Mmm… świeża, gorąca turecka pita jest doskonała z czarnymi oliwkami lub masłem czosnkowym. Smacznego! Składniki 2½ szklanki mąki pszennej woda letnia (mniej niż szklanka) ½ szklanki mleka
Tureckie PrzepisySłodkie i bardzo delikatne ciasteczka z syropem cytrynowym, doskonałe do herbaty. Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 125g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki
Tureckie PrzepisyOkrągłe bułki ze szpinakiem i serem — nieco trudniejsza potrawa, ale warta zachodu! 12 sztuk. Smacznego! Składniki (ciasto) 1 jajko + 1 białko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól
Tureckie PrzepisyPyszna pasta z ciecierzycy i tahini! Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki 3 szklanki cieciorki 4 łyżki tahini 1 łyżeczka kminku 2 łyżki oliwy 3 ząbki
Tureckie PrzepisyHalibut zawijany w liście winogron. Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 1 duży filet halibuta 100 g liści winogron w słonej zalewie 1 pomidor 1 cebula
Tureckie PrzepisyNasiona wspięgi wężowatej w pomidorowym sosie. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1,5 szklanki nasion wspięgi wężowatej lub każdej rodzaju fasoli pół czerwonej papryki 1
Tureckie PrzepisyBakłażan z patelni, popularna turecka przekąska. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 3 średnie bakłażany 1 szklanka mąki kukurydzianej sól masło Przygotowanie Umyć bakłażany, podzielić na
Tureckie PrzepisyZupa z cukinii i pieczarek. Ciekawe połączenie tych składników! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 cukinia 1 mała marchewka 1 ziemniak 4 pieczarki kawałek seleru
Tureckie PrzepisyKotleciki z curry i orzechami piniowymi. Polecam przepis na te egzotyczne kotleciki. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 250g mielonego mięsa wołowego 1 jajko 1 średnia
Tureckie PrzepisyPolecam przepis na simit — pyszne tureckie precle z sezamem. W tureckich miastach i miasteczkach znajdziecie simit evi , czyli piekarnie w których sprzedaje się te wypieki, a
Tureckie Przepisy„İmam bayıldı” dosłownie znaczy „Imam zemdlał”. Z wrażenia, oczywiście! Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 200 g mielonego mięsa wołowego 1 cebula ½ czerwonej papryki
Tureckie PrzepisyZapraszam na lekką i zdrową sałatkę warzywną z kaszą kuskus. To doskonała propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 liście sałaty lodowej, 2 pomidory, 1 ogórek, 1/3 szklanki kaszy kuskus, 1/3 szklanki wrzącej wody, 2 łyżki sosu do mięs i sałat miodowo- musztardowego Roleski, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę kuskus przesypuję(...)wodą. Przykrywam i odstawiam na 10 minut. 2. Pomidory kroję w ósemki. Ogórka obieram i kroję w plasterki. Sałatę płuczę i rozdrabniam. 3. Do sałaty dodaję pomidory, ogórka, kaszę kuskus oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie mieszam. 4. Sałatkę polewam sosem miodowo- musztardowym i podaję. Do przygotowania sałatki wykorzystałam sos do mięs i sałat miodowo- musztardowy, który
Tradycyjna kuchnia Kasizupę kalafiorową i kalafiora z wody z bułką tartą. Mnie jednak zaskoczył w innych odsłonach. Jakiś czas temu zamieściłam przepis na curry z kalafiora. Tym razem kuskus z kalafiora, który ten oryginalny kuskus przypomina tylko z wyglądu. I bardzo dobrze, bo oryginalny kuskus wcale nie jest taki zdrowy. Tymczasem jego podrabiana kalafiorowa wersja jest daniem lekkim, zdrowym i niskokalorycznym(...)garam masalę). Gdy przyprawy zaczną pachnieć wrzucamy rozdrobnionego kalafiora. Doprawiamy solą do smaku i odrobiną pieprzu. Smażymy około 8-10 minut mieszając od czasu do czasu. Gdy kuskus jest już gotowy dodajemy posiekaną zieloną część dymki oraz posypujemy posiekaną kolendrą. Pycha
Simple DishZapraszam na pyszne bananowe kotlety z kaszy kuskus. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Szczególnie zasmakują dzieciom. Można je przygotować zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolacje. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 szklanka kaszy kuskus, 1 szklanka wody, 1 banan, 50g rodzynek, 2 jajka, 2 łyżeczki bułki tartej, 1 łyżeczka cukru waniliowego, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę kuskus przesypuję(...)garnka, zalewam wrzącą wodą, przykrywam i odstawiam na 8-10 minut. Po tym czasie kaszę mieszam. 2. Banana obieram i kroję w kostkę. Do kaszy kuskus dodaję banana, rodzynki, jajka, bułkę tartą oraz cukier waniliowy. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Z masy formuję owalne, lekko spłaszczone kotleciki. 3. Kotlety układam na patelni z rozgrzanym olejem. Smażę na rumiano z dwóch stron
Tradycyjna kuchnia Kasiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Do zagęszczania zupy kaszką kuskus zainspirowała mnie Asia K. Uwielbiam ten sposób i często stosuję. Kuskus nadaje się do zagęszczania każdej zupy jarzynowej (*). mięso na wywar (użyłam drobiowego) 20 dag brukselki 3-4 ziemniaki 1/2 kalafiora 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki(...)laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki kaszki kuskus sól, pieprz Opcjonalnie: śmietana Ugotować wywar mięsny z listkami laurowymi i zielem angielskim. Do garna wrzucić pokrojone (wg uznania) warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora, selera), oczyszczoną brukselkę (użyłam mrożonej) i fasolkę szparagową. Gotować do miękkości warzyw. 10 minut przed końcem gotowania dodać różyczki kalafiora. Na samym końcu wsypać
Di gotuje