głowy. W końcu się zdecydowałam i nie żałuję, bo rolada szpinakowa to pyszne i wystawne danie. W sam raz na urodzinowe przyjęcie. Roladę można przygotować wcześniej, bo jest to przekąska na zimno , bardzo(...)ząbki czosnku 2 łyżki kopru 4 jajka 400 ml mleka 150 g mąki 3 łyżki rozpuszczonego masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 150 g wędzonego łososia 200 g sera philadephia Pokrój szpinak bardzo drobno i podsmaż na maśle i oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zmiksuj mleko, jajka i mąkę na ciasto naleśnikowe
codojedzeniasmakować BEZ ograniczeń i BEZ wyrzutów sumienia. Całe danie można zajadać na zdrowie i bez obaw o naszą sylwetkę:) Składniki: 3 bułki pełnoziarniste filet z łososia około 300 g garść szpinaku baby mała cukinia 1 łyżeczka oliwy (w razie użycia patelni grillowej) szczypta soli jogurt naturalny 2 łyżki posiekanej bazylii łyżka posiekanego lubczyku łyżka posiekanej mięty łyżka soku
Mienta blogpłynu (mleko, woda - wg. uznania)4 czubate łyżki jogurtu3 łyżki oleju lub oliwyszczypta soli i gałki muszkatołowejFarsz:płaty ryb morskich ok. 400 gopakowanie łososia wędzonego 100 g200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków)2 ząbki czosnkulimonkasól i pieprzSos:jogurt naturalny gęstypęczek koperku5 listków czosnku niedźwiedziego (lub ząbek zwykłego)łyżka skórki otartej(...)ciasta naleśnikowego wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki, usmażyć. Przygotować farsz. Ryby oczyścić z ości, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w kostkę, łososia w cienkie paski. Ser pokroić w kostkę, szpinak poddusić (2 min) razem z czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i grubo mielonym pieprzem.Sos: zioła i połowę anchois posiekać, wymieszać
SzczyptaSmaQzapomniałam o zrobieniu zdjęcia. Składniki: Kawałki łososia ( u mnie były dwa, ale zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć ) Gotowe ciasto francuskie ½ opakowania mrożonego szpinaku Przyprawa do ryb Sok z cytryny Vegeta Sól Pieprz 3 ząbki czosnku Olej Wykonanie: Łososia przyprawiamy przyprawą do ryb i obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju z obu stron po ok. 2 minuty. Odkładamy. Mrożony szpinak(...)razem z papierem ), aby każdy kawałek był w nim dokładnie zamknięty. W połowie ciasta kładziemy rybę, na nią szpinak i przykrywamy drugą częścią. Brzegi porządnie zlepiamy. Na górze w cieście robimy małe otworki aby ewentualna para miała gdzie się wydobywać. Łososia pieczemy na nagrzanym piekarniku, zgodnie z napisem na opakowaniu ok. 20 minut. Podajemy z surówkami. Pycha. SMACZNEGO
Smaki EwyDziś mam pyszną propozycję rybną. Jest to smażony łosoś na pierzynce z kurek i szpinaku. Do tego dowolne dodatki i mamy super danie na specjalne ale nie tylko okazje. Bałam się, że przeciągnę łososia ale wyszedł bardzo soczysty i smaczny. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimoim stole. Dziś przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na makaron w sosie śmietanowym z najbardziej lubianą przeze mnie rybą czyli łososiem. składnik: ok 250 g filetu z łososia, 200 g makaronu ze szpinakiem i pomidorami (ten zakupiłam w sklepie Piotr i Paweł), 4 łyżki śmietanki 30%, 4 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany , pieprz cytrynowy ,cytryna
Cukier&PuderPyszna rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem, idealna na święta Bożego Narodzenia lub sylwestra. Składniki: Ciasto : 2 op. mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 6 jajek sól,pieprz Dodatkowo: 2 op. łososia wędzonego w plastrach 1 ser typu feta 1 serek chrzanowy 2-3 łyżki chrzanu Sposób przygotowania(...)patelni roztapiamy masło, dodajemy mrożony szpinak, smażymy na małym ogniu do odparowania wody ze szpinaku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy jeszcze przez 5 minut, odstawiamy do ostudzenia. Szpinak odcedzamy na sicie z nadmiaru wody, przekładamy do miski, dodajemy żółtka, miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia rolady
Bajeczna Kuchniakremowa i delikatna w smaku. Szczególnie przypadnie ona do gustu wielbicielom ryb, ponieważ znakomitym dodatkiem jest w niej wędzony łosoś, który w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem smakuje nieziemsko! Składniki: 400g makaronu kolanka ugotowanego al dente 500g świeżego szpinaku 2 kulki sera mozzarella startego na dużych oczkach 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę szczypta gałki muszkatołowej 180g słodkiej śmietanki(...)garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy. Dodajemy szpinak, śmietankę i czosnek. Mieszamy aż szpinak zwiędnie i starci na objętości. Dodajemy ser, czosnek, gałkę, sól oraz pieprz. Mieszamy aż ser się rozpuści. Formę do zapiekania lekko smarujemy olejem i wykładamy masę makaronową. Na wierzchu układamy kawałki łososia lekko wciskając go w makaron. Całość posypujemy pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół
Życie ze smakiemjeżeli nie lubicie tak podanych jaj, to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zjeść je np. z jajkiem sadzonym. Smacznego! Polecam również: Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozzarellą Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem Zapiekane roladki z polędwiczki wołowej otulone boczkiem Fit tarta ze szpinakiem, cukinią, bakłażanem i fetą Trudność Początkujący Czas przygotowania 5 min. Czas gotowania
A to pestkapołowę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulę i smaż aż zmięknie i nabierze lekko brązowego koloru, dodaj czosnek i smaż przez minutę. Pokrój łososia na kawałki i wrzuć rybę na patelnię. Dodaj szpinak oraz przyprawy – bazylię, pieprz i sól. Śmietanę wlej na patelnię. Możesz dodaj odrobinę wody. Całość doprowadź(...)wrzenia i zdejmij z ognia. Polej sosem gorący makaron i wcinaj 🙂 Składniki 100 g łososia lub łososia wędzonego 150 g makaronu 20 ml oleju Kujawski z czosnkiem lub zwykłego (może być też masło) 1 duża cebula – około 40 g 2 ząbki czosnku garść szpinaku baby 150 ml śmietany 18% opcjonalnie 50 ml wody szczypta mielonej kolendry – jeśli masz świeżą
Eat me! Fit me!