Makaron robiony kiedyś kiedyś.. ale chyba zrobię go ponownie niedługo! Uwielbiam makarony.. i łososia. Połączenie idealne? Dla mnie tak :) Składniki: 100 g makaronu pełnoziarnistego 150 g łososia 100 g szpinaku 2 łyżki musztardy dijon Pieprz, sól Oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Łososia obrać ze skóry, pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie z oliwek razem
CzarnawisienkaUwielbiam rybę w każdej postaci i z przeróżnymi dodatkami. Ostatnio przedstawiłam Wam pikantnego łososia z dodatkiem świeżej mięty. Dzisiaj natomiast proponuję wykorzystać świeży szpinak a łososia upiec z dodatkiem dużej ilości soku z cytryny! Składniki: 400 gram filetu z łososia sól pieprz cytrynowy 1/4 cytryny 1/4 pęczka bazylii 1 szalotka 100 gram świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz(...)oliwek smażymy posiekany ząbek czosnku i szalotkę, dodajemy szpinak i dusimy kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy puree, na nim szpinak a obok kawałki łososia. Dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaPołączenie szpinaku i łososia to jedno z moich ulubionych. Dlatego, kiedy trafiłam na przepis na to fińskie danie, od razu wiedziałam, że je przyrządzę. Potrzebujemy tylko kilku składników, parę chwil i gotowe :) Zresztą kuchnia skandynawska taka jest, prosta i szybka. Nie każdy przecież lubi poświęcać więcej czasu na gotowanie niż jest to konieczne. Nie podam proporcji na ciasto naleśnikowe, ponieważ(...)zawsze działam intuicyjne, czyli na tzw. "oko". Składniki: Ciasto: mleko mąka pszenna jajko sól gałka muszkatołowa szpinak 2 łyżki oleju Nadzienie: serek śmietankowy (np. Almette) łosoś wędzony Wykonanie: Szpinak podsmażać tak długo, aż odparuje nadmiar wody. Składniki na ciasto połączyć w takiej proporcji, aby całość miała odpowiednią konsystencję, dodać posiekany szpinak. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni
zadanie-gotowanieŚwięta, święta ... Kolejna propozycja, tym razem na świąteczny stół wigilijny, jako przystawka lub jako samodzielne danie. Lekka i przyjemna konsystencja, delikatny biszkopt o smaku szpinaku, do tego wędzony łosoś. Wspaniale wygląda na talerzu. Polecam! Składniki: 600 gram szpinaku 50 gram masła 250 gram plastrów wędzonego łososia 50 gram mąki 50 ml mleka 3 jajka sól pieprz(...)papier wyłożyć naszą masę. Rozsmarować równomiernie na całej blaszce. Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut. Po ostygnięciu na ciasto wyłożyć pozostałą część szpinaku, na to warstwę plastrów wędzonego łososia, na wierzch serek. Całość zwinąć w rulon, owinąć ciasno folią. Włożyć do lodówki na minimum godzinę. Bon appetit! Ja do szpinaku dodaję jeszcze czosnek
Garniec MagalieDania ze szpinaku nie cieszą się dużym zainteresowaniem, często kojarzone są przez dzieci ale i dorosłych jako zieloną maź, która nie ma smaku. Nic nie smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!moich przepisów #eatmefitme Wykonanie SAŁATKA Umyj i osusz liście szpinaku i rukoli. Wyłóż je na duży, a raczej bardzo duży talerz zostawiając wolny środek. Łososia pokrój dość drobno i rozłóż na liściach szpinaku i rukoli. Fetę pokrusz dość drobno(...)posyp nią łososia. Nad miseczką przekrój granat na pół, wydrąż z niego pestki, oczyść je z błonek. Sok zachowaj. Rozsyp ziarna na sałatce. Obierz mandarynki, oczyść je z białych błonek i poukładaj kawałki na sałatce. Posyp wszystko prażonymi pestkami dyni (praż około 30 sekund na gorącej patelni). Składniki SAŁATKA 100 g wędzonego łososia 150 g szpinaku typu baby
Eat me! Fit me!Pyszny pomysł na makaron z łososiem. Delikatny sos, odrobina czosnku, oliwy i sera. Jeżeli lubicie zarówno łososia jak i makaron to ten przepis powinien się jak najszybciej u Was pojawić. Składniki na 2 porcje: Makaron (ok. 300g) 100 g łososia wędzonego 3 garście szpinaku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 4 łyżki startego sera(...)małe serki topione + do podania starty parmezan Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na oliwie podsmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy łososia porwanego na mniejsze kawałki, dorzucamy porwany szpinak. W misce mieszamy jogurt z serem i zalewamy całość. Gotowy sos mieszamy z makaronem
CzarnawisienkaSkładniki: 680g łososia, 500g szpinaku ( ja użyłam mrożony ), 1 cebula, masło, 1 i 1/2 cytryny, sól, pieprz cytrynowy, majeranek, garść koperku. Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć do zarumienienia na maśle. Dodać szpinak i dusić do momentu aż będzie miękki. W między czasie posolić i popieprzyć. Gotowy szpinak przełożyć do naczynia żaroodpornego i pozostawić na chwilkę do lekkiego przestygnięcia. Łososia(...)skropić połówką cytryny, posolić, popieprzyć i oprószyć majerankiem. Doprawionego łososia ułożyć na szpinaku. Posypać posiekanym koperkiem oraz zetrzeć masło na tarce o drobnych oczkach. Na górze poukładać plasterki cytryny. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 25minut. Od czasu do czasu podlewać łososia sosem, który się wytworzył. Smacznego
W kuchni u Monikimamy mało czasu. Można jeść je jako zwykłe kotleciki, ale również w prawdziwej, burger'owej bułce. Z przepisu wychodzi ok. 10 mniejszych kotlecików. Składniki: - 250-300g łososia (ewentualnie pstrąga łososiowego) - 150g szpinaku baby - 100g ryżu Basmati (może być inny) - 40g ekologicznej mąki ryżowej SYMBIO (lub innej, do sklejenia kotlecików, może być potrzebna większa ilość) - pół pęczka koperku - 1 cebula(...)Szpinak płuczemy i na suchej patelni, na małym ogniu doprowadzamy do jego zwiędnięcia. Zwiędnięty szpinak przekładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru wody. Koperek drobno siekamy. Ugotowany ryż, łososia, koperek i szpinak przekładamy do sporej miski. Cebulę kroimy w małą kosteczkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodajemy do zawartości miski. Doprawiamy. Całość porządnie mieszamy i dodajemy mąkę (więcej
Be Fit Be Strongpowitamy nowy. Z tej okazji wielu z Was urządza domowe party i szykuje sylwestrowe przekąski. Ja na tą okazję przygotowałam roladę szpinakową z wędzonym łososiem. ciasto: 350 g mrożonego szpinaku 3 jajka 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki soli ponadto: 200 g wędzonego łososia w plastrach 300 g serka śmietankowego Szpinak rozmrozić,dokładnie odcisnąć z wody(...)szpinakową i równomiernie rozsmarować. Piec ok. 15 minut w temp. 170*C. Po upieczeniu wystudzić i delikatnie ściągnąć papier z ciasta. Na cieście rozsmarować serek,ułożyć plastry łososia i ciasno zwinąć roladę. Roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu pokroić w grube plastry
Kolorowa kuchnia ElkiCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pożywny i szybki makaron z dodatkiem mrożonego szpinaku i łososia z puszki. Mrożonki oraz puszki warto mieć w zapasie i wykorzystywać za każdym razem, gdy nie ma się ochoty na długie gotowanie. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu (u mnie razowe rurki) - 250 g mrożonego szpinaku - 1 puszkę łososia(...)rozgrzanym oleju podsmażamy przez minutę czosnek, a następnie dodajemy zamrożony szpinak i smażymy do momentu, aż całkowicie się rozmrozi, a woda odparuje. 3. Do usmażonego szpinaku dodajemy 1 chochlę wody z gotowania makronu, a następnie pokrojony w kostkę ser typu feta oraz odsączonego łososia z puszki. Wszystko delikatnie mieszamy i jeszcze przez chwile podsmażamy. 4. Jako ostatni na patelni
Bez CebuliSpód pod tartę: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka soli 2 żółtka 1 - 2 łyżki bardzo zimnej wody Nadzienie: 100 g wędzonego łososia 100 g szpinaku baby 100 g pomidorków koktajlowych 3 jajka 150 ml śmietany 30% sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku SPOSÓB(...)cytryny, dodajemy posiekany koperek, gałkę muszkatołową, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie roztrzepujemy za pomocą trzepaczki lub mikserem. 2. Do masy śmietanowo-jajecznej dodajemy łososia pokrojonego na mniejsze kawałki, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół oraz liście szpinaku. Mieszamy wszystkie składniki. 3. Przelewamy nadzienie na upieczony spód tarty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 40 minut
W kuchni KatieJako, że dostałam ostatnio filet z łososia od Pan Łosoś to dzisiaj do piekarnika wjechał łosoś ze szpinakiem, zapieczony w cieście francuskim i posypany płatkami migdałowymi Składniki: 600 g filetu z łososia Suempol , 1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 50 g płatków migdałowych, 1 żółtko, pieprz czarny mielony, sól. Przygotowanie: Filet(...)łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na patelnie rozpuszczamy masło i dodajemy szpinak. Podgrzewamy, aż się rozmrozi. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Podgrzewamy tak długo, aż większość wody z niego wyparuje. Łososia układamy na cieście francuskim. Boki ciasta nacinamy pod ukosem- tak jak na zdjęciu. Na rybce układamy szpinak. Następnie zawijamy ciasto
Aga w kuchniPołączenie idealne łososia ze szpinakiem. Przekąska typu „piękna i inteligentna”, która powstała w mojej kuchni na Konkurs Kreatywny II. W pierwszej edycji tego konkursu zdobyłam I miejsce, ciekawa więc jestem, czy i tym razem spodoba się jury? A wam się podoba? Składniki na 12 babeczek(...)filetu z łososia • 250 g szpinaku mrożonego w liściach • 500 g ziemniaków • 150 g sera żółtego • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa do smaku • sok z 1 cytryny • olej do smarowania foremek • sałata, koper do dekoracji Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na puree
To co kocham