Składniki ( 4 porcje) : 1 podwójna pierś kurczaka 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego sól, pieprz 2 jajka + bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka podzielić na 4 porcje. Lekko roztłuc i posypać solą oraz pieprzem. 2. Na każdą porcję ułożyć plaster sera i szynki. 3. Zawinąć roladki 4. Mięso zamoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć
A Ty Smakuj Mniewspominając octu czy octu winnego (są to opcjonalne składniki BARSZCZU, nie BOTWINKI!). To samo tyczy się wyboru mięsa na bulion - musi to być mięso delikatne w smaku (najlepiej kurczak) oraz włoszczyzny - ta "stara" również popsuje smak Waszej zupy. Uszanujcie proszę i doceńcie smak młodego buraka - aby najlepiej zrozumieć produkt, posmakujcie go, surowego - ten smak właśnie musi zawierać Wasza(...)smak - zamiast ugotować botwinkę, zrobicie z niej barszcz z młodych buraków, a przecież nie o to chodzi! Składniki: 2,5 - 3 litry wody 3 duże pałki z kurczaka 1 pęczek młodej włoszczyzny plus 2-3 młode marchewki 3-4 ząbki młodego czosnku wraz ze skórką 1 pęczek botwiny (6-7 młodych buraków z liśćmi) sok wyciśnięty z połowy cytryny
Garniec MagalieGrillowany kurczak w sosie serowym na szparagach podałam z kaszą owsianą i surówką z młodej kapusty z winegretem. Składniki: 3 filety z kurczaka sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, rozmaryn, suszony czosnek , sól i pieprz pęczek białych szparagów sól cukier, i pół szklanki mleka olej do smażenia Sos: 2 łyżki masła
Czerwień i błękitdaniami w restauracjach różnie bywa. Porcja okazała się trzy osobowa, więc można było odgrzać sobie makaron jeszcze na kolację. Porcja na 3 osoby. SKŁADNIKI 2 małe piersi z kurczaka 450 g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku 1 duża śmietana 18% (330 g) 3-4 ząbki czosnku 400 g makaronu (u mnie wstążki, ale może być inny np. długi do spaghetti(...)żółtego sera 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, po czym wymieszać. Mięso przysmażyć na rozgrzanej patelni. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawić solą
Passions hobbies lifePapryka faszerowana to moje ulubione danie z dzieciństwa. Dzisiaj w troszkę innej odsłonie, zdrowszej - z komosą ryżową, kurczakiem i groszkiem w sosie pomidorowym. Zapraszam. Do przygotowania 8-10 porcji potrzbujemy: - 4-5 czerwonych papryk - 5 łyżek komosy - 2 filiżanki groszku - pierś z kurczaka (ok 400g) - koncentrat pomidorowy Całość zaczynamy od przygotowania papryk - przecinamy na połówki i wycinamy gniazda nasienne. Komosę
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: udka kurczaka całe 2 duże, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mieszanka przypraw Grill Barbecue Royal Brand 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżeczka, ziemniaki młode 1 kg, marchew 2 pęczki, rozmaryn suszony 1 łyżeczka, sól morska rozmarynowa Royal Brand 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, surówka - jaką lubisz, koperek siekany(...)pęczka dwa duże uda kurczaka dobrze umyć, ręcznikiem papierowym osuszyć - przyprawę grill barbecue, sok z cytryny, przyprawę w płynie wymieszać z olejem i dobrze natrzeć uda z każdej strony, do lodówki na 1 godzinę piekarnik nagrzać do 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - w naczyniu żaroodpornym ułożyć uda, nakryć folią i piec 35 minut młode ziemniaki, młodą marchew
W Mojej Kuchni LubięKolejna propozycja na kurczaka, tym razem w sosie curry. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -czerwona papryka -cebula -por -garść orzeszków ziemnych -przyprawa do mięs, słodka papryka, sól, curry -olej -ok. 1/2 l wody - łyżka mąki kukurydzianej Mięso kroimy w dość dużą kostkę. Przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką i oczywiście curry. Kroimy pora, cebulę i paprykę
Maminek kulinarnydzisiaj korzystam z ustawowo wolnego dnia ;) Łono natury, słonko, grill = lenistwo, relaks i dobre jedzenie. Zostawiam Wam pomysł, który możecie wykorzystać właśnie podczas takich dni. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka ocet balsamiczny (u mnie gruszkowy) sos sojowy pieprz kilka listków sałaty rzymskiej lub innej ulubionej 1/2 awokado 1/2 papai 1/2 strąka czerwonej papryki 1 młoda dymka pestki dyni (uprażone) oliwa(...)się zamarynuje, grillować je na tradycyjnym grillu, ale równie dobrze można użyć patelni. Na talerzu układamy porwane liście sałaty, dodajemy pokrojone w kostkę awokado, papaję, paski papryki i grillowanego kurczaka, oraz drobno pokrojoną dymkę (razem z białą częścią). Całość posypujemy prażonymi pestkami z dyni, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy dresingiem przygotowanym z oliwy, miodu i soku z cytryny
Kuchnia w opałachtydzień zaczyna się od opisania "superproduktu". Spokojnie, nie są to nie wiadomo jakie produkty. To żywność dostępna dla każdego z nas, mowa tu m.in. o jogurcie, pomidorach, soczewicy czy kurczaku :) Dopełnieniem rozpoczęcia tygodnia jest cytat, mający nas zmotywować do działania :) Jest też kilka zadań na każdy tydzień, które powinniśmy postarać się wykonać :) Później już zaczyna się prawidłowy 7 dniowy skoroszyt(...)wyłapania błędów jakie popełniamy, a które odzwierciedlają się na naszej wadze. Jest to także przydatny zbiór informacji dotyczących ciekawostek żywieniowych, a także produktów, które spożywamy na co dzień (np. kurczak). Prowadzenie dziennika pozwala nam na obrazowe monitorowanie naszych zmagań z dietą, opisywanie osiągniętych sukcesów, odkrycie błędnych przyzwyczajeń czy zachowań żywieniowych. Jest pomocnikiem w walce o zdrowie i piękną sylwetkę. Bowiem
Zdrowie na języku :Pdużych liści świeżej bazylii 4-5 dużych róży brokuła szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu 5 małych gałązek świeżej kolendry 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 pojedyncza pierś z kurczaka- pokrojona w średniej wielkości kostkę Dekoracja: świeże liście bazylii odrobina soku ze świeżej cytryny - opcjonalnie Przygotowanie: 1. Pomidory umyć, oderwać szypułki, odkroić mały plasterek od strony usuniętej szypułki i wydrążyć(...)pieprz, czosnek, bazylię, kolendrę, sos sojowy 5. Dusić aż do momentu aż sos znacznie odparuje i się odrobinę zagęści, dodać wino i brokuła po około dwóch minutach dodać kurczaka i dusić jeszcze około 5-10 minut. 6. Ugotować razem kaszę pęczak oraz soczewicę czerwoną około 10-15 minut na gorącą wodę. 7. Ugotowaną kaszę i soczewicę odcedzić dokładnie
KreatywnePinysycące danie jednogarnkowe. Pycha!!Danie podałam na przepięknym talerzu AGAWA GOLD- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 2 garście makaronu wstęgi ozdobne 2-jajeczne Makarony Polskie 30 dag piersi z kurczaka 1 młoda cukinia 1 por 1 pęczek natki pietruszki szklanka śmietany 12% szklanka bulionu warzywnego sól,pieprz Wykonanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 6 szklanek wywaru z warzyw 25 dag śmietanki 18% 2 żółtka 4 łyżki startego sera żółtego ½ kg mięsa drobiowego 1 jajo ¼ szklanki grysiku Sól, pieprz ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka Wykonanie: Mięso na pulpeciki zmielić, dodać składniki ( grysik, jajo, przyprawę do kurczaka, sól, pieprz do smaku i dobrze wymieszać) Następnie uformować małe kuleczki i ugotować w osolonej wodzie. Do przecedzonego
Tradycyjna KuchniaPaprykarz zdecydowanie należy do smaków mojego dzieciństwa. Zmodyfikowałam nieco to danie, zastępując rybę- kurczakiem. Idealnie smakuje na ciepło, na zimno, na kanapkach czy jako dodatek do dań. Składniki: 1 szklanka ryżu 2 filety z kurczaka 1 puszka pomidorów 4 papryki czerwone 1 cebula 1 strączek chilli sól, pieprz mielona czerwona papryka 1 ząbek czosnku liść laurowy olej Wykonanie: Ryż ugotować
Tradycyjna KuchniaKurczak w tym sosie smakuje wyśmienicie! Składniki: 4 filety z kurczaka, 4 serki topione, 4 plastry szynki, ½ szklanki bulionu drobiowego, ½ szklanki białego wina, 2 ząbki czosnku, ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju, 3 łyżki oleju, 3 łyżki mleka, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, bazylia, papryka w proszku, sól, pieprz. Wykonanie: Filety lekko utłuc, oprószyć solą, pieprzem, papryką i posmarować serkiem topionym. Następnie położyć
Tradycyjna Kuchniacennym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu. Wspaniale smakują, zarówno jako przystawka, jak i jako dodatek do drugiego dania. (źródło www.poradnikzdrowie.pl) U mnie dziś z kurczakiem, zapiekane w piekarniku. Rewelacja! Składniki: 6 pojedynczych filetów z kurczaka, 2 jaja, 6 łyżek maki, 10 dag żółtego sera, 3 łyżki masła, 3 łyżki oleju, 10-15 szparagów, sól do smaku
Tradycyjna Kuchnia