opakowania mrożonego szpinaku ( liście ) 2-3 ząbki czosnku Oliwa 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Ziołowa przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy szpinak i po chwili przeciśnięty przez praskę szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Razem przesmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Cukinii nie obieramy, kroimy w długie płaty – najlepiej kroić obieraczką do warzyw. Łososia przyprawiamy ziołową(...)przyprawą do ryb i ewentualnie dodatkowo solą. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i blanszujemy cukinię ( tak aby była elastyczna ). Łososia grillujemy kilka minut. Do szpinaku dodajemy jogurt, ewentualnie doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Na talerz wykładamy cukinię, sos i łososia ( przed położeniem usuwamy skórę ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyłososiem SKŁADNIKI: 450g mrożonego szpinaku 4 jajka 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 200 g serka kremowego 150g sera gorgonzolla 140 g wędzonego łososia w plastrach Szpinak rozmrozić na głębokiej patelni. Dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawić. Do ostudzonego szpinaku dodać żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną(...)stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia. Serek wysmarować ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż krótszego boku ułożyć plastry wędzonego łososia. Całość zawinąć w roladę. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry. Smacznego
MarciochaKucharzy250g mięsa mielonego* 1 cebula 4-5 pieczarki 1 x pomidory z puszki sól/pieprz/papryka Chilli/czosnek 2 plastry serka topionego *w zależności od głodnych żołądków II nadzienie: łosoś wędzony na szpinaku, z fetą (ja miałam niebywale ogromny kawał łososia wędzonego), jednak mogę stwierdzić, iż było to ok. 6 dużych plastrów 1 x szpinak mrożony 2 ząbki czosnku(...)sól, pieprz, paprykę (wg uznania) mieszamy i czekamy.II farsz: w garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy 2 pokrojone ząbki czosnku (uważajmy, by go nie przypalić!), dodajemy mrożony szpinak, 2-3 łyżki jogurtu, trochę pieprzu i soli. Łososia i fetę kroimy w kostki. Gdy wszystko będzie pyszne i gotowe, wypełniamy kolejno muszle naszymi farszami. Mięsną wersję posypujemy serem, a szpinakowe muszelki ozdabiamy kawałkiem
Kitchens AlphabetTagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to bardzo szybki pomysł na obiad. Makaron ten przygotujemy dosłownie w 20 minut i nie wymaga od nas zbyt wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kuchnia włoska bazuje przede wszystkim na prostych składników, które w odpowiednim połączeniu tworzą wyśmienite danie. Tym razem będzie to makaron z pomidorkami i parmezanem. Lista składników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczywa razowego 50g łososia serek śmietankowy do smarowania koperek odrobina mleka jajko masło Jajka w kokilach ze szpinakiem – składniki 100g szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 50g sera żółtego szczypiorek sól pieprz masło Jajka w kokilach ze szpinakiem – przepis Szpinak myjemy i dusimy na patelni na odrobinie masła przez ok. 3-4 minut z dodatkiem przeciśniętego przez praskę(...)solą i pieprzem. Następnie przekładamy go na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Do kokilek przekładamy trochę szpinaku , wbijamy jajko i posypujemy startym żółtym serem i odrobiną szczypiorku. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 10 minut. Tosty z łososiem – przepis W międzyczasie kromki chleba smarujemy serkiem śmietankowym , posypujemy posiekanym koperkiem. Na jedną kromkę układamy łososia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!takim topniu jak i w Irlandii, ale np. w kuchniach można dostrzec dużo więcej zielonych przysmaków! Ja dziś zapraszam Was na pyszne zielone risotto – ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Idealne nie tylko w tym dniu! Pyszne! Polecam! SKŁADNIKI: * ryż arborio – 200 g * bulion – 500 ml * szpinak- 300 g * masło – 1 łyżka * cebula – 1 szt * czosnek(...)ugotowanego ryżu dodajemy śmietanę, mieszamy, odstawiamy. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek oraz szpinak, przesmażamy. Ps. w tym momencie możemy dodać jeszcze kawałki pokruszonej fety! Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, podgrzewamy, dodajemy masło, doprawimy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy na gorąco z wędzonym łososiem. Pycha
Ostra na SłodkoŁosoś to moja ryba ulubiona, a jeśli jest dobrze doprawiona, to smakuje wyśmienicie, a z kolorowym szpinakiem wygląda znakomicie. Składniki: 2 szt. świeżej dzwonki łososia, 4 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki musztardy starofrancuskiej, 1 łyżeczka miodu, 3 ząbki czosnku, szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku, 1 łyżka soku z limonki, pieprz czarny grubo mielony, olej rzepakowy do smażenia(...)walory smakowe potrawy) i pieprzem. Łososia smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru (ok. 4 min. z każdej str. w zależności od grubości ryby). Pod koniec doprawiamy pieprzem. Łososia podajemy ze szpinakiem i papryczkami czereśniowymi. Smacznego
Moniki Smakołykizależności od pochodzenia ryby. Ogólnie – polecam. Łosoś najzdrowszy jest zapiekany bądź grillowany – dzisiaj na blogu będzie to przepis na łosoś pieczony. Mi ryba wyszła nie tylko niesamowicie aromatyczna, ale soczysta i, co zaskakujące, chrupiąca. Aby właśnie takiego łososia zrobić musicie trzymać się dwóch głównych zasad. Łososia należy włożyć do zimnego piekarnika. Dzięki temu, że ryba będzie nagrzewała się(...)wraz z piekarnikiem, zatrzyma soki w środku i będzie soczysta. Łososia piecz do góry skórką, która jest obficie polana sokiem z cytryny – dzięki temu ryba wyjdzie chrupiąca. Danie podaję z purée marchwiowym oraz kwaśnym ogórkiem na przełamanie smaku. Smacznego! Lubisz ryby bądź owoce morza? Polecam: Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem feta Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią
A to pestkaUwielbiam wytrawne tarty , a tarta z łososiem i brokułami to jedna z ulubionych. Na ogół piekę tartę z wędzonym łososiem i szpinakiem. Tym razem jednak upiekłam tartę z surowym łososiem. Tak pysznej tarty dawno nie jadłam. Dawno też nie piekłam w takim wydaniu! Tarta z łososiem najlepiej smakuje jeśli po upieczeniu odstawimy ją na 15 minut. Wtedy też lepiej się
codojedzeniafrittacie jest to, że możliwość doboru składników jest nieograniczona. Oto przepis na frittatę, która będzie ciekawym i smacznym daniem wigilijnym. Składniki 3 jajka 100 g wędzonego łososia 100 g świeżego szpinaku 1 małe opakowanie jogurtu greckiego 4 łyżki płatków jęczmiennych lub jaglanych 50 ml mleka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwy(...)czosnkiem. Jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce rozbijamy jajka i energicznie mieszamy widelcem. Łososia drobno kroimy. Do jajek dodajemy jogurt grecki, płatki jęczmienne lub jaglane, łososia i przestudzony szpinak z szalotką. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie masę przelewamy do formy na tartę, a wierzch posypujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni
My Chcemy Jeśćosób średnio łatwe (ale wymyśliłam to określenie) Składniki * jedno opakowanie szpinaku mrożonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 3 łyżki śmietany (ja dałam 18%) * 200-300 g sera pleśniowego ( ja dałam brie, choć nie jest to typowy pleśniak chyba) * 4 brzuszki łososia wędzone ( nie mogłam nigdzie kupić więc dałam skrawki(...)sałatkowe) * 10 czarnych oliwek * pieprz, oregano, bazylia * opakowanie makaronu Do dzieła!!! Według mnie w tym daniu występuje totalny zakaz solenia, łosoś jest tak słony (przynajmniej ten który ja miałam), że sól odpada. Może jedynie szczypta do makaronu. Roztapiamy szpinak, dodajemy uduszoną pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Ser kroimy w kostkę, wrzucamy czekamy aż się roztopi, ciągle mieszając. dodajemy śmietanę
sierotka maRysia w kuchniSzpinak i łosoś to jedno z moich ulubionych połączeń. A w tej roladzie sprawdza się idealnie. Rolada ta chodziła za mną od dłuższego czasu. Aż w końcu ją zrobiłam. Powiem Wam, że w brew pozorom jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Zamiast łososia możemy dać inną wędzoną rybę czy szynkę. Jednak według mnie najlepsza jest z łososiem. Myślę(...)taka rolada może być fajną i elegancką przystawką na każde przyjęcie czy spotkanie. Zapraszam!!!! Składniki: 150 g wędzonego łososia, 250 g serka naturalnego ( ja użyłam Piątnicy), 500 g szpinaku ( rozdrobnionego), 2 ząbki czosnku, 4 jajka, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia Wykonanie: Szpinak podsmażamy na patelni , dodajemy do niego wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowy
Passion of CookingZdrowa wersja spaghetti, która składa się z wartościowego łososia, pełnoziarnistego makaronu oraz szpinaku i czosnku w delikatnym sosie śmietankowym. Każdy składnik ma jakąś zaletę. Oprócz tego, że świetnie smakuje to dodatkowo super wygląda. Składniki : makaron pełnoziarnisty 3/4 opakowania szpinak świeży 200 gram łosoś bez skóry 400 gram czosnek 4 ząbki sól 1 łyżka sok z cytryny ok. 1 łyżki(...)dente z dodatkiem soli. 2. Czosnek obrać, rozgnieść i drobno posiekać. Na patelni roztopić masło. Wrzucić czosnek. 3. Szpinak opłukać wodą. Usunąć łodyżki i drobno posiekać. Dodać do czosnku. Wymieszać i zmniejszyć ogień. 4. Łososia zamarynować 2 godziny wcześniej. Następnie umieścic w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Kuchnia PaulettesSkładniki ok 400 g świeżego łososia 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku ok 100 ml białego, wytrawnego wina 100 g ricotty 100 g fety ok 2 garści świeżo startego parmezanu opcjonalnie kilka suszonych pomidorów sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło klarowane do smażenia + do smarowania ciasta filo 1 opakowanie ciasta filo (6-7 płatów(...)Przygotowanie Szpinak umyjcie* , posiekajcie. Cebulę i czosnek drobno pokrójcie. Z ryby odkrójcie skórę, pozbądźcie się ewentualnych ości, pokrójcie ją w dosyć grubą kostkę. Przygotujcie sery i wino. W głębokim rondlu rozgrzejcie masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzućcie cebulę i czosnek, zeszklijcie. Dorzućcie szpinak, chwilę przesmażcie. Dolejcie wino, smażcie całość, aż szpinak mocno przywiędnie, a płyny odparują. Teraz czas na łososia, dorzućcie
OliveandThyme