najlepszego francuskiego zioła, nasz język odczuwa delikatne drętwienie. Estragon udoskonala ryby, skorupiaki, wieprzowinę, cielęcinę, jagnięcinę, dziczyznę, drób, pory, ziemniaki, pomidory, marchewki, cebule, karczochy, szparagi, grzyby, kalafiory, brokuły, buraki, groszek, pietruszkę,czosnek, szczypiorek, cytryny, pomarańczę, ryż oraz jęczmień. Idealnie pasuję także do kurczaka, kwaśnej śmietany, sera i wszelkich potraw jajecznych. Dodajmy go 15 minut przed końcem gotowania, gdyż zbyt długo gotowany
Dominacja smakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka „leśna polana” zaskakuje swoim wyglądem jak i smakiem. Jestem pewna, że zaciekawi każdego kto ją zobaczy. Do
Marta Gotujesypko ryżem. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na curry, ale bezmięsne: curry z ziemniakami i fasolką i keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera . Curry z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 marchewka 1 cebula 1 puszka mleczka kokosowego 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka starego imbiru 1 łyżka żółtej pasty
Kulinarne przygody Gatitymarchew, pietrucha, ziemniaki ) - smakuje po prostu jak wiosna :) Polecam i zapraszam po przepis . Zaczynamy: Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki mała główka kalafiora i brokuł pół główki białej kapusty Przyprawy- pieprz, papryka, sól, natka pietruszki 2-3 udka kurczaka Wykonanie: W dużym garnku gotujemy w lekko osolonej wodzie udka kurczaka- około 35-40 min. Po ugotowaniu - udka
Smaki Edytyodrobiną wołowiny. SKŁADNIKI: 40 dkg żeberek wieprzowych lub 2 udka z kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion
Kuchnia Beatyrosołu nie znajdują u mnie amatorów. Potrawkę podaję zazwyczaj z ryżem ugotowanym na sypko albo z ziemniakami. Tym razem wyjątkowo zaserwowałam z makaronem, którego zbyt dużo ugotowałam do rosołu. Składniki: 2 piersi z kurczaka 600 ml rosołu 1 ugotowana marchewka 2 żółtka 3 łyżki mąki ok. 50 g masła sól pieprz natka pietruszki Wykonanie:Na patelni roztapiamy masło
Walijskie Pichceniepieprzem, na drugim rozbijamy jajko, a na trzeci wysypujemy bułkę tartą. Na patelni rozpuszczamy masło. Rozbitą pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w bułce. Smażymy po 4 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami (ziemniakami, puree, marchewką, sałatą itd...) Smacznego
My Culinary Artdomu na obiad, to przyrządzam sobie smaczny sosik z mięsa kurzego. Wg mnie najlepiej pasuje do ziemniaków lub ryżu. Składniki na 3-4 porcje: 2 pałki z kurczaka – ugotowane z rosołu Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam do dania, bo jej nie lubię. Można także wykorzystać sezonowe warzywa
Fabryka pomysłówzupa ogórkowa przepis na duży, rodzinny garnek (lub dla wojska ;) Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 0,5 kg marchewki 1 pietruszkę 2 niewielkie ząbki czosnku 0,5 kg ogórków kiszonych ok. 25 dag wędzonego boczku ok. 30 dag szynki wieprzowej (najlepiej z kością) 2 udka z kurczaka kości na zupę (opcjonalnie i tylko jeśli szynka jest bez kości) 150 g kwaśnej(...)angielskiego oraz całe mięso, które umieszczamy w szczelnym pojemniku i odkładamy do lodówki. Bulion przechowujemy również w lodówce. Następnego dnia myjemy dokładnie wszystkie warzywa, obieramy i kroimy. Ziemniaki w niewielką kostkę, marchewkę i pietruszkę w półplasterki, a czosnek siekamy drobniutko lub przeciskamy przez praskę. Ogórki natomiast ścieramy na grubych oczkach tarki. Bulion zagotowujemy, dodajemy czosnek, ziemniaki i pietruszkę, podgotowujemy jakieś
Ratunku obiadśrodka, do tego sos warzywny z galaretką porzeczkową i ziemniaki pieczone z tymiankiem. Po prostu niebo w gębie.!!! :) Składniki: 1 kaczka 2-3 kg 4 pomarańcze 2 marchewki 1 pietruszka 2-3 łodygi selera naciowego 2 cebule sól pieprz margaryna Rama - Smaż jak szef kuchni 3/4 szklanki wywaru z kurczaka - może być z kostki 1/4 szklanki nalewki - u mnie
Bea(u)ty kitchenwydanie mięsa z warzywami. Tak przygotowane filety z udek kurczaka można podawać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Można też gulasz zapasteryzować w słoikach i zabrać ze sobą na piknikowy wyjazd. Składniki: -60 dkg filetów z udek kurczaka -kilka marchewek -2 papryki -kawałek pora -kilka ząbków czosnku -puszki białej i czerwonej fasoli -1 l przecieru pomidorowego -olej
Maminek kulinarnykaszę bulgur, która ostatnio często gości na moim stole. składniki: 700 g żołądków drobiowych, u mnie z kurczaka 3 l wody 1 cebula 3 listki laurowe sól 1 pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść pora i selera) 4 duże ziemniaki 2-3 marchewki 3/4 szklanki kaszy bulgur garść posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki mleka Żołądki dokładnie oczyścić i umyć, pokroić
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub 3 skrzydełka; 1/4 korzenia selera; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1 mała cebula; 1 ząbek czosnku; 3 średnie ziemniaki; 250 g mrożonych różyczek brokuła; 200 g mrożonej, zielonej fasolki; 1 puszka groszku konserwowego (waga netto, po odcedzeniu 240 g); 2 ziarna ziela angielskiego; 3 ziarna pieprzu; 2 liście laurowe
Gospodyni Miejskatrakcie gotowania zmieniłam zdanie i powstał ten gulasz. Jedliśmy go z pieczonym udkiem kurczaka. Kukurydza, papryka, cukinia i ziemniaki to podstawa tego chrupiącego dania. Składniki: • 3 kolby kukurydzy • 2 czerwone papryki • 1 zielona papryka • 3 duże ziemniaki • 2 marchewki • 1 średnia cukinia • 2 czerwone cebule • 2 ząbki czosnku • 1 papryczka ostra • natka selera, tymianek
To co kochamjakoś radę. Dzisiaj kolejny obiad, który przygotował mój mąż, trochę mnie nie posłuchał i frytki z buraka, marchewki i ziemniaka zamiast na papierze tak jak mówiłam, upiekł w naczyniu z oliwą i nie bardzo wyszły. Smak super, ale wyglądowo, no niestety. Kurczak wyszedł pyszny. Dodał do niego trochę przetartych pomidorów i sałatkowy rarytas od Eterno. Ten sałatkowy rarytas to: morele
kruche babeczkiaromatycznym śródziemnomorskim aromacie. Odrobina włoskiego klimatu w naszym polskim kurczaku. Możecie serwować go z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Czas przygotowania: 85 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 1 puszka pomidorów pokrojonych 2 marchewki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano 1 cytryna papryka czerwona słodka
kulinarnyJałyżeczki nasion fenkułu 4 łyżeczki zmielonego cynamonu Sos marsala 1 czosnek solo 4 marchewki 4 czerwone cebule 3 łyżki mąki 2 gwiazdki anyżu 100 ml marsala 500 ml bulionu z kurczaka lub wrzątku 1 pomarańcza, sok 250 ml sosu z pieczenia Dodatkowo ½ kg ziemniaków 1 duży batat 400 g brukselki pestki granatu Nasiona przypraw upraż na suchej patelni i zgnieć(...)225ºC i piecz przez półgodziny. Przykryj naczynie z kaczką aluminiową folią, zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz mięso jeszcze przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodaj obrany czosnek, marchewki w plasterkach i cebule pokrojone w ósemki. Odwróć kaczkę piersią do góry i piecz jeszcze przez 40 minut. Skórka na piersi powinna być ładnie zrumieniona, a mięso miękkie i lekko
codojedzeniaangielskie 1,5 kostki rosołowej Przepis:Czyścimy mięso (najlepiej kurczaka, ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu niż u indyka) i dzielimy na 4 części (2 pałki, 2 udka). Wkładamy mięso do dużego garnka zalanego zimną wodą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po wyłowieniu szumowin dodajemy ziemniaki. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy i wrzucamy do garnka. Doprawiamy kostką rosołową
WeAreCrazyvegeta (u mnie Vegeta Natur - bez chemicznych dodatków) pieprz 2-3 łyżki mąki Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą około 3 cm nad poziom mięsa i zagotować. Po zagotowaniu zebrać ,,szumowiny'', dodać startą marchewkę, groszek oraz pietruszkę i selera w całości. Gotować około 30 minut, a następnie dodać(...)koperek i doprawić vegetą i pieprzem. Sos zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną i wodą (taka ilość żeby mąka dała się dobrze rozprowadzić). Potrawkę można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. Smacznego
kuchnia doskiśmietana (ulubione przyprawy) Przygotowanie: Skrzydełka z kurczaka włożyć do garnka razem z okrojoną wcześniej włoszczyzną. Zalać wszystko ok 2 litrami wody. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować na małym ogniu ok 30-40 minut. Następnie przecedź (skrzydełka i marchewkę przełóż do miseczki). Do bulionu dodaj podzielonego na różyczki kalafiora oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości
The Sweet Damselziemniaków, mała cebula dymka, udko kurczaka, około 1,2 l wody, 1/2 małego jogurtu naturalnego, 2 łyżki mascarpone (opcjonalnie), 1/2 szklanki mleka, 3 łyżeczki mąki, łyżka masła, sól, pieprz, lubczyk, pęczek koperku. Przygotowanie: Mięso zalewam wodą, od momentu zagotowania gotuję około 30 minut. Kalafiora myję, dzielę na różyczki. Warzywa obieram. Marchewkę oraz ziemniaki kroję w kostkę. Cebulę i koperek
JejKuchniaznam nikogo kto jadałby zupę pomidorową z ziemniakami zamiast makaronu czy ryżu. Pomyślałam - dlaczego nie?;) I wyszło pysznie! Zupę ugotowałam na filecie, który rozdrobniłam po ugotowaniu. 1 duży filet z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 por 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki 1 łyżka śmietany 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 kulek
Szefowa kuchniimbir mielony sól, biały pieprz Bulion wlać do garnka, dorzucić ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Dodać marchewkę startą na jarzynówce oraz zamrożoną dynię. Całość gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Tak jak już pisałam, można dodać mięso (np. pierś z kurczaka) - wtedy całość będzie treściwsza. Kiedy ziemniaki są miękkie należy zblendować całość na krem. Jeśli będzie za gęsty
Ze smakiem bez glutenuzacząć. Składniki na tradycyjną zupę ogórkową 1 szyja indycza (może być też inne mięsko np. udka z kurczaka, czy skrzydełka-należy jednak pamiętać o tym, by zdjąć z nich skórę) 4 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 mały por 5 ziemniaków 5 ogórków kiszonych 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietany do zup 1 liść laurowy 3 ziela angielskie kilka
Rozpustne gotowanieZamiast zwykłego kotleta z piersi kurczaka, możemy wyczarować smaczną i kolorową roladkę na obiad, podaną z ziemniakami. Roladki wiosenne SKŁADNIKI: filet z kurczaka - 1 podwójny jajko -1 szt mąka bułka tarta do panierki sól i pieprz tłuszcz FARSZ: brokuł - 4 różyczki marchewka 4 słupki papryka czerwona - 4 słupki papryka żółta - 4 słupki jajko - 1 szt pietruszka natka Sposób przygotowania: PRZYGOTOWANIE
Kuchnia Danusi