szczypty mielonego kuminu ● 70 cl bulionu warzywnego z kostki bio ● 20 cl mleczka kokosowego ● 3 szczypty mielonego curry ● sól, pieprz Do podania: ● 50 g mieszanki grzybów (pieczarek, shitake, kurek…) ● 1 pęczek świeżej mięty ● 15 g masła roślinnego ● 1 łyżka oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce do cytrusów. Grzyby
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazupę grzybową z pęczakiem: 800g ziemniaków 2 łyżki kaszy pęczak 1 cebula kawałek pora 3 marchewki pietruszka łodyga selera naciowego 0,5-1kg świeżych grzybów leśnych (np. kurki, podgrzybki, borowiki) 2-3 łyżki masła liść laurowy 10 szt ziela angielskiego sól pieprz natka pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku 100 ml śmietanki Jak zrobić zupę grzybową z pęczakiem: Ziemniaki, marchew
Dorota Smakujepyzami nadziewanymi ale i z daniami bezmięsnymi jak kopytka LCHF. Składniki – sos grzybowy: 500 g świeżych lub mrożonych grzybów np. prawdziwków, kozaków czerwonych i siwych, podgrzybków, maślaków (bez kurek i gąsek) 150 g cebuli 50 g masła klarowanego lub smalcu gęsiego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie 20 g śmietany 30% (polecam przy niektórych odmianach
Ola la LCHFmięsem. Ważne! Eksperci zalecają unikania podrobów u niemowląt i dzieci do 3 roku życia. 7. Jajka . Podajemy je od razu w całości, czyli żółtko i białko. Najlepiej od szczęśliwych kurek z oznaczeniem 0 lub 1 . Ważne, aby nie były to surowe jajka! Można przygotować je w formie jajecznicy, babeczek, ugotowane, czy jako omlet. 8. Nasiona roślin strączkowych. Jak najbardziej
Natka Pietruszkimarynowania polecam używać małych i jędrnych borowików, podgrzybków, kurek, maślaków, rydzy, opieńków i kozaków. Można użyć jednego rodzaju grzybów lub mieszanych. Zalewa octowa to mieszanka wody i octu w proporcji 4:1 plus przyprawy. Składniki : • 2 kg grzybów • 1 cebula Zalewa octowa do grzybów marynowanych • 4 szklanki wody • 1 szklanka octu 10% • 2 łyżki cukru • 2 łyżeczki soli
KUCHNIA POLSKApieczarkowa z mięsem mielonym . Zupa ziemniaczana z grzybami . Zalewajka z grzybami Halászlé. Węgierska zupa rybna halaszle. Zupa z łososiem i ziemniakami Zupa kurkowa z ziemniakami Zupa kurkowa. Zupa z kurek Zupa jesienna z kluseczkami Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw Kapuśniak na ogonach wieprzowych K apuśniak z młodej kapusty kiszonej Zupa krem z cukinii Żurek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmielone z kurczaka z ricotta i kukurydzą. Farsz dosyć mocno przyprawiłam. Nigdy nie żałuję przypraw, kiedy przyrządzam dania z kurczaka. Mielone podaję zazwyczaj z sosem. Ostatnio trafiłam na kurki, więc wymyśliłam sobie sos kurkowy ze szpinakiem. Taki sos świetnie pasuje do ryżu lub ziemniaków…Planowanie domowych obiadów zaczynam od dodatków. Czy to będzie makaron z kurczakiem, ryż
codojedzeniaInternecie furorę robi mem z rymowanką: Ukochana jesieni Z tobą jest jak w raju Ale weź, przyjdź kiedy trzeba A nie kurka w maju Adam Mickiewicz Pod względem technicznym wierszyk jest równie wysublimowany jak szlagier „ Mydełko fa ”, no ale trudno nie zgodzić się z podmiotem lirycznym. Zimno jak w maju, chciałoby się powiedzieć. Co zrobić… Najlepiej coś pysznego
Niedzielny kucharzgrzyby marynowane. Moje grzyby marynowane w occie są bardzo proste do zrobienia. Do marynowania najlepsze są grzyby małe i jędrne. Grzyby marynowane w occie: w delikatnej zalewie robię borowiki , kurki oraz maślaki, natomiast podgrzybki marynuję w zalewie mocno octowej. Aby zrobić grzyby w occie trzeba je dokładnie oczyścić, umyć, obgotować przez 5 minut razem z cebulą i dokładnie odsączyć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAromatyczne tofu z zieloną fasolką i sosem chraimeh z wygranej w konkursie książki Ottolenghi "Prosto" Wydawnictwo FILO. Polecam danie. Myślę, że świetnie pasowałyby tu jeszcze grzyby kurki, a zamiast tofu, tempeh, ryba o białym mięsie. dla 2 osób opakowanie tofu czosnkowego olej 300 gram zielonej fasolki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki wody przyprawy: po łyżeczce
AZgotuj!domowych klusek na parze , kopytek , makaronu, ryżu, kaszy, itd. Czasem jemy go tylko z chlebem. Uwielbiamy sosy z grzybów, szczególnie polecam przepis na najlepszy sos grzybowy , oraz przepis na kurki w śmietanie . Szybki sos pieczarkowy ze śmietaną, składniki: 250 g pieczarek 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego 1 cebula, pokrojona w kostkę lub 2-3 łyżki prażonej cebulki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepisy na cukinię faszerowaną: Cukinia faszerowana kaszanką Cukinia faszerowana mięsem i warzywami Cukinia faszerowana brokułem i serami Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem Cukinia faszerowana mięsem, kaszą bulgur i kurkami
Monia miesza i gotujeprzygotowała Nigella Lawson, zerknijcie na jej nagranie z turkish eggs . Polecam Wam także przepisy na: – klasyczna szakszuka – szakszuka z boczkiem – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – zielona szakszuka – szakszuka ze szpinakiem – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wam też inne przepisy na śniadania
nietylkopasta.plmakaron pełnoziarnisty oraz szczera ilość natki pietruszki w sosie to recepta na dobry i szybki obiad. Polecam użycie dowolnego rodzaju grzybów, ten sos będzie smakował świetnie również z kurkami, podgrzybkami i sowami. Składniki: 100 g makaronu pełnoziarnistego 1 szalotka 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki masło lub oliwa z oliwek do smażenia
Mango Papaja