świętach pozostały wspomnienia :) i...pełne brzuszki objedzone smakołykami ;) Większość z nas ma chęć na coś lżejszego i dla tych właśnie mam dzisiaj lekką sałatkę, która składa się głównie z ogórków kiszonych i kukurydzy. Świetnie pasuje do dań mięsnych, ale także jako przekąska, kiedy chce nam się "coś" zjeść, ale nie mamy chęci na nic ciężkiego czy "konkretnego(...)ćwierć-plasterki lub grubszą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kukurydzę odsączyć i przepłukać. Szczypior posiekać. Słonecznik uprażyć lekko na suchej patelni. Wszystko razem wymieszać. Dodać cukier, sól, pieprz i olej - wymieszać. Sałatka gotowa :) Podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako przekąska. A jak Wasze brzuszki czują się po świętach
Codzienna kuchnia niecodziennaJesienne dni zbliżają się wielkimi krokami. Dlatego warto przygotować jeszcze coś skąpanego w promieniach słonecznych. Dziś lekka sałatka dla fanów owoców morza. Jeśli lubicie krewetki, warto podać je na lekkich liściach sałaty z dodatkiem mango i awokado. Do tego orzeźwiający i aromatyczny dresing miętowo-limonkowy. Mam nadzieję, że pobudziłem Wasze kubki smakowe? Czekam na komentarze. Czas przygotowania
kulinarnyJaDzisiaj mamy dla Was propozycje na bardzo fajną, lekką sałatkę z paluszkami krabowymi. Sałatkę poleciła nam znajoma na imprezie noworocznej i od tego czasu za nią przepadamy i przygotowujemy na każdy zjazd rodzinny. Idealnie nada się jako lekka przekąska chociażby na Wielkanoc. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: około 6 Składniki: ¾ paczki makaronu sojowego (lub makaronu ryżowego(...)następnie wyciągamy makaron i kroimy na mniejsze części. Jajka gotujemy, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Zielony ogórek również kroimy w kostkę, dość drobną, by później nie dominował w sałatce. Ogórki konserwowe ścieramy na tarce na grubych oczkach. Koperek siekamy na małe części. Wszystkie składniki razem ze sobą łączymy i intensywnie mieszamy doprawiając musztardą, majonezem i białym pieprzem. W zależności
Kolizje SmakówLekka i smaczna sałatka na sałacie lodowej z awokado i papryką. Dodatek smacznych i chrupiących pistacji nadał jej "charakteru" kawałek sałaty lodowej połowa awokado kawałek papryki żółtej, zielonej i czerwonej pistacje olej z cytryną i bazylią sól wg smaku natka pietruszki Wszystkie warzywa myję, sałatę szczepię, układam na talerzu. Papryki
Takie tam pichceniesałatka pyszna na talerzu. Tym razem proponuje roszponkę, ja ją uwielbiam ale wiem że nie wszyscy. W tej sałatce z łososiem smakuje wybornie, polecam. Roszponka, łosoś, awokado w lekkiej sałatce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePyszna, lekka sałatka ziemniaczana idealna na poświąteczne przejedzenie, które jeszcze mi nie przeszło. Przepraszam za zdjęcia, ale spieszyłam się i zabrakło czasu na upiększanie. Mam nadzieję, że się nimi nie zrazicie i spróbujecie ją przygotować. Ja wiem, że nie raz zagości u mnie na stole. Mam nawet pomysł na lekką modyfikację, ale o tym innym razem:). Najsmaczniejsza po schłodzeniu
Pieguskowa Kuchniadwóch żółtek pozostałych po porannym omlecie. Także nic skomplikowanego, ale jak mawiają, smak tkwi w prostocie. Czy coś w tym stylu. Kotleciki są lekkie, ale pożywne. Świetnie komponują się z jogurtem, natką pietruszki i sałatką. A najlepiej smakują na zimno. Składniki: ok. 150 g komosy ryżowej ok. 150 g mrożonego szpinaku, u mnie w liściach niewielki ząbek czosnku + odrobina(...)odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach C. W połowie pieczenia kotleciki przewrócić na drugą stronę. Podawać z dipem jogurtowym i lekką sałatką. Najlepsze na zimno
Kuchnia EllieSzybka, prosta a zarazem lekka sałatka z ryżem i owocami tropikalnymi. Lato się skończyło więc może dobrze trochę słońca przenieść na talerz. Do sałatki zrobiłam sos na bazie jogurtu bo jest zdrowszy niż majonezowy. Możecie zabrać taką sałatkę do pracy do szkoły. Uwielbiam połączenie kurczaka z owocami w sałatce. Na jednym talerzu mamy zdrowy i pożywny posiłek. 1 woreczek ryżu
wesoła kuchniaElegancka, lekka sałatka, która świetnie sprawdzi się jako przystawka przed daniem głównym. Wyrazisty smak tuńczyka, współgra z smażonym koprem włoskim i pieczarką. SKŁADNIKI: (na dwie porcje) 2 duże pieczarki mieszanka sałaty 1 fenkuł (koper włoski) 1 czerwona cebula puszka tuńczyka w sosie własnym winegret: łyżka octu winnego łyżka oliwy z oliwek łyżka wody ½ łyżeczki cukru sól, świeżo mielonym czarny pieprz
Pyry na GazPyszna, orzeźwiająca, lekka sałatka z fety, arbuza, rukoli i awokado :) Bardzo letnia - spróbujci e - sprawdzi się jako samodzieln e danie lub dodatek do mięs - na przykład z grilla :) SKŁADNIKI ( dla 1 -2 os ób - całość - 29 0 kcal) 150 g obranego arbuza bez pestek 1 garść rukoli ( 2 0 g) 1/2 obranego awokado 30 g sera feta
Moje Kuchenne RewelacjeFajna i lekka sałatka. Można do niej użyć w zasadzie każdego rodzaju sałaty, ja użyłam roszponki. Według mnie roszponka jest delikatna i pyszna, doskonale pasuje do tego typu sałatek. Składniki: 50 g roszponki 150 g sera feta ½ granatu 150 - 200 g pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu sól pieprz Wykonanie: Pr zygotować
Mama GotujeSzybka, smaczna i lekka sałatka z kapusty pekińskiej, ogórka, pomidora i mozzarelli. Składniki: mała kapusta pekińska duża kulka sera mozzarella albo opakowanie małych puszka kukurydzy długi ogórek 2 pomidory ząbek czosnku sól, pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, ugniatamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie z kapusty odciskamy wodę, która powstanie. Ogórka kroimy
e-PrzepisyKulinarneRewelacyjna, lekka sałatka z dodatkiem letnich owoców: truskawek, malin i jagód. Słodycz owoców przełamana słoną fetą i aromatycznym sosem balsamicznym. Szybka i prosta do przygotowania. Przy tym bardzo kolorowa, pełna witamin oraz antyoksydantów, które wiele dobrego przynoszą naszej skórze. Składniki: 2 spore garście szpinaku 100 g fety garść jagód, malin i truskawek sos balsamiczny* pieprz Szpinak umyć, osuszyć. Przełożyć
Moja Galeria SmakuBardzo smaczna surówka, lekka, sałatka doskonale pasująca do dań z grilla i do obiadu. Chrupiąca sałata lodowa z kolorowymi dodatkami, wzbogacona oliwą z oliwek. Pyszna. Ja mogę ją zajadać nawet codziennie. Składniki - główka sałaty lodowej - pomidory 2 szt. - pół czerwonej papryki - ogórki konserwowe 2 małe szt. - zielona cebulka lub szczypiorek - garść zielonych oliwek z papryczką - pomidory suszone w proszku, domowa
Kuchnia z widokiem na ogródDzisiaj po raz kolejny lekka sałatka z tych "na szybko". Ulubiony tuńczyk w towarzystwie kukurydzy, białej fasoli i chrupiącej mieszanki Euforia od firmy Ziarenkowo, czyli godna uwagi alternatywa dla kurczaka i warzyw. Przyznam, że pierwszy raz od bardzo długiego czasu jadłam białą fasolę- zapas czerwonej zawsze mam w szafce bo wprost ją uwielbiam, więc zazwyczaj trzymałam się tego
peanutbuttermonster