Obłędny makaron w sosie z gorgonzoli i białego, słodkiego wina z dodatkiem świeżego szpinaku, suszonych pomidorów i kurczaka. Nic dodać, nic ująć. Składniki: 150 gram piersi kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 5-6 suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku 80 ml białego, słodkiego wina 1/3 szklanki bulionu 80 gram gorgonzoli 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz świeże(...)niej posiekaną drobno szalotkę, czosnek i pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Składniki doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i smażymy przez 6-7 minut, następnie dodajemy suszone pomidory oraz białe wino i bulion. Po zagotowaniu na patelnię wrzucamy rozdrobnioną gorgonzolę. Redukujemy sos do 1/3 i mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy ugotowany makaron oraz posiekane świeże oregano. Całość doprawiam świeżo zmielonym pieprzem
Mango PapajaZnalazłam w jednym ze sklepów mięso z uda kurczaka bez kości i skóry... Hmm... Zaciekawiło mnie! Kupiłam i zastanawiałam się, co z nim zrobić... Skoro nie ma kości w środku, to zastąpię ją farszem! A że szpinak uwielbiam i mój farsz szpinakowy pasuje do wielu(...)potraw - postanowiłam spróbować... Efekt? Oto on: Składniki (na 4-5 porcji, bo zazwyczaj tyle jest udek): opakowanie mięsa z udka kurczaka opakowanie pieczarek tarty ser lub bułka tarta farsz szpinakowy: pół opakowania sera typu feta pół opakowania mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany łyżka mąki cebula 2-3 ząbki czosnku pieprz, papryka słodka do przyprawienia sos beszamelowy: 2 łyżki masła
dobra gospodyni dom wesołym czyniwiosenno-letnim sosie koperkowym z dodatkiem migdałów. Uwielbiam ten czas, kiedy wszystko jest zielone... połoniny bieszczadzkie, zielenina i szpinak... Składniki na 4 roladki: 2 duże filety kurczaka 150 g świeżego szpinaku szpinaku 2 ząbki czosnku garść płatków migdałowych sól, pieprz, suszony czosnek, suszona papryka szczypta włoskich ziół olej do smażenia Do sosu: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki mały
Czerwień i błękitsposób na jego wykorzystanie, że aż trudno wypróbować wszystkie. Zapraszam na tagliatelle ze szpinakiem to bardzo smaczne danie. Składniki: 200 g makaronu tagliatelle 300 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oliwy extra vergine 100 ml śmietany 18% Pieprz, sól Opis przygotowania: Na początku gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)oliwek i smażymy pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak dokładnie myjemy. Kroimy, ale na niezbyt drobno. Szpinak wrzucamy na patelnię i smażymy aż zwiędnie. Dodajemy do tego śmietanę oraz makaron (makaron najlepiej dodać bezpośrednio z garnka). Razem z dodaniem makaronu, dodajemy również odrobinę wody, w której gotował się makaron. Wszystko razem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSkładniki: 2 filety z kurczaka papryka słodka suszona oregano suszone czosnek suszony ryż naturalny szpinak mrożony jogurt naturalny ząbek czosnku sól olej słonecznikowy Przygotowanie: Filety przepłukać pod bieżącą wodą i oczyścić. Natrzeć olejem i przyprawić papryką, oregano, czosnkiem i posolić. Owinąć folią aluminiową, albo przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 200 - 220 stopniach przez 20 minut. W tym czasie(...)wrzucamy mrożony, poszatkowany szpinak. Czekamy, aż się rozmrozi i odparuje woda. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Solimy i podprawiamy jogurtem naturalnym. Jeśli jogurt naturalny wydaje się dla nas za kwaśny lub o zbyt rzadkiej konsystencji, to możemy użyć śmietany 12-18% lub nawet kremówki. Wykładamy ryż na talerz, przykrywamy szpinaczkiem i pokrojonym w plasterki kurczakiem
Karczma HonoriettyOczywiście jeśli ktoś woli wersję smażoną to śmiało też można takie zrobić. Roladki podałam z kuskusem i surówką z rzodkiewki . składniki: 2 średnie podwójne piersi z kurczaka ( ok 1 kg ) 350 g świeżego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego do smażenia 125 g ricotty sól ziołowa pieprz gałka muszkatołowa olej lub masło do posmarowania naczynia Szpinak dokładnie umyć, osączyć i drobno(...)posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowne i wrzucić pokrojony szpinak. Smażyć aż szpinak zmięknie i odparuje nadmiar wody. Następnie zestawić z ognia i dodać ricottę. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotowy farsz odstawić. Piersi kurczaka dokładnie oczyścić z błonek i tłuszczu. Każda pierś rozkroić na dwa płaty mięsa i rozbić cienko tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą
Monia miesza i gotujePyszne i zdrowe kotlety mielone, w nieco innej formie Artykuł Mielone z piersi kurczaka, z kaszą jaglaną i szpinakiem pochodzi z serwisu
NiePieprz.plśrodka. Zapraszam was na zbiór moich przepisów na zapiekanki makaronowe ;) Po kliknięciu w nazwę potrawy zostaniecie przekierowani do przepisu ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cannnelloni z kurczakiem barbecue Cannelloni z kurczakiem Cannelloni ze szpinakiem w pomidorowym sosie Cannelloni z wieprzowiną i porem Rigatoni z białą kiełbasą Rigatoni zapiekane w sosie pomidorowym Lasagne z serem ricotta Lasagne z serem gorgonzola Lasagne z porem
Delusional Trineupały. Moje dziecko poprosiło o dokładkę, a - uwierzcie - nie jest to częsty przypadek ;-) Zachęcam Was więc do skorzystania z mojej propozycji :-) SKŁADNIKI ok. 500 g fileta z kurczaka 100 - 120 g świeżego szpinaku 200 g śmietany 30 % 2 łyżki oleju kokosowego 2 ząbki czosnku sól, pieprz ok. 300 g makaronu Fileta kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, listki szpinaku(...)odrywamy od ogonków i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, czosnek, sól, pieprz i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy szpinak, mieszamy żeby połączył się z tłuszczem i dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z palnika. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem
Czary - gary w kuchnimięsa drobiowego. Koniecznie ze szpinakiem.Dla urozmaicenia zamiast smażyć roladki możemy je także upiec w piekarniku, będą mniej tłuste a tak samo smaczne Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 20 dag szpinaku 5 dag sera feta sól,pieprz olej do smażenia bułka tarta i 1 jajko-panierka Wykonanie: Szpinak myjemy ,kroimy na mniejsze kawałki,dusimy na niewielkiej ilości oleju ok.5
Z Majeczką w kuchnizdolnej Madzi (cmok!), która ugościła nas właśnie takimi francuskimi rożkami. Nie pierwszy raz jadłam coś ze szpinakiem i fetą – te składniki doskonale do siebie pasują i zawsze potrawa jest bardzo smaczna. Ale tym razzzzzzem to był strzał w dziesiątkę, bo doszedł jeszcze kurczak. Rożki obłędnie smakują na ciepło, bardzo dobrze na zimno. Spokojnie możecie przygotować je dzień przed przyjęciem(...)następnie podgrzać chwilę w piekarniku. Uwierzcie mi, to bardzo dobra przekąska warta wypróbowania. Składniki na 12 rożków 1 opakowanie ciasta francuskiego 200-250 g mrożonego szpinaku 150 g piersi kurczaka 2 ząbki czosnku pół cebuli 1 jajko (białko) 1 łyżka mąki łyżka oleju do smażenia przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy Wykonanie: Rozwiń gotowe ciasto francuskie. Podziel
Mojewlasne.plzwiędnie - będzie gotowy. Nie ma potrzeby dłuższego duszenia, tym bardziej jeśli zależy nam by zachował jak najwięcej cennych witamin i mikroelementów. Składniki: pojedynczy filet z kurczaka ok 500 g pieczarek wiązka szpinaku śmietana 30 % makaron ok 200 g cebula 2-3 ząbki czosnku przyprawa do gyrosa Kroimy i podsmażamy cebulę, dorzucamy czosnek. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy bardzo obficie przyprawą
Nie do chrzanu!zostanie - następnego dnia można je zabrać do pracy na drugie śniadanie, albo odgrzać, bo są pyszne także na ciepło. 16 kromek chleba tostowego z ziarnami pierś kurczaka (podwójna) twarożek naturalny szpinak baby słoiczek czarnych oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy ząbek czosnku łyżeczka miodu sól, pieprz Oliwę, ocet balsamiczny i miód wymieszać, dodać lekko zgnieciony ząbek czosnku(...)pryska:) Po wystudzeniu pokroić kurczaka w cieniutkie paseczki. Osiem kromek chleba tostowego posmarować obficie serkiem, posypać posiekanymi oliwkami i ułożyć na nich kurczaka. Następnie dodać pokrojone w paski suszone pomidory i sporo listków młodego szpinaku. Przykryć pozostałymi kromkami chleba i porządnie docisnąć. Przekroić na trójkąty. Żeby kanapeczki się trzymały wbiłam w nie ozdobne patyczki
Kulinarne InspiracjeSKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 Garść świeżego szpinaku 5 dag sera żółtego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka kroję na mniejsze kawałki (nie muszą być równe) i rozbijam tłuczkiem. Doprawiam solą, pieprzem i papryką czerwoną. Szpinak myję, osuszam recznikiem papierowym. Ser żółty kroję w drobną kostkę. Foremki silikonowe do muffinek
Gotowanie Patkiłyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około 6-7 suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, przyprawa d kuchni włoskiej Sos: 400 ml pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ cebuli 1 ząbek czosnku(...)Mięso wkładamy do gotującej się wody. Dodajemy liść laurowy, 2 ząbki czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy mięso około 25 minut. Wszystko zależy od rodzaju mięsa jaki używacie. Kurczak ugotuje się oczywiście najszybciej. Mój karczek był gotowy po właśnie po około 25 minutach. Przygotowujemy ciasto na pierożki. Mąkę przesiewamy, przekładamy na stolnicę i usypujemy z niej kopiec
Mania Gotowania