warto propagować to zdrowe mięso. Mimo że zainteresowanie przepisami z użyciem przepiórek jest niewielkie, zawsze może komuś się przydać . Warto tez wiedzieć , że można je wykorzystywać jak każdego kurczaka do różnych dań . Zwłaszcza rasy mięsne . Osobiście do celów kulinarnych hoduję „Jumbo White” i są genialne , a ich waga dochodzi do 0,5 kg czyli jest co zjeść Składniki(...)smaku, ale z rozwagą, żeby nie zabić naturalnego smaku mięsa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Układamy na środku, złożony w kostkę, plaster sera i zwijamy, tak jak de volaille z kurczaka. Kotlet wychodzi mniejszy ale dużo smaczniejszy. Obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, lekko dociskając, żeby kotlet nie rozpadł się przy smażeniu. Odstawiamy żeby związały do lodówki na godzinkę. Smażymy
Ogrodnik w podróżyJakiś czas temu natrafiłam na ten przepis i już kilkukrotnie do niego wracałam. Można użyć dowolnego mięsa - piersi z kurczaka, indyka czy plastrów schabu. Polecam na niedzielny obiad i nie tylko ;-) Składniki: 6 kotletów schabowych / porcji drobiu na kotlety Marynata: 2 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka siekanej pietruszki / koperku trochę soli, pieprzu bułka tarta(...)panierki olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Do miski wbić jajka, dodać majonez i pozostałe składniki marynaty. Wymieszać. 2. Schab / piersi z kurczaka lekko rozbić. Mięso włożyć do marynaty na kilka godzin lub nawet na całą noc. 3. Przed smażeniem kotlety wyjąć, opanierować z obu stron w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, ale na niewielkim ogniu
Kuchnia domowa Anijuż były. Chcieliśmy czegoś innego. Wtedy pomysł na coś pysznego i szybkiego podsunęła nam Maja. Spróbujcie. Naprawdę warto. Składniki: -40 dkg fileta z piersi kurczaka -puszka drobnego groszku konserwowego -czerwona papryka -cebula -25 dkg pieczarek -ząbek czosnku -sól, pieprz, przyprawa Harissa -1/2 szklanki ryżu -szklanka bulionu warzywnego -olej Filet kroimy na kawałki. Przyprawiamy, skrapiamy(...)Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w grubą kostkę. W głębokiej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy fileta z kurczaka i podsmażamy. Dodajemy pieczarki i podsmażamy. Dodajemy paprykę i groszek i podsmażamy. Na końcu dodajemy ugotowany wcześniej ryż. (Ryż zalewamy chłodnym bulionem warzywnym, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem
Maminek kulinarnyNaleśniki to pyszny, prosty i szybki obiad. Wydawałoby się prawda? No prawie, jeśli zrobicie taką wersję jak u mnie z kurczakiem, szpinakiem, w sosie śmietanowym. Obiecuję, że nadal będzie pysznie, niekoniecznie tak prosto i troszkę dłużej niż zazwyczaj, ale trud się opłaci, bo obiad będzie pierwsza klasa. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksoczysty pasztet, pieczony z dodatkiem słodkiej żurawiny, wątróbki, mięsa mielonego i aromatycznej natki z pietruszki z pewnością będzie hitem świątecznego stołu. Składniki: 600g łopatki wieprzowej 250g fileta z kurczaka 500g boczku wieprzowego 500g wątróbki drobiowej 130g masła extra 4 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 bułki kajzerki 1,5 szklanki mleka 150g suszonej żurawiny 1 pęczek natki z pietruszki(...)łyżeczka gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Bułki namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć z jego nadmiaru. Mięso z łopatki, filet z kurczaka, boczek, czosnek, cebulę i bułki zmielić maszynką do mielenia mięsa. Wątróbkę drobiową drobno pokroić w kostkę, a natkę z pietruszki drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami na puch, dodać zmielone mięso z dodatkami, wątróbkę, żurawinę i natkę
Szalona Kuchnia Ewelinygotowe ;) Jesteście ciekawi smaku sałatki? Zapraszam do jej wykonania :) Składniki: * 1 puszka ananasa (około 10 krążków) * 1 puszka kukurydzy konserwowej (użyłam kukurydzy Rolnik ) * 1 podwójna pierś z kurczaka * pół główki kapusty pekińskiej * 4 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie, wystudzić, pokroić w kostkę.Kapustę pekińską drobno poszatkować. Kukurydzę odsączyć
Zrób to smacznieansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} To właśnie są nasze smaki, które idealnie nadają się na kolację. Mnóstwo świeżych warzyw, do tego smażony kurczak i obłędny sos, podkreślony pyłkiem kwiatowym. Składniki: 2 filety z kurczaka 5 łyżek mąki 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 2 sałaty rzymskie 15 szt pomidorków koktajlowych 2 szalotki 5 rzodkiewek
R'n'G Kitchenprostych i łatwo dostępnych składników. Kiełbasy Morlińskie w tym daniu sprawdzą się znakomicie. Składniki na 3-4porcje/ 30 dag kolorowych muszli conchiglioni 30 dag kiełbasy Morlińskiej z piersi kurczaka 40 dag świeżych pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 10 dag ostrego żółtego sera np. cheddar Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Szczypta(...)przygotowania: Muszle conchiglioni ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedzić delikatnie przelać zimną wodą i osączyć . Ułożyć na talerzu aby się nie posklejały. Kiełbasę Morlińską z piersi kurczaka pokroić w grubszą kostkę. Tak samo pokroić umyte i osuszone pieczarki. Cebulę i czosnek obrać , drobno posiekać. Na głębszej patelni rozgrzać klarowane masło, dodać cebulkę z czosnkiem
Wanilia i Kardamonpracy i nie mamy zbyt wiele czasu aby spędzić w kuchni? Z pomocą wtedy przychodzą właśnie przepisy takie jak ten. Jednogarnkowe, pożywne i sycące dzięki pysznej Morlińskiej kiełbasie z kurczaka, całość przygotowania zajmie Wam nie więcej jak pół godziny. Wystarczy garnek i składniki, więc oprócz smacznego obiadu nie będzie dużo do zmywania. Polecam. SKŁADNIKI NA 4 PORCJE(...)cienkiej morlińskiej kiełbasy z piersi kurczaka 1 szklanka drobnej czerwonej soczewicy 30 dag pieczarek ½ żółtej papryki ½ czerwonej papryki 1 marchewka 1 mała cukinia 1 duża cebula mały kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 szklanki domowego bulionu lub rosołu ½ szklanki pomidorowej passaty 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Szczypta suszonego tymianku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz
Wanilia i KardamonSkładniki : 50 dag tłustego boczku 50 dag wątróbki wieprzowej 50 dag fileta z kurczaka 4 jajka kilka łyżek kaszy manny lub bułki tartej płaska łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku mały pęczek koperku i szczypiorku 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Boczek i mięso z kurczaka ugotować do lekkiej miękkości w wodzie z dodatkiem soli, liścia laurowego, kilku ziaren czarnego
Proste Potrawysurówką z kapusty pekińskiej, sosem czosnkowym i frytkami. Do tego puszka waniliowej coca-coli Bo jak szaleć, to szaleć Składniki: Na kebab z piekarnika: około 400 g filetu z kurczaka (1 duży) 3 duże nogi z kurczaka samo mięso bez skóry i kości (ok. 500-600 g) 2 łyżki oleju – użyłam ryżowego z Kuchnie Świata około 3/4 łyżeczki soli
Słodkie okruszkimałe kulki urzekły nas ogromnie. Ponieważ uwielbiamy krewetki a mięso kurczaka jemy czasami, dlatego postanowiłam wypróbować przepis znaleziony w jakiejś starej gazecie. To był dobry pomysł bo pulpeciki smakują wybornie, polecam każdemu. Pulpeciki z kurczaka i krewetek. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebidi-language:#0400;} Bosze, ileż my mamy ulubionych zup. Ta jedna szczególnie zapadła nam w pamięć, swoim smakiem i sytuacją w której znaleźliśmy się. Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g udek kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 1 pęczek natki pietruszki 4 kapelusze grzybów suszonych 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 500 g ziemniaków
R'n'G KitchenDzisiaj przepis na szybkie przekaski imprezowe z tortilli, smaczne i łatwe w przygotowaniu, polecam. ROŻKI KEBABOWE : 500 g piersi z kurczaka ( dowolna przyprawa ) pokrojone i podpieczone 4 łyżki kukurydzy z puszki czerwona papryka 2 mozzarelle starte na tarce 2-3 łyżki ketchupu sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 4-5 placków tortilla(...)masła oregano do smaku 1 łyżeczka suszonego czosnku słodka i ostra papryka do smaku tarta mozzarella PRZYGOTOWANIE : Rożki kebabowe - Podsmażone piersi z kurczak mieszamy z dodatkami. Placki tortilla przecinamy na pół i nakładamy na każdy kawałek po łyżce farszu, zwijamy, układamy na okrągłej blaszce, posypujemy serem, polewamy ketchupem i zapiekamy 20 minut
Kulinarne Fantazje MarioliMeksykańskie kotleciki drobiowe Chrupiące, soczyste i aromatyczne kotleciki z kurczaka w pysznej panierce. W trakcie marynowania mięso kruszeje i nabiera delikatności. Kotlety możemy podać z frytkami, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Składniki: 2 filety z kurczaka Marynata: 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/4 szklanki mąki Przyprawy: 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu
Blog z Apetytem