łosoś na parze - 343 przepisów (strona:18/23)

Warsztaty Kuchni Włoskiej z Karolem Okrasą i Lidlem 215

Dwa tygodnie temu miałem wielką przyjemność uczestniczyć w Warsztatach Kuchni Włoskiej - Amore Mio Zakochaj się we włoskich smakach, zorganizowanych przez Lidl Polska, gdzie wraz z innymi

Parowar Faceta
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 158

barokowych. Wyobraźcie sobie ser, który wygląda jak zwykły ser, a jednak smakuje niczym dżem pigwowy . A może skusilibyście się na pieczoną kuropatwę, która smakuje zupełnie, jak ryba? Polędwica z łososia? Ogon bobra z fasolą? Takie potrawy-iluzje zostały opisane w "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów...", rękopiśmiennej książce kucharskiej z dworu Radziwiłłów z ok. 1686 r. Monika Świerczyńska-Krawczyk opisuje(...)się i sfrunie ze stołu. Aby w pełni zobrazować ile jedna osoba potrafiła zjeść podczas uczty, należy podać za przykład pewnego biesiadnika, który ofiarnie pożerał na jednym posiedzeniu: gęś, parę kapłonów, pieczeń wołową, ser, 3 bochenki chleba i 2 garnce miodu. Pierogi Pierogi to jedno z nielicznych dań, które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów

Przepisy Aleksandry
Grillowanie - czas grillowania 412

Czas grillowania rozpoczęty :) By wykorzystać jak najlepiej i jak najprzyjemniej ten czas poniżej zamieszczam parę rad i czas grilowania. Przede wszystkim kochani- nie da się rozpalić grilla w 2 min :) Dajmy sobie czas przynajmniej 30- 40 min by grill był dobrze rozpalony. Mięsa- dobrze jest zamarynować dzień wcześniej i dać do lodówki. Wołowina: Grill musi! być bardzo dobrze rozpalony(...)hamburgery z grilla  Szaszłyki:  Z ryby i drobiu : Grill musi być gorący- grilujemy łącznie 8-10 min. odwracając co 2-3 min.  przepisy:   Szaszłyki z łososia i kurczaka                  Szaszłyki z grilla   szaszłyki z ziemniaków - Kładziemy na rozgrzanego - gorącego grilla

Smaki Edyty
Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby? 312

filetach (ze skórą). Moim zdaniem najsmaczniejsza jest ryba w całości. Najpopularniejsze do wędzenia w ten sposób są: pstrągi (które prezentuję na zdjęciach), makrele i sielawy. Można też wędzić łososie, dorady, węgorze, dorsze – co tylko lubimy. Przed wędzeniem przygotowujemy ryby: patroszymy (pozbawiamy wnętrzności) i skrobiemy nożem z łusek. Myjemy i osuszamy. Jeśli chcemy dłużej przechowywać ryby, to koniecznie wycinamy skrzela(...)tymianek. Wkładamy ryby i odstawiamy w chłodne miejsce (piwnica, lodówka) na całą noc (12 h). W dzień wędzenia ryby osuszamy (gdy będą wilgotne – zaczną się gotować od pary wodnej, zamiast wędzić). Można je powiesić na ok. 2-3 godziny na powietrzu lub wytrzeć papierowym ręcznikiem (także w środku). Następnie przygotowujemy wędzarnię. Rozpalamy drewno w wędzarni. Najlepsze są drewna

Poezja smaku
KOTLETY RYBNO ZIEMNIACZANE Z SOSEM CHRZANOWYM 203

ziemniaki. Najważniejsze aby nie były za wilgotne. Powinny być ugotowane najlepiej dzień wcześniej. Ja ugotowałam je w mundurkach, ale nie jest to konieczne. Można użyć dowolnej ryby np.dorsza, mintaja, łososia,soli lub innej o zwartym mięsie. Idealna propozycja dla dzieci, które nie przepadają za rybą. Podane z dowolną surówką i sosem chrzanowym  na pewno zadowolą wszystkie podniebienia. Składniki(...)Rybę rozmroziłam. Do płaskiego garnka wlałam mleko. Wsypałam kurkumę (dla koloru). Przełożyłam filety do garnka. Gotowałam rybę w mleku przez około 5 minut. Można ją też ugotować na parze. Ugotowaną rybę wyjęłam i odcisnęłam z mleka. Przełożyłam ją do miski z ziemniakami. Rozdrobniłam i połączyłam składniki np. widelcem. Wbiłam jajko.  Wsypałam tartą bułkę, dodałam sos ostrygowy

potrawyregionalne
Kruche ciasto w słonej odsłonie - na tarty wytrawne 217

poniedziałkowego obiadu zostało mi mnóstwo szpinaku baby i trochę pomidorków koktajlowych. Postanowiłam wyczarować z nich kruchą tartę z wędzonym łososiem. Zanim to jednak nastąpi i podzielę się z Wami przepisem (zdjęciem gotowej tarty chwalę się na samym dole tego wpisu ;)), teraz krótka notka instruktażowa o kruchym cieście na słono - właśnie pod takie bajeczne tarty <3 Step 1. Składniki(...)przesianą mąkę, dodajemy soli i siekamy dużym kuchennym nożem, do czasu aż składniki zaczną się łączyć. Potem dodajemy żółtka i dalej zagniatamy już rękami. Na koniec zimna woda, parę ruchów ręką i kulka gotowa :) Jeśli macie malakser również możecie się nim posłużyć w przygotowaniu kruchego ciasta. Kolejność dodawania składników jest dokładnie taka sama. Step 4. Wałkowanie Gotową kulkę ciasta przekładamy

W kuchni Katie
Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry 232

Tak podana rybe mozna spokojnie wlaczyc do swiatecznego menu,bo nie tylko wyglada niezwykle dekoracyjnie ale i smakuje doskonale.Losos zapieczony w chrupiacym francuskim ciescie-to klasyk

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piknik wielkopolskich blogerów - 1.09.2012 158

Integracja blogerów kulinarnych z Wielkopolski pełną parą! W sobotę, tj. 1. września, reprezentacyjna ekipa spotkała się w KontenerArt nad Wartą w Poznaniu. Pomimo wątpliwości, co do pogody, mieliśmy zaszczyt cieszyć się przyjemną temperaturą i nieśmiałym słonkiem. Pierwszy raz byłam w tym miejscu, ale mnie zachwyciło! Coś na wzór plaży, bardzo przyjemnie. Na zdjęciu od lewej: Rybka , Karmel-itka, Chantel , Kasia(...)pysznego - stworzyliśmy piknik z prawdziwego zdarzenia! Marysia ( GRUSZKA Z FARTUSZKA ) uraczyła nas swoją domową chałwą z sezamem oraz pysznymi precelkami. Od Piotra ( SAN JACINTO ) mieliśmy m.in. pyszny tort kanapkowy, łososia, domową kiełbaskę, bagietki, ogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia ( W KRAINIE SMAKU ) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem graham z pestkami dynia oraz

W kuchni Karmel-itki
Dieta na zdrowe paznokcie 183

Rozpoczynając parę lat temu odchudzanie obawiałam się o kondycję swoich paznokci. Nie miałam ich idealnie odżywionych, dlatego chciałam uniknąć pogorszenia stanu. Zaczęłam więc szukać, jak powinnam się odżywiać żeby mieć je piękne, długie i odporne na łamliwość.                Paznokcie zbudowane są głównie z keratyny, która cechuje się wysoką zawartością cysteiny i metioniny(...)zwierzęcego. Miedź występuje w otrębach pszennych, owsie, kakao, nasionach słonecznika oraz orzechach włoskich. Selen występuje w organizmach w połączeniu z białkiem, dlatego znajdziemy go w produktach białkowych; najwięcej zawiera łosoś świeży, jajo kurze oraz nerki.           Jak widać niektóre produkty powtarzają się w występowaniu mikroelementów, dzięki temu zapamiętując je można skomponować dobrą dietę na zdrowe paznokcie

Życie na widelcu
Kolacja degustacyjna w Fokim z @yelpwarszawa. 133

Przynajmniej nikt nie pomyśli, ze guacamole to azjatycki specjał ; ). Wjeżdżają przystawki, a wśród nich chipsy z ziemniaka (ziemniak kushiage, 12,30zł) na patyku i bambusowym koszyku do gotowania na parze. To podanie mnie uwiodło, chipsy też niczego sobie, nie ociekały tłuszczem i były idealnie chrupiące – brakowało tylko do nich jakiegoś ciekawego dipu. W ramach przystawek zostaliśmy również poczęstowani(...)jadłam sushi z mango i cieszę się, że dokładnie po 26 latach się to zmieniło. Ciekawa była też rolka z burakiem i pieczonym awokado (26,90zł), oraz z łososiem (34,90zł). Z dań głównych zostaliśmy poczęstowani sałatką Fokim Seafood (42,60zł), Kurczakiem Yakitori, Żeberkiem Wołowym BBQ oraz bohaterem stołu tofu z pieczonymi jabłkami (36,90zł). Ten ostatni był wyśmienity

Fill The Bowl
Jak wzmocnić odporność? 126

Źródło:http://www.medigo.pl W tym roku wiosna wyjątkowo sprzyja zachorowaniom, stąd też dzisiaj parę słów o tym, co jeść/pić żeby wzmocnić nasz układ odpornościowy. Przede wszystkim należy dużo wypoczywać, szczególnie na świeżym powietrzu. Hartujemy nasz organizm i łapiemy promienie słońca odpowiedzialne za wytwarzanie witaminy D w organizmie. Warto także wysypiać się – zmęczony organizm nie radzi sobie z drobnoustrojami(...)rodzaju produktu. Najlepszym źródłem są drożdże, produkty zbożowe, jaja i orzechy. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - powinno się wybierać głównie tłuste ryby morskie które tych kwasów mają najwięcej. Przykładowo łosoś, makrela, sardynki. Żelazo – jest znacznie lepiej przyswajalne z produktów mięsnych (wątróbka nerki, czerwone mięso) niż z innych źródeł (grube kasze, buraki, chleb razowy, jajka). Jego przyswajalność zwiększamy spożywając równolegle produkty bogate

Powiedz dietom nie
Kolacja degustacyjna w Fokim. 105

Przynajmniej nikt nie pomyśli, ze guacamole to azjatycki specjał ; ). Wjeżdżają przystawki, a wśród nich chipsy z ziemniaka (ziemniak kushiage, 12,30zł) na patyku i bambusowym koszyku do gotowania na parze. To podanie mnie uwiodło, chipsy też niczego sobie, nie ociekały tłuszczem i były idealnie chrupiące – brakowało tylko do nich jakiegoś ciekawego dipu. W ramach przystawek zostaliśmy również poczęstowani(...)mango i cieszę się, że dokładnie po 26 latach życia w niewiedzy, Fokim to zmienił. Ciekawy był też roll z burakiem i pieczonym awokado (26,90zł), oraz z łososiem (34,90zł). Z dań głównych zostaliśmy poczęstowani sałątką Fokim Seafood (42,60zł), Kurczakiem Yakitori, Żeberkiem Wołowym BBQ oraz bohaterem stołu tofu z pieczonymi jabłkami (36,90zł). Ten ostatni był wyśmienity

Fill The Bowl
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 122

padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin(...)przyjemność gotowanie w towarzystwie blogerskim, czułam się jakbym znała wszystkich od dawna, a nie od godziny. :) Próbujemy, smakujemy i oczywiście przyprawiamy :) Wyjdzie, czy nie wyjdzie? ;) Dziewczyny lepiły pierożki,z łososiem A tutaj gotowała się pyszna zupa grzybowa    Która później podawaliśmy z wiśniówką :) I jeszcze gruszki nadziewane orzechami  i oblane karmelem :) Oraz śledzie z czarną soczewicą Gdy wszystkie

Cynamonowe szczęście
Stek z tuńczyka na grillowanych warzywach z salsą pomidorową 154

Zaszaleliśmy, podobnie jak w przypadku wcześniejszego łososia tak teraz nabyliśmy ponad 0,6 dag tuńczyka w 2 kawałkach nieco większych niż 2 cm (tu pierwsza rzecz z którą przesadziliśmy bo jak doczytałam powinny mieć max do 2 cm najlepiej 1,5 cm) więc stwierdziłam że jak dla nas niejadków pierwsze podejście zrobimy z jednym kawałkiem. Po długiej batalii uległam żeby(...)zakwaszenia, skrapiamy oliwą z chilli i dodajemy łyżeczkę pesto pietruszkowego. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby składniki się przegryzły. Na końcu bierzemy się za warzywa. Brokuła gotuję na parze, jak robi się już lekko miękki rozgrzewam patelnie grillową wysmarowana łyżką oliwy, wrzucam bakłażana podsmażam z jednej strony. Jak już 1 strona będzie gotowa dodaje pokrojoną w długie pasy

Piekielna Kuchnia Pati
Tarta ze szpinakiem i serem bałkańskim 193

jest zasługą mąki ryżowej. Dodatek gryczanej za to sprawia, że ciasto ma charakterystyczny, acz ciekawy posmak. A cala reszta w tej tarcie to sprzątanie lodówki. Z przyjemnością dodałabym jeszcze łososia, ale to już następnym razem.    spód: 120 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej  100 g zimnego masła 1 jajko 20 g startego żółtego sera 1 łyżka(...)jajka 1 brokuł lub 3/4 opakowania mrożonki sól, pieprz czubrica Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Krótko obgotowujemy w osolonej wodzie, lub lepiej - na parze.  Jajka i śmietanę rozbijamy trzepaczką, przyprawiamy czubricą, solą i pieprzem.  Następnie delikatnie przelewamy na podpieczone i przestudzone ciasto.  Na masie układamy różyczki brokuła i wkładamy do nagrzanego piekarnika

bistro mama