jeść kotlety drobiowe i to natknęło mnie, żeby odnaleźć ich kolejne wcielenie. Przygotowałam dziś na obiad delikatne kotleciki drobiowe w panierce z migdałami. Polecam serdecznie - może trzeba im poświęcić trochę czasu, ale warto. SKŁADNIKI: 1kg. filecików z kurczaka 1 mała cebula sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie 1-2 kajzerki namoczone w mleku 1-2 jajka koperek, kawałek białego pora
Kuchnia Beatygotowe kotlety, uczyniłam z niego marynatę. Mięso wyszło niesamowicie soczyste i delikatne, idealnie połączyło się smakiem z migdałową panierką. Zresztą, jestem pewna, że jeśli zrobicie sobie pierś w migdałach według mojego przepisu, do czego Was ogromnie zachęcam, przyznacie mi rację! :) Pierś kurczaka panierowana w migdałach Składniki: Marynata (3 łyżki musztardy, 3 łyżki jasnego miodu, 2 łyżki jasnego sosu sojowego(...)Połączyłam dokładnie składniki marynaty, odstawiłam na 10 minut. Kurczaka w tym czasie pokroiłam na plastry, nie rozbijałam. Plastry pokryłam marynatą, odstawiłam na 1h do lodówki. Rozrobiłam w miseczce jajko z ciemnym piwem i łyżeczką mąki ziemniaczanej (dzięki temu płatki migdałów nie odpadają od smażonego mięsa, to naprawdę działa! Mnie odpadły z panierki 6-u kotletów tylko 4 płatki!:))) Nastawiłam
Kuchnia Prezydentowejkażdym układałam trochę serka i farsz mięsny. Brzegi pierożków zlepiłam. W dłoniach ukształtowałam z nich podłużne wrzeciona przypominające podudzia kurczaka. Przynajmniej się starałam, żeby był taki kształt... Pierożki ułożyłam na ściereczce. Przygotowałam panierkę. W jednej miseczce ubiłam lekko dwa białka, do drugiej wsypałam bułkę tartą. Każdy pierożek umoczyłam najpierw w białku a następnie obtoczyłam w tartej bułce. Gotowe
Kuchnia u Krysipietruszki. Połączenie nietypowe, ale zapewniam, że naprawdę przepyszne! ja swoje roladki upiekłam, jednak można je ugotować na parze, bądź po uprzedniej panierce w jajku i bułce tartej można je usmażyć. Składniki: 700g filetu z kurczaka, 2 łodygi selera naciowego, 2 łyżki masła, 2 łyżki suszonej żurawiny ( użyłam Helio ), 2 łyżki posiekanej natki
Z miłości do słodkościDalsze testowanie smacznych produktów firmy VOG Dziś zostały przygotowane roladki drobiowe z kaszą i pieczarkami w panierce z siemienia lnianego złotego. Roladki z kaszą i pieczarkami Składniki : filet z kurczaka - 1 podwójny cebula - 1 szt pieczarki - 7 szt kasza jączmienna - 0,5 woreczka wegeta natka pietruszki sól i pieprz mąka jajko - 1 szt złote siemię lniane
Kuchnia Danusiłyżeczki oliwy przyprawy sól, pieprz, bazylia, czosnek farsz 500g pieczarek 1 pierś z kurczaka 2 marchewki cebula przyprawy sól, pieprz, papryka słodka, chilli 1 łyżeczka oliwy panierka 2 jajka otręby Ogarnij co masz w lodówce. Zobacz że alkohol się skończył. Wybierz się do mekki studenckich
Fiolka w kuchniDziś (czyli wczoraj z punktu widzenia publikacji wpisu) dyżur w kuchni miał Mąż. Jego owocem były pysznie chrupiące kotleciki z pierści kurczaka. Niby nic nowego i rutyna, ale Mąż pokusił się o innowacje w panierce. Zasięgnął porady w internacie i oto co z tego wyszło: Składniki (na kotlety z jednej piersi): 1 jajko 3/4 szklanki mleka szklanka mąki bułka tarta
Kuchnia po mojemuszaszłyków bazyliowych :) Dodatkową zaletą jest oczywiście fakt, iż to danie ma zdecydowanie mniej kalorii niż wcześniej wspomniane cuda w złotej panierce. Ciekawa forma podania i interesujący smak skuszą nawet największych niejadków ;) Zapraszam! Bazyliowe szaszłyki Składniki: podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz, bazylia (świeża lub przyprawa) patyki do szaszłyków łyżka oliwy Przygotowanie: Fileta z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa
Tagebuch po polskubyło, było za to bardzo soczyste i delikatne, mięciutkie i bardzo szybko się usmażyło. A panierka z orzeszków dodała im ciekawego smaku i niestety też.... kalorii. Ale takich dań przecież nie jada się na co dzień. Składniki: podwójny filet z kurczaka sok z 1/2 cytryny kilka gałązek świeżej kolendry 4 łyżki orzeszków ziemnych 2-3 łyżki bułki tartej(...)Orzeszki podprażyć na suchej patelni a następnie rozdrobnić (posiekać lub zmielić blenderem ale nie za mocno, żeby nie powstało masło). Wymieszać z bułką tartą. Kawałki fileta obtaczać w tej panierce i wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć na złoto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacyklu domowych zawijasów w panierce. Miały być po Mężowsku - tak jak chińczyk lecz ból zęba uniemożliwił Ślubnemu sprawne funkcjonowanie w kuchni ;) Na szczęście było to niedzielne popołudnie, więc mogłam wkroczyć do akcji i uratować ideę panierowanych roladek. Niech nikt nie mówi, że nie zawinę roladek czy tam że się nie da ;) Składniki: 1 pierś z kurczaka 4-5 suszonych pomidorów
Kuchnia po mojemuOstatnio nawet zagościły na moim stole w towarzystwie ziemniaków z wody z koperkiem i czerwonymi buraczkami. Składniki: 60 dag skrzydełek z kurczaka płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka pieprzu płaska łyżeczka ostrej papryki szczypta suszonego czosnku mąka kukurydziana do panierki olej do smażenia Składniki na ciasto: jajko sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku - jeśli lubicie bardziej ostre dodajcie więcej(...)Wykonanie: Od umytych skrzydełek odcinam obojczyki, następnie kroję każde skrzydełko na dwie części. Obtaczam je dokładnie w przyprawach, wyrabiam ciasto mieszając wszystkie składniki na ciasto do uzyskania gładkiej masy. Kurczaki obtaczam w cieście, potem w mące kukurydzianej. Smażę na rozgrzanym tłuszczu do 15 minut na średnim ogniu. Jak uzyskają piękny złoty kolor, odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj z różnymi dipami
Zasmakuj Kuchnidużo czasu, czekanie trochę wydłuża cały proces, ale efekt końcowy jest rewelacyjny :-) Mięso nie jest suche, a panierka jest fantastycznie chrupiąca :-) A jeśli nie lubicie smażonego, panierowanego mięsa, możecie tak zamarynowane skrzydełka przyrządzić na grillu :-) SKŁADNIKI ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka 1/2 szklanki sosu barbecue FOLWARK 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki chili
Czary - gary w kuchniDania z kurczaka można przygotować na tysiąc sposobów. Nie musi to być tylko obsmażony kawałek mięsa na tłuszczu albo w panierce. Można zrobić z niego całkiem eleganckie danie, którym nie powstydzimy się podając go naszym gościom, nawet wybrednym smakoszom. Ja tak właśnie zrobiłam. Moje filety z dodatkami zapakowałam w ciasto francuskie i .... powstała pyszna i ładnie wyglądająca(...)rolada ... francuska. Możecie swoje rolady urozmaicać różnym farszem z różnymi dodatkami. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g podwójnego fileta z kurczaka 300 g pieczarek 200 g żółtego cera ½ małej puszki kukurydzy (odsączonej) 1 średnia cebula po pół czerwonej i żółtej papryki 1 jajko 1 ząbek czosnku po 1 łyżeczce bazylii
Kuchnia u Krysismażone w głębokim oleju. Moje dewolaje są inne. Zrobiłam odchudzoną wersję nuggetsów, w podobny sposób przygotowałam również dewolaje. :-) Pieczone, w delikatnej panierce, tłuszcz to jedynie masło zawinięte w środku. Polecam lżejszą, domową wersję tych pyszności. 3 filety z kurczaka 2-3 szklanki płatków kukurydzianych 50g masła 200g żółtego sera kilka gałązek natki pietruszki jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz
Szefowa kuchniSłynne nuggettsy w wersji light- bez dodatku tłuszczu, w panierce kukurydzianej i marynacie maślankowej. Są po prostu pyszne! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 szklanka maślanki, 1 szklanka płatków kukurydzianych, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka. Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić. Następnie przełożyć do miski, zalać maślanką wymieszaną z przyprawą do kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin. Płatki
Tradycyjna Kuchnia