Pyszne mięciutkie mięsko w aksamitnym sosie do tego ziemniaczki z koperkiem i ulubiona surówka - pomysł na cudowny i prosty obiad :) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa z łopatki 1 dużą cebule 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie olej 2 duże łyżki śmietany do zup i sosów 3 łyżki mąki pieprz i sól Mięsko myjemy i kroimy na grube
Kolejny blog o gotowaniupieczeniowy, taki swojski a nie z proszku. Można go zamrozić i dodawać do potraw. Przepis jest na około 6 porcji gulaszu, oraz około 1 litra sosu. - około 60 dkg łopatki - 3 cebule, olej lub smalec do smażenia - 2 marchewki, pietruszki - kawałek selera i pora, 4 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, tymianek, liść laurowy - łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki koncentratu(...)małym ogniu około 1,5 godziny. Woda powinna trochę odparować. Kosztujemy mięso, jak jest już miękkie, odlewamy przez sito połowę zawartości garnka i to jest nasza baza pod sos pieczeniowy . Resztę sosu zaprawiamy łyżką mąki ziemniaczanej lub innej skrobi rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody, Wlewamy do sosu, mieszamy, zagotowujemy i gulasz gotowy. Oczywiście dopraw w/g własnego gustu pieprzem
Pasje Jolkiorzecha włoskiego i robimy w nich dziurkę. Wrzucamy do wrzątku. Jak wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 3 minut.Podajemy z naszymi ulubionymi sosami. Ja podałam z gulaszem z łopatki i sosem grzybowym (przepis tutaj ). Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comłopatka w chrzanowym sosie O tej porze roku na obiad warto zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym chrzanowym sosie, to taki posiłek z pewnością będzie smakował każdemu. składniki dla czterech osób mięso i marynata 600 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej sól, pieprz 2 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 szczypta majeranku(...)minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny. Następnego dnia, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim, do zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty i osuszone mięso z łopatki. Kotlety z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy suszone płatki chrzanu i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć
Miód i pieprzłopatka w maślanym sosie Pora roku jest jak najbardziej odpowiednia, by na obiad zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym czosnkowym sosie, to zwykły posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę. składniki dla sześciu osób mięso i marynata 6 ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej każdy około 200 g 1 cebula sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego(...)godzin, a najlepiej na 24 godziny. Następnego dnia, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim, do zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty, osuszone i oprószone w mące mięso z łopatki. Mięso z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy marchew, oraz seler i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć
Miód i pieprzszybszej wersji dynię dodajemy do podsmażonej polędwiczki już na początku, a nie w połowie gotowania jak to ma miejsce gdy gotujemy szynkę lub łopatkę. SKŁADNIKI / 4 porcje SOS 500 g łopatki lub szynki wieprzowej 100 g chudego boczku 2 szklanki batatów / obranych i pokrojonych w 1 cm. kostkę 1 mała papryka 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku(...)koncentrat pomidorowy i ponownie mieszamy. Następnie również stopniowo dolewamy gorący bulion i zagotowujemy. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy 1 godzinę. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz paprykę. Próbujemy sos i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przykrywamy i gotujemy przez kolejną godzinę, do miękkości mięsa. W razie, gdyby ubyło zbyt dużo płynu można dodać więcej wina lub bulionu. Mąkę pszenną dokładnie
cool and mintychińczyk ! :) Wariacji na temat dań rodem z kuchni chińskiej na bazie ryżu, mięsa i charakterystycznych dodatków jest mnóstwo. Ja dzisiaj chciałabym przedstawić wam następujący: Składniki: 500 g łopatki wieprzowej sos do dań chińskich Ajam Pangang 6 plasterków ananasa z puszki słoiczek (350g) pędów bambusa w zalewie ryż jaśminowy olej do woka masło sól pieprz cytrynowy kurkuma Przygotowanie: W woku(...)rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę łopatkę. Doprawiamy ją solą i pieprzem cytrynowym. Gdy trochę ją przesmażymy dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i pędy bambusa. Na koniec wlewamy słoiczek sosu Ajam Pangang - użyłam gotowego sosu, w którego skład wchodzi przecier pomidorowy, cebula, marchew, sos sojowy, kiełki bambusa, papryka i przyprawy. Sos prosty do zrobienia samego, ale ponieważ
Taste Therapytaką pieczeń można wykorzystać na wiele sposobów, na zimno lub na ciepło. Przepis jest nieco czasochłonny, ale prosty i łatwy. Naprawdę wart przynajmniej wypróbowania. Składniki: ok. 2 kg łopatki wieprzowej sos barbecue - opcjonalnie przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kuminu 2 łyżeczki brązowego(...)dopiec mięso w temperaturze 140 stopni przez około 1-2 godziny. Powinno nieco się zrumienić. Upieczona łopatkę odstawić na około pół godziny, aby mięso "odpoczęło". Przy pomocy dwóch widelców rozdzielać (wyczesywać) kawałki mięsa na cienkie włókna. Wymieszać z powstałym podczas pieczenia sosem, a także (opcjonalnie) z sosem barbecue. Podawać z bułkami, na kawałkach chleba, z naleśnikami lub plackami tortilli
Codzienna kuchnia niecodziennaMięcho mięcho mięcho! Dziś kolejny przepis na fanów mięsnych obiadków. Mam dla Was pulpeciki ( albo jak ktoś woli klopsiki ) z dodatkiem kaszy , zapiekane pod obłędnym sosem pomidorowym z serem. Niesamowicie aromatyczne i sycące. Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają. Pomysl powstał zupełnie przypadkowo, po tym jak z krupniku została mi kasza jęczmienna . A , że kaszę uwielbiam(...)dzieciaki z przyjemnością sięgną po dokładkę! SKŁADNIKI: ( 8-10 szt ) * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – ok. 250 g * kasza jęczmienna – 100 g * cebula – 1 szt * chleb pszenny – 1 kromka * duże jajko – 1 szt * sól, pieprz, papryka ostra – do smaku SOS: * pomidory w puszcze – ok. 300 g * czosnek – 3-4 ząbki * cebula
Ostra na SłodkoGulasz wieprzowy peperonciono Składniki: sos: - 500g łopatki wieprzowej - papryka czerwona - cebula - puszka krojonych pomidorów bez skórki - 1/2 szklanki wody - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - pieprz czarny mielony - mąka pszenna do zagęszczenia sosu - 1 łyżeczka soli do mięsa Royal Brand (skład: sól, peperonciono, czosnek, rozmaryn, oregano) dodatki: - makaron pappardelle (u mnie semolina Czarniecki Makaron) - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso
Kuchnia co dniaInna odsłona hamburgerów. :-) W takiej formie są zaskakujące i ciekawe. Zamiast kotleta w środku umieściłam mięso wieprzowe, smażone, wymieszane z wyrazistym sosem barbecue. Hamburgery: 500g łopatki wieprzowej 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone 4 garści rukoli musztarda majonez olej Sos barbecue: 4 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka(...)kilku minutach gotowania, rozpuści się. Wtedy dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy keczup, musztardę, mieszamy. 2. Łopatkę kroimy w cieniutkie plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy sos barbecue, dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut. 3. Bułki przekrawamy na pół
Szefowa kuchnikolei to, co przygotowałeś. Ułożyłeś zakupy? Brawo. Teraz przygotuj sprzęty kuchenne 1. Forma do zapiekania – prostokątna najlepiej 2. Nóż ostry 3. Patelnia na tyle duża, żebyś mógł zrobić sos 4. Łopatka do mieszania drewniana 5. Pędzelek do smarowania foremki, jeśli nie masz pędzla, Twój palec też się nada. 6. Deska do krojenia 7. Tarka 8. Obieraczka do warzyw 9. Folia(...)drobnych oczkach tarki zetrzyj ser do miseczki. 8. Formę wysmaruj cienką warstwą oleju. Forma ma się błyszczeć a nie ociekać olejem. 9. Na dno wysmarowanej foremki wlej trochę sosu, staraj się chochelką odcedzić mięso, tak żebyś miał czysty płyn. Ma pokryć dno foremki, 10. Na tym płynie układaj suchy makaron. To zabobon i przesąd , że się nie ugotuje. Ugotuje
ladykitchenDzisiaj mam dla Was aromatyczne pulpeciki w sosie pomidorowo - bazyliowym. Pulpety z łopatki, pięknie pachną czosnkiem i ziołami, sos pomidorowy z dużą ilością bazylii, podsmażoną cebulą i cukinią jest gęsty i bardzo aromatyczny. Duża porcja zdrowia na talerzu. Składniki na pulpety (wyszło 9 sztuk): 500 g mielonej łopatki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 50 ml bułki tartej 1 jajko
Smak mojego domu60ml sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 5 małych dymek DODATKI: makaron ryżowy wstążki chili (3 krążki na zupę) grzyby mung kiełki fasoli mung szczypiorek kolendra mięta limonka sos rybny 150g łopatki wołowej Szponder wsadzamy do zimnej wody, dodajemy 2 łyżeczki soli, zostawiamy na godzinę. Po godzinie wylewamy wodę, opłukujemy garnek. Wkładamy mięso z powrotem. Zalewamy 2l wody. Gotujemy(...)będzie wrzał. W miseczce układamy ugotowany makaron ryżowy, chili, grzyby mung (wcześniej zalane wrzątkiem), opłukane kiełki, szczypiorek, kolendrę, mięte, troszkę soku z limonki, 1/2 łyżeczki sosu rybnego, mięsne części szpondra i cieniutko pokrojoną łopatkę wieprzową. Całość zalewamy bulionem. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiprzedstawiam Wam potrawę, do której mam ogromną słabość co widać już po ilości pulled mięs na moim blogu Tym razem proponuję pieczoną w piekarniku łopatkę wieprzową, następnie podzieloną na włókna i wymieszaną z obłędnym sosem BBQ Hestona Blumenthala . Mięso podane jest w opieczonej bułce do hamburgerów wraz z szybką surówką z kapusty , nie ma nic pyszniejszego! Polecam Scroll down(...)łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka mielonego chili 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżki wędzonej papryki 1 łyżka soli 2 łyżki cukru trzcinowego 700 g łopatki wieprzowej 1 szklanka sosu BBQ 5 bułek do hamburgerów, podpieczonych od wewnątrz surówka z kapusty Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, natrzyj nimi dokładnie cały kawałek wieprzowiny, po czym włóż na godzinę
karmelowy