Zagniatanie ciasta Fot. © luchot - Fotolia.com Składniki : Ciasto na spód : 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 płaska
Przepisy i porady kulinarnenaszym Wielkanocnym stole z pewnością nie zabraknie tradycyjnych wypieków w postaci babki marmurkowej oraz sernika, ale również zaszczyci nas babka nietypowa - mozaikowa galaretkowa. Zdrowa i mało kaloryczna, składająca się z warzy konserwowych i jajek, robi za świetną przystawkę a przy okazji cieszy oko tęczą kolorów ,pięknie prezentując się na wielkanocnym stole. Przygotowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości przy zastyganiu galaretki(...)Wykonanie: Do szklanki odlewamy kilka łyżek ciepłego wywaru, rozpuszczamy w nim galaretkę i mieszamy z pozostałym wywarem. Do formy wlewamy trochę wywaru, wkładamy do lodówki i czekamy aż lekko stężeje i układamy pierwszą warstwę ugotowane na twardo jajka a między nimi natkę pietruszki. Zalewamy galaretką i znów czekamy aż stężeje. Tak samo układamy pozostałe 3 warstwy. Jest to troszkę
W kuchennej krainieserowa: opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 6 białek (czyli nic się nie marnuje) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 110 g cukru 1,5 kg sera na sernik 100 g masła Zamiast margaryny do ciasta można śmiało dodać masło. Używamy serków już przyprawionych, takich samych jak w Polsce można dostać we wiaderkach. Można je zastąpić serkami homogenizowanymi(...)sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Jedną część ciasta z lodówki zetrzeć na tarce o dużych okach, na formę wysmarowaną tłuszczem, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko docisnąć dłonią. Na ciasto wylewamy masę serową i delikatnie ją wygładzamy. Następnie na górę zetrzeć resztę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 1 godzinę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia
KasiaiKrzysiu.plmielonego twarogu niż ze serka homo. Są one bardziej wyraziste i "serowe" w smaku. Idealnie sprawdzają się szczególnie latem, kiedy nie chcemy dogrzewać kuchni dodatkowym ciepłem piekarnika ... Sernik, który Wam dziś przedstawiam jest puszysty, delikatny i mało słodki, tak więc amatorzy bardzo słodkich ciast, mogą sobie go dosłodzić. Składniki : (blaszka 31cmx21cm) 750g białego sera 3 galaretki(...)wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Pomiędzy warstwy możemy dodać owoce. Kiedy ostatni warstwa lekko zastygnie układamy na niej truskawki i maliny, i zalewamy tężejącymi galaretkami. Chłodzimy w lodówce kilka godzin
Walijskie Pichceniewyszło niebiańsko :) SKŁADNIKI: GRYCZANY SPÓD: - 200 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko - 200 g czekolady - 150 ml mleka - 3 jajka - łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK JAGLANY : - szklanka kaszy jaglanej - 3 szklanki mleka - 400 ml jogurtu naturalnego - cukier waniliowy - 50 ml miodu - szklanka borówek amerykańskich lub innych owoców sezonowych - 5 łyżeczek żelatyny LAWENDOWA GALARETKA(...)JAGLANĄ PRZELEJ KILKA RAZY WRZĄTKIEM , dzięki temu straci goryczkę. Następnie gotuj w mleku do miękkości, potrwa to około 20 minut, kasza wchłonie cały płyn, w razie potrzeby dodaj mleka. Lekko ostudzoną kaszę połącz z jogurtem, cukrem waniliowym, miodem, zblenduj na gładką masę. Żelatynę zalej 100 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj. Kiedy żelatyna delikatnie ostygnie małym strózkiem wlewaj do masy jaglanej
Kuchnia bezglutenowa LoliCzasami potrzebujemy migdałów bez skórki, możemy je kupić w sklepie w postaci płatków migdałowych, ale takie płatki kosztują bardzo drogo ( na Litwie za 30 g
Kuchnia ŁukaszaSernik wilgotny, pięknie pachnący i delikatnie smakujący kawą - zapraszam do wykonania :-) SKŁADNIKI: kruche ciasto: - 200 gram mąki pszennej - 100 gram mąki orkiszowej - 100 gram cukru trzcinowego - 150 gram margaryny do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - szczypta soli masa serowa: - 500 gram twarogu półtłustego w kostce - 3 jajka - 1 filiżanka mocnej kawy(...)Żółtka ucieram z cukrem. Dodaję mąkę i chłodną kawę. Dokładnie mieszam, a następnie łączę z twarogiem. Ubijam pianę z pozostałych trzech białek i dodaję do gotowej masy. Wykładam na lekko ostudzony spód ciasta. Posypuję niewielką ilością cukru trzcinowego. Piekę w temp. ok. 170'C przez ok. 40 minut. SMACZNEGO! :-) * * * ciasto podano na talerzu z Porcelany Bogucice
Wielopokoleniowojajka 1,5 szklanki mąki 250 g masła 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 6 jajek 125 g rozpuszczonego masła 1,5 szklanki cukru 1 torebka budyniu śmietankowego (40 g) łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny dodatkowo: 2 łyżki(...)spód wyłożyć 3/4 ciasta kakaowego, na to masę serową i pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Wystudzić. Odłożoną polewę kakaową lekko podgrzać, polać ciasto i posypać kokosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianową formę haha :D Tortownica 24 cm Składniki: Ciasteczkowy spód: 170 gram ciasteczek zbożowych 70 gram stopionego masła 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 1 kg sera na sernik 4 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pełna szklanka cukru 1,5 łyżki cukru waniliowego 100 gram gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 gram śmietany kremówki(...)dokładnego połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i nadal miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę (nie ubitą) i znów chwilkę miksujemy, dodajemy po jednym jaju, ucieramy. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko je schładzamy. Dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej (aby ją zahartować) a następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy dokładnie. Autorka sugeruje, aby użyć do tego koniecznie blendera
My simple kitchenCebulę z pieczarkami dodać do ryżu i mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Z kapusty wyciąć głąb, oderwać wierzchnie liście i wrzucić w całości do lekko osolonego wrzątku. Gdy liście będą dość miękkie odcedzić. Odrywać liście, na każdym układać porcję farszu i zawijać, aż do zużycia farszu. W sporym garnku na dnie ułożyć wierzchnie liście kapusty(...)url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('f7e69eebc1f35522580fc467af330441').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: ciasta na boze narodzenie sernik na swieta bozego narodzenia The post Gołąbki appeared first
dom-agi.plmojprzepisna.pl | Pełnoziarniste bułeczki z dżemem Miały być zwykłe pszenne ślimaczki, ale że zabrakło zwykłej pszennej mąki, to powstały bułeczki z dodatkiem mąki razowej. Oprócz tego, że
moj przepis namojprzepisna.pl | Chatka z piernika Dziś mam pomysł dla ludzi cierpliwych, mających odrobinkę czasu i dużo chęci. Chatka z piernika na święta. Może być jako przystrojenie świątecznego
moj przepis nastroną, ale nuda podczas odchorowywania w domu, niejako zmusiła mnie do sięgnięcia po kaszę i blender. I jaki był tego finał? Ciasto (Oreonik?) smakuje NIE-ZIEM-SKO . Obiecuję! Wegański sernik oreo: Szklanka zostawionej na noc w wodzie kaszy jaglanej 3 szklanki mleka sojowego słodzonego 6 łyżek ksylitolu/cukru Sok z cytryny 30g migdałów 30g suszonej żurawiny/rodzynek 30g orzechów(...)zwilżyć palce, ale i tak po zamrożeniu będzie się trzymać) 4. Zblenduj dokładnie kaszę jaglaną z sokiem z cytryny i kremem Oreo. Zostaw do ostudzenia. 5. Wyłóż masę na lekko schłodzony spód. 6. Resztę ciastek pokrusz. 7. Posyp górę ciasta kakao, a następnie pokruszobymi ciastkami i ułóż kilka całych ciasteczek. 8. Schłodź w lodówce przynajmniej 3 godzinki. (Chociaż najlepszą konsystencję
Pland based filleDzięki połączeniu śmietany kremówki i serka, jest delikatny w smaku i gładki w konsystencji. Polecam! Zamiast musu możecie wylać samą galaretkę, będzie równie smaczny. U nas w wersji "szklankowej". 'sernik na zimno na serku homogenizowanym z musem z truskawek' Składniki (na tortownicę o średnicy 22cm): - 800 g serka homogenizowanego (typu Danio) - 1,5 szklanki śmietany kremówki(...)tortownicy (szczelnej*) wyłożyć biszkoptami. Wylać masę serowo-śmietanową. Wsadzić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 0,5 litrze wody. Przestudzić. Truskawki zmiksować blenderem i połączyć z wystudzoną galaretką. Wylać na lekko stężałą masę serową. Wsadzić do lodówki na całą noc. Smacznego
CookYourselfmiał być wczoraj ale jest dziś :) wczoraj wpadłam w wir pieczenia ciastek a potem szybko zabrałam się za trening i tak czasu mi brakło. Ale co
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość