Składniki: pierś z kurczaka 1 mała, kapusta biała 1 ćwiartka, marchewka 3 sztuki, ziemniaki młode 4 sztuki, pieprz mielony - do smaku, sól morska - do smaku pojedynczą
W Mojej Kuchni Lubiępokrojonych w paski - 1 czerwona cebula - 4 ząbki czosnku - kilka gałązek tymianku - kilka gałązek bazylii - 100 mililitrów białego wytrawnego wina - 400 mililitrów bulionu z kurczaka - 2 pojedyncze piersi z kurczaka Przygotowanie nadzienia: Po pierwsze przygotowujemy miskę z wodą i sokiem z cytryny. Następnie zajmujemy się karczochami - odcinamy nogę, zdejmujemy "łuski" aż do momentu, gdy ukaże się nam coś na kształt(...)warzywa. Kroimy na plastry i wrzucamy do miski z cytrynową wodą, aby karczochy nie ściemniały. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy karczochy i smażymy do zarumienienia na złoty kolor. Potem przekładamy na talerz. Na tą sama patelnię wrzucamy boczek. Gdy się zarumieni i dodatkowo natłuści patelnię, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podgrzewamy do jej zeszklenia. Następnie dodajemy pierś kurczaka - umytą
Życie zamknięte w smakubardzo małą kostkę. Laskę selera naciowego umyć, osuszyć, pokroić w bardzo małą kostkę. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Gałązkę rozmarynu umyć, osuszyć, drobno posiekać. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon i nadmiaru tłuszczu, pokroić w niewielką kostkę. Parmezan zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na pył). Przygotować sos pomidorowy. Na rozgrzaną, na patelni oliwę(...)wrzucić liść laurowy. Całość gotować, na bardzo małym ogniu, przez godzinę, aż sos zgęstnieje a warzywa staną się miękkie. Ugotowany sos pomidorowy doprawić solą i pieprzem do smaku. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę (1 łyżka). Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojone udka z kurczaka, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć, aż kurczak stanie się złocisty (przez około 10 minut). Na patelnię
Gospodyni MiejskaSkładniki: 2 ćwiartki kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki pół selera 5 ziemniaków pół pora ok. 2,5 litra wody 2 pęczki młodego kopru 20 dag śmietany 18% 2 listki laurowe ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy umyte mięso, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Gdy wywar zacznie wrzeć, zdejmujemy(...)szumowiny, wrzucamy obraną i umytą włoszczyznę. Solimy i dodajemy pozostałe przyprawy. Ugotowane mięso i warzywa odławiamy. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę surowe ziemniaki i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki będą już gotowe, wrzucamy do zupy ugotowane wcześniej w wywarze mięso z kurczaka (obrane z kości) oraz 2 marchewki pokrojone w kostkę. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę
Qchnia po prostułyżeczki cukru 1 op. makaronu chińskiego Mie Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania tradycyjnego rosołu... Udka z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora, cebulę oraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu(...)Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz udka oraz wszystkie warzywa (nie będą nam już potrzebne), a bulion przecedzamy przez sitko. Gdy rosół się gotuje, w między czasie możemy przygotować pozostałe składniki: Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy na drobne kawałeczki. Imbir obieramy
Kuchnia MagdaLenySmaczny i soczysty filet z kurczaka często gości na moim stole. Danie bogate w witaminę C jest wspaniałym dodatkiem do naszej codziennej diety, zwłaszcza że mam w domu jednego "niejadka" który za owocami i warzywami nie przepada, ale za to uwielbia ten przepis więc trochę witamin przyswoi chociaż w ten sposób... . SKŁADNIKI 500 g piersi drobiowej 1 cytryna ekologiczna(...)umyć i pokroić w plastry o szerokości około 1 cm. Każdy obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy z oliwek , smażyć filety z kurczaka po 5 minut z każdej strony. Posolić do smaku, polać całość ( przez sitko, zeby nie wpadly pestki ) wciśniętym sokiem z 1 cytryny , przykryć patelnię przykrywką i wyłączyć gaz. Zostawić
zielonacukinkaszalotki w półtalarki, por i paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą być rozgotowane. Przekładamy całą zawartość do garnka z bulionem. W miarę potrzeby zupę doprawiamy Na patelnię wlewamy łyżkę oleju sezamowego, rozgrzewamy i wrzucamy, dosłownie na 2 minuty, zielone(...)makaron hartujemy zimną wodą, odcedzamy. Na suchej patelni rumienimy ziarna sezamu. Zupę podajemy z makaronem, mięsem z kurczaka (jeżeli gotujemy na bulionie drobiowym), posypaną uprażonymi ziarnami sezamu. Azjatycka zupa pak choi zawsze zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ważne jest, aby nie rozgotować warzyw. Mają być al dente, bo to bardzo podnosi walory smakowe potrawy. Kolejną zaletą tej zupy jest
mojewypiekiinietylkotego można jako dodatek pieczywo czosnkowe lub jakieś pieczone ziemniaczki, albo bez dodatków. Na głębokiej patelni smażymy warzywa, indyka i na końcu dodajemy sos. Mniam :-)). Udanego weekendu Wam życzę :-)) Składniki na 3 porcje: 300 g filetu z indyka (może być kurczak, jak kto lubi) 1 większa papryka czerwona 1 cebula czerwona 300 g pieczarek pomidorki koktajlowe mała cukinia mix sałat(...)międzyczasie myję i kroję na ćwiartki pomidorki koktajlowe, myję mix sałat. Robię sos: do miseczki daję wszystkie składniki, mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Na samym końcu do warzyw i mięsa dodaję pomidorki koktajlowe i mix sałat, mieszam, wlewam sos winegret, mieszam i gotowe
kruche babeczkijeszcze chwilę w woku lub na patelni. W lo mein w roli składników może wystąpić dosłownie każde warzywo jakie macie pod ręka. Dobrze jest dodać kapustę bok choi, szpinak albo jarmuż. Makaron może występować w wersji wegetariańskiej, ale można do niego dodać kurczaka, albo krewetki. Ważny jest sos: bardzo prosty do zrobienia. Proporcje i ilość możecie dobierać według gustu. Składniki(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron (w nieosolonej wodzie) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Krok 2 W międzyczasie umyj i obierz warzywa. Marchewki, cukinię i paprykę pokrój w cienkie plastry lub przy pomocy wycinarki pokrój w warzywne spaghetti. Pieczarki i cebulkę pokrój w plastry. Krok 3 Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju sezamowego
Niedzielny kucharzpuszkę ananasów 2 łyżki masła 1 łyżkę brązowego cukru keczup ok 150 ml sól do smaku 1 łyżkę mąki ziemniaczanej piersi z kurczaka 1 szt olej do smażenia sól, świeżo zmielony pieprz sok z połowy cytryny świeży szczypiorek do posypania ulubiony ryż SPOSÓB WYKONANIA : Cebulę kroimy(...)razem smak słodko-kwaśny. Przykrywamy garnek i na wolnym ogniu gotujemy, uważając, aby całość nam się nie przypaliła. Warzywa puszczą soki i zmiękną, jeśli sosu powstałego jest zbyt mało, możemy dolać trochę wody. Aby pokręcić smak, doprawiamy odrobiną soli. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, paski doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowane piersi z kurczaka
Basia w kuchnipodać go na talerzu wraz z pokrojonymi w paski surowymi warzywami – marchewkami, selerem naciowym oraz kolorowymi paprykami. Danie to zaspokoi chęć chrupania i będzie doskonałą alternatywą dla paluszków czy krakersów. Marchewkę z papryką i selerem można także lekko podpiec w piekarniku, by były nieco bardziej miękkie. 4. Tortille z kurczakiem i szynką Dla wielbicieli mięsa smaczną przekąską będą mini tortille(...)Poza kurczakiem, salami czy szynką do środka można dodać także serek śmietankowy z ziołami (lub ulubiony sos np. czosnkowy), sałatę, paprykę oraz pomidorki koktajlowe. Mini tortille to smakołyk, który zazwyczaj znika w mgnieniu oka z każdego talerza, a skomponowane ze świeżych warzyw będą dodatkowo wyjątkowo zdrowe. 5. Sałatka Nie może zabraknąć jej na żadnej imprezie – sałatka doskonale sprawdzi się jako
Kuchcik gotujeklasycznych kanapek. Ja od dłuższego czasu przygotowuję córce wrapy z tortilli z różnymi dodatkami. Zawsze z dodatkiem warzyw. To świetny sposób na śniadanie do lunchboxa które z chęcią zostanie zjedzone. Można przygotowywać na najróżniejsze sposoby z ulubionymi dodatkami np. z pieczonym kurczakiem, tuńczykiem lub jak w tym poście po prostu żółtym serem i szynką. Dodatków powinno być wystarczająco(...)rodzaju kiełki Płat tortilli smaruję majonezem , układam sałatę zostawiając odstęp od brzegów ok 1 cm. Plasterki ogórka kroję w paseczki i rozkładam na sałacie wraz z cebulą. Na warzywach rozkładam kawałki żółtego sera oraz plastry szynki. Na koniec polewam odrobiną keczupu. Boki tortilli zawijam do środka i zwijam tortille w rulon. Taką tortillę można przygotować dzień wcześniej
Andzia Pichcibulionetki z kurczaka 4 szczypty chilli z cayenne 3 łyżeczki Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem przyprawa klasyczna do grilla natka pietruszki koperek sól do smaku olej do grillowania Przygotowania: Kaszę gotujemy na bulionetce rozpuszczonej w wodzie, przez kwadrans. W tym zasie myjemy i osuszamy warzywa. Brokuły dzielimy na różyczki
Moja smaczna kuchniaMakaron z łososiem i cukinią to jedno z moich ulubionych dań, a wychodzi najlepsze jak przygotuje je Madzia. Idealne połączenie wędzonego łososia z suszonymi pomidorami i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!