kurczaka - 7456 przepisów (strona:270/498)

Kurczak w sosie z zielonego groszku i porzeczki 138

Kurczak w delikatnym sosie z zielonego groszku, z dodatkiem słodkiego dżemu porzeczkowego. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 marchewka 2 łyżki masła 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka przyprawy do zup maggi 1 łyżeczka cukru 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody 3 łyżki oleju Wykonanie: Mięso

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak po włosku w warzywach 113

Pyszna i pożywna potrawka z kurczaka, w towarzystwie pomidorów, papryki, kukurydzy i pieczarek. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 4 pomidory 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2 cebule 10 pieczarek sok z cytryny olej do smażenia pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Wykonanie: Filety opłukać, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem i odstawić na pół godziny. Następnie rozgrzać olej

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety zapiekane z serem i frytki z batatów 177

pewno wiem, że są bardzo słodkie ;) Na pierwszy ogień poszły frytki z piekarnika :) Składniki:  2 bataty, 4 łyżki oliwy,  1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 piersi z kurczaka, kilka plasterków żółtego sera, suszone pomidory, kilka listków świeżej bazylii, bułka tarta ze złocistym siemieniem lnianym Oleofarm , 1 jajko, sól, pieprz. Przygotowanie:   Frytki: bataty obieramy, kroimy wzdłuż w plastry(...)następnie każdy plasterek kroimy na frytki. Mieszamy je z oliwą, rozmarynem i odrobiną soli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Kotlety : pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2 minutki. Następnie

Aga w kuchni
Kurczak z grilla z chrupiącą maślaną skórką 211

Mięsożercy nareszcie będą zadowoleni. Kurczak tak przyrządzony ma chrupiącą pachnącą skórkę i soczyste mięso. Cały sekret polega na tym aby wetrzeć masło w skórkę a potem tylko piec i delektować się. Polecam gorąco. Kurczak z grilla z chrupiącą maślaną skórką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zapiekane piersi z kurczaka z serem feta 294

SKŁADNIKI: 800 g piersi z kurczaka 4 żółtka 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu 2 łyżki suszonych prażonych płatków czosnku 1 łyżeczka   1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżo mielona sól z przyprawami 1 gałązka pomidorów koktajlowych 2 opakowania sera feta arla apetina z suszonymi pomidorami 3 łyżki oliwy z oliwek garść posiekanej natki pietruszki 1 duża(...)Rozłóż na blasze do pieczenia lub ceramicznym naczyniu. W misce wymieszaj (żółtka, oliwę, pieprz, sól, natkę, 2 opakowania sera arla apetina, czosnek i chilli), wysmaruj tym piersi z kurczaka. Połóż dodatkowo pomidorki, pokrojoną w krążki cebulę i cienko pokrojone plastry sera owczego. 20 minut !!! czas pieczenia Przez pierwsze 10 minut piecz mięso bez przykrycia w temperaturze 200 stopni z opcją

ClauditteMissCooking
ROLADKI Z UDEK FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM 1692

Wszyscy chyba lubimy drobiowe mięso.  Tym razem postanowiłam zamiast roladek z tradycyjnych piersi kurczaka przygotować je z wyfiletowanych udek.  Soczyste mięso udek faszerowałam pikantnym i aromatycznym mielonym mięsem. Roladki wyszły pyszne! Na pewno często będę wracała do przepisu ... :)) Składniki: 8 u dek z kurczaka bez skóry i kości Na farsz: 400g mielonego mięsa (u mnie mielona łopatka

Walijskie Pichcenie
Roladki drobiowe ze szparagami 257

szparagami  Roladki podałam na talerzu z kolekcji ISTRIA od Porcelana Bogucice , prezentują się idealnie, a po zjedzeniu można talerze umyć w zmywarce :) Porcelana Bogucice Składniki : piersi z kurczaka  szynka ( dobrej jakości) po plasterku na roladkę  pieprz cytrynowy  szparagi po dwa małe na roladkę + dowolna ilość jako dodatek  bułka tarta, mąka i jajka + odrobina soli(...)panierki  olej do smażenia Umyte piersi z kurczaka dzielę na pól wzdłuż, każdy płat delikatnie rozbijam tłuczkiem.  Na mięso wykładam plaster szynki , posypuje pieprzem cytrynowym i układam wcześniej umyte szparagi ( u mnie surowe) Zwijam roladki i panieruję, najpierw w mące, jajku i bułce tartej. Smażę powoli, na oleju. Pozostałe szparagi obwalam w jajku i bułce tartej i smażę

Takie tam pichcenie
Podsumowanie akcji "Marchewkowy zawrót głowy" 160

pęczak z marchewką i groszkiem (245 kcal) Tort marchewkowy Kremowa zupa marchewkowa Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem Marchewka z groszkiem autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Kotleciki z kurczaka z marchewką i cukinią autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Marchew, pietruszka, seler, ziemniak. Ziołowe puree warzywne. autorka: Nashelly | blog: Ginger Breath Krem z marchwi i soczewicy. autorka: aannggeellaa89(...)Apple A Day. Vegan Recipes. Młoda marchew z orzechową nutą. autorka: Daria | blog: An Apple A Day. Vegan Recipes. Wątrobowa niedziela z marchewką. autorka: em. | blog: Emkreacje Komfortowy kurczak pieczony autorka: em. | blog: Emkreacje Lubieżna marchewka. autorka: em. | blog: Emkreacje Nie kończąca się opowieść. autorka: em. | blog: Emkreacje Marchewkowy gulasz. autorka: em. | blog: Emkreacje Projekt – śniadanie XI autorka: em. | blog

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka z makaronem razowym i szparagami 375

półki sklepowej a kończąc na wnoszeniu zakupów do domu. Zapiekanka podana na talerzyku Fonia Porcelana Bogucice.   Składniki: 200 g makaron świderki pszenno-razowy klik 1 pierś z kurczaka 200 g pieczarek 250 g zielonych szparagów 100 ml mleczka kokosowego 100 ml kremówki 30% 2 żółtka masło klarowane pieprz czarny sól morska prowansalska  150 g mozzarella tarta Przygotowanie(...)solą morską prowansalską, wymieszać i odłożyć na pół godziny do lodówki. Podsmażyć na maśle klarowanym. Pieczarki pokroić w plasterki podsmażyć na maśle klarowanym.  Makaron, pokrojone szparagi, pieczarki i kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać. Zalać śmietaną wymieszaną z mleczkiem kokosowym, żółtkami i doprawionej solą i pieprzem. Na górze posypać tartą mozzarellą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni

Ala piecze i gotuje
szpinakowy makaron z kurczakiem... 186

Składniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok z cytryny 2 łyżeczki, szpinak świeży 2 pęczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, makaron nitki 25 dag, makaron kokardki 10 dag, mleko 3 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, jajka(...)sztuki, kucharek 2 łyżeczki, ser żółty 20 dag pierś kurczaka pokroić w kostkę i na oleju gorącym podsmażyć razem z pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem, dodać drobno pokrojone liście szpinaku, przyprawę w płynie, sok z cytryny i dusić z 5 minut do odparowania płynu w nie solonej wodzie makaron kokardki gotować z 3 minuty i dosypać makaron nitki, gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti orkiszowe ze szpinakiem i kurczakiem - dietetyczne! :) 180

duża ilością pysznych warzyw, pełnoziarnistym makaronem i delikatnym akcentem pomidorowym :) Pychotka! Szybko, łatwo, smacznie, zdrowo! Składniki: mała cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor bez skórki 100 g piersi z kurczaka 2 garści świeżego szpinaku  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  1 łyżeczka oleju rzepakowego  30-40 g makaronu orkiszowego "wstążki" przyprawy: sól, curry, pieprz cayenne, papryka słodka, zioła prowansalskie(...)oleju podsmaż drobno pokrojone cebule i czosnek.  Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Wrzuć na patelnię razem ze szpinakiem i pokrojona w kostkę piersią z kurczaka. Przypraw. Wymieszaj. Duś pod przykryciem ok. 15-20 minut. W razie potrzeby podlej odrobina wody.  Po koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i pozostaw na gazie 2 minutki

Zdrowie na języku :P
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 241

Mięso perliczki jest delikatne i chude, a zarazem aromatyczne i raczej łatwe w obróbce. Jakże przy tym inne w smaku od popularnego kurczaka. Jednym z naturalnych sposobów jego przyrządzenia jest pieczenie, ale świetnie smakuje też np. rosół z perliczki. To był zresztą mój pierwszy kontakt z tym gatunkiem drobiu – co miało miejsce wiele lat temu. Perliczki były jednak przez długi(...)czas mało popularnym i nawet nieco trudnym do zdobycia mięsem w kraju, którego codzienną kuchnię zdominował kurczak. Na szczęście szybko się to zmienia i obecnie dość łatwo kupić perliczkę nie tylko sklepach z segmentu premium, ale też w popularnych sieciach dyskontów – i to w całkiem rozsądnych cenach. Można również spróbować nabyć ptaka „od rolnika”. Możliwości jest wiele, więc gorąco zachęcam

Kulinarna Pokusa
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym 212

ramach naszych zachęt do spożywania szpinaku przedstawialiśmy już potrawę bazującą na makaronie. Zawierała ona również smażonego kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Poniżej prezentujemy danie teoretycznie podobne – najważniejsza, choć nie jedyna, zmiana jest taka, że kurczaka zastąpiliśmy serem z niebieską pleśnią. Modyfikacja ta czyni jednak dość dużą różnicę – w smaku wręcz zasadniczą. Sery typu roquefort , gorgonzola czy im podobne są, jakby

Kulinarna Pokusa
Domowe nuggets'y 195

opakowaniami i zabawkami dołączanymi do zestawu. Zamiast tego, proponuję  przygotowanie domowej wersji McNuggets! Takiej bez konserwantów, w której wszystkie składniki są przez nas kontrolowane. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka łyżeczka curry szczypta papryki (dowolnie ostrej lub słodkiej) sól pieprz 2 szklanki niesłodzonych płatków kukurydzianych kilka łyżek mąki kukurydzianej (ew. pszennej) 2 jajka roztrzepane z łyżką mleka olej do smażenia(...)najlepszy kokosowy, bezzapachowy) Przygotowanie: Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy na kwadraciki o boku około 2 cm i grubości 1 cm. Przyprawiamy curry, papryką oraz solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Płatki kukurydziane rozdrabniamy w blenderze. Można zamiast tego rozsypać płatki na desce i przejechać po nich wałkiem do ciasta.  Każdy kawałek

Piąty grzech główny
PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE CHRZANOWO KOPERKOWYM 623

Delikatne mięso drobiowe, którego świetnym dopełnieniem jest chrzanowo koperkowy wyrazisty sosik. Polecam nie tylko na niedzielny obiad.Danie podałam na zastawie CAMEA- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 jajko' sól,pieprz bułka tarta ok 1/3 szklanki sos: Bulion warzywny 1 szklanka pól kubka śmietany 12 % pęczek koperku ok. 5 cm korzeń chrzanu sól,pieprz do smaku Wykonanie(...)Pierś z kurczaka mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą,Wyrabiamy, formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy posiekany koperek, starty korzeń chrzanu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na gorący bulion wrzucamy pulpeciki, po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 10 minut. Pod koniec gotowana wlewamy śmietanę. Mieszamy. Podajemy razem z sosem

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania