oszczędzić trochę czasu możecie użyć gotowych, kwaszonych buraków ze słoika). Pamiętajcie, najlepszy barszcz to ten mięsny z fasolą, gotowany powoli, czyszczony z szumowin. Oczywiście z ziemniakami (bo ziemniaki na Ukrainie trafiają do każdej zupy), z kapustą słodką lub kiszoną (albo z jedną i drugą), papryką, pomidorami lub ich koncentratem.Tak naprawdę prawdziwego smaku nabiera dopiero na drugi dzień, kiedy 'naciągnie(...)wywar: 2 udka z kurczaka 300 - 400g wołowiny w kawałku 1 szklanka białej fasoli 'Jaś' (u mnie czerwona fasola) - moczona w wodzie przez noc 4 kapelusze suszonych prawdziwków 1por kawałek selera 1 korzeń pietruszki po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, kilka listków laurowych, trochę suszonego lubczyku następnie: 2 marchewki 6 ziemniaków 4 buraki 1/4 główki niewielkiej kapusty
Moja Książka Kucharskanegatywnie wpływają na smak zupy. Barszcz: 2 udka z kurczaka 1 kg buraków 2 marchewki 1 pieruszka 1/4 selera 1 cebula 1 por 250 ml zakwasu buraczanego 150g śmietanki 12-18% 5 liści laurowych 5 kulek ziela angielskiego majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany Puree: 1 kg ziemniaków 250 ml kwaśnej śmietany 12-18% sól 200g boczku wędzonego koperek
Szefowa kuchniCzasem nachodzi mnie ochota na domowy, tradycyjny obiad, taki trochę „babciny” 🙂 Przedstawiam klasyczne pulpety w sosie koperkowym. Najlepiej smakują w towarzystwie marchewki i ziemniaków
Bulliotylko dlatego, że nie miałam akurat w domu ani ziemniaków ani makaronu. Okazało się, że zupa wyszła bardzo smaczna i na pewno w takiej wersji będę ją robić częsciej :) Gorąco polecam! Przepis znalazłam tutaj . Składniki: około 70 dkg mięsa rosołowego (kurczak, indyk, wołowina lub mieszane) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/4 dużego pora 100g ryżu 1/2 szklanki śmietany
kuchnia doskiDodajemy jedną cytrynę ( wcześniej sparzoną ) pokrojoną w kawałki, obraną marchewkę i białą cebulę. Doprawiamy solą, dodajemy masło dolewamy wodę, którą ewentualnie uzupełniamy podczas pieczenia, wstawiamy do piekarnika, Piekarnik ustawiamy na 180 C i wstawiamy formę z kurczakiem na półtorej godziny. Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ugotowanymi / upieczonymi ziemniakami lub frytkami. A do kompletu możemy podać sałatę z sosem
Kuchnia na wzgórzuCebulę, filety z kurczaka i boczniaki kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zarumienienia cebulę, kurczaka, marchew i pietruszkę. Doprawiamy. Dodajemy boczniaki, smażymy jeszcze około 15 minut, do odparowania części wody. 3. Podajemy z kaszą lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchnirazie upodobał sobie tylko ogórka i szpinak i to w niewielkiej ilości. A no i jeszcze troszkę marchewki z rosołu. Dziś pomyślałam że jak sam coś ugotuje to chętniej spróbuje. A że marzyłam o obiedzie innym niż mięso z ziemniakami to wybór padł na leczo. Uwielbiam tą jesienną potrawę, która w zimie smakuje jeszcze lepiej. Składniki: cukinia dwie papryki(...)pieczarek cebula mała puszka kukurydzy lub 1/2 dużej puszka całych pomidorów (mogą być świeże ale dla mnie w zimie nie mają smaku) cebula 2 ząbki czosnku pierś z kurczaka 4 łyżki oleju kostka rosołowa majeranek, sól ziołowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do kurczaka Wykonanie: 1. Obieramy pieczarki i kroimy (niezbyt drobno). Wykrawamy z papryki gniazdo nasienne, obieramy (opcjonalnie
Mama z miastacebula 2 duże ząbki czosnku 400 ml bulionu z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 5 łyżek śmietanki 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku 2 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry w proszku sól i pieprz do smaku 100 g świeżego szpinaku Pokrój cebulę, marchewkę, ziemniaki i seler w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Włóż warzywa do garnka
codojedzeniaSkładniki : 1 średniej wielkości kalafior 4 skrzydełka z kurczaka na bulion 1 włoszczyzna 4 średniej wielkości ziemniaki 4 łyżki śmietany do zup Pęczek koperku Vegeta, sól, pieprz Przygotowanie: Gotujemy nasze skrzydełka z włoszczyzną. W trakcie gotowania doprawiamy, Vegetą, solą oraz pieprzem. Gdy bulion gotowy wyławiamy wszystko, marchewkę kroimy w kostkę i na koniec dodamy ją do zupy
Sprawdzone przepisy kulinarnemakaronem czy w końcu z ziemniakami. Klopsiki można zrobić w wielu wersjach - zamiast kurek, inne grzyby, albo sos pomidorowy, koperek, groszek, rodzynki i marchewka, wariantów może być mnóstwo :). A w kremowym sosie kurkowym są wspaniałe, delikatne, aromatyczne, no...pyszne :). Składniki: 500 g mięsa drobiowego (najlepiej pół na pół pierś indyka i kurczaka) 30 g suchej bułki + mleko do namoczenia(...)sosu wrzucić pulpety. Jeśli sos jest za gęsty, dodać wywaru z gotowania pulpetów. Zostawić na kilka minut, by smaki przegryzły się. Przed podaniem posypać natką. Do dania można podać: ziemniaki, grubą kaszę (owsianą, gryczaną białą, pęczak), ryż (najlepiej pełnoziarnisty) i sezonową surówkę. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne obiady z grzybami
Rodzinka w kuchnijedzenia ziemniaków pod różnymi postaciami (gotowane, pieczone, smażone, pure). Tymczasem w porównaniu z nimi kasze są skarbnicą wartości odżywczych, zwłaszcza pęczak - całe ziarna jęczmienia pozbawione łuski, który jest kilkukrotnie bogatszy w m.in. wapń, żelazo,błonnik i białko niż kasze rozdrobnione. Składniki: kasza pęczak, 1 szklanka cukinia marchewka pieczarki, 5 sztuk kawałek kapusty białej papryczka chilli pojedyncza pierś z kurczaka olej
Taste Of My Dayszałwii otarta skórka z 2 cytryn 350 ml bulionu z kurczaka 60 g zimnego masła sól do smaku dodatkowo: kilka ziemniaków (nie mączystych) 1 łyżka oleju dwa z wymienionych ziół (suszonych): tymianek, oregano, majeranek, cząber itp. warzywo korzenne na surówkę (1 lub góra 2 różne) np. jak u mnie marchewka lub pasternak lub seler. Wykonanie: W plastykowej torbie wymieszać
Sztuka gotowania w/g Samiryminut + 30 minut gotowania Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 marchewki ½ puszka zielonego groszku Szklanka bulionu Szklanka czerwonego wina Cebula 2 łyżki mąki pszennej Łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek, liśc laurowy, słodka papryka, oregano Masło i olej do smażenia Dodatki do mięsa: ziemniaki, kasza lub pyzy Mięso oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę
Kolizje Smakówwprowadzamy delikatne, chude mięso – na przykład indyka lub kurczaka. Przygotowując zupkę z mięsem używajcie wyłącznie warzyw, które dziecko wcześniej już jadło i nie miało po nich niepożądanych reakcji alergicznych. Składniki na 3 porcje zupy: 50 g mięsa z piersi indyka 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1 nieduży ziemniak 2 łodygi koperku W małym garnuszku gotujemy oczyszczone z błon
Dieta bez mlekabrązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki jako komponenty wywaru. Szpinak, rzodkiew, rzodkiewka, bakłażan a nawet ziemniaki. Algi nori, glony wakame, wodorosty kombu… Zasada w komponowaniu
Karo in the Kitchen