Lato to czas owoców, lodów i eserów, szczególnie tych lodowych. Ja uwielbiam smak lodów połączony ze świeżymi owocami, a córka ostatnio polubiła jogurtu w deserach i taki też deser nam ostatnio przygotowała. Połączenie owoców, lodów i jogurtu. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikLatem przy upałach lubię napić się mrożonej kawy. Dlatego też zawsze mam w zamrażarce zapas kawowych kostek lodu. Najczęściej przygotowuję je z smakowych kaw rozpuszczalnych i do kawy dodaję różne smaki likierów Canari . Ta jest o smaku toffi. Składniki: Kostki lodu 500 ml wody 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej o smaku toffi 3 łyżeczki cukru brązowego* Kawa 6-8 kawowych kostek(...)lodu 1 szkl zimnego mleka 50 ml likieru Canari smak toffi sos do deserów o smaku toffi Przygotowanie: Kostki lodu: Do garnuszka wsypać kawę rozpuszczalną, zalać przegotowaną wodą, wsypać cukier, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Zimną kawę wlać do woreczków na lód i zamrozić. Kawa: Kawowe kostki lodu rozkruszyć, wsypać do szejkera. Wlać zimne mleko i likier toffi. szczelnie zamknąć
Ala piecze i gotujeDziś z tej okazji że się tak złożyło że mam akurat imieniny, zapraszam Was na pyszne domowe lody kawowe. Dzięki dodatkowi alkoholu są one całkowicie dla dorosłych...Mówię Wam : niebo w gębie! Zapraszam Składniki: 1 litr mleka 2 duże opakowania śmietany kremówki 1 puszka mleka skondensowanego ( może być niesłodzone) 1 szklanka dobrego likieru kawowego 3 łyżki rozpuszczalnej(...)podgrzewamy, rozpuszczamy w nim kawę.Dodajemy śmietanę, mleko skondensowane likier- wszystko razem miksujemy. Przekładamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażarki. Podczas mrożenia kilka razy mieszamy,tak co pół godziny, aby lody nie miały grudek. Po wyjęciu z zamrażalnika łyżką formujemy kule, posypujemy płatkami czekolady i ozdabiamy listkami mięty
Z Majeczką w kuchnizwiedzać. To będzie mój sposób, a raczej nasz. Opowiem o zaletach ale także o wadach - szczególnie gastronomii. Niestety. Nie popisali się Włosi. Jedynie pizza, lody i kawa nie zawiodły. Nie zawiodła też kultura i zabytki. Miasto całe. Cztery dni wystarczyły, ale zostałabym dłużej. Nasz hotel. Locanda Casa Querini. W przystępnej cenie, ze śniadaniami. Tylko pięć pokoików(...)pobierają opłat za coperto. Następnym razem poszukamy mieszkania z aneksem kuchennym, aby na kolację zjeść świeże produkty zakupione na targu w Rialto. Nie zawiedzie Was: kawa, pizza i lody oraz restauracje w na wyspie Lido. Zwiedzanie: Pałac Dożów i Piazza San Marco najlepiej zwiedzać z samego rana. tzn otwierają od 9:45 i o tej porze najlepiej
AZgotuj!Karnawałowe Szaleństwo. Składniki : Składniki wystarczają na dwie duże szklanki 300 ml 150 ml wina musującego 100 g mrożonych truskawek 2 banany 2 kiwi 2 gałki lodów śmietankowych łyżka cukru Przygotowanie: Mrożone truskawki miksujemy z łyżką cukru, dodajemy 50 ml wina musującego i mieszamy. Banany miksujemy i mieszamy z 70 ml wina(...)patrzy mniej więcej jaka jest konsystencja, nie powinna być za płynna, żeby przy wlewaniu do szklanki wszystko się nie wymieszało. Do szklanki wlewamy truskawki, wkładamy gałkę lodów, wlewamy banany i na koniec kiwi. Jeśli chcecie mieć większą różnicę w kolorystyce, możecie najpierw dać kiwi, a potem banany. Pijemy przez rurkę, najlepiej dwie, bo jedną wkładamy w gałkę lodów
Lili w kuchniszklankach takich jak na zdjęciach 1,5 szklanki schłodzonego mleka roślinnego (u mnie sojowe lekko słodkie) 5 łyżeczek kawy sypanej (użyłam Sati o smaku waniliowym) 4 gałki/łyżki lodów roślinnych waniliowo-kakaowych 1 szklanka gorącej, ale nie wrzącej wody 4 ciastka Oreo opcjonalnie: suszone jagody goji Przygotowanie: Kawę zalewamy wodą i odstawiamy(...)przez filtr do kawy, aby oddzielić fusy. Ciastka oreo "rozkręcamy" i pozostawiamy dwa czarne kółeczka bez nadzienia do późniejszej dekoracji. Resztę kruszymy do blendera kielichowego. Dodajemy dwie gałki lodów, zalewamy mlekiem i kawą. Całość miksujemy. Następnie wlewamy frappe do szklanek, w których czeka już po jednej gałce lodów. Dekorujemy pokruszonymi ciastkami, które wcześniej odłożyliśmy i ewentualnie jagodami goji
Weganizm infantylnyjeden z lepszych deserów na lato. mimo, że na ciepło jest fantastyczny.Przy dzisiejszej, burzowej aurze smakował jeszcze lepiej. Do tego ulubione lody i wszystko inne może przestać istnieć. Co ja tu będę Wam opowiadać, koniecznie sami spróbujcie. Kupcie ulubione owoce, a potem dosłownie w parę minut zagniećcie kruszonkę. Siup do piekarnika i po chwili deser gotowy. Crumble(...)owoce umieścić w naczyniu żaroodpornym. Z masła, cukru i migdałów zagnieść kruszonkę. Posypać nią owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Podawać na ciepło z lodami
Przysmaki KarolkiRewelacyjne lody na upalne dnie. Taki deser możemy również przygotować na specjalne okazje np. urodziny czy walentynki. 330 g śmietanki 30% 12 g śmietan fixu 3 łyżki kajmaku 85 g cukru 2 jajka (osobno białka i żółtka) 150 g truskawek 50 g orzechów laskowych Przygotowujemy trzy miski. W pierwszej ubijamy na sztywno śmietankę z usztywniaczem . Pod koniec dodajemy(...)masa nam nie opadła. Masę przelewamy do foremki w kształcie serca (21x21 cm), wcześniej wyłożonej folią spożywczą. Masę wkładamy do zamrażarki na ok. 4 godziny. Przed podaniem lody wyjmujemy chwilkę wcześniej, aby można je było pokroić. Możemy je również polać sosem kajmakowym (wymieszane 3 -4 łyżki kajmaku z łyżką mleka
VioletoweKucharzeniemoich domowych wypiekach. Tak powstała krucha razowa tarta z całym mnóstwem soczystych śliwek, warstwą słodkiego toffi, przyrumienionymi chrupiącymi migdałami i kruszonką. Tarta wspaniale smakuje z jogurtem greckim lub lodami waniliowymi. Polecam! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)rozgrzać do 200°C. Piec około 25 – 30 min, do momentu zrumienienia się wierzchu tarty. Wyjąć, wystudzić. Tartę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło z lodami lub jogurtem greckim. Smacznego
maniapieczeniakawę mrożoną na jedną porcję 1,5 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej, najlepiej tej drobniutkiej jak pyłek 1-2 łyżeczki cukru 75 ml zimnego mleka zimna woda mineralna gałka lodów kawowych kilka kostek lodu Kawę umieszczamy w miseczce, najlepiej wąskiej, a wysokiej, dolewamy 4-5 łyżek zimnej wody i ubijamy spieniaczem(...)mleka, lub inną trzepaczką (rózgą). Po około 1-2 minutach przelewamy piankę do wąskiej sporej szklaneczki, dosypujemy cukier, dolewamy mleko, dokładamy 2-3 kostki lodu, wlewamy wodę mineralną, a na końcu wkładamy gałkę lodów. Gotowe
Rozpustne gotowaniedaktyli. Koniecznie wypróbujcie te małe muffinki, robi się je bardzo szybko, nie trzeba ich piec, no i można je podawać również w wersji zamrożonej jako pyszne kokosowe lody :) Składniki : na ok 10 muffinek ( ja użyłam bardzo małych silikonowych foremek) na spód : - 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych kupiec - 2-3 łyżki wiórków kokosowych - 100 g daktyli(...)zamrażarki, jak będą zamarznięte, wyciągnąć z foremek, i ułożyć na talerzyku, można poczekać jak się rozmrożą, wtedy będą miały postać kremowych serniczków lub jeść zamrożone jak lody
zdrowa vege kuchniaprzyznać;p) Jak zdążyłam się zorientować, również cena jest do przejścia, 14,76 zł za słoiczek w sklepie SKLEPVITA No to teraz czas na dwuskładnikowy przepis na pyszne lody ;) Składniki (porcja/całość około 250kcal): zamrożony banan (około 130g, obieramy, kroimy w plastry(...)woreczku wkładamy do zamrażarki, aż skostnieją :)) 20g masła migdałowego firmy Primavika Sposób przygotowania: Blendujemy ze sobą wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy delektujemy się pysznymi lodami ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćokreślamy owoce zapieczone pod chrupiącą kruszonką – taka owocowa zapiekanka. Oba te desery mają ze sobą wiele wspólnego – owoce , kruche ciasto … i najczęściej podajemy je z lodami lub bitą śmietaną. Wiem wiem! Już Wam cieknie ślinka! Do zrobienia Cobblera używamy mniej masła, więc jest to deser odrobinę mniej kaloryczny i lżejszy od crumble … a ciasto(...)skórki ) migdałami. Wkładamy do nagrzanego na 170C ( z termoobiegiem ) piekarnika na ok. 25 minut. Uwaga! Jeśli zobaczymy , że kokos za bardzo się rumieni górę przykrywamy folią. Podajemy z lodami lub bitą śmietaną! Pycha
Ostra na SłodkoCoś dla ochłody? Oczywiście lody! Dzisiaj(...)bardziej pomysł jak przepis, ale może Was zainteresuje. Spróbujcie i koniecznie dajcie znać jak smakowały. Składniki : * 100g dowolnych żelek np misie * szklanka napoju gazowanego Przygotowanie : Do foremek na lody wrzucić po kilka żelek. Całość uzupełnić napojem. Zamrozić
Magiczne Życie Martybananowe lody jogurtowe z morelami i naktarynką mrożone smoothie banan-ananas-mleczko kokosowe mrożone smoothie banan-cappuccino mrożone smoothie banan-gruszka-szpinak-mleczko kokosowe kakaowe lody bananowe, z malinami hit ostatniego czasu
More food, love and dreams