naprawdę produkt idealny – można je zjeść jakoś samodzielny posiłek, zrobić z nich ciasto, ciasteczka, desery, sałatki, dodać do pierogów, naleśników, ugotować kompot, przygotować koktajl, smoothie, lody i wielu innych potraw. Wydawać by się mogło, że to produkt, który nie ma prawa się marnować. Jednak ląduje w koszu. Wynika to pewnie z wielu czynników, często jednak powodem jest(...)roli głównej lub tej pobocznej. Mam nadzieję, że zainspiruje Was do bananowych eksperymentów Nie marnuje – banany Jaglany sernik na owsianym spodzie Mleko bananowe Gryczany chlebek bananowy Wegańskie lody bananowe Dietetyczne ciasto marchewkowo – bananowe Bananowy krem krówkowy Czytaj więcej – przepisy z bananami w roli głównej Buziaki, Angelika Artykuł Nie marnuje – banany pochodzi
365 dni dookoła kuchnicałości). VI. A na deser lody, oczywiście, jak to bywa w kuchni molekularnej mrożone azotem. Mus z czerwonych jabłek; jadalny piasek z owoców leśnych; salsa paprykowa; lody lawendowe (nie przepadam za lawendą, ale w tym połączeniu można zaprzyjaźnić się z nią. Warto wybrać się do Lublina, by móc skosztować dań przygotowanych przez Jean Bosa
królestwo garówcynamon z jabłkami? Cynamon jest świetną przyprawą do owocowych ciast. Używam go na przemian z kardamonem albo obie przyprawy na raz. Szybka szarlotka smakuje idealnie na ciepło z lodami lub całkiem schłodzona z waniliowym sosem. Polecam upiec ciasto na niedzielę. Szybka szarlotka Składniki: 250 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu(...)jabłka. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Ciasto powinno być upieczone na złoty kolor. Wyjmij ciasto i ostudź. Ostudzone ciasto pokrój na kawałki i podaj z lodami lub waniliowym sosem. Smacznego! The post Szybka szarlotka z cynamonem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaorzechów. Po prostu koloru jesieni! Szybki deser upiekłam w małych foremkach, czyli kokilkach, które na ogół używam do crème brûlée . Deser jest w miarę słodki. Świetnie smakuje z lodami lub jogurtem. Taki deser smakuje super zarówno na ciepło jak i zimno. Ten deser to bardzo smaczna alternatywa do crumble z owocami . Deser nie zawiera mąki, a więc jest(...)orzechami. Nastaw piekarnik na 175ºC. Wstaw kokilki do piekarnika i piecz deser na złoty kolor przez 25 minut. Wyjmij deser z piekarnika i odstaw na 10 minut. Podaj z lodami lub jogurtem. Smacznego! The post Szybki deser z jabłek, borówek i orzechów appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniatego świeży listek mięty. Składniki: 100 ml koniaku 100 ml tonicu 60 ml soku jabłkowego 40 ml soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego ćwiartki limonki świeża mięta lód kruszony Wykonanie: Cytryny (1-2 szt. w zależności od ilości soku) dokładnie myjemy, kroimy i wrzucamy do naczynia razem ze skórką. Zasypujemy cukrem i ugniatamy w celu wyciśnięcia soku. Tonic(...)mieszamy z sokiem jabłkowym, koniakiem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Koktajl wlewamy do szklanki wypełnionej lodem kruszonym. Wrzucamy ćwiartkę limonki i dekorujemy listkiem mięty. 2) COGNAC SUNRISE To propozycja dla osób, które nie lubią eksperymentów - popularny słodko-kwaśny duet soku pomarańczowego z syropem z grenadyny idealnie smakuje nie tylko z wódką czy tequilą, ale również z koniakiem. Składniki
Kuchnia MagdaLenyLODY WANILIOWO-BANANOWE wersja(...)masłem orzechowym 🥜 Składniki: - banany – 1 szt. (120g) - odżywka białkowa (u mnie wanilia) (15 g) - masło orzechowe (u mnie własnej roboty) (15 g) -> jeśli chcesz a'la czekoladowe lody dodaj kakao/ karob - jogurt naturalny (50g) Wykonanie: Banany pokroić w plasterki, przełożyć do plastikowego pojemniczka i włożyć do zamrażalki. Lekko zamrożone banany zblendować z jogurtem odżywką
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czassera pleśniowego Lazur Silver – brzmi dziwnie, ale pasuje idealnie 200 g zamrożonego masła 200 g cukru kryształ 200 g mąki krupczatki. Do podania: jogurt, kwaśna śmietana lub lody waniliowe. Przygotowanie: Owoce kroimy w średniej wielkości kawałki. Nie obieramy. Mieszamy z miodem, posiekanymi orzechami, rodzynkami i małymi kawałeczkami sera. Przekładamy do naczynia do zapiekania lub do małych kokilek(...)dłońmi, żeby nie nagrzać masła. Wtedy kruszonka będzie idealna. Owoce posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, 20-25 minut, aż kruszonka będzie rumiana. Podajemy z lodami, jogurtem lub śmietaną. Post Owoce pod kruszonką pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchennaprawdę wyjątkowe. To już moja druga wyprawa na wyspę i z przyjemnością jeszcze kiedyś tam wrócę. Co mogę Wam polecić od strony kulinarnej ? Na pewno przepyszne ekologiczne lody wytwarzane z bornholmskiego mleka i sezonowych owoców. Gdyby ktoś był zainteresowany podaję namiary: https://bornholm.info/boisen-is/ Obowiązkowo będąc na wyspie trzeba spróbować ryb z wędzarni, których charakterystyczne kominy(...)Oprócz tego warto zajrzeć także do wytwórni karmelków w Gudhjem, a w Svaneke zobaczyć jak powstają landrynki. Co więcej, będąc na wyspie dosłownie wszędzie prześladowało mnie słowo havtorn. Lody o smaku havtorn, konfitury, oleje itp. W książkach kulinarnych przepisy, a w roli głównej havtorn. Jak się później dowiedziałam to nic innego jak owoce rokitnika. Bardzo cenione
noteskulinarnyfigaMój ulubiony deser to szarlotka na ciepło z lodami. Nie jestem mistrzem ciast więc nie biorę się za to, ale znalazłam świetny substytut dla mojego faworyta! Zobaczcie poniżej Owoce pod kruszonką - jabłko i gruszka 5 jabłek 1 gruszka cynamon cukier wanilinowy masło Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Rozgrzewamy patelnie, dajemy masło, a następnie wrzucamy(...)lodówki. Następnie przesypujemy na owoce. Pieczemy ok. 20-30 min. Aż kruszonka się zarumieni. Ilość kruszonki polecam dostosować do wielkości naszego naczynia. Owoce podawać z ulubionymi lodami oraz listkiem mięty. * https://aniastarmach.pl/jak-zrobic-kruszonke/ Smacznego
Kuchnia moimi oczamiobiedzie. Tak słoneczne i gorące dni sprawiają, że oprócz ochoty na ulubiony, pobudzający napój musimy pić coś zimnego, wodę, soki... Osobiście polecam Wam orzeźwiającą mrożoną kawę z lodami. Próbowaliście? 1. Zaparz kawę mocniejszą niż dotychczas. Pozostaw(...)lekkiego ostygnięcia. 2. Do wysokiej szklanki daj 2-3 kostki lodu, następnie dodaj mleko. 3. Na sam koniec wlej kawę (jeżeli robiłaś kawę sypaną przelej ją przez sitko, byś nie piła mrożonej kawy z fusami) 4. Ostatni krok do przyrządzenia orzeźwiającego napoju to dodanie jednej ewentualnie dwóch kulek lodów śmietankowych albo waniliowych. 5. Wkładamy słomki i delektujemy się smakiem
My World by Dagmara RekKluntje - kostką kandyzowanego cukru - zamówić można Rote Grütze - specjalność kuchni północnoniemieckiej i skandynawskiej. Kisiel ten, którego bazą są czerwone owoce, podawany jest w wielu wariantach: z lodami, budyniem, ryżem na mleku, jogurtem naturalnym, tartą lub samodzielnie. Zachwyca i smakiem i kolorem. Magia wsypy sprawia, że chce się na nią wracać. Przyroda nadal zachwyca, a fryzyjskie "Moin, moin(...)owocową gotować od 3 - 5 minut. Odstawić. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Mieszając krótko zagotować. Przelać do miseczki. Pozostawić do ostudzenia. Serwować wg upodobań: z jogurtem, budyniem, kaszką, ciastem, lodami. www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówUpały nie odpuszczają, sezon malinowy w pełni - więc dzisiaj coś dla ochłody - sorbet z malin z orzeźwiającą miętą - pyszny, chłodzący i zdrowy deser! A najlepsze jest
Moje Kuchenne Rewelacjewodą z lodem. Albo mrożoną kawą. Zakończyłabym na tym swoje całe dzienne menu, gdyby nie to, że latem jest również najwięcej warzyw i owoców. I smutno mi strasznie i źle kiedy nie mogę lub nie chcę ich do niczego wykorzystać. Dlatego latem na zmianę jem pomidory, morele, śliwki i jabłka, cukinię a pomiędzy posiłkami ... lody. By nie mieć
Mango Papajarazem zrobiłam takie nie typowe lody o smaku śliwki użyłam tylko jogurtu greckiego, miodu i owoców a przepis macie podany na moim blogu ja tylko użyłam innych owoców . Jak ktoś lubi bardziej słodkie to radzę dosłodzić link: link
Moje WyrobyProsta w przygotowaniu, słodka, budzi do życia i lekko chłodzi. Od takiej kawy mogą zaczynam dzień (oczywiście wcześniej śniadanie ) W letnie dni w mojej lodówce nie może zabraknąć kostek lodu. Dlatego zawsze mam zapas torebek do lodu Stella Składniki: 1 mała filiżanka kawy około 1/4 kubka zimnego (!) mleka 2 łyżki sosu czekoladowego 3 większe kostki (kulki) lodu* czekoladowa posypka(...)wierzch *kotki lodu przygotowałam w torebkach do lodu Stella Przygotowanie: Na dno większego pucharka lub wysokiej szklanki wlewamy 2 łyżki sosu czekoladowego. Następnie dodajemy kostki lodu. W kubku spieniamy dokładnie zimne mleko. Nakładamy do pucharka. Na koniec wlewamy ostrożnie małą filiżankę kawy (u mnie lekko przestudzona). Wierzch zdobimy czekoladową posypka i od razu podajemy. Mieszamy tuż przed wypiciem, dzięki czemu
Słodkie okruszki