oczkach marchewkę, pokrojone w kostkę, pozbawione pestek pomidory i pokrojonego w plasterki ogórka. Fasolę odsączamy i dorzucamy do warzyw. W miseczce łączymy wszystkie składniki na dressing. Polewamy nim surówkę i podajemy. U mnie pojawiła się w towarzystwie chlebków naan i kurczaka tandoori . Smacznego Artykuł Surówka z kapusty w stylu indyjskim pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeWiele osób zastanawia się co można grillować? Odpowiadam – wszystko, to na co macie w danym momencie ochotę. Możemy grillować mięso, warzywa, ryby, a nawet owoce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!surówki – w planach mam już kolejne, pyszne. Surówkę z marchewką i jabłkiem możecie serwować do kotletów z kurczaka, karkówki w sosie własnym czy gulaszu z jelenia – w zależności od Waszych potrzeb oraz upodobań smakowych Zobacz też: Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu Sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewką i jajkami przepiórczymi Sałatka Gyros Przepis na surówkę z marchewką
Kuchnia BazyliiSkład: mięso gotowane z kurczaka-dokładnie oddzielone od kości, rosół, ugotowane jajka, ugotowana marchewka z groszkiem, żelatyna spożywcza. Kurczaka gotujemy jak na rosół min. przez 60-120 minut, żeby mięso samo odchodziło. Potem z rosołu odławiamy przez sito mięso i warzywa, aby nie zostały jakieś kostki. Do tak przygotowanego rosołu dodajemy żelatynę i postępujemy zgodnie z opisem producenta. Do przygotowanych
chleba naszegoJuż przy niedużej ilości wolnego czasu można pokusić się o przygotowanie prostego i odżywczego posiłku, który zapakowany do pudełka z łatwością zabierzemy ze sobą do pracy
Even Better Foodnależy do niej dobrać takie składniki, które podbiją jej smak albo przygotować aromatyczny sos. Do awokado pasuje wiele warzyw , np. mieszane sałaty, pomidory czy papryka.. Ciekawym połączeniem jest podawanie tego owocu w towarzystwie cytrusów – na przykład pomarańczy: Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado . Do sałatki z awokado, pomidorami i mozzarellą, wystarczy zwykły winegret. Składniki na 1 porcję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfileta drobiowego 1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie 1 jajko pieprz ziołowy do smaku przyprawa do kurczaka do smaku ewentualnie sól do smaku olej do smażenia bułka tarta do panierowania Na makaron: 25 dag makaronu mini rurki 5 warzyw sól do gotowania 1 łyżka oleju woda do gotowania Wykonanie: 1. Botwinka: Botwinkę i warzywa oczyszczamy, obieramy, płuczemy i drobno
IzabelawkuchniZ pewnością słyszeliście o diecie pudełkowej👂 Można ją spotkać w formie cateringu dla zabieganych i dbających o formę, ale można również samemu sobie tworzyć smakołyki na
Zdrowie i pysznie na talerzuoczkach białka ugotowanych jajek. Wymieszać i przyprawić. Biszkopt szpinakowy delikatnie zwilżyć przegotowaną wodą, na wierzch nałożyć masę z kurczaka, wyrównać, na to pokruszyć żółtka jajek, groszek i posiekany szczypiorek. Przed pokrojeniem schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Czy wiesz że: Warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy ich Agronomów oraz nowoczesnym
Jadło i czytadłoNic dodać, nic ująć. Kto kocha makarony tak samo jak ja, zakocha się w tym daniu natychmiast po jego spróbowaniu. Dajcie znać w komentarzach jak smakowało
Jaglusiajakiś czas mieszając. Zdjąć z patelni. Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plastry. Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka, ponownie rozgrzać olej i usmażyć na nim ziemniaki (z obu stron, na złoty kolor). Ziemniaki posypać solą i chilli. Podawać z warzywami i łyżeczką jogurtu greckiego lub ulubioną surówką
BullioKlasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki
Bulliokalafiora posypujemy pieprzem ziołowym i słodką papryką i tez skrapiamy olejem. Na blaszce z papierem do pieczenia układamy warzywa i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160 st. C. Dodatkiem może być każde mięso a u nas pieczone udko z kurczaka. Smacznego
Maminek kulinarnyduży pęczek botwinki + 3 małe buraczki 1 duża marchewka kawałek pora 3 gałązki lubczyku 1 udko z kurczaka 4 jajka 5 ziemniaków 1 szklanka śmietanki 12% sól,pieprz ewentualnie warzywko do smaku kilka gałązek pietruszki i selera Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy i myjemy.Mięso myjemy przekładamy do garnka i zalewamy połową wody.Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, buraczki pokrojone
Sama słodycz i szczypta chilipowstał lepszy smak i aromat. Zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: 1 opakowanie mrożonej zupy krem z żółtych warzyw 1 średni ziemniak przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, szczypta pieprzy cayenne 2 skrzydełka z kurczaka 600ml wody Sposób przygotowania: Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełka, czekami aż się podgotują. Następnie dodajemy obranego, umytego, pokrojonego ziemniaka
Truskawkowa Fiestapieprz ziarnisty sól lubczyk Ryby filetujemy. Resztki pozostałe po filetowaniu wkładamy do garnka wraz z porcją rosołową z kurczaka, zalewamy zimną wodą do przykrycia i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny, usuwając szumowiny co jakiś czas. Następnie dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i gotujemy przez kolejne 2 godziny. Zupę przecedzamy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy
Czerwona PorzeczkaSkładniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * 3 garście szpinaku * 2 ząbki czosnku * 20 dag fety * łyżka oliwy z oliwek * sól, pieprz Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż
Pobite gary Barbarypaczki żelatyny natka pietruszki ziele angielskie 4 liście laurowe szczypta Vegety sól pieprz natka pietruszki groszek konserwowy Ćwiartki kurczaka umyć i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, tak jak rosół z liściem i zielem angielskim. Po około pół godzinie dodać warzywa ( w całości ). Doprawić przyprawami. Jak warzywa zmiękną i mięso zacznie odchodzić od kości wyjąć je z rosołu. Doprawić posiekanym
Jemy PijemyFasolkę szparagową można jeść na wiele rozmaitych sposobów. Kiedy tylko zaspokoję swój pierwszy fasolkowy głód zaczynam z nią liczna eksperymenty. Jednym z bardziej udanych jest tarta
Kolizje Smakówdość, że wygląda rewelacyjnie - to jeszcze świetnie smakuje. Jest to takie połączenie szaszłyka z kotletem drobiowym :) Fileta z kurczaka dobrze umyć. Rozkroić i rozbić dosyć cienko. Posolić z każdej strony, oprószyć curry i pieprzem. Przygotować długie, drewniane patyczki do szaszłyków. Warzywa, boczek i szynkę nadziać na przemian na patyczek, pozostawiając z każdego końca po 2 cm. Tak przygotowane szaszłyki owinąć
Świat Domowej KuchniKlasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki
Bulliolimonki (uwaga pestki) i doprawiamy solą pieprzem i niewielką ilością cukru, do otrzymania sosu, który nam smakuje. Mieszamy warzywa, pokrzywę i tulipany z sosem, zostawiając kilka płatków i listków do dekoracji. Podajemy jako dodatek do obiadu- u nas to był kurczak z sosem Tikka (tym razem bardzo satysfakcjonujący, choć ze słoika- polecam firmę Patak) i razowy kuskus
les mirabellesmłodych ziemniaczków koperek 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, ząbek czosnku Oczyszczonego kurczaka gotować w 2 litrach wody przez ok 30 minut,ściągnąć " pianę" i dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, ząbek czosnku. Umyte warzywa, obrać pokroić na kawałki lub w kostkę. Wrzucić do gotującego się mięsa i gotować przez 15-20 minut
MarciochaKucharzyKlasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki
Bulliojuż bym chciała wiosnę i sezon na świeże warzywa, ale póki co, w tym okresie przejściowym ratuję się takimi oto zamiennikami :) Składniki: - 1 opakowanie sałaty mix - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 ogórek gruntowy - 1/2 puszki zielonego groszku - garść orzechów włoskich sos - 200 ml śmietany 18 % - 2 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy
Zainspirowana w kuchniszklanka bulionu Najpierw przygotowujemy bulion. W dużym garnku zagotowujemy 3 litry wody. Do wrzątku wkładamy umyte ćwiartki z kurczaka. Dodajemy 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, 3 liście laurowe, 1 łyżkę jarzynki. Po 40 minutach dodajemy umyte i obrane warzywa. Gotujemy jeszcze ok. 30 minut (aż warzywa zmiękną). W osobnym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy żołądki i doprowadzamy do wrzenia
tojestpyszne.blogspot.comCały tydzień nie dodawałem żadnych przepisów, ale w najbliższych dniach obiecuje, że nadrobię :) Ciężki był powrót do rzeczywistości po 2,5 tygodniach wolnego :) Ci co też
Parowar FacetaBardzo fajna sałatka z wielu warzyw a na dodatek z mięsem w środku. Znakomicie prezentuje się na stole a przede wszystkim rewelacyjnie smakuje. Składniki: -podwójny filet z kurczaka -5-10 liści kapusty pekińskiej -jedna czerwona papryka -jedna cebula -5-6 ogórków konserwowych -puszka kukurydzy konserwowej -przyprawa kebab-gyros -przyprawa do mięs -olej Dodatkowo na sos: -naturalny gęsty jogurt
Maminek kulinarnyprzygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. Doskonale smakują z makaronem, ryżem, albo w daniach mięsnych z kurczakiem czy wieprzowiną. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego
Kulinarne przygody Gatitylato są bardzo dobrą porą do zmiany nawyków żywieniowych, bo czy można się oprzeć tym kolorowym i soczystym warzywom i owocom? Ja nie mogę :) Klopsiki w sosie pomidorowym porcja dla 4-5 osób Potrzebujemy: 450-500 g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko ok. 3-4 łyżki bułki tartej (w zastępstwie polecam mielone płatki owsiane) + trochę bułki tartej/mąki razowej
Ratunku obiadSkładniki: -3 pojedyncze filety z piersi kurczaka - 7-8 łyżek ryżu - ćwierć czerwonej papryki - 3 nieduże pieczarki - pół cebuli - pół marchewki - 3 łyżki groszku konserwowego - 3-4 łyżki oleju - 3 łyżki przecieru pomidorowego - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, imbir, tymianek, czosnek granulowany Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę i oprószyć przyprawami, odstawić na godzinę. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki(...)pół plastry i podsmażyć na oleju. Dodać zamarynowane mięso, chwilkę smażyć. Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę marchew i paprykę. Wszystko zalać wodą (tak aby przykryć mięso i warzywa wodą), na wrzątek wsypać ryż i dusić pod przykryciem. Dodać groszek i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku
Kulinarne blogowanieProste czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie śpieszy, a tu nagle dzwonek do drzwi. Znajomi przejeżdżali w pobliżu i postanowili zrobić mi niespodziankę wpadając z wizytą. Ucieszyłam się bardzo, ale przez głowę przemknęła mi myśl "czym ja ich nakarmię" Na wszelki(...)przegląd lodówki uświadomił mi, że zbyt dużego pola do kulinarnych popisów nie mam. Jakieś resztki warzyw, kawałek kurzego biustu, kilka plasterków wędliny i domowe masło . Na szczęście zawsze mam w domu spory zapas mleczka kokosowego i przypraw. Powstało więc błyskawiczne, proste czerwone curry z kurczaka Znajomym bardzo smakowało, więc mam nadzieję, że Wy także je polubicie. Proste czerwone curry
Cztery FajeryProste czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie śpieszy, a tu nagle dzwonek do drzwi. Znajomi przejeżdżali w pobliżu i postanowili zrobić mi niespodziankę wpadając z wizytą. Ucieszyłam się bardzo, ale przez głowę przemknęła mi myśl "czym ja ich nakarmię" Na wszelki(...)przegląd lodówki uświadomił mi, że zbyt dużego pola do kulinarnych popisów nie mam. Jakieś resztki warzyw, kawałek kurzego biustu, kilka plasterków wędliny i domowe masło . Na szczęście zawsze mam w domu spory zapas mleczka kokosowego i przypraw. Powstało więc błyskawiczne, proste czerwone curry z kurczaka Znajomym bardzo smakowało, więc mam nadzieję, że Wy także je polubicie. Proste czerwone curry
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŁatwe czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie śpieszy, a tu nagle dzwonek do drzwi. Znajomi przejeżdżali w pobliżu i postanowili zrobić mi niespodziankę wpadając z wizytą. Ucieszyłam się bardzo, ale przez głowę przemknęła mi myśl "czym ja ich nakarmię" Na wszelki(...)przegląd lodówki uświadomił mi, że zbyt dużego pola do kulinarnych popisów nie mam. Jakieś resztki warzyw, kawałek kurzego biustu, kilka plasterków wędliny i domowe masło . Na szczęście zawsze mam w domu spory zapas mleczka kokosowego i przypraw. Powstało więc błyskawiczne, łatwe czerwone curry z kurczaka Znajomym bardzo smakowało, więc mam nadzieję, że Wy także je polubicie. Łatwe czerwone curry
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata