skórką smakują lepiej. Czas pieczenia przyspieszyłam bawiąc się temperaturami w piekarniku, ale Wy możecie spokojnie upiec w jednej :) Składniki: 5 kawałków mięsa z udka z kurczaka bez kości (można kupić gotowe) kilka ziemniaków 1 marchewka główka czosnku świeże zioła jak masz (majeranek, rozmaryn, tymianek) sos teriyaki 1 łyżka miodu (u mnie miód gryczany) olej papryka mielona gryz chili lub chili
Blondynka Gotujedziałce..najpierw była botwinka, ale moje córki za bardzo jej nie lubią, więc później z większych buraczków była zupka.. kilka buraków czerwonych 1 -2 marchewki 2 łyżki masła wywar z kurczaka ziemniaki 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz listek, ziele 1-2 łyżki octu Do garnka z wywarem , dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Dodać listek, ziele , gotować
Moje domowe kucharzeniepierwszej próbie zdziwienie :) 28 brokuł + seler + marchewka Seler i marchewka na plus. 29 makaron penne + seler + marchewka Makaron nie podszedł za bardzo, reszta mniamuśna. 30 marchewka + pietruszka + seler Wszystko przepyszne :) 31 ziemniak + kurczak + ogórek Ogórek absolutnym hitem jest! Ale i kurczaczek spoko. Natomiast ziemniakiem nadal gardzi :) Jak widać na początku królowały warzywa, owoce pojawiły się dopiero w następnym miesiącu razem(...)garnka, metalowego sitka i pokrywki, później dokupiłam garnek do gotowania na parze, ale nie jest on jakoś wyjątkowo konieczny, przy czym bardzo ułatwia życie. Warzywa gotują się bardzo różnie, marchewka, seler i pietruszka potrzebują ok. 25-30 minut, żeby się ugotować do miękkości (przypominam, dla niemowlaka pierwsze warzywa powinny dać się rozgnieść językiem o podniebienie), brokułowi i kalafiorowi wystarczy tylko
Przepysznik - BLW i nie tylkozdjęcia ale robione na drugi dzień i czerwona kapusta stała się już bezbarwna :) ale zupa smakowała jeszcze lepiej :) Składniki (średni garnek) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (opcjonalnie) 2 średnie ziemniaki 1 szklanka marchewki z groszkiem 1 szklanka zielonej fasoli szparagowej 1 szklanka żółtej fasoli szparagowej 5 różyczek kalafiora 5 różyczek brokuła 1/4 średniej główki czerwonej kapusty 1 cebula 1 ząbek(...)garnku rozpuszczamy masło szklimy na nim cebule. Jak cebula zaczyna się szklić dorzucamy chilli i po chwili czosnek i smażymy przez chwile do zrumienienia czosnku wrzucamy pierś z kurczaka czy na jakie tam mamy ochotę mięsko chwile podsmażamy jeśli chcemy, jeśli nie podsmażamy dolewamy wody tak aby przykryło mięso, dorzucamy kostkę rosołową i gotujemy. Jak pojawią się szumowiny dokładnie
Piekielna Kuchnia PatiKRUPNIK TRADYCYJNY na wywarze z cielęciny. Krupnik. Tradycyjna Polska zupa z kaszy perłowej, jęczmiennej, gryczanej bądź pęczaku - z ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka lub cielęcych żeberek. Znakomity również, przygotowany na wywarze z podrobów kaczych lub gęsich. Krupnik to chyba jedna z najstarszych zup w Polsce. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia, to nadal jego istotą jest krupnicza(...)łyżek kaszy gryczanej lub perłowej 250g cielęciny z kością 1 marchewka 1 cebula, przekrojona na pół i podpieczona na suchej patelni kawałek selera 1 por (biała część) 1 korzeń pietruszki kilka kapeluszy suszonych grzybów leśnych po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 listek laurowy 250g ziemniaków, pokrojonych w kostkę 50g boczku pokrojonego w kostkę sól i pieprz czarny
Moja Książka Kucharskamłodymi warzywami w sam raz na letnie upały. Samku dodają również paprykowe grzanki i paski boczku. 3 l wody 300 g udek z kurczaka Pęczek włoszczyzny (por + natka pietruszki) 2 marchewki 3 młode ziemniaki 1 kalarepa 1 kalafior 1 brokuł 300 żółtej fasolki szparagowej 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 2 łyżeczki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka liścia(...)oliwek 500 g surowego boczku wędzonego W dużym garnku gotujemy wodę i udka z kurczaka. Dodajemy włoszczyznę. Gdy udka są już miękkie wyjmujemy je, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Ziemniaki i kalarepę w kosteczkę. Kalafiora oraz brokuł dzielimy na małe różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze
VioletoweKucharzeniePoczątkowo miał być rosół, ale mi się odwidziało. I tak powstała moja marchewkowo groszkowa zupa… SKŁADNIKI : skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki susz warzywny – połowa opakowania marchewka – 2 sztuki świeży groszek – 1 szklanka czosnek – 2 ząbki maggi sól, pieprz ziemniaki – 2 sztuki mix nasion – 4 łyżki PRZYGOTOWANIE : Do garnka nalać wody. Wrzucić skrzydełka z kurczaka z suszem warzywnym i gotować(...)Wyciągnąć skrzydełka, wyskubać mięso i zostawić do zupy na koniec. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w krążki. Dodać do zupy. Wyłuskać groszek i również wrzucić do wywaru. Wycisnąć czosnek. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do całości. Doprawić. Gdy warzywa zmiękną należy zblendować zupę. Do miski przełożyć kawałki kurczaka, zalać zupą. Na górę dodać mix nasion
kuchniabellissima.wordpress.comgrzybową lubię pod każdą postacią i z różnymi dodatkami, z dodatkiem makaronu i suszonych grzybów jest bardzo smaczna i aromatyczna. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 5 ziemniaków Garść suszonych grzybów 200 gram drobnego makaronu 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól,pieprz Vegeta Przyprawa maggi w płynie(...)maki pszennej Pół pęczka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Udka z kurczaka przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, namoczone grzyby i obraną cebulę, zalewamy 3 litrami zimnej wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, udka wyjmujemy. Pietruszkę, selera i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości
Bajeczna KuchniaZupa brokułowa Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 60 Składniki -około 3-3,5 l wody -1 ćwiartka z kurczaka -sól, pieprz do smaku -3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego -kawałek selera -2 marchewki -1 pietruszka -4 ziemniaki -1 brokuł -200 g serka topionego śmietankowego -2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie --> Do garnka wlewamy(...)wodę, dodajemy ćwiartkę z kurczaka. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Całość gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z bulionu i odkładamy na talerz. Seler, jedną marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce na średnich oczkach. Drugą marchewkę kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do bulionu. Gotujemy. W między czasie ziemniaki kroimy w kostkę. Dorzucamy
Marta GotujeSmaczna i lekka zupa pomidorowa z warzywami, soczewicą i fasolą. Przygotowałam ja po raz pierwszy, bardzo mi smakuje. Składniki: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 5 ziemniaków 1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle 1 mała puszka białej fasoli gotowanej na parze Bonduelle 250 ml. przecieru pomidorowego 1 cebula 3 listki laurowe 3 ziarna(...)Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy udko z kurczaka, dodajemy obraną cebulę, listek laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość zalewamy 3 litrami zimnej wody, doprawiamy do smaku solą oraz jarzynką, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Marchewkę i pietruszkę obieramy kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę, selera naciowego kroimy w plastry
Bajeczna KuchniaDzisiaj zapraszam na wyśmienite danie obiadowe czyli skrzydełka z kurczaka z młodą marchewką i porem, potrawę która dobrze z ryżem ugotowanym na sypko lub ziemniakami a co najważniejsze jest smaczna i łatwa do przyrządzenia. składniki na 3 porcje 10 skrzydełek z kurczaka 80 dag młodej marchewki 2 pory 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1/2 kostki margaryny(...)szklanki bulionu przepis Skrzydełka myjemy osuszamy , posypujemy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na połowie margaryny na złoty kolor .Wyjmujemy na półmisek. Marchewkę i pora kroimy w talarki. Pozostałą część margaryny rozpuszczamy na tej samej patelni na której smażyliśmy skrzydełka, wrzucamy marchewkę i pora i dusimy około 10 minut. Skrzydełka przekładamy do żaroodpornej formy, na nich układamy uduszone warzywa i podlewamy
Smakowite Daniakrem z pomidorów – góralska kwaśnica KRUPNIK Ilość porcji: 5-7 Przygotowanie: 60 minut Składniki: – 3 łyżki kaszy jęczmiennej – 4 nogi z kurczaka lu 2 udźce – 4-5 ziemniaków – 1 średnia marchewka – 1 pietruszka – 1 cebula – ziele angielskie i liść laurowy – sól i pieprz – szczypta suszonego lubczyku – świeży koperek(...)kaszy. Dodaj kurczaka 2 listki laurowe i 3-4 kulki ziela angielskiego oraz szczyptę soli. Postaw na kuchence, przykryj garnek i gotuj około 40 minut. W tym czasie obierz ziemniaki, marchew i pietruszkę. Ziemniaki pokrój w niewielką kostkę, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj warzywa do zupy, dopraw solą i pieprzem i gotuj około 15 minut
nietylkopasta.plobiad. Soczyste mięso o lekkim maślanym smaku, aromatyczne i delikatne. Do tego ziemniaczki, marchewka, cebulka... wszystko pachnie obłędnie i smakuje nieziemsko. Składniki: 1 kurczak (ok 1,5kg, bez szyi i lotek) 1 kg ziemniaków 2-3 marchewki 2 szalotki 4 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku i rozmarynu 50g zimnego masła olej do wysmarowania formy oliwa marynata: 1 łyżka majonezu(...)świeżo mielony 2 łyżeczki tymianku Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami i natrzeć kurczaka. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 12 godzin. Warzywa obrać, ziemniaki i szalotki pokroić w ćwiartki, marchew w słupki lub grube krążki. Czosnek pozostawić w całości. Warzywa wymieszać, doprawić solą, pieprzem, ziołami, skropić oliwą. Piekarnik nagrzać do 180stC. Naczynie żaroodporne (najlepiej
Obiad gotowywyczarowania czegoś kolorowego a mianowicie sałatkę ziemniaczaną i kurczakiem wędzonym. Sałatka może być daniem śniadaniowym, dodatkiem obiadowym czy też kolacją. Polecam. Składniki: 4-5 ziemniaków gotowanych w mundurkach Mieszanka warzywna – marchewka z groszkiem Ćwiartka z kurczaka wędzona Fasola biała z puszki Pęczek szczypiorku 1 mała cebula Pieczarki marynowane ( mały słoik ) 4 jajka gotowane na twardo ¼ ugotowanego brokułu Papryka marynowana
Smaki Ewykalafiora ¹⁄₄ szklanki śmietanki 30% ¹⁄₄ szklanki kwaśnej śmietany 18% ¹⁄₂ szklanki mleka 1 łyżka masła (25 g) 1 łyżka oliwy 1 cebula / posiekana 1 duży ziemniak / pokrojony w kosteczkę 1 duża marchewka / pokrojona w plasterki 1 mała pierś kurczaka / pokrojona w drobną kostkę 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub/i szczypiorku sól morska, czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonej(...)szałwii lub kilka listków świeżej WYKONANIE W szerokim garnku podgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka i cebulę. Smażymy na dużym ogniu, przez około 5 minut, często mieszając. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i kalafior. Smażymy przez kolejne 4-5 minut. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i szałwią. Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy
cool and minty