kostkę. Kaszę zagotować w osolonej wodzie. Cebulkę zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli. Dodać kurczaka, przesmażyć. Na koniec na patelnię wrzucić cukinię oraz marchewkę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą już miękkie, na patelnię dodać kukurydzę. Wlać jogurt naturalny. Jogurt musi być w temperaturze pokojowej
Zgrabne Gotowaniepiersi indyka 1 średnia cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 zielona papryka sól pieprz przyprawa do kurczaka czosnek staropolski kmin rzymski 1 łyżka sosu do zup i sosów lub sojowego 3-4 łyżki oleju roślinny do smażenia ½ szklanki wody Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka). Mięso
peggiwkuchnirazu podwójną porcję i zamrozić. To danie jest przepyszne! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Kurczak z papryką i chorizo (6 porcji) Składniki: 6 podudzi kurczaka 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w plasterki 2 cebule, pokrojone w piórka 3 papryki, pokrojone w paski 6 ząbków czosnku, obranych i rozgniecionych 500 ml passaty pomidorowej 300 g pomidorków cherry(...)dodaj cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj paprykę i czosnek i podsmaż na średnim ogniu aż warzywa lekko zmiękną. Następnie dodaj miód, ocet i łyżkę sosu sojowego i dokładnie wymieszaj. Gdy sos zgęstnieje dodaj passatę, doprowadź sos do wrzenia i wmieszaj kurczaka z chorizo i sokami z duszenia, pomidory i przyprawy. Duś pod przykryciem przez około 15-20 minut
karmelowydużą ilością warzyw, delikatnego i soczystego mięsa, przypraw, mleczka kokosowego lub śmietanki oraz przypraw. Lubię curry w wersji ostrej z dużą ilością ostrej papryczki i posiekanej świeżej natki. To bardzo aromatyczne danie, skradło serce, serwuję z ryżem białym, brązowym, jaśminowym. Podaję z natką, szczypiorem lub rukolą, urozmaicam. I choć chętnie zjadam curry wege to wersja z kurczakiem smakuje mi najbardziej
Zasmakuj Kuchnigłównymi założeniami - wyjdzie smacznie i szybko :-) To może na dzisiejszy obiad ktoś jeszcze nie ma pomysłu? SKŁADNIKI 1 torebka ryżu (100 - 125 g) 2 szklanki wody 1 filet z kurczaka 3 łyżki oleju 1 cebula 1 duża łodyga selera naciowego 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% kiełki rzodkiewki po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, pieprzu młotkowanego z kolendrą(...)majeranku sól, pieprz Cebulę i selera kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa, chwilę smażymy, a następnie wsypujemy ryż; całość mieszamy. Gdy ryż zacznie lekko bieleć dolewamy wodę oraz dodajemy paprykę i czosnek; dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Kurczaka kroimy w kostkę o gotujemy w lekko posolonej wodzie (jeśli wolicie możecie go podsmażyć
Czary - gary w kuchniniej zostało. Sałatę podziel rękoma na mniejsze kawałki i umieść w dużej misce. Wsyp resztę warzyw i fetę. Przygotuj sos winegret i polej sałatkę. Jeśli lubisz – wymieszaj, a jeśli nie – zostaw ją tak zrobioną, będzie robić większe wrażenie. Sałatka z kurczakiem Jadłam taką sałatkę w restauracji i od razu musiałam odtworzyć jej smak. To jedna z moich ulubionych(...)zrób z cebulą. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt naturalny z łyżką majonezu, dodaj do tego sól, pieprz i koperek. Do dużej miski wsyp mix sałat, na to paprykę, cebulę i kurczaka. Poukładaj na to grzanki, które możesz kupić gotowe, a jeśli takich nie lubisz przygotuj samemu , krojąc chleb w kostkę i podsmażając z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Sałatkę polej
Rozdomowionapapryczkę chilli, jak w tym przepisie ciekawym dodatkiem są nasiona czarnuszki, jak w tzatziki które podałam z pieczonym bakłażanem zamiast startego na tarce ogórka, do tzatziki możesz dodać inne warzywa, np. startego na tarce buraka lub cukinię Jak zrobić klasyczny sos tzatziki? - krok po kroku Składniki: duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego 1 duży lub 2 mniejsze ogórki sałatkowe, wykrojone(...)Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z sosem tzatziki: Pieczony kurczak i ziemniaki z pikantnym tzatziki Placki z cukinii i fety Pieczone bakłażany i tzatziki z czarnuszką Keftedakia z wołowiny Szaszłyki z halloumi i warzyw Keftedakia z kaszy jaglanej i halloumi Szaszłyki w sosie charmoula
Chilli Czosnek i Oliwasicie) 1 szklanka puree z pomidorów (wystarczy obrać ze skóry i zblendować pomidory) 2-4 ząbki czosnku (w zależności od intensywności czosnku oraz naszych upodobań) 500 g. piersi z kurczaka 1/3 - 1/2 łyżeczki mielonego chilli (w zależności czy lubimy bardziej czy mniej ostre rzeczy) bazylia, oregano, sól, pieprz (opcjonalnie) puszka kukurydzy (ja jej nie dałam, ponieważ kukurydza jest ciężkostrawna(...)warzywa nam przywierają do patelni). Gdy duszone warzywa już będą miękkie, to z gotującego się wywaru wyjmujemy włoszczyznę, za to dodajemy cebulkę z paprykami, wcześniej przecedzoną i opłukaną fasolę (jeśli używamy kukurydzy to również teraz dodajemy) oraz puree z pomidorów. Wszystko to gotujemy na maleńkim ogniu. Piersi z kurczaka mielimy w maszynce (opcja szybsza) lub bardzo drobno siekamy
Jedzeniomaniaszczególnie z dużą ilością warzyw i azjatyckie w smaku. Na pewno taka zupa jest zdrowsza niż zupa z torebki ;). Zupa chińska 1 mieszanka chińska ( u mnie Oerlemans ) 2 litry wody 2 anyże gwiaździste 3 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego dodałam ugotowaną pierś z kurczaka ( pozostałość z innego dania
Kuchnia na wzgórzuJuż kiedyś wspominałem, że moją ulubioną herbatą jest Teekanne biała cytrynowa. Nie, nie użyłem jej w przepisie, użyłem za to jako składnika herbatę zieloną liczi :) , która
Parowar FacetaKurczak chow mein to jedno z najszybszych i najłatwiejszych dań w stylu chińskim. Do zrobienia na jednej patelni, w niecały kwadrans, co sprawia, że idealnie nadaje się na obiad po pracy, kiedy nie mamy sił i chęci na długie gotowanie. Mięso kroimy w cieniutkie paseczki i marynujemy w sosie sojowym. Później wystarczy je tylko krótko obsmażyć na dużym ogniu(...)dodać warzywa, sos sojowy i ugotowany makaron. Mięsko będzie mięciutkie i delikatne, a warzywa pozostaną jędrne i lekko chrupiące. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy ziarnami sezamu i świeżą kolendrą. Polecam, bo warto;) SKŁADNIKI / 2 porcje 150 g makaronu chow mein 1 filet z kurczaka po 1/4 czerwonej, zielonej i żółtej papryki 4 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku
cool and mintywkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut, po tym czasie dokładamy jeszcze wątróbki drobiowe, gotujemy razem jeszcze ok 20 minut.. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą
Z Majeczką w kuchnipokazać jak to ma wyglądać, gdy chcemy przygotować więcej porcji odpowiednio zwiększamy ilość składników. Polecam również: Kurczak w galarecie z papryką (galat) Kurczak w galarecie (galat) Kurczak w galarecie (galat) Ja przygotować Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie? Składniki: 4 wydmuszki z jajek 2 plastry gotowanej szynki mieszanka warzywna:ugotowana marchewka, groszek, kukurydza, natka pietruszki, 1 kostka bulionu warzywnego Winiary(...)kształcie jajka. Wydmuszki z jajek wyparzamy, odlewamy wodę i zostawiamy odwrócone do wysuszenia. Gotowaną szynkę kroimy w paseczki i zachowując ostrożność naprzemiennie wkładamy szynkę do wydmuszek wraz z warzywami i pietruszką. Przygotowujemy bulion warzywny z kostki, lub gotujemy wywar na wywarze warzywnym. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie rozpuszczamy we wrzącym bulionie. Ostrożnie bulionem zalewamy zawartość wydmuszek..Odstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchwilę podsmażałam, a następnie podlałam niewielką ilością wody i dusiłam pod przykryciem do miękkości. Udka kurczaka umyłam, zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam liść laurowy i ziela angielskie i gotowałam na wolniutkim ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodałam obrane i opłukane warzywa, i lekko posoliłam. Miękkie mięso wyjęłam z rosołu i obrałam z kości. Wątróbkę oczyściłam(...)karkówki (jeśli płynu jest za mało, trzeba dolać wody), a kiedy zmiękły, lekko je odcisnęłam. W maszynce z założonym średnim sitkiem zmieliłam dwukrotnie: uduszone boczek i karkówkę, mięso z kurczaka, sparzoną wątróbkę, zeszkloną cebulę, 1 marchewkę (drugą zostawiłam w rosole), pietruszkę, selera i namoczone bułki. Do masy dodałam jajka, pieprz, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Ja dosypałam około
Kuchenne zapiski Edytyzbyt nudno zrobiłam je z dwoma różnymi farszami: rybnym i mięsnym, z warzywami i ciągnącą się mozzarellą. Pycha <3 Składniki: - płat ciasta francuskiego - mozzarella - jajko - sól, pieprz - sezam do dekoracji - masło do smażenia farsz I: - połowa brokuła (ok 250 g) - mała, pojedyncza pierś z kurczaka - 2 ząbki czosnku farsz II - biała część pora - 200 g łososia wędzonego
Cook&Love