Przedstawiam dzisiaj przepis na niezwykle łatwe, szybkie danie po męczącym dniu pracy. Grillowana i chrupiąca quasedilla nadziewana kaczką (można zamienić na kurczaka) w sosie bbq, dużą ilością roztopionego sera, cebulką i kolendrą. Dosłownie niebo w gębie! Wychodzą dużo smaczniejsze niż podobne dania w fast foodach. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Quasedillas z kaczką w sosie(...)porcje) Składniki: 2 piersi z kaczki (kurczaka) ugotowane lub upieczone, posiekane lub pokrojone na plasterki 4 duże tortille 1 szklanka sosu BBQ, gotowego lub zrobionego własnoręcznie 3 szklanki startego sera żółtego 1 mała czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę 1/4 szklanki posiekanej dymki ze szczypiorkiem 1/4 szklanki posiekanej natki kolendry Przygotowanie: Podgrzej tortille w mikrofalówce przez 10 sekund, dzięki czemu
karmelowypotrafię tak jak autorka książki bardzo radykalnie wyeliminować spożywanie chemii ale na pewno będę starała się ją ograniczyć. Książka godna polecenia! Składniki: - woreczek kaszy jaglanej - 1 pierś z kurczaka - 2 cukinie - 3 pomidory bez skórki - pęczek szczypiorku - sól, pieprz - po łyżeczce suszonych ziół: bazylii, oregano, curry i ziół prowansalskich - oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy pestki(...)pokrojone na małe kawałki pomidory. Kaszę jaglaną płuczemy naprzemiennie raz w zimnej raz w ciepłej wodzie aby pozbyć się goryczy. Gotujemy przez około 8 - 10 min. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i kostek. Oprószamy solą, pieprzem i curry. Chwilkę smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na talerz. Wszystkie składniki łączymy na patelni. Dodajemy zioła, dokładnie
Pan i Pani Smith w kuchninaszym woku (tudzież patelni). Można również zrezygnować z makaronu i podawać nasze danie z ryżem. Z podanych proporcji wychodzą cztery porcje z dokładkami :) Składniki: - 500 g piersi z kurczaka - 500 g mieszanki chińskich warzyw i grzybów - 250 g makaronu (jak wyżej) - 500 ml bulionu - 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy) - sos sojowy - słodka i ostra papryka w proszku - czosnek(...)granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: sos chilli Zaczynamy od kurczaka, którego myjemy, oczyszczamy, kroimy w niewielką kostkę i marynujemy. Co do marynaty? Łyżka czosnku, dwie łyżki słodkiej i 1/3 łyżeczki ostrej papryki, trochę pieprzu i sporo sosu sojowego - tyle, by nasze przyprawy dokładnie oblepiały mięso, ja lałam na oko, ale wyszło tego ok. 3 łyżek, może nawet więcej. Następnie bierzemy
Kulinarne zapędy Kokosaudek kurczaka kukurydzianego, 2 papryczki chili, 1 trawa cytrynowa, 3 liście limonki, 4 cm świeżego imbiru, sok z limonki, skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżki miodu wielokwiatowego, sól, tłuszcz do smażenia Trawę cytrynową drobno posiekać. Z liści limonki wyrwać nerw. Obrany imbir zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Chili posiekać (można wyjąć pestki, ja nie wyjmowałam). Wszystko razem wymieszać(...)miseczce, razem z miodem, sokiem z limonki, skórką cytryny i 150 ml wody. Uda kurczaka umyć, osuszyć. W naczyniu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Zlać tłuszcz, dodać wymieszane przyprawy, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podawać z ryżem i jogurtem. zastawa
królestwo garówkuchnio nie ma. Nu, co tak patrzysz, jakby Ci hto ostatnio szklankie bimbru z ręki wyrwał? Już cię tu nie ma! Już, sio!” Składniki: 4 średniej wielkości piersi z kurczaka (ewentualnie z niebieskiego ptaka) 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 120 g gęstego jogurtu naturalnego 60 g bułki tartej 3 łyżki startego parmezanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego(...)piersi podajemy w całości, z dzikim ryżem, liśćmi zielonej sałaty i porcją podgrzanej konfitury z żurawiny. Delikatna słodycz żurawiny wspaniale podkreśli zdecydowany smak panierki. Kategoria: żarło powszednie Tagged: jogurt , kurczak , parmezan , ryż , żurawina
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichatylko najmłodszych ale tych całkiem dużych też ;) To przepis z kategorii tych do których się wraca z przyjemnością :) Zapraszam! Kotleciki drobiowe z majonezem. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 2 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki mąki olej sól, pieprz Przygotowanie: Fileta z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę.Wrzucić do miski. Dodać jajka, majonez i mąkę. Przyprawić
Tagebuch po polskuponiżej oraz zamieszczone zdjęcie jest autorstwa Pana Andrzeja Polana, z którym wspólnie przygotowaliśmy to pyszne danie podczas kręcenia odcinka :) Zapraszam do przygotowań! źródło zdjęcia Składniki na nóżki: Udko z kurczaka 4 szt Masło klarowane 1 łyżka Cebula biała 4 szt Papryka czerwona 1 szt Cukinia 1 szt Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku Suszone śliwki 100 gr Cytryna 1 szt Olej(...)szkl Cebula 1 szt Makaron rosołowy 80 gr Rodzynki 100 gr Olej do smażenia Sól, pieprz, cynamon mielony CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z nóżek kurczaka ściągamy skórę prawie do końca. Luzujemy z kości, oddzielamy od mięsa. Mięso mielimy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym, następnie dodajemy pokrojoną
My Culinary Artprodukty, użyć ziół i przypraw. Do naczynia/garnka z wodą można też dodać odrobinę wina i gałązki świeżych ziół, co na pewno wzbogaci aromat przygotowywanych potraw. Gotowanie na parze- przepisy: KURCZAK A'LA SALTIMBOCCA Składniki: pierś kurczaka 4 listki świeżej szałwi 4 plastry szynki parmeńskiej pieprz Przygotowanie: Pierś kroimy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy pieprzem. Na każdym kawałku
Smakowity Blog Kulinarnywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 600-800g brokuła 300g pieczonego kurczaka (może być szynka konserwowa lub świeży boczek) 100g pestek dyni 50g pistacji majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1) sól, pieprz Brokuły umyte, oczyszczone i podzielone na różyczki ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić pokroić na mniejsze kawałki. (Jeśli używamy boczku - należy go podsmażyć na chrupiące
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). (3 porcje) 300g piersi z kurczaka 200g brokuła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 150 ml śmietanki (użyłam 12%) 3/4 łyżki sosu rybnego (*) 1/4-1/3 łyżeczki startej skórki cytrynowej (świeżej) pieprz cytrynowy sól olej (użyłam czosnkowego) Dodatkowo: makaron (około 150g; wg gustu) Umytą i osuszoną pierś pokroić w kostkę. Posmarować sosem rybnym, oprószyć(...)brokułem zalać śmietanką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posypać skórką cytrynową i wymieszać. Dusić do zredukowania się sosu. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem. (Makaron można wymieszać z kurczakiem na patelni lub nałożyć na talerze i na niego nałożyć pierś z brokułem.) (*) Sos rybny ma właściwości zmiękczające i stosowany z umiarem wcale nie jest wyczuwalny. Dzięki nie mu mięso
Di gotujeKurczak z mango, pomarańczą i nerkowcami Prosto, szybko i smacznie. Czy jest ktoś kto nie lubi takich dań? Całość przygotujecie w niecałe 15 minut. Co i tak nie jest do końca sprawiedliwe, bo zniknie z talerzy w kilka chwil. ;) Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa z piersi kurczaka (może też być indyk) 1 łyżeczka suszonych ziół (tymianek, oregano, lubczyk
Pełny talerzRozbite piersi z kurczaka solę,pieprzę i smaruję koncentratem pomidorowym. Można ułożyć na nie kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka. Doprawiam ziołami wg upodobań.Układam na nie plastry wędzonego boczku. Zawijam je jak sushi w rulon i kroję na około dwu centymetrowe plastry. Nadziewam na patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i smażę na grillowej patelni. Piersi z kurczaka
potrawyregionalnesmaków?! Do miseczki włożyłam zielone,czarne oliwki i kapary. Polałam oliwą z oliwek i zmiksowałam. Pokroiłam drobno suszone pomidory i czosnek. Dodałam je do farszu i wymieszałam. Piersi z kurczaka cieniutko rozbiłam. Posoliłam i posypałam pieprzem. Posmarowałam je koncentratem z pomidorów. Nałożyłam farsz. Zawinęłam mięso i spięłam wykałaczkami. Na wierzch posypałam zioła i słodką czerwoną paprykę. Smażyłam na patelni(...)Polecam również roladki z kurczaka z jarmużem i kaparami ;-) roladki z rokpolem suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej ze szpinakiem Smacznego
potrawyregionalneRoladki z piersi kurczaka bądź indyka można faszerować na wiele sposobów. Poniżej przedstawiam parę propozycji. Dziś ta mniej "wykwintna" ale zarazem smaczna, a co najważniejsze szybka w przygotowaniu. Roladki z wędzonym boczkiem i korniszonem. Podałam do nich pyszną gruszkę wyjętą z zalewy octowej mojej mamy. Gdy będzie na nie sezon, zrobię i podam przepis(...)została ona zjedzona ot tak po prostu. Zrobiłam do niej przepyszny sos. Rewelacja! Składniki: (ilość w zależności od ilości roladek) piersi z indyka / kurczaka plasterki wędzonego boczku korniszony sól czarny pieprz słodka/ostra czerwona papryka czosnek (można uzyć granulowanego) olej sos do gruszki: kawałek sera rokpol ( bądź innego pleśniowego) słodka czerwona papryka odrobina granulowanego czosnku i pieprzu
potrawyregionalnesobie równych :) Jeśli nie będziecie mieli pod ręką świeżej natki zawsze możecie użyć pietruszki suszonej. Kotlety de volaille robi się bardzo łatwo i szybko, wystarczy filety z kurczaka rozbić tłuczkiem, doprawić, nadziać ziołowym masłem i obtoczyć w panierce. Zwykle używam bułki tartej, ale ostatnio, żeby było zdrowiej, mieszam ją z mielonym siemieniem lnianym lub kupuję taką gotową mieszankę(...)przekrojeniu ...:)) Mmmmmm... Coś pysznego... Do tego ziemniaki oraz buraczki z cebulką i mamy przepis na niebo w gębie :D SKŁADNIKI (na 4 porcje): 4 niewielkie filety z kurczaka (po około 150 g każdy) świeżo zmielony pieprz odrobina słodkiej mielonej papryki 80 zimnego masła 4 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie 3 łyżki suszonej) 1 duży ząbek czosnku sól olej
Słodko-Słony Świat Ilony