kurczak - 39714 przepisów (strona:208/2648)

Kurczak po czerkiesku 219

Dobrze znany kurczak w nietypowej odsłonie. Świetny pomysł na wykorzystanie kurczaka z rosołu. Nieco egzotyczny, orzechowy, lekko pikantny. Składniki: 1 kurczak, waga około 1-1,2 kg 1 porcja włoszczyzny 1 czerstwa bułka, najlepiej pszenna 30 dag łuskanych orzechów zmielonych, można też dać 150 g mielonych orzechów i 150 g mielonych migdałów 8 ząbków czosnku 3 szklanki wody 2 łyżki(...)oleju (najlepiej z orzechów włoskich) 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz natka pietruszki (do dekoracji) ryż – około 200 gram Wykonanie: Kurczaka ugotować z włoszczyzną do miękkości. W międzyczasie ugotować ryż (raczej na klejąco, niż na sypko ;) ). Ryż ułożyć wzdłuż na półmisku. Kurczaka wyjąć z bulionu, zdjąć skórę, usunąć kości. Mięso dzielimy na cienkie

Pociąg Do Kuchni
Azjatycki kurczak w glazurze z Chow Mein 264

Bardzo słodko - ostra inspiracja obiadowa. Samo danie w sobie jest bardzo proste w wykonaniu, a składniki znajdziecie teraz w Lidlu.  Taka forma podania kurczaka na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach.  Pamiętaj proste dania mogą wyglądać wykwintnie.   Porcja dla 2 osób  Składniki:  6 pałek kurczaka 2 ząbki posiekanego czosnku 60 ml sosu sojowego 4 ziarna(...)woka  ( do smażenia) 0,5 paczki makaronu Chow Mein 1 mała papryka czerwona 1 mała cukinia pęczek szczypiorku 1 łyżka oleju do woka  Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy następnie lekko nacinamy z obu stron i smażymy, aż kurczak się zarumieni  na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie w oddzielnej  miseczce łączymy sos sojowy, czosnek, pastę

Niezły Młynek
Kurczak tikka masala 199

Wiele razy widziałam w telewizji, jak kucharze przygotowują tikka masala i zawsze byłam bliska obślinienia ekranu ;). W końcu wykonałam swój plan i przyrządziłam własnego kurczaka tikka masala. Jest to brytyjskie danie, oparte na kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Nie istnieje jedyny słuszny przepis na tikka masala, zawsze jednak znajdziemy tam kurczaka, a najczęściej przyprawiony jest gotową mieszanką garam masala ( w dosłownym(...)zabija nieprzyjemny zapach. Wracając do tikka, bardzo rozgrzało mnie to danie, koniecznie spróbujcie go w chłodny dzień. Składniki ( 3 porcje): - ok. 400-500 g filetów z piersi z kurczaka - 1 cebula - 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki przecieru pomidorowego - 2 łyżki masła - 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie) - ryż basmati do podania - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru

Corner With Recipes
Kurczak duszony z papryką 337

Aromatyczny kurczak duszony w bulionie z papryką, cebulą i czosnkiem. Podany z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki na 2 porcje: 2 nogi kurczaka 2 czerwonej papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu z kurczaka słodka papryka sól, pieprz natka pietruszki do podania Po umyciu kurczaka natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Paprykę pokroić(...)szerokie paski. Cebulę pokroić w pióra. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kurczaka z obu stron. Zdjąć z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu na patelni usmażyć paprykę, czosnek i cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Smażyć przez chwilę. Zalać bulionem. W razie potrzeby doprawić. Przelać zawartość patelni do kurczaka. Piec w 200 stopniach, najpierw pod przykryciem

Moja Galeria Smaku
Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem 245

proponujemy coś zainspirowanego moją ostatnią osobistą wizytą w tamtym regionie. Nawiasem mówiąc, niektórzy z Was być może pamiętają, że już kilka miesięcy temu publikowaliśmy przepis na faszerowany filet z kurczaka z boczkiem i wędzonym serem . Zapewne również i on zainteresuje osoby lubiące takie składniki, ale pomimo pewnych podobieństw dzisiaj prezentujemy zupełnie inną potrawę. Tym razem nie będziemy fileta niczym faszerować(...)dodatku z dość prostych składników. Nie wymaga też żadnych szczególnych umiejętności w kuchni. Pomimo prostoty jest to jednak bardzo ciekawa propozycja zarówno smakowo jak i wizualnie. Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem 2015-07-27 21:44:06 Prosty w przygotowaniu i świetnie smakujący filet z kurczaka zapiekany pod plastrami wędzonego boczki i górskiego sera, podany z żurawiną

Kulinarna Pokusa
Kurczak masala i czosnkowe chapati z czarnuszką. 220

wracać. Ja wrócę na pewno :) W karcie było tyle smakoływków, że ciężko było się na cokolwiek zdecydować - aromatyczne zupy, marynowane w jogurcie i pieczone w piecu tandor mięso z kurczaka lub jagnięciny, czy ryż basmati z mnóstwem dodatków. W końcu wybrałam Maithy Chicken Masala- czyli kurczaka w delikatnym jogurtowym sosie z orzechami nerkowca i mnóstwem orientalnych przypraw, a do tego(...)kawałeczek Indii na talerzu udało mi się wyczarować. Jeśli tylko będziecie we Wrocławiu koniecznie odwiedźcie Masala Indian Restaurant, naprawdę warto. SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 podwójna pierśc z kurczaka 1 puszka mleka kokosowego 300 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego/bałkańskiego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki przypraway garam masala 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki żółtej pasty curry

DefinicjaSmaku
Kurczak w sosie chrzanowym z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem 1066

Kurczak w wyrazistym sosie chrzanowym z dodatkiem pieczarek. Doskonale smakuje z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i kalafiorem. Syty i bardzo prosty obiad! 600 g filetu z kurczaka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Skworcu  (tu kupisz) 1 łyżka przyprawy do kurczaka po lubelsku RAFEX (tu kupisz) 200 g pieczarek 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka chrzanu(...)łyżki koperku 4 łyżki oleju z cytryną i bazylią Pieczone ziemniaczki: 300 g młodych ziemniaków 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy po węgiersku Skworcu (tu kupisz) Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w plastry ok. 1 cm. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa i przyprawą do kurczaka po lubelsku. Delikatnie obsypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej z cytryną i bazylią. Wrzucamy

VioletoweKucharzenie
GRILLOWANE FILETY Z KURCZAKA Z TRUSKAWKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM 265

GRILLOWANE FILETY Z KURCZAKA Z TRUSKAWKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM Uwielbiam łączyć różne rodzaje mięsa z owocami, dlatego zaszalałam z kurczakiem i truskawkami i wyszło danie znakomite :) Zaskakujące połączenie soczystego kurczaka z słodko-winnym sosem balsamicznym z truskawkami to moja dzisiejsza propozycja dla Was. Filety z kurczaka możecie przygotować na patelni grillowej albo w sezonie na prawdziwym grillu lub poza(...)przez resztę roku i użyć do tego mrożonych truskawek). Ocet balsamiczny, wymieszany z miodem i przyprawami oraz truskawkami składa się genialny sos, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Mięso możecie zamarynować wcześniej i schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Danie najlepiej smakuje z lekką sałatką, u mnie to roszponka z kozim serem, skropiona oliwą z oliwek

Słodko-Słony Świat Ilony
Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą 222

Mocno doprawiony kurczaka z posmakiem cytryny schowany w naleśnikach z dodatkiem szpinaku. Połączenie smaków rewelacyjne! Kurczak rewelacyjnie komponuje się z ekologicznym makaronem z gryki, który otrzymałam od Firmy Fabijańscy.  Smak dopełniają przyprawy z Firmy Skworcu i Piątnica! Naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 300 ml mleka 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka masła 100 g szpinaku Farsz(...)filetu z piersi kurczaka 4 łyżki oleju z cytryną i bazylią 2 ząbki czosnku 1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka Skworcu (tu kupisz) 1 łyżeczka liścia lubczyku Piątnica  (tu kupisz) Sól Pieprz 1 kalarepa 1 cebula 1 por 10 pieczarek 100 g makaronu gryczanego FABIJAŃSCY ( klik) Szpinak dusimy na 1 łyżce masła. Mleko, sól, mąkę i jajko miksujemy

VioletoweKucharzenie
Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i szparagami 187

sałatka może znaleźć zastosowanie zarówno jako przystawka jak i samodzielna przekąska na śniadanie czy kolację. Lekka, ale zarazem dość pożywna, łączy zarówno łagodne w smaku szparagi czy mięso z kurczaka z bardziej wyrazistą szalotką i wprost ostrym chili. Zwłaszcza ilość tego ostatniego powinniśmy dobrać z niejaką ostrożnością. Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i szparagami(...)przygotowaniu sałatka może znaleźć zastosowanie zarówno jako przystawka jak i samodzielna przekąska na śniadanie, kolację czy np. sylwestra. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 1 duży filet z kurczaka (250g) 100g białych szparagów z zalewy 100g zielonych szparagów z zalewy 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 garść zielonych oliwek 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli

Kulinarna Pokusa
Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką 202

natką pietruszki do dekoracji) przyciąga uwagę i działa na zmysły. Poza tym stanowi ono dobrze sprawdzoną kompozycję smaków – wędzonego boczku, pomidorów, brukselki, żółtego sera i mięsa z kurczaka. Być może pewne obawy niektórych może budzić brukselka – ma ona bowiem w Polsce niezasłużenie złą sławę czegoś niekoniecznie smacznego. Doświadczenie uczy jednak, że negatywne doświadczenia z brukselką wiążą się zwykle(...)minutach, a świeża – po 10-15. W dodatku czasy gotowania podane na opakowaniach z mrożoną brukselką potrafią wprowadzać w błąd poprzez zawyżenie tej wartości… Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką 2015-03-06 23:52:06 Apetycznie wyglądające, działające na zmysły danie w postaci sprawdzonej kompozycji smaków - wędzonego boczku, pomidorów, brukselki, podwędzanego sera i kurczaka. Zrób

Kulinarna Pokusa
Kurczak miodowomusztardowy 330

Cześć dziś kurczak w sosie musztardowo-miodowym z pieczarkami. Kurczak jest aromatyczny i niewysuszony. Pieczarki idealnie komponują się z sosem. Składniki: 5 sztuk udek kurczaka (ja przedzieliłam na dwie części) kilka sztuk pieczarek 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego curry kurkuma imbir 1 cebula czerwona 1 szklanka wody Przygotowanie Cebulę pokroić w niewielka kostkę(...)wrzucić do miski. Dodać kurczaka do cebuli wraz z musztardą, miodem, koncentratem, wodą i przyprawami. Zakrywamy aluminiową folią i wstawiamy na noc do lodówki by kurczak przeszedł przyprawami. Kurczaka przekładamy po nocy w lodówce do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok 35 min. W tym czasie myjemy pieczarki i możemy je przedzielić na pół

Panda i jej świat
Kaczka na niby, czyli kurczak w pomarańczach pieczony 210

jakiś czas w obiadowych daniach wracam do najbardziej pospolitej formy drobiu. Mowa oczywiście o kurczaku. Jest to taki rodzaj mięsa wg mnie, który można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Jednak tylko niektóre z nich pozwolą wydobyć walory smakowe kurczaka. Większość natomiast sprawia, że kurczak smakuje jałowo. Ja wciąż próbuję odkryć kreacje kurczaka, które mi najbardziej odpowiadają. Obok kurczaka w musztardzie(...)papryce i jeszcze kilku innych ;) jest to kolejne niewiarygodne wydanie, do którego z pewnością jeszcze nie raz wrócę. Sprawdźcie sami: Składniki (dla 2-3 osób): 2 średnie ćwiartki z kurczaka 1 pomarańcza sól, pieprz świeżo mielony majeranek Przygotowanie: Umyte i osuszone udka skrapiamy sosem sojowym, ciemnym, nacieramy solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Oprószamy solidnie majerankiem. Odstawiamy

Kuchnia po mojemu
Pierś z kurczaka po hawajsku 347

bardzo prosty, szybki i pyszny obiad ;) Pierwszy raz gotowałam coś z kardamonem, ma on bardzo przyjemny cytrynowy aromat, bardzo fajnie pasuje do tego dania ;) Składniki: podwójna pierś z kurczaka (600g) ananas u mnie świeży  6 plasterków sera żółtego pieprz, sól kardamon mielony tymianek olej  papier do pieczenia   Kurczaka dzielimy na 6 części- odcinamy polędwiczki, a dwie pozostałe(...)godziny. (z braku czas, ten etap można pominąć ;) Z papieru do pieczenia wycinamy taki arkusz aby po złożeniu na pół był w stanie zakryć nam całą pierś z kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry. Smarujemy niewielką ilością oleju. Układamy pierś z kurczaka na jednej połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się

Czerwona Porzeczka
Kurczak grillowany w balsamico i musztardzie 206

Wiele razy próbowałam zrobić dobrego kurczaka z grilla – dobrego, znaczy chrupiącego na zewnątrz i soczystego w środku. Ostatnio postanowiłam zaeksperymentować i zamarynowałam pierś z kurczaka w marynacie, którą przygotowuję do steków. Udało się! Kurczak był pyszny – soczysty i chrupiący, no i pięknie się przyrumienił na ruszcie. Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1/3 szklanki octy balsamicznego 1/3 szklanki oliwy(...)cukier, musztardę. Dobrze wymieszać trzepaczką. Ciągle mieszając powoli dodawać oliwę, tak aby powstała kremowa konsystencja. Do marynaty dodać rozgnieciony czosnek oraz zioła. Wymieszać. Włożyć do miski z marynatą piersi kurczaka i dobrze obtoczyć je w płynie. Przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce przynajmniej 5 godzin, a najlepiej całą noc. Grillować i smakować! Tego samego dnia pomyślałam o czymś

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania