Dziś coś co tygrysy lubią najbardziej.. Słony karmel! Choć dla mnie będzie to zawsze po prostu sos krówkowy. Najidealniejszy gdy jest jeszcze ciepły i polejemy nim zimne lody. Sprawdza się również jako sos do naleśników, albo żeby tak o, łyżeczką :) Przechowujemy w lodówce, a gdy chcemy użyć go jako polewy, wystarczy na kilka chwil włożyć(...)ogóle). Pozwalamy naszemu dziełu troszkę ostygnąć, aby bez obaw przelać je do naczynia w którym będziemy je przechowywać. A póki jest jeszcze ciepłe... Wspominałam, że jest genialne z zimnymi lodami
Pora na porachwili mamy czysty kielich blendera wystarczy wytrzeć do sucha i gotowe :-). W blenderze możemy przygotować: zdrowe koktajle, soki, różnego rodzaju pasty, zupy, kremy, lody i wiele wiele innych smacznych rzeczy. Ostrze blendera, rozdrobni w krótkim czasie owoce i warzywa wraz ze skórką, dodatkowo urządzenie zostało wyposażone w system, który(...)którym tak do końca nie wiadomo co jest :-). Krótki materiał video o tym co napisałam. Można również przygotować pyszne koktajle, drinki, a latem orzeźwiające lody owocowe i to wszystko własnej roboty bez chemii która jest pakowana teraz praktycznie w każdy produkt lokowany na sklepowych półkach. Mnie osobiście urządzenie od HappyCall
Marta Gotujespokojnie z uśmiechem, wskazał na stolik i krzesła i od początku do końca sam osobiście zadbał o naszą wiedzę na temat "czarnego napoju". Zaproponował kawę bananową podaną z lodami. Nie dało się odmówić :). 4 stoliki, wszystkie zajęte, na każdego blacie inne wymysły Pana Leszka. O każdym specyfiku właściciel dokładnie opowiada(...)Wewnątrz lokalu nikt, nic nie mówi oprócz słów zachwytu. Każdy słucha z zainteresowaniem, co mówi mistrz i z jaką miłością opowiada o swoich produktach. Do kawy zaserwowano nam naturalne lody, z których każdy smak zachwyca. Mnie w szczególności uwiodły te waniliowe stworzone na maśle, które pałaszowałam słuchając historii ich powstania i zdobycia pierwszego miejsca na targach lodowych
Moja Mama Gotujesympatyczną sałatką, fajnym i ostrym kimchi oraz domowego wyrobu masłem z palonym sianem, które cudownie podkreślało smak mięsa. Zwieńczeniem uczty była pomysłowa dekonstrukcja sernika podawana z figami i lodami hibiskusowymi. To był zdecydowanie przyjemny, nie za słodki i lekki deser, który mimo wciągnięcia przeze mnie funta mięsa, pozwolił jeszcze jakimś cudem wstać od stołu. Następnym razem czaję(...)podawany z marynowanymi cebulkami, kim chi oraz masłem z palonym sianem. Ciastko czekoladowe, mus z białej czekolady, słony kajmak. Beza, mus z mango i marakui, wasabi. Dekonstrukcja sernika z lodami z hibiskusem. * Menu Motto | ul. Hubska 54, Wrocław
Food Squareugotowaniu oczyszczam z łupinek. Obranie ziaren sprawia, że po zmiksowaniu hummus nabiera jedwabistości. Obrane ziarna ciecierzycy łączę z pozostałymi składnikami: czosnkiem, sokiem z cytryny, jasnym tahini oraz kostkami lodu. Tak, tak - kostkami lodu! Podczas miksowania lód rozpuszcza się i sprawia, że hummus nabiera wspaniałej, kremowej konsystencji. Hummus kremowo - jedwabisty. Składniki 200 g suchej ciecierzycy garść dowolnego ryżu lub gruboziarnistej(...)wersji płynnej (możesz użyć jasne tahini kupne) 4 łyżki soku z cytryny 2 nieduże ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę 100 ml zimnej przegotowanej wody - zrób z wody kostki lodu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) mielonego - ja użyłam kumin ze sklepu z żywnością arabską (ma zupełnie inny smak od tego w supermarkecie) 50 - 60 ml bardzo zimnej wody 2 łyżki
Szybko SzybkowarDorzućcie kilka listków mięty, zamknijcie i wstawcie do lodówki. Syrop gotowy! Rozcieńczajcie go wodą, wodą gazowaną, wódką, w lecie dodajcie kilka kostek lodu. A w zimie z herbatą- ideał. My robimy z niego także pyszne lody wodne- rozcieńczony wodą mrozimy w foremkach do lodów
OliveandThymeowoce pieczone pod pierzynką z ciasta. Bardzo słusznie kojarzy się z crumble , bo - choć nie ma w nim kruszonki - sposób podania jest podobny. Najczęściej na ciepło, z lodami lub bitą śmietaną, polecam również Waszej uwadze wersję light z jogurtem naturalnym. Zbędne staje się zaprzątanie sobie głowy zakalcem, ponieważ owoce są na spodzie. Zarówno crumble(...)mąki pszennej 1/3 szklanki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka śmietany 30% 240 g masła Do podania jogurt naturalny lody waniliowe ewentualnie bita śmietana Przygotowanie: 1. Śliwki pozbywamy pestek, w misce mieszamy cukier, mąkę i cynamon, w naczyniu w którym będziemy zapiekać cobbler rozkładamy pierwszą warstwę śliwek
Słodki Kompromisprzepisu cukru, ale nie jest to konieczne. W oryginale w Kahlua jest dodawana skrobia. White Russian – SZKLANKA Z GRUBEGO SZKŁA DO WHISKEY Do szklanki włożyć kilka kostek lodu. W szklance barmańskiej wymieszać 40ml wódki z 20ml likieru Kahlua. Przelać do szklanki z lodem. Po wypukłej stronie łyżki wlać po obrzeżach szklanki 20ml rzadkiej śmietanki 30% tak, żeby(...)wymieszała się z alkoholem. Posypać z wierzchu odrobiną świeżo mielonego cynamonu lub startej gorzkiej czekolady. Orgazm – SZKLANKA Z GRUBEGO SZKŁA DO WHISKEY Do shakera wrzucamy 6 kostek lodu, wlewamy 40ml Kahlua, 40ml Baileys i 40ml śmietanki 18-30%. Zamykamy i mieszamy dynamicznie przez 30 sekund, aż ze śmietanki wytworzy się pianka. Przecedzamy do szklanki, dodajemy 3 kostki lodu
Karo in the Kitchenudać? Ciasto Nam nie opadnie, jest równe jak ściana, nawet się nie zapowietrzy. Wszystko jest w idealnych proporcjach, dzięki czemu sernik jest gładki i kremowy. Mrożony smakuje jak lody ! Rewelacja ! Ciasto jest bardzo proste, choć(...)może nie wygląda na takie :) Zaletą jest to, że możemy sernik podzielić na porcje i całkowicie zamrozić. Kiedy najdzie nas ochota, sięgamy do zamrażalnika i mamy ciasto, sernik i lody. Dosłownie 3 w 1 :). Świetnie sprawdzi się w bardzo upalne dni. Moja wizja to spód ciasteczkowy, wykonany na ciemnych herbatnikach. Na to warstwa ryżu preparowanego otulonego
Kuchnia Pauletteskażej postaci, szczególnie szarlotkę z kruszonką lub z bezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako samodzielny deser lub z lodami waniliowymi. Składniki: • 4 jabłka • 3 łyżki płatków migdałowych • 3 łyżki wiórków kokosowych • 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka • 100 g masła • 8 czubatych łyżek mąki pszennej • 2 czubate łyżki otrąb pszennych(...)st.C i piec jeszcze 10-15 minut. • Po wyjęciu z piekarnika posypać czekoladowymi płatkami i wiórkami kokosowymi. • Podawać na gorąco. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi
To co kochamJabłkowy rabarbar pod słodką, maślaną kruszonką z ciągnącą się czekoladą. Czy może być coś lepszego? Szczególnie, gdy jest podane na ciepło z lodami waniliowymi… mniam. Polecam szczególnie teraz w sezonie rabarbarowym. Składniki: • 6 jabłek • 6 średnich łodyg rabarbaru • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 szklanka(...)dłoniach, aż składniki kruszonki polączą się do konsystencji mokrego piasku. • Posypać kruszonką jabłka z rabarbarem. • Piec w temp. 180 st.C przez 45 minut. • Podawać z lodami waniliowymi
To co kochamkawę, a mogliśmy spróbować lokalnych łakoci: szpyrek — popularnych na Śląsku ciastek robionych ze słoniny, szpajzy z kakao oraz z cytryną — pianki z białek, przypominającej ciepłe lody, kulek mlekowych z mleka suszonego i makówek — wigilijnego deseru z maku i bułki na mleku z miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej(...)Danie główne: pierś kacza sous-vide z modrą kapustą karmelizowaną z miodem z Wołczyna, sos demi-glace z pastą truflową, purée z marchwi. Sernik na miodowym spodzie z domowymi lodami jagodowymi. PAŁACOWA CUKIERNIA Pałac w Pawłowicach , położony w małej wiosce w pobliżu Kluczborka , to miejsce dla wszystkich którzy szukają spokoju i relaksu z dala
Food Squaresztuka Cukier – 4 łyżki Whisky – 100ml Kawa – 100 ml Chałwa – 1 łyżka Świeża żurawina – 1 garść Tahini z siemienia lnianego – 1 łyżka Solone pestki dyni – 1 łyżeczka + lody jogurtowe Wykonanie: Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrążyć z niej gniazda nasienne. Na patelni roztopić cukier robiąc karmel. Do karmelu dodać whisky i zaparzoną kawę. Całość zagotować razem(...)będzie miał odpowiednią konsystencję, przełożyć gruszkę na talerz i polać karmelem. Następnie gruszkę posypać pokruszoną chałwą, świeżą żurawiną i solonymi, prażonymi pestkami dyni. Całość polać tahini i podawać z lodami
Kuchnia Bon Appetitokazja do spotkania przy kawie i dobrym ciastku. Czekoladowe desery smakują nam zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy mamy obniżony nastrój i zwiększone zapotrzebowanie na słodkości. Śmietankowe kremy, lody z polewą czekoladową, puszyste ciasta z galaretką to tylko niektóre z grzesznych przyjemności. Podawane na koniec obiadu czy na podwieczorek, stanowią słodkie zakończenie posiłku. Najzdrowszym, jak się okazuje deserem(...)także od wielu lat jest popularny i dostępny w naszym kraju. Dodawany nie tylko jako “zdrowy cukier” do placków, naleśników, ale koktajli i słodkich musów, posmakuje nie tylko najmłodszym.Lody tradycyjnie przygotowywane na kremówce, zamienić można na zdrowsze, owocowe sorbety. Mniej kalorii mają także te robione na jogurcie naturalnym. Jak się okazuje, awokado, z którego można przygotować
Moja smaczna kuchnia