lekki sernik - 2000 przepisów (strona:85/134)

Szybkie oponki w 5 minut! 51324

Tłusty czwartek zbliża się ogromnymi krokami, więc dziś mam dla was kolejny tłusty przepis! Są to oponki , ale nie tradycyjne do jakich jesteśmy przyzwyczajeni (drożdżowe, serowe

Kuchnia Łukasza
Piernik staropolski (długo dojrzewający) 177

mojprzepisna.pl | Piernik staropolski Wiem, wiem powinnam ten przepis podać przed świętami, bo zwykle pierniki piecze się parę/paręnaście dni przed świętami. Ale nie chciałam podać

moj przepis na
.563. z kwaśną nutą || i obiad 117

sernik z ricotty z kumkwatami~ Żeby odwrócić uwagę od przypalonych kumkwatów, które notabene nie posmakowały mi i dobrze, że kupiłam ich tak mało, cholernie kwaśne to to jest, dodaję przepis na wczorajszy obiad. Najlepszy w ostatnim czasie! ♥♥♥ Spaghetti z masłem orzechowym, brukselkami duszonymi w sosie sojowym i orzechami ziemnymi (vegan) ~70g makaronu spaghetti (u mnie durum) ~pełna łyżka(...)orzechowego ~300g świeżych brukselek ~3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego (lałam z butelki, więc ciężko powiedzieć) ~2 łyżki orzechów ziemnych -> posiekać Brukselki przekroić na pół, wrzucić do wrzącej, lekko (!!!) osolonej wody i gotować ok. 7 minut. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brukselki odcedzić. Patelnię teflonową lekko spryskać olejem i ułożyć brukselki rozciętą połową na patelnię, posypać

breakfast of dreams
Seromak 241

Przez święta dostęp do internetu mam bardzo ograniczony, ale jakoś udało mi się napisać dla Was przepis... Bardzo często szukacie sprawdzonych przepisów na sernik czy makowiec. By temu dogodzić, mam dla Was dwa w jednym- seromak na kruchym spodzie. Wilgotny makowiec z dodatkiem jabłka i bakalii, a na nim słodki i kremowy serniczek. Ciasto bajecznie wygląda i jeszcze lepiej(...)kulę, a następnie wykleić do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Masa makowa: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Zmielony mak umieścić w garnuszku, zalać mlekiem

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik z kaszy jaglanej z truskawkami i galaretką (bez glutenu, mleka i jajek) 330

Sernik" na zimno w wersji bez nabiału - bez sera, jogurtu i jaj. Doskonały deser dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Kremową konsystencję nadaje mu zmiksowana na gładko kasza jaglana - najzdrowsza z kasz, skarb alergika ;) Składniki: kasza jaglana  1 szklanka  mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) 3 szklanki galaretka truskawkowa 2 torebki żelatyna  2 łyżki(...)kropli cukier 2 łyżki woda 2 szklanki truskawki  około 1/2 kg herbatniki do wyłożenia tortownicy (niekoniecznie)Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypać do garnka o grubym dnie i uprażyć, aż lekko się przyrumieni i zacznie wydzielać przyjemny orzechowy aromat. Przepłukać kilkakrotnie wrzącą wodą. Dolać 3 szklanki mleka i gotować na małym ogniu aż kasza stanie się miękka i zacznie się rozklejać

głodny alergik
Sernik w herbatnikach - bez pieczenia 434

duże jabłka sok z 1/2 cytryny 500g twarogu sernikowego (z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 300ml śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka jabłkowo- miętowa (Wodzisław) 3 łyżki cukru pudru do sernika 3 łyżki cukru pudru do śmietanki 4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą) 1 galaretka truskawkowa z pianką (Winiary) posypka czekoladowa 3 brzoskwinie (świeże) listki świeżej mięty Sposób przygotowania(...)tarce z dużymi oczkami. Dodajemy sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i stawiamy na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypujemy galaretkę jabłkowo- miętową. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Wylewamy na przygotowane herbatniki i pokrywamy warstwą kakaowych. Wstawiamy do lodówki. Twaróg sernikowy miksujemy z cukrem pudrem. Powoli dolewamy lekko stężoną galaretkę cytrynową. Masę sernikową wylewamy na herbatniki i przykrywamy

Kuchnia w czekoladzie
KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA 106

Domowa skórka pomarańczowa to wspaniały dodatek do wszelkich świątecznych wypieków.Serniki,pierniki,makowce,keksy,ciasteczka i inne wypieki nabierają wspaniałego smaku i aromatu...u Nas w domu zawsze pięknie pachnie...serdecznie więc polecam Wam mój przepis,tym bardziej,ze święta tuż tuż a pomarańcze teraz coraz tańsze... Składniki:   skórka z 5 pomarańczy 1 i 1/2 szklanki cukru(...)Skórkę pomarańczową oczyścić z białej,grubszej części,gdyż ona nie będzie potrzebna.Tak przygotowaną skórkę zalać wrzącą wodą,pogotować ok 5 min,następnie czynność powtórzyć jeszcze raz,wymieniając wodę.Gdy lekko ostygnie skórkę pokroić w drobną kostkę,dodać do garnka i zasypać cukrem,wlać wodę oraz wyciśnięty sok z cytryny.Gotujemy pod przykryciem,aż skórka zrobi się przeźroczysta,pod koniec zdjąć pokrywkę

Niespełnione zdolności kulinarne
Budyń jaglany z żurawinowym musem 161

blogu przepis z wykorzystaniem tych zdrowych ziarenek. Budyń możemy  jeść na ciepło lub na zimno, jak kto lubi. W słodkościach znajdziecie również przepis na  rewelacyjny jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym. Budyń jaglany z żurawinowym musem Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1,5  szklanki  mleka 2% 1 łyżeczka(...)minut. Owoce blendujemy. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ugotowaną kaszę, esencję waniliową i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, żeby kasza się nie przypaliła i gotujemy, aż się lekko rozklei, około 15 minut. Garnek zdejmujemy z kuchni, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.  Do miseczek przekładamy budyń i polewamy musem

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 209

mojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy

moj przepis na
Mazurek waflowy z kajmakiem 93

moim rodzinnym domu nie było tradycji wypiekania mazurków. Może dlatego, że zawsze były jakieś babki, babeczki z zaparzaną pianą, rurki z kremem, rolady, serniki, wuzetki, pychotki i wiele innych. 5-6 pełnowymiarowych ciast to było minimum, do tej pory zresztą u Mamy na każde święta stoły uginają się od słodkości(...)migdałowe do dekoracji • 2 paczki migdałów w czekoladzie • 1/4 tabliczki czekolady Wykonanie: • Mleko w puszce gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. • Wystudzić i lekko ciepłe utrzeć z miękkim masłem. • Przełożyć wafle, zawinąć w papier śniadaniowy, przykryć deseczką i lekko obciążyć. • Czekoladę rozpuścić w miseczce na parze, dodać 3 łyżki

To co kocham
SERNIK TIRAMISU 146

przepyszny sernik bez pieczenia, poleca się na letni deser SKŁADNIKI   Spód: 100 g biszkoptów, 60 g masła Krem jasny: 250 g mascarpone, 150 g śmietany 36%, 2 żółtka, 3 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, Krem tiramisu: 100 g śmietany 36%, 100 g serka homogenizowanego, 100 g czekolady o smaku tiramisu, 1 czubata łyżeczka żelatyny Dodatkowo(...)biszkoptów, kakao do posypania WYKONANIE Przygotowujemy tortownicę o średnicy 18 cm, wykładamy folią spożywczą. Rozpuszczamy masło, blendujemy biszkopty, łączymy z wystudzonym masłem.Tak przygotowaną masą wykładamy na dno tortownicy lekko dociskając. Chłodzimy 30 min w lodówce. Krem jasny; żółtka ucieramy z cukrem, śmietanę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Żółtka łączymy z serkiem mascarpone, śmietanką i żelatyną. Wlewamy cienką warstwę kremu

słodki bratek
Sernik gotowany 154

Niestety nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia...Przepis na ten sernik znalazłam w Klementynki. Składniki na ciasto: 5 dag margaryny  3 łyżki miodu [ miodowej lawendy] 2 jajka  1 szklanka cukru  60 dag maki  cukier waniliowy  1,5 łyżeczki sody Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść(...)łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w  1/3 szklanki mleka  1 kg białego sera  Wyrabiać na ciepło i ciepłą masą przekładać placki. Polać polewą. Ja ostatni placek lekko posmarowałam masą serową i posypałam orzechową kruszonką

Moje domowe kucharzenie
HIT ŚWIĄT! FIT MAKOWEIC- bez niczego! 107kcal 140

Wigilia, Boże Narodzenie... no nie ma innej opcji...MAKOWIEC! Ale jak zrobić NISKOkaloryczny przysmak? Ciasto bez: - mąki - cukru - glutenu - masła - tłuszczu - drożdży  No i wyszło

fitolarun.blogspot.com
Hummus 147

mojprzepisna.pl | Hummus Kolejny przepis z serii „vege” tym razem coś z kuchni Libańskiej – Hummus. Kremowa pasta na bazie ciecierzycy, pasty tahini, oliwy, czosnku

moj przepis na
Sernik z czerwoną porzeczką 157

sezonie letnim najlepsze są serniki na zimno z galaretką. Takie serniki można przygotowywać z różnymi owocamiSernik z czerwoną porzeczką  SKŁADNIKI:SPÓD:biszkopty - 150 gMASA SEROWA:1,25 kg ser biały w kostce800 g- śmietana 18%cukier puder - 0,5 szklżelatyna - 4 łyżkiWIERZCH CIASTAgalaretka truskawkowa - 2 opakporzeczki czerwonePRZYGOTOWANIE:Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Ser przecisnąć przez praskę do miski(...)dodać niewielką ilość wody, postawić na ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować) Ostudzić żelatynę, dodać do sera, zmiksować. Galaretki rozpuścić w 750 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Masę serową wyłożyć na biszkopty, na serze ułożyć czerwoną porzeczkę i zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Kuchnia Danusi
Marcepanowe serniczki. I skarby z bazaru 162

boskie! Obłędnie kremowe, nie przesadnie słodkie, z wyraźną nutą śliwkową... Zakochałam się w nich, a i Karolina, która miała okazję spróbować, nawychwalać się nie mogła. Na pieczenie dużego sernika jest już z pewnością za późno, ale może ktoś z Was skusi się na takie słodkie maleństwa...?Marcepanowe mini serniczki z powidłami śliwkowymiSkładniki:(na 12 serniczków w formie do muffinów(...)miodem. Rozłożyć cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 160 st. C. przez 20 minut, w połowie pieczenia przemieszać.Blachę wyjąć z piekarnika, na płatki wysypać migdały, lekko przemieszać.Piec w 160 st. C. przez 5 minut.Ostudzić.Ostudzone płatki krótko zmiksować w malakserze - masa nie powinna być zupełnie gładka.Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać ze zmielonymi płatkami.Formę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Test produktów Emako. 164

przetestowania ich asortymentu.  Nie byłabym sobą gdybym wybrała coś,  co nie było w kategorii „Akcesoria kuchenne”.  Od zawsze chciałam powiększyć swoją kolekcję naczyń do zapiekania. Z lekką nutką sceptycyzmu, że cokolwiek odstanie od ścianek foremek i choć w kilku procentach będzie tak praktyczne jak moje wypraktykowane we wszelkich możliwych sytuacjach blachy wybrałam niedrogie, ale urzekające swoją prostotą(...)MYĆ W ZMYWARCE!! Upieczone ciasta idealnie odchodzą od brzegów i spodu, długo utrzymują temperaturę, równomiernie się nagrzewają. Używałam ich do pieczenia zapiekanek, ciasta, mięsa. Robiłam w nich galaretki, sernik na zimno, tarty, podawałam sałatki.... Jedyne przed czym się jeszcze ustrzegłam to używanie form do mrożenia. Zwyczajnie obawiam się, że mogą się zniszczyć. Ogólnie świetnie się prezentują, są eleganckie

Malinowe Pocałunki