lody - 12901 przepisów (strona:607/861)

Mikser planetarny – zobacz, dlaczego jest tak wyjątkowy 108

mikserami planetarnymi, ale jeszcze lepiej pasuje do nich określenie robot kuchenny. Mają bowiem mnóstwo dodatkowych funkcji: mogą być maszynką do mielenia mięsa, blenderem, krajalnicą do warzyw, tarką, kruszarką do lodu itp. W tym tekście więcej miejsca przeznaczymy na opis mikserów planetarnych. Robotom kuchennym poświeciliśmy oddzielny materiał (…….). Zapraszamy do zapoznania się z nim. Mikser planetarny – najważniejsze informacje Miksery planetarne różnią

Żyję by jeść
Kotlety rybne w chrupiącej panierce 116

czytelność i sprawność wykonania. Kotlety rybne smażone nie wymagają bowiem zbyt wiele nakładu pracy. Zadbajmy tylko o dobre jakościowo filety rybne. Można spotkać naprawdę porządną rybę mrożoną, bez tony lodu. Kotlety z ryby mrożonej wcale nie muszą być dużo gorsze niż kotlet ze świeżej ryby morskiej. Większość z nas mieszka jednak w głębi lądu i dostępu do świeżych ryb, chcąc

Kuchnia Na Wypasie
Koktajl szpinak gruszka jabłko 99

dominować. Poweekendowe naładowanie organizmu witaminami. Bardzo polecam. Składniki: 2 dojrzałe gruszki 2 jabłka 2 garści świeżego szpinaku sok z połowy cytryny szklanka wody mineralnej niegazowanej 4 kostki lodu (przepis na 2 porcje) Gruszki i jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy około minuty. Gotowe. Artykuł Koktajl

Kardamonovy
Brukselka z chili i miodem 99

ząbek czosnku sól Brukselkę myjemy, oczyszczamy, kroimy na pół i gotujemy do miękkości. Jeżeli chcecie zachować jej kolor, zaraz po ugotowaniu wrzućcie ją do miski z zimną wodą i lodem. Z oliwy, miodu, soku z cytryny, rozdrobnionego czosnku, soli i pokrojonego w cienkie plasterki chili robimy sos. Brukselkę dokładnie odcedzamy, polewamy sosem, dorzucamy poszatkowaną natkę. Posypujemy ziarnami siemienia lnianego. Artykuł

Kardamonovy
Koktajl ananasowy z imbirem 111

mnie jakoś ciągnie do krajów skandynawskich, zdecydowanie to bardziej moje klimaty, niż południowa Europa. Paaaa! Składniki: 1 dojrzały ananas sok z 1 cytryny 1 łyżka miodu (opcjonalnie) parę kostek lodu spora szczypta mielonego imbiru Ananasa dokładnie obieramy, wycinamy z niego twardą środkową część, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy z resztą składników do blendera. Miksujemy. Artykuł Koktajl ananasowy z imbirem pochodzi

Kardamonovy
Koktajl z kiwi, szpinaku i jabłek 83

mniejsze kawałki, szpinak myjemy, jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych (opcjonalnie zastępujemy je sokiem z jabłek). Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy. Dla większego orzeźwienia, można dorzucić parę kostek lodu. Artykuł Koktajl z kiwi, szpinaku i jabłek pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Szparagi z groszkiem cukrowym i boczkiem 106

końcówki, kroimy na 2 lub 3 części. Gotujemy je razem z umytym groszkiem maksymalnie 2 minuty. Po ugotowaniu przekładamy je od razu do miski z zimną wodą (najlepiej z lodem) – nie stracą koloru i będą chrupiące. Szparagi z groszkiem wrzucamy do miski, dodajemy cebulę, połamane kawałki boczku, sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość posypujemy

Kardamonovy
Pasta z ciecierzycy i groszku 82

miękkości (potrwa to około godziny), odcedzamy i studzimy. Groszek gotujemy również do miękkości. Jeżeli chcecie żeby pozostał pięknie zielony, od razu po ugotowaniu wrzućcie go do miski z lodem i bardzo zimną wodą – to go zahartuje. Do blendera wrzucamy ciecierzycę, groszek, czosnek, oliwę, sok z cytryny i 1/3 szklanki wody, miksujemy do uzyskania kremowej pasty. Jeżeli wyszła za gęsta

Kardamonovy
Sałatka warstwowa z rybą panierowaną 112

sałatki śledziowej warstwowej , oraz szybkiej sałatki z tuńczykiem . Polecamy też sałatkę sypaną z krakersami! Sałatka warstwowa z rybą panierowaną Składniki: filet z białej ryby ( jeśli mrożona, to już bez lodu): ok. 500 g pekinka: ok. 5 – 6 liści / tylko zielone części pomidor duży: 2 szt. kukurydza konserwowa: 1 puszka Panierka: krakersy: 150 – 200 g jajka: 2 szt. olej

Kuchnia Na Wypasie
Ryba po alzacku z sosem cytrynowym 141

słodkiej śmietany kremówki 1 łyżeczka miodu lub brązowego cukru mąka pszenna do zagęszczenia sosu około 1 płaskiej łyżki sól i biały pieprz do smaku Filety rozmroź jeśli są z lodu, opłucz w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Każdy posól i dopraw cytrynowym pieprzem do smaku, odstaw na 20 minut. Czas przyrządzić sos. W rondelku roztop masło dodaj mąkę, gałkę

Ogrodnik w podróży
Pierniczki 116

piernika i s\u00f3l.\r","Doda\u0107 mas\u0119 miodow\u0105, jajka i sk\u00f3rk\u0119 pomara\u0144czow\u0105.\r","Zagnie\u015b\u0107 dobrze ciasto. Odstawi\u0107 do lod\u00f3wki, wyjmowa\u0107 po kawa\u0142ku.\r","Wa\u0142kowa\u0107 na ok 0,5cm. Wyciska\u0107 kszta\u0142ty foremkami.\r","Piec 10 minut w 180st.\r","Polukrowa\u0107."],"recipeYield

Bardzo Gruby Smok
KOSATKI GRZYBOWE 115

wieku, zmierzające do naprawy tego zepsutego świata przez człowieka, uzyskaną wodę  z gotowanych grzybów postanowiłam  nie wylewać do czajki  tylko zamrozić w naczynku do kostek lodu i w ten sposób uzyskałam aromatyczne kostki grzybowe, które podczas świątecznego gotowania będą nie zastąpione. Bardzo trudno jest dostać w sklepie takie naprawdę naturalne bulionetki bez tych wszystkim wzmacniaczy smaku. Dlatego

pieprzny smaczek
Tempura 177

szklanka/1 szklanka). Do tego łyżeczka płaska soli. Mąki zawsze przesiewam. Tempura kocha wodę lodowatą. Mówiąc lodowata, mam na myśli zimna, chłodzona w lodówce, do której dorzucam kilka kostek lodu. Mąki mieszam rózgą lub widelcem i zaczynam powoli dolewać lodowatą wodę. Dolewam i mieszam dotąd aż ciasto będzie miało konsystencję rzadkiego ciasta na naleśniki. Ma spływać z kawałka warzywa ale zostawiać

ladykitchen
Pijane żelki 119

żelki spijają cały alkohol i mimo swojego pysznego smaku są całkiem zdradzieckie.  Drugą całkiem fajną alternatywą jest zamrożenie nasączonych wcześniej żelek i dodaniem ich do drinków jako kostek lodu. Składniki : 2 paczki żelek Haribo  100 ml whisky 50 ml coli 100 ml ginu 50 ml toniku 100 ml żubrówki 50 ml soku jabłkowego Przygotowanie : Żelki podziel na trzy

Niezły Młynek
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu 133

zimna wodą. Ugoru wodę i zalej kwiaty bzu wrzątkiem, zostaw do ostudzenia, aż napar z bzu ostygnie. Dodaj miodu i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj i wrzuć tyle lodu ile tylko chcesz aby schłodzić lemoniadę. Miłego Dnia

Niezły Młynek