lody - 12901 przepisów (strona:181/861)

Piękna błękitna Helena . 352

Helena. Tym razem z dodatkiem czekolady, alkoholu i serka Almette.  Serek można śmiało zamienić na inny lubiany przez nas dodatek. Może to być bita śmietana, ulubione lody, czy krem.Połączenie równie godne uwagi i nie powstydziłabym się zaserwować tego deseru wielkim znawcom kuchni. Po prostu boskie!!! Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop(...)curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku likier curacao tabliczka ciemnej czekolady min 60 % serek Almette fruit np. z wiśnią i żurawiną/ ulubione dodatki: bita śmietana, lody, krem ulubione owoce do dekoracji opcjonalnie niebieski barwnik Wykonanie:Gruszki obieramy zostawiając ogonek, od spodu wycinamy gniazda nasienne. Do rondelka wlewamy wodę tyle, aby gruszki były zakryte. Dodajemy

Malinowe Pocałunki
Jabłkowe crumble 224

kawki : 6 porcji. Składniki: 6 jabłek   60 g cukru 150 g mąki krupczatki 100 g masła 50 g zmielonych migdałów 50 g zmielonych orzechów laskowych  ( lody waniliowe jak ktoś lubi) Przygotowanie: W misce blendujemy orzechy z migdałami, dodajemy mąkę i miękkie masło - wyrabiamy kruszonkę. W naczyniach do zapiekania wkładamy(...)obranym jabłku ( jabłko kroimy w kostkę) posypujemy  2 łyżeczkami cukru i kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 25-35 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z lodami i kawą :) Smacznego

Niezły Młynek
Konfitura pomarańczowo -imbirowa. 179

piana. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików ,zamknąć i odwrócić do góry dnem. Konfiturę wykorzystujemy do deserów. Lody z ciepłą konfiturą pomarańczowo-imbirową. Konfiturę lekko podgrzać, nałożyć lody i ubitą śmietanę. Ozdobić wisienkami kandyzowanymi i miętą. Konfitura pomarańczowo-imbirowa z wiśniami i śmietaną. Do pucharka nałożyć konfiturę, wiśnie i śmietanę. W tej wersji lepiej się sprawdzą

Kulinarny karnet Christophera
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 220

Dzień dobry, Dziś opowiem Wam o mojej miłości do wiśni w żelu i włoskich kruchych babeczkach, które przygotowałam z ich dodatkiem.Choć lubię lody moim ulubionym letnim deserem są gofry z wiśniami w żelu. Wiąże się z nimi wiele miłych wspomnień. Kiedy byłam dzieckiem, jeździliśmy z rodzicami nad polskie morze, a ja zajadałam się goframi sprzedawanymi w budach(...)sobie gofry, gdy tylko najdzie mnie ochota - tak się składa, że gofrownica była jednym z pierwszych prezentów od mojego Męża :)Ostatnio z Mężem wybraliśmy się na nasz rynek na lody. Ale oczywiście skończyło się na tym, że kupiłam sobie gofra z wiśniami w żelu:) Szukam również nowych sposobów na wykorzystanie frużeliny (np. w połączeniu z jogurtem naturalnym tworzy

Chilli Czosnek i Oliwa
Wielka Brytania, czyli angielski Apple Cake 321

pomocą miksera. Przygotowane ciasto pokroiłem w trójkąty. Podałem z bitą śmietaną, choć sądzę, że równie dobre (a może nawet lepsze) byłyby tutaj lody waniliowe. Albo i lody i śmietana

Wyprawy kulinarne
Sorbet truskawkowy z winem 331

mięty, bo to super połączenie. Sorbet jest mniej kaloryczny niż tradycyjne lody, jest zdrowy i do tego pyszny. Najbardziej go lubię w wersji z truskawkami. Sorbety i lody pojawiają się w moim domu dosyć często, bardzo mi smakują przygotowane domowym sposobem, wiem co jest w środku, nie mają dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sorbet jagodowy z jogurtem 193

, sorbety są zdrowe i do tego pyszne. Najbardziej go lubię w wersji z truskawkami. Ale takie jak ten, z leśnymi jagodami też jest bardzo smaczny. Sorbety i lody robię ostatnio dosyć często, bo bardzo mi smakują przygotowane domowym sposobem, wiem co jest w środku, nie mają dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z innych owoców

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sorbet z melona 170

cukier i woda. Zamiast wody może być wino. Najprostszy letni deser, który idealnie sprawdza się w gorące dni. Sorbet owocowy doskonale orzeźwia. Sorbet jest mniej kaloryczny niż tradycyjne lody, jest zdrowy(...)tego pyszny. Ostatnio zapanowała moda na półpłynny sorbet, który można pić ze szklanki przez słomkę. ale ja wolę jego bardziej stałą konsystencję i jem go łyżeczką. Sorbety i lody pojawiają się w moim domu dosyć często, bardzo mi smakują przygotowane domowym sposobem, wiem co jest w środku, nie mają dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z różnych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
77.Proste, ale niebanalne: czyli banany w towarzystwie karmelu i sezamu! 246

pomocą noża odkrawamy przywarty do papieru do pieczenia zastygnięty karmel. Cząstki bananów wykładamy na talerz i obsypujemy świeżym tymiankiem (opcjonalnie). Podajemy z preferowanymi dodatkami ( tak jak wyżej, polecamy lody lub kwaśny jogurt). Delektujcie się, kochani! (: (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml

Symfonia Smaków
Jak zrobić mężczyźnie dobrze bez większego wysiłku? 140

miski nakładamy lody, dodajemy bitą śmietanę, polewę czekoladową. I w myśl zasady mężczyzna, to duże dziecko dodajemy wszystko co jest pod ręką słodkie i kolorowe. Aby radocha była większa włączamy Władcę Pierścieni i mamy prawie 4h spokoju

Brzuszki Łakomczuszki
Letni chłodnik truskawkowo-malinowy 222

upalny dzień - zapraszam :) Letni chłodnik truskawkowo-malinowy Składniki na dwie porcje: - 500g świeżych malin - 500g świeżych truskawek kaszubskich - miód drahimski - jogurt naturalny, bądź w wersji bardziej kalorycznej ulubione lody Do przygotowania potrzebujemy: świeże maliny i truskawki Owoce delikatnie płuczemy i oczyszczamy, po czym wrzucamy do miski i miksujemy blenderem na gładką masę. By pozbyć się pestek i niepotrzebnych(...)przecieramy wszystko przez sito. Na koniec dosładzamy lejącym wiosennym miodem, żeby chłodnik nie był zbyt kwaśny. Chłodzimy około godziny w lodówce. Podajemy z jogurtem naturalnym (wersja fit), bądź ulubionymi lodami (wersja dla wszystkich ;). I tak mamy słodki i zdrowy deser idealny na upały - smacznego

Sajkofanka smaku
LODOWE kanapki czekoladowo-owocowe 163

zmiksować z cukrem i zimnym naparem z herbaty Teekanne FOREST FRUIT. Dodać do śmietanki - połączyć. Zamrozić.  Co godzinę przemieszać lody.  Jeszcze nie do końca zmrożonymi lodami przekładać ciasteczka.  Zostawić do całkowitego zmrożenia .  Smacznego

kolorowotorcikowo
Mini serniczki miętowe 268

być do niej moja ukochana gorzka czekolada. Uwielbiam połączenie mięty i czekolady! W tym połączeniu mini serniczki miętowe smakowały wybornie. Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe Przepis na Mini serniczki miętowe z czekoladą. Pokombinowałam z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche ciasto kakaowe, które wypełniłam miętową masą serową z płatkami czekolady

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 194

istotnym składnikiem   kuchni japońskiej i innych krajów azjatyckich. Przy okazji ryżowych eksperymentów zapraszam na ryżowe babeczki o smaku limonki i kokosa. Lekkie i puszyste. Najlepsze z kokosowymi lodami albo bitą śmietaną) Babeczki limonkowe na mące ryżowej Składniki na 12 babeczek(6cm): 5 jajek 180 g cukru 150 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej 45 g stopionego(...)Jeśli lubicie „mokre babki” krótko przed podaniem można nasączyć je 1 ½ łyżki ponczu, u mnie mleko kokosowe zmieszane z Malibu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z bitą śmietaną lub lodami ) Pomysł (sporo zmodyfikowany) z tej  strony

Mia Cucina Sofieta
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 229

wspomaga odporność organizmu. Zastosowanie:   - do samodzielnego spożycia np. 2 łyżki dziennie, - jako słodzik do ciast, ciepłych i zimnych napojów, jogurtów, mleka, - jako polewa do lodów i deserów - do pieczenia chleba, ciast i ciasteczek Wartość energetyczna i odżywcza 100g produktu:   - wartość energetyczna 1155 kJ/275kcal, - białko: 1,16-1,18g, - węglowodany 62 g, - tłuszcz(...)oraz wartości odżywczych. 100% naturalny produkt. nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów. nie zawiera żadnych alergenów. Zastosowanie:   Używany do wypieku ciast, ciasteczek, jako zamiennik kakao, jako dodatek do lodów i polew do lodów, w napojach mlecznych i nie mlecznych, w przekąskach. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Symfonia Smaków