łosoś na parze - 343 przepisów (strona:3/23)

Dyniowe bliny z serkiem, łososiem i truskawkami 181

łososiem z truskawkową salsą. Pyszne danie które podałam na kolację dla czterech osób z powodzeniem może stanowić obiad dla dwóch. Gorąco polecam :) bliny (8 szt): 1,5 szklanki mąki gryczanej 200 ml ciepłego mleka 2 kopiaste łyżki puree z dyni jajko 10 g świeżych drożdży szczypta soli i pieprzu olej rzepakowy do smażenia łosoś i salsa: filet z łososia(...)drożdże, jajko i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości oleju. Filet z łososia dzielimy na 4 części. Nacieramy sokiem z limonki oraz posiekaną papryczką. Gotujemy na parze około 7 minut. W tym czasie truskawki kroimy w kosteczkę i mieszamy z posiekanym szczypiorkiem oraz pieprzem. Na bliny nakładamy serek

Mienta blog
Łosoś w rękawie pieczony z porem 132

wielu sklepach i bardzo dobrze, bo to smaczna i zdrowa ryba. Ogólnie ryby są zdrowe, można je nie tylko smażyć, ale piec, gotować w wodzie, i na parze. Dzisiaj łosoś trochę inaczej, upieczony w rękawie foliowym. Składniki: Łosoś (kawałki ) 1 por Pieprz cytrynowy Sól Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym. Pora kroimy ( najlepiej pora przekroić wzdłuż

Smaki Ewy
Łosoś z parowaru z kiszonymi cytrynami i szczypiorkiem 134

Zdjęcie ze strony producenta Ponieważ niedawno nasza kuchnia wzbogaciła sie o kolejne urządzenie - tym razem parowar, więc przyszedł czas na eksperymenty. Na pierwszy ogień (a właściwie na pierwszą parę) poszedł łosoś, bo to jedno z najprostszych i najszybszych dań. Czas przygotowania to raptem 10 minut i 15 minut parowania. Składniki (proporcje na dwie osoby) 400 g filetów z łososia skórka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zielone szparagi z wody ze zasmażką z masła i tartej bułki 275

bardzo mi smakują. Żal mi tylko, że do najtańszych nie należą, bo za 9 zł. miałabym sałatę lodową, masłową, brokuła i kalafiora.  Mój zestaw obiadowy: łosoś na parze z ziołami prowansalskimi, ziemniaki z koperkiem i zielone szparagi polane masłem z tartą bułką. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 1 opakowanie zielonych szparagów 1 łyżeczka cukru 4 łyżki masła

Passions hobbies life
Sałata masłowa ze śmietaną 343

Pyszny dodatek do obiadów. Ja miałam sałatę ze śmietaną do łososia na parze i ziemniaków, ale równie smacznie skomponuje się z innymi zestawami. W szczególności polecam do schabowego z ziemniakami. SKŁADNIKI 1 główka sałaty masłowej 1 śmietana 12% (330 g) 1 łyżka przegotowanej, zimnej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego sól do smaku WYKONANIE Sałatę umyć

Passions hobbies life
Wakacyjny obiad. Dziki ryż z młodymi warzywami i łosoś z sosem agrestowym 204

olejna propozycja lekkiego,wakacyjnego dania, dziki ryż z młodymi warzywami i sosem agrestowym. Można go podać z dowolnymi dodatkami, w przepisie z  łososiem gotowany na parze ale mogą to być inne ryby, chuda wieprzowina, wołowina lub drób wg. własnych upodobań, lub bez dodatków jako sałatkę na ciepło lub zimno. Sałatka z dzikiego ryżu jest świetną alternatywą(...)cytryny, blanszowane warzywa i podgrzać. Wymieszać z posiekaną miętą, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem polać sosem i przybrać. ŁosośŁososia oprószyć solą i pieprzem, gotować na parze 10-15 minut (czas uzależniony od wielkości gotowanych kawałków).  Smacznego

SzczyptaSmaQ
Pierogi z łososiem i kaparami 146

SKŁADNIKI: 200 g łosoś świeży 100 g łosoś wędzony kapary 150 g sera typu greckiego (może być również po prostu biały ser) sól, pieprz pesto, parmezan Świeżego łososia ugotować na parze. Rozdrobnić w miseczce, pousuwać ewentualne ości. dodać łososia wędzonego, serek. Przyprawić ( jeśli łosoś wędzony i ser okażą się słone- nie solić farszu :)). Na koniec dodać kapary

MarciochaKucharzy
Delikatne pulpety z łososia na warzywnej salsie 166

Niesamowicie delikatne, gotowane na parze pulpeciki z łososia. W sam raz do podania na obiad z ryżem lub makaronem. Zdrowe, smaczne, kolorowe. U mnie dodatkowo polane jogurtem naturalnym i posypane pestkami słonecznika.Składniki (na 2 porcje) : Pulpety - 300 g filetu z łososia- 1/2 jajka- łyżeczka otrębów/kaszy manny/bułki tartej- łyżeczka koncentratu- cebulka dymka- przyprawa(...)sól, pieprzWarzywna salsa- mieszanka warzyw mrożonych- łyżka serka kremowego- łyżka koncentratu- łyżka oliwy- 1/2 puszki pomidorów- zioła prowansalskie-ząbek czosnku-pieprz, sól+ ser do posypaniaPrzygotowanie: Filety z łososia drobno zmielić wraz z jajkiem, bułką tartą, przyprawami itd. Zmiażdżony/drobno posiekany czosnek podsmażyć na oliwie, dodać warzywa wraz z przyprawami, koncentratem i serkiem, podlać odrobiną wody. Wszystko razem dusić

Kuchnia Ellie
Łosoś w sosie porowo-czosnkowym 138

ryba jest mięciutka.SKŁADNIKI50 dag łososia1 mały brokuł 1 marchewkapół pora ( twarda część) sól, pieprzsok z połowy cytryny2 łyżki jogurtu naturalnegopół łyżeczki musztardyWYKONANIEGotujemy na parze. Do naczynia wkładamy łososia przyprawionego solą i pieprzem. Brokuł rozdzielamy na różyczki i wkładamy na rybę. Do tego por pokrojony w talarki, marchewka w paski lub talarki. Wszystko nakrywamy i gotujemy

W kuchennym oknie Ewy
Kotlety mielone z łososia 128

okazyjna, kupuję go nieco więcej, niż potrzebuję i zamrażam. Niestety łososiowi po rozmrożeniu brakuje już tego czegoś w smaku, niezależnie od sposobu podania - smażenia czy gotowania na parze. Najgorzej, gdy łosoś w zamrażarce zostaje zapomniany i odnajduje się na styku terminu przydatności do spożycia (3-4 miesiące to zalecana długość przechowywania ryb w zamrażarce). I co wtedy? Wyrzucić

Życie zamknięte w smaku
Kapusta Pak Choi z łososiem. 224

łyżka sosu słodko pikantnego 2 plastry łososia wędzonego Wykonanie. Kapustę umyć. Odciąć twardy spód, wyrzucić. Od spodu ściąć po 2 plastry, nie wyrzucać. Resztę kapusty pokroić wzdłuż na parę części. Plastry łososia pokroić w paski. Czosnek, imbir i chilli drobno posiekać i przesmażyć na oleju. Dodać plastry i dusić 3-4 minuty, podlać dwiema łyżkami wody, Następnie dodać resztę kapusty

Kulinarny karnet Christophera
Łosoś w towarzystwie jarmużu . . . i koktajl na kolację 140

czosnku niedźwiedziego (ew. sól i pieprz). Następnie przygotowany filet smaruję z każdej strony oliwą z oliwek i obtaczam go w sezamie. Rozgrzewam patelnię, smarując ją odrobiną oliwy, kładę łososia i smażę parę minut z każdej strony (do uzyskania ładnego koloru).             W międzyczasie nakładam na talerz sporą garść jarmużu i polewam łyżeczką oliwy

Życie na widelcu
Łosoś na parze 141

Gotowanie na parze jest bardzo szybkie i bardzo zdrowe. Przygotowanie łososia to około 50 minut z gotowaniem. Dzięki gotowaniu na parze unikamy przykrego zapachu smażonej ryby. Do takiego gotowania nadaje się garnek i zwykły durszlak plus pokrywka. Potrzebujemy: 150-200g kawałek świeżego łososia 1 łyżeczka pieprzy cytrynowego - koniecznie 1/4 łyżeczki soli Dekoracja garść mixu sałat(...)wlewamy 2 szklanki wody, wkładamy durszlak i przygrywamy pokrywką. Woda musi się zagotować i gotować przez cały czas aby była para :) - niby jasne ale dla osób które będą to robiły pierwszy raz wcale nie musi to być oczywiste. Łososia solimy, posypujemy pieprzem i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie kiedy woda się gotuje, wkładamy łososia na durszlak, przykrywamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sałata z łososiem, serem camembert i pomarańczą 364

Składniki (porcja dla 2 osób): opakowanie ulubionego mixu sałat (lub porwana na kawałki sałata lodowa) 100 g łososia ugotowanego na parze i wystudzonego 100 g sera z camembert pokrojonego na plasterki  pół wyfiletowanej pomarańczy  1/3 zielonego ogórka pokrojonego na półplasterki  4 łyżki prażonych pestek słonecznika na sos: sok z połowy pomarańczy  2 łyżki oliwy(...)oliwek  łyżeczka musztardy  szczypta soli, pieprzu i chilli Przygotowanie: Umytą sałatę ułożyłam na talerzach.  Dodałam pokrojoną na kawałki pomarańczę, ser, pokruszonego na kawałki łososia i ogórka.  Posypałam pestkami słonecznika.  Przygotowałam sos: sok z pomarańczy wymieszałam z oliwą i musztardą, doprawiłam solą, pieprzem i chilli.  Chwilę przed podaniem polałam sałatę przygotowanym sosem

Kulinarny Pamiętnik
Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym 121

PRZYRZĄDZENIA:CIASTO :Na stolnicę przesiewamy mąkę ze szczyptą soli.Robimy wgłębienie  wlewamy ciepłą wodę i dodajemy jajko.Wyrabiamy gładkie  zwarte ciasto.Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.FARSZ:Łososia gotujemy na parze przez 10 minut.Zdejmujemy skórkę , mięso siekamy , dodajemy skórkę cytrynową.Dodajemy posiekaną natkę pietruszki , oliwę i rozdrobnioną gorgonzolę.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową.Odstawiamy(...)blenderem.Doprawiamy solą , pieprzem , szczyptą cukru.Dodajemy przeciśnięty przez praskę malutki ząbek czosnku i mieszamy z gęstą śmietaną.Kilkanaście sekund podgotowujemy ciągle mieszając – by zgęstniał.FARSZ:Przygotowany sos bazyliowy dodajemy do łososia i gorgonzoli.Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.CAŁOŚĆ:Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , za pomocą szklanki wycinamy kółka.Na środek kładziemy łyżkę farszu , zamykamy , sklejamy

Ostra na Słodko