Pieczone udka kurczaka są świetnym pomysłem na obiad w te dni, gdy nie mam czasu na gotowanie. Przeważnie kurczaka przyprawiam dzień wcześniej, dzięki czemu na drugi dzień wystarczy go tylko włożyć do rozgrzanego piekarnika. Składniki: udka kurczaka sól pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka oregano tymianek bazylia natka pietruszki olej świeże liście szałwii kilka ziemniaków Wykonanie: Kurczaka oczyścić, umyć(...)osuszyć. Następnie natrzeć oliwą z suchymi przyprawami i posypać posiekaną natką pietruszki. Kurczaka przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kurczaka ułożyć na wysmarowanej olejem formie do pieczenia i posypać liśćmi szałwii. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Ziemniaki ułożyć pomiędzy kurczakiem i posolić. Piec w temperaturze
Mama GotujePowiem szczerze, że bałam się strasznie nadziewać i piec całego kurczaka. Robiłam to pierwszy raz i strasznie bałam się, że skóra popęka, bo włożę za dużo farszu lub, że kurczak w środku się nie dopiecze, lub, że cały farsz mi wyleci. Na szczęście kurczak wyszedł pyszny i na prawdę soczysty. Już nie będę się bała faszerować, ale przyznam szczerze(...)trochę czasu zajmuje przygotowanie takiego dania. Ale jeżeli szukacie jakiegoś efektownego pomysłu na rodzinną uroczystość to serdecznie polecam. Pomysł zaczerpnięty z kuchni polskiej. Ja muszę popracować nad krojeniem takiego kurczaka Składniki: - kurczak (u mnie około 1,6 kg) - 100 g masła; - pół czerstwej bułki; - 2 jajka; - pół szklanki mleka; - 10 dag wątróbki drobiowej; - 1 łyżka posiekanego koperku; - sól, pieprz
dom-agi.plZachęcona przepisami i wyglądem kurczaków na różnych stronach i blogach, od dawna chciałam zrobić takiego pieczonego właśnie na puszce z piwem. Zrobiłam i nie żałuję, wyszedł super soczysty dzięki natarciu go masłem z przyprawami także pod skórą i bardzo aromatyczny dzięki plasterkom cytryny. Dodatkowo dorzuciłam kilka ziemniaków, które piekły się wraz z kurczakiem i tak powstał kompletny obiad prawie(...)wysiłku. Zrobiłam tylko jeden błąd, otóż umieściłam kurczaka w piekarniku na najniższej półce, w związku z czym jak widać troszkę mi się od góry za bardzo spiekł. Następnym razem wyjmę wszystkie półki z piekarnika:). Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak pieczony na puszce z piwem (4 porcje) Składniki: 1 kurczak 1 puszka ulubionego piwa 2 łyżki brązowego cukru
karmelowymogła już więcej skupić się na pracy i niespokojnie patrzyła na zegarek.Po godzinie przedzierania się przez zatłoczone miasto, Polonesa weszła do mieszkania i odurzył ją zapach potrawki z kurczaka z ziemniakami roznoszący się po całym mieszkaniu. Wiele ją kosztowało by powstrzymać się od spałaszowania swej porcji i zrobić najpierw zdjęcia dzisiejszej potrawy. A nazwa naszej potrawy to ENSOPADO DE FRANGO(...)BATATAS czyli po polsku gulasz z kurczaka i z ziemniakami.Pozwólcie drodzy czytelnicy że dzisiaj będzie bardziej obrazkowo. Brasileiro sfotografował prawie każdy krok przygotowania:SKŁADNIKI:- cały kurczak, którego kroimy w kawałki - 5 ziemniaków średniej wielkości- 3 ząbki czosnku,- 2 cytryny- 1,5 łyżki kuminu - 1 cebula czerwona- 1 zielona papryka- kolendra - 2 łyżki przecier pomidorowy- 2 kostki knorr- sól
Smaki Brazyliijest autorem tego sposobu wykonania? Naprawdę nie wiem, ale wielu do niego się przyznaje. Faktem niewątpliwym jest, że danie przygotowane w ten sposób zadowoli niejedne kubki smakowe – kurczak pieczony na butelce z… No właśnie z czym? Może być z piwem, ale nie tylko. W mojej butelce była zwykła woda, a dla aromatu - pokrojona limonka. Składniki: - kurczak o wadze(...)mały)- papryka wędzona w proszku- chilli- sól- pieprz- olej rzepakowy- 1 limonka- wrzątek do napełnienia butelki Kurczaka umyć, dokładnie oczyścić, odciąć kuper i tłustą skórę przy kuprze. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć olejem i przyprawami – wewnątrz i na zewnątrz. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki minimum – na godzinę (najlepiej na noc). Butelkę po piwie umyć
mojewypiekiinietylkoWęg i erskie smaki aromatycznego kurczaka w pomidorowo-paprykowym sosie. Trochę s ł odko, trochę kwaśno, troch ę pikantnie. Pan Mąż miewa okazjonalnie fochy kulinarne niczym kolosalnie rozpuszczona primadonna ... Raz kurę skonsumuje na obiad z wielką przyjemnością i pietyzmem, innym razem kręci nosem na cokolwiek co drób przypomina. Ciężko nadążyć za tymi jego gastronomicznymi humorami . Przy okazji aktualnego obiadu trafiłam(...)akurat w ten bardziej rozkapryszony dzień . Mimo iż podobnie przyrządzoną kurę Pan Mąż zjadł niedawno z wielkim smakiem - Kurczak zapiekany w sosie barbecue - tym razem wybitnie wybrzydzał i pastwił się nad resztkami kurczęcia na talerzu . - "Za często kurczaka gotuję?" - pytam zaciekawiona głębszą filozofią tych Mężowskich wstrętów. - "Nieeeeee, może być..." - odpowiada z robrajającą szczerością. - "Nie smakuje? Nie takie przyprawy?" - dociekam
Grunt to przepis!wydarzyło. Złamałam rękę, przeszłam operację, musiałam przenieść bloga… Zajęło mi to mnóstwo czasu i po prostu musiałam nabrać nowych sił. Ale już dzisiaj mam dla Was fajny przepis , kurczak z kurkami w cydrowym sosie. Jest to bardzo proste danie, że nawet ja ze złamaną ręką jakoś sobie dałam radę. No trochę pomógł mi syn, ale jak to się mówi(...)byłam głową a on szyją. Nigdy nie próbowałam mieszać grzybów z cydrem ale mówię Wam warto! Grzyby leśne zwłaszcza kurki świetnie harmonizują z jabłkowym cydrem. Kurczak z kurkami to moje pierwsze w tym roku danie z grzybami. W tym roku dam sobie spokój ze zbieraniem grzybów ale na pewno jeszcze coś upichcę. Kurki obrodziły, więc z przyjemnością skuszę się
codojedzeniasobotę 7 listopada 2015 roku blogerzy kulinarni z Warszawy i różnych zakątków Polski zjechali do Cook Up Studio – Fort Mokotów na Warsztaty kulinarne z Drosed. Kurczak kukurydziany . Dzięki uprzejmości Pani Alicji i Aleksandry z Agencji JBcomm Sp. z o.o. również nasza dwójka ponownie wzięła udział w warsztatach, które tym razem były sponsorowane przez firmę Drosed . Warsztaty odbyły się pod fachowym(...)okiem Sebastiana Olmy, zwycięzcy drugiej edycji Top Chef ( szefa kuchni Zielony Niedźwiedź w Warszawie). A gwiazdą tego spotkana był… Kurczak kukurydziany , którego większość z nas nigdy sama nie obrabiała, a nawet nie jadła, gdyż jak na razie dostępny jest w większych sklepach i marketach dużych miast. My mieliśmy okazję się z nim zapoznać, gdyż wzięłam udział w konkursie organizowanym przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKSałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem – szybka, prosta i smaczna! Idealnie smakuje podawana z pieczywem czosnkowym. Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem – Składniki: 100g makaronu w kształcie ryżu (orzo) 230g wędzonego kurczaka (u mnie wędzona pierś z kurczaka) 1 długi ogórek zielony (ok. 260g) 3 jajka 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) 1 pęczek koperku 2 pełne łyżki(...)majonezu 2 pełna łyżeczka musztardy chrzanowej pół łyżeczki czosnku granulowanego pieprz, sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem – Wykonanie: Makaron ugotować al dente wg opisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą i pozostawić do ostudzenia i odsączenia. Kurczaka pokroić w kosteczkę. Ogórka też pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać
Kulinarne PrzebojeKurczak gongbao – jedno z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej, pokrojony w kostkę kurczak przyrządzany z orzeszkami i ostrymi przyprawami. Ojczyzną potrawy jest prowincja Syczuan. Za jej twórcę uważany jest tradycyjnie Ding Baozhen (丁寶楨; 1820–1886), gubernator Syczuanu w okresie rządów dynastii Qing. Według różnych wersji opowieści, Ding albo podpatrzył sposób przyrządzania mięsa w lokalnej restauracji, albo też istniejącą już syczuańską potrawę(...)ostre przyprawy. Rozpropagowane przez Dinga danie nazwano gongbao (宮保) – od noszonego przezeń tytułu honorowego. Mój przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi od chińskiego szefa kuchni Xu Xi ze strony degusto . Kurczak Gong Bao. Składniki na 3 – 4 porcje: - 2 filety z kurczaka - papryka (dałam żółtą, czerwoną i pomarańczową) - cebula - kilka dymek ze szczypiorem - 3-4 ząbki czosnku
mojewypiekiinietylkomamy ochotę! Zawsze poratuje, zawsze zainspiruje! Donna Hay jest naszą ulubienicą! Przepis pochodzi z jej magazynu. Przepis zmieniliśmy - dopasowaliśmy do nas i zmieniliśmy panierkę - koniecznie spróbujcie! Pycha! Kurczak jest świetny! Mięso w marynacie zmienia konsystencję i jest niesamowicie delikatne, świetne ciasto, dobrze doprawione. Bardzo aromatyczne! Składniki: (dla 3 osób) ok. 400 g piersi kurczaka, 60 g pasty miso, łyżeczka startego(...)mąki ryżowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia sos: 5-6 łyżek jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki słodkiej pasty chilli, sok z połowy limonki Filet z piersi kurczaka oczyść, umyć i osuszyć, pokroić na małe kawałki o wielkości 2 cm. W miseczce wymieszać pastę miso, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i wino do gotowania Shaoxing. Następnie przełóż
Plate of Joyprzygotowania kurczaka w śmietanie zainspirowało mnie podobne danie podane nam na obiadokolację w hotelu w Strasburgu. Nigdy wcześniej nie jadłam drobiu ze śmietaną. W pierwotnej wersji kurczak był prawdopodobnie gotowany na parze, a dopiero na talerzu ułożony na sosie śmietanowym. Było smacznie, ale niestety mięso nie było dogotowane, bo przydarzyły nam się krwiste kawałki. Dlatego dla pewności wolałam przygotować(...)danie inaczej. Składniki (na 4 porcje): 2 piersi kurczaka 4 łyżki oleju łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki kozieradki lub kuminu pieprz sól czosnek suszony świeża bazylia tymianek cytrynowy duży kubełek śmietany (użyłam gęstej 18%) Każdą z piersi podzielić na dwie części. Mięso polać olejem i posypać przyprawami. Dodać posiekane świeże zioła. Odstawić mięso na ok. 2 godziny
Weekendy w domu i ogrodzieprzepisie nie ma opisu jak wyluzować kurczaka ale co z nim zrobić gdy już jest wyluzowany. Wersja wyluzowania którą w tym przepisie wykorzystałam była z przecięciem kurczaka ( jest łatwiejsza ). Najważniejszą sprawą jest nie uszkodzić skóry kurczaka. Składniki: 1 wyluzowany kurczak 500 gram mielonego mięsa ( użyłam wieprzowo – wołowego ) Pęczek pietruszki Mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju Vegeta Sól, pieprz Papryka(...)jajko ½ szklanki bułki tartej Igła, nitka Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do niego poszatkowaną pietruszkę, pomidory w paski, jajko i bułkę tartą oraz pokrojoną, wyciętą z kurczaka pierś. Całość mieszamy. Wyluzowanego kurczaka kładziemy na desce, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, vegetą. Kurczaka zszywamy i formujemy z niego kieszeń, faszerujemy przygotowanym mięsem mielonym, zszywamy do końca i przyprawiamy zewnętrzną część
Smaki EwyPrzepis na typowy obiad rodzinny. Aromat pieczonego kurczaka i pieczonej cebuli unosi się po całym domu ( można w ten sposób obudzić wszystkich domowników, zalegających w łóżkach J ). Składniki: 1 kurczak ( lub więcej ) 2 cebule Sól Pieprz Czerwony delikat Wykonanie: Kurczaka ćwiartujemy ( typowo ). Przyprawiamy czerwonym delikatem, solą i pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy na 4 lub 8 ( w zależności od wielkości cebuli(...)układamy pomiędzy kurczaka. Tak przyprawionego kurczaka marynujemy co najmniej 30 minut. Pieczemy w piekarniku w 180 o C przez ok 1 ½ godziny ( zależy od ilości kurczaka ). Podpiekamy z jednej strony, później obracamy kawałki kurczaka, podpiekamy z drugiej strony. Na pozostały czas pieczenia przykrywamy kurczaka folią i pieczemy pod przykryciem. Gdy kurczak będzie upieczony, odkładamy go na talerz, do naczynia
Smaki EwyTikka masala z kurczaka to chyba najczęściej robione przeze mnie danie kuchni hinduskiej. Za każdym razem jestem oczarowana zapachem przypraw, choć wiem czego mam się spodziewać. Tikka masala lekko bulgocząca w garnku to prawdziwa eksplozja smaków! Tikka masala u mnie dzisiaj z dzikim ryżem i naan z patelni . Curry przyprawiłam trochę inaczej niż zwykle. Dodałam cynamon i kardamon. Zazwyczaj przyrządzam(...)tikka masala z odfiletowanych udek z kurczaka. Mięso z udek jest soczyste w porównaniu do piersi z kurczaka. Od pewnego czasu marynuję piersi z kurczaka w jogurcie z przyprawami, smażę, a następnie wrzucam na koniec do sosu. W ten sposób pierś z kurczaka jest równie soczysta jak udka, a przy tym bardzo aromatyczna. Przepis na tikka masala Składniki
codojedzenia