miejsce, a my... my kochamy łososia. Szlachetną rybę, która w gruncie rzeczy nie wymaga ani pracy, ani zaangażowania, ani czasu za wiele. Parę razy w tygodniu aplikujemy sobie endorfiny w królewskiej postaci. Największego kopa daje ta wersja - łosoś zapiekany z jabłkiem, pleśniowym, niebieskim serem i orzechami włoskimi. Czujemy się łososioholiczkami i dilerkami zarazem. Dilerkami smaku. A, jako dobry "sprzedawca" swojego
Wypisz WymalujZiarenkowo -wędzony łosoś -ser feta -ziarna babki płesznik -glassa sojowa -niewielka ilość śledzia w śmietanie z cebulką -brokuł na parze kilka kwiatuszków Na wafle poukładaj pokrojonego drobniutko śledzia z cebulką. Dodaj ser feta oraz łososia wedzonego. Całość posyp ziarnami od Ziarenkowo i nie zapomnij o glassa sojowa! Dodaj wesoły zielony brokuł...i w kilka minut, lekkie, aromatyczne
Z Kuchni Do Kuchnigotować i lubią proste przepisy na pewno będą zadowolone z książki. Sama zamierzam wypróbować gruszki w szynce z serem i ziołami oraz tartę francuską z łososiem czy pasztet z białej fasoli i jeszcze parę innych :). Naprawdę Książka inspiruje i zachęca do gotowania. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn . Ciasteczka owsiane z otrębami bez mąki
Mała Cukierenkacóż więc jeden wylądował w zamrażalce a drugim się wszyscy najedli i jeszcze został na kolejny dzień. Składniki 1,8-2 kg łososia 1-1,5 cytryny pesto pietruszkowe z tego przepisu suszone pomidory kilka gałązek rozmarynu parę liści bazylii i mięty (opcjonalnie) sól pieprz olej lniany lub zalewa z suszonych pomidorów Postępujemy bardzo podobnie jak w przepisie na pstrąga(...)łososiowego. Rybę czyścimy z łusek, dokładnie płuczemy wewnątrz i z wierzchu. Łososia nacinamy w kilku miejscach z obu stron. Nacieramy rybę dokładnie pesto pietruszkowym wewnątrz i z wierzchu. Cytrynę - i tu zmiana (bo podejrzałam w jakimś programie u Okrasy w między czasie) kroimy w plastry i podsmażamy na rumiany kolor na suchej patelni wówczas pozbędziemy się goryczy ze skórki
Piekielna Kuchnia Patitalerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście z białego pieczywa, kromce wiejskiego gruboziarnistego chleba czy też na ziemniaku np. kulki z wędzonego łososia z suszonym pomidorkiem. Hiszpanie zawsze znajdują czas na para pikar – czyli coś do przekąszenia, w barach jesteśmy witani przez camarero szerokim uśmiechem. Na pożegnanie zawsze usłyszymy hasta la vista – do zobaczenia(...)listki rukoli i kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów. Skropić aceto balsamiko i całość zrolować. Pokroić lekko na ukos w 2 centymetrowe plastry. Spiąć wykałaczką. Równie dobrze smakuje z łososiem. Również suszona śliwka owinięta bekonem i upieczona na grillu jest doskonałym przykładem gorącego tapas. Szczęśliwego Nowego Roku
Kulinarny karnet Christopherażółtka, wlewamy wino i w kąpieli wodnej, nad parą ubijamy je na bardzo puszystą masę, gdy takową uzyskamy stopniowo dodajemy stopione masło nie przestajc ubijać trzepaczką nad parą. Miskę zestawiamy z pary wodnej. Do powstałego sosu dodajemy starty parmezan, posiekaną bazylię oraz czosnek, całość doprawiamy do smaku świeżo zmieloną solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową i finalnie, delikatnie
Symfonia SmakówSkładniki:1,5 szkl ryżu do sushi5-6 łyżek octu ryżowego2-3 łyżki cukru0,5 łyżeczki soli5 szt nori- prasowane algipaluszki krabowełosoś wędzonyszczypiorogórekwasabi marynowany imbir Wykonanie:Ryż płuczemy parę razy w wodzie. Gotujemy na małym ogniu- według przpisu podanego na opakowaniu.W czasie gotowania dodajemy ocet ryżowy , cukier I sól. Mieszamy.Gdy ryż jest ugotowany- musi! być chłodny by zacząć robić(...)paluszki krabowe, ogórek I szczypior.Z pomocą maty zaczynamy zwijać. Zawijamy matę, a gdy dojdziemy do ryżu-"odwiajmy " mate w drugą stronę- nie przestając rolować naszego sushi. Drugie sushi wykładamy łososiem wędzonym, ogórkiem I szczypiorem.Po zrobieniu rolek, wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Kroimy na małe rolki. Do sushi dodajemy sos sojowy , imbir I wasabi. Polecam I życzę smacznego
Smaki EdytyDwie ryby na świecie (póki co) mogłabym jeść nieustannie - łososia i pstrąga. Lubię je zwłaszcza w wersji "na parze" bądź, jak w przypadku pstrąga, "gotowanej". Przygotowuje się go bardzo szybko, jest sycący, przepyszny i, co w rybach szczególnie ważne, ma więcej mięsa niż ości :) Ja gotuję pstrąga w osolonej tylko wodzie z warzywami, ale wiem, że istnieją również
Życie zamknięte w smakucebula3 marchewki1 pietruszka1 porkawałek selera2 liście laurowe10 ziarenek ziela angielskiegosól, pieprzTortellini:150 g mąki pszennej typ 5501/2 żółtka100 ml ciepłej wodygarść natki pietruszki i bazylii25 g masłaFarsz:100 g łososia wędzonego100 g filetu dorsza1 łyżka serka Almette z chrzanemkolorowy młotkowany pieprzPrzygotowanie:Bulion: Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy razem z rybą do garnka. Dodajemy przyprawy i wlewamy(...)wyrabiamy ciasto, aż nabierze jednolitej, elastycznej konsystencji. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.Farsz: Dorsza gotujemy na parze, następnie odstawiamy do wystudzenia, po czym rozdrabniamy widelcem. Wędzonego łososia drobno kroimy, mieszamy z dorszem i serkiem Almette chrzanowym. Przyprawiamy młotkowanym kolorowym pieprzem.Zielone ciasto wałkujemy na bardzo cienki płat, wykrawamy kółka. Na każdym kółku
Smakowity Blog Kulinarnyczęsto na naszym stole gości ostatnio dziki łosoś. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to zachęcam do przygotowania jakiejś potrawy z takim łososiem w roli głównej. Można podawać go na wiele sposobów: piec, smażyć, gotować na parze w towarzystwie kolorowych warzyw, aromatycznych sosów itp. Jest smaczny i znacznie zdrowszy od hodowlanego, którego najlepiej omijać szerokim łukiem! Składniki(...)porcje: 300 g filetów z dzikiego łososia 200-250 ml mleka kokosowego 1 duży batat 1 koper włoski 1/2 cytryny koperek pieprz, sól morska 2 łyżeczki oleju kokosowego 3/4 szklanki kolorowej komosy ryżowej Przygotowanie: Komosę dobrze wypłukać na sitku i ugotować w osolonej wodzie (1,5 szklanki). Batata obrać i pokroić w dużą kostkę, Koper włoski pokroić w duże
Ze smakiem i z pasjąprzeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem masło i rozcieramy do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą masą nacieramy płat łososia i odstawiamy go do lodówki na 1h. Brokuł myjemy dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Do wody dodaje łyżeczkę cukru co powoduje że brokułu nie tracą tak szybko koloru. Ziemniaki obieramy , kroimy na plasterki i również(...)gotujemy na parze. Zarówno brokuł jak i ziemniaki osobno blend ujemy. Brokuł doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a do puree z ziemniaków dodajemy łyżkę mleka. Łososia smażymy na rozgrzanej patelni z po 2 min z każdej strony. Łososia smażyłam z wraz z gałązką pomidorków koktajlowych. Do łososia podałam sos jogurtowy. Jogurt naturalny łączymy z posiekanym koperkiem
W kuchennej krainienastępnie przyprawiamy solą i pieprzem, blendujemy (nie całkiem na gładko) i podgrzewamy jeszcze rozpuszczając w masie 1 płaską łyżkę żelatyny. Filet z łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i pieprzem i gotujemy na parze około 10-13 minut. Studzimy. Dno silikonowych foremek na muffinki wypełniamy pokrojoną żurawiną suszoną. Pokrywamy je warstwą musu porowego (2-3 łyżeczki(...)Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa stężała. Do blendera lub rozdrabniacza przekładamy kawałki ugotowanego łososia, dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli, pieprz i listki kolendry. Całość miksujemy na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, mieszamy z łososiem i wykładamy całość jako kolejną warstwę w foremkach. Odstawiamy do skrzepnięcia. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie
Kolorowy Przepisownikszybko Pamiętajcie, że w sklepach Lidl trwa tydzień włoski, który wyjątkowo trwa aż 2 tygodnie! Poniżej wrzucam parę zdjęć z w/w warsztatów PS: W ciągu najbliższych dni zamieszczę przepis na łososia z risotto w moim wydaniu, mam nadzieję że Wam również posmakuje Post Warsztaty z Lidl Polska – Amore
Marta Gotujeupływie 12 godzin łososia przecedzić na sito, odlewając sok. Cebulę pokroić w cienkie plastry, przelać wrzątkiem, wystudzić. W słoiku odpowiedniej wielkości układać warstwami łososia, cebulę, przesypywać marynowanym pieprzem. Całość zalać olejem. Wstawić na parę godzin do lodówki. Wyłożyć na talerz, po lekkim osączeniu, przybrać marynowana cebulą i pieprzem z zalewy. Podawać z białym pieczywem lub grzankami. Smacznego
Stare Garyładziemy do miski przyprawiamy solą, oraz pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce. Kalafiora gotujemy na parze ( na pół miękko). Następnie dzielimy kalafiora na różyczki i wykładamy go do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Na kalafiora układamy plastry łososia i całość posypujemy pokrojoną w cienkie paski papryką. Teraz możemy przygotować sos beszamelowy. Na patelnię, o grubym
Miód i pieprz