ofercie. Zaczęliśmy od zup. Juszka ukraińska grzybowa jarska ze śmietaną i z pierożkiem gryczanym okazałą się niestety porażką – może dlatego, że zabrakło w niej zapowiadanych borowików, rydzów i kurek i dominował smak pieczarek. Lepiej prezentował się rosół z kołdunami, który był właśnie taki, jak powinien. Najlepiej wypadła solanka ( czy jak napisano w karcie „solanka” ) – byłą naprawdę pyszna(...)wywieszona w oknie kartka o chęci zatrudnienia personelu kuchennego i kelnera. Nie liczcie też na nazbyt obfite porcje. Najecie się zapewne, ale bez przesady. W sumie był to udany obiad, a miejsce z pewnością warte polecenia. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push
Smaki Ewyzaliczyć świeże owoce, warzywa sezonowe no i grzyby! Jedną z ulubionych form jesiennego spędzania czasu rodziny Misiów jest zbieranie grzybów. Małe szkodniki można już uznać za wytrawnych grzybiarzy. Odróżniają kurki od muchomorów i podgrzybki od purchawek. W lesie chodzą za mną (lub za Misią) krok w krok. Mówią, że dzięki temu nie muszą się martwić o pajęczyny :) Jako(...)zbiera się już do domu. Pomimo tego udaje nam się znaleźć tyle grzybów, że powstaje problem – jak to wszystko zjeść? Na początku sezonu jemy grzybki smażone do prawie każdego obiadu. Krupnik z grzybami też często gości na naszym stole. Część grzybów trafia do słoiczków (z octem), część odgotowuję i zamrażam, prawdziwki suszę, a od czasu do czasu robię cebulaczki
Gotuj z MisiemPęczotto to pyszne danie z kaszy pęczak. Oprócz tego, że pęczotto to bardzo smaczna propozycja na obiad, to potrawa, którą przygotowuje się szybko i z łatwo dostępnych składników. W tym pęczotto z kurczakiem ostrości dodaje szczypior, a ziołową nutę tymianek. Przepis jest prosty, a wrażenia smakowe będą niezapomniane. Oto przepis na pęczotto z kurczakiem i szczypiorem z tymiankową nutą. Składniki(...)doprawiamy solą i pieprzem. Pęczotto z kurczakiem podajemy na gorąco posypane posiekanym szczypiorem. Fanom kasz w takiej formie polecam także inne przepisy: Kolorowe pęczotto z kurczakiem Pęczotto ze świeżymi kurkami
My Chcemy JeśćOd 23-31 października 2015r w całej Polsce trwa Restaurant Week w związku z tym postanowiliśmy trochę pozwiedzać i poszukać fajnych miejsc. Oczywiście impreza jest bardzo
Niezły MłynekSkładniki 2 cukinia 2-3 szklanki warzyw mrożonych blanszowanych 1szklanka ,lub więcej ulubionego sera startego żółtego sól i pieprz do smaku koperek zielony Wykonanie Jest to
w mojej kuchniMoja rodzinka spędza właśnie wczasy w górach, a mnie aż skręca na widok pięknych zdjęć, które podsyłają. Nie byłabym sobą, oczywiście, gdybym nie dociekała, co też
PichceniomaniaPrzepis na Zalewajkę z grzybami rozpoczyna spotkania z Regionalnymi Smakami. Co miesiąc będziemy gotować popularne i mniej znane potrawy z różnych regionów Polski. Zalewajkę
Codziennik KuchennyZa kilka dni kolejne Mistrzostwa Burgerowe Food Trucków, w których znowu będę miał przyjemność być sędzią :) Przy tej okazji zacząłem wspominać, jak to rok temu byłem
Parowar FacetaDopiero co pisałam o gorącej, nadbałtyckiej plaży, o urokach skąpanej w słońcu Macedonii, o błogim lenistwie i aktywnym wypoczynku. Dziś pisząc ten tekst siedzę pod kocem
Moja Mama GotujeOmlet ze szpinakiem, czyli pyszny początek dnia ! Omlet ze szpinakiem Omlet ze szpinakiem to pyszny początek dnia, tak to prawda ! A na dodatek kolor
Kuchnia na wzgórzumój syn odkrył, że chrzan z imbirem wpisał się na stałe do jego ulubionych smaków. Nie będę ukrywać, praktycznie sam zjadł cały słoiczek Chrzanu z Imbirem Eterno. Częściowo podczas obiadu, bo wkładał sobie na talerz dodatkowe porcje chrzanu, a resztę na kanapkach :) Widok najbliższych zajadających się tym co ugotuję to dla mnie jeden z najfajniejszych widoków. No dobrze, przejdźmy zatem(...)koniec do sosu włożyłam plastry schabu, przykryłam patelnię i poddusiłam kilka minut w połowie czasu przekręciłam plastry na drugą stronę. Schab tak jak widać podałam z ziemniakami i marynowanymi kurkami. Dla mnie pysznie!SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)Tak wyglądał sos powstały podczas pieczenia mięsa, oczywiście po wyjęciu z lodówki:)/*post zawiera lokowanie produktu - Patelnia Ballarini linii Salento White Stone
Blondynka GotujeOstatnio jem zdecydowanie więcej ryb, z czego jestem oczywiście bardzo zadowolona, ale chętnie wracam do mojego ukochanego kurczaka. Mało to wyszukane, ale naprawdę uwielbiam drób i
Ratunku obiadCzas zbiorów kapusty i jej kiszenia przypomniał mi danie z regionu Opoczno - Przysucha. Wywodzi się z czasów, gdy chłopi musieli oddawać dużą część wytworów swojej pracy
Weekendy w domu i ogrodzieCzasami mam na tygodniu ochotę na coś innego niż zwykłe kotlety czy pieczone mięsiwa. Pewnego dnia pomyślałam, że mogę zrobić na obiad coś czego jeszcze nie próbowałam, a zawsze miałam na to ochotę. Mimo, że to bardzo popularne danie i wiele osób pomyśli sobie: "nigdy nie robiła faszerowanej piersi z kurczaka?", odpowiadam nie, nie robiłam. Zawsze wydawało mi się(...)Polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st.C przez 20 minut. Piersi z kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami lub ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ryżem i sosem z kurek
Pasja Smakuolejem do smażenia mniej więcej w tym samym momencie kiedy wstawiasz wodę na gnocchi. Na patenie najpierw ląduje cebula – zeszklij ją i dorzuć kurki, smaż razem aż kurki zmiękną. Dorzuć jogurt, ser i przyprawy i mieszaj wszystko aż powstanie jednolity sos. Gdy sos będzie prawie takiej gęstości na jaką masz ochotę dorzuć na patelnię gnocchi i smaż(...)higher or lower depending on your calorie needs. To już koniec gotowania – nakładaj na talerz, posyp świeżo mielonym pieprzem i jedz! Ja z tej ilości składników mam trzy obiady, ale znam takich co by zjedli wszystko na raz It’s the end of cooking – put a portion on the plate, put some freshly grind some fresh peeper
Martyna Cooks