zrobić coś innego, równie idealnego na obiad, ale i jako kolacja na ciepło będzie świetnym pomysłem. Składniki : * 2 średnie cukinie * 400g mięsa mielonego - z szynki bądź z kurczaka * puszka pomidorów * mała cebula * ząbek czosnku * garść zielonych oliwek bez pestek * świeże zioła - bazylia, oregano * sól, pieprz do smaku * przyprawa do pizzy Prymat * rozmaryn Prymat * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie(...)miękkości mięsa. Dodać pokrojone w plasterki oliwki, przyprawić do smaku. Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środki. Parować 5-7 minut. Nadziać farszem, w wersji niedietetycznej można posypać cukinie serem i zapiec. W wersji lekkiej posypać ziołami i podawać na ciepło
Magiczne Życie Martymajerankiem. Gdy mięso będzie gotowe dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Papryki przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne. Napełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Papryczki ułożyć w naczyniu żaroodpownym i podlać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Gotowe papryczki podałam z sosem pomidorowym. Sos pomidorowy(...)puszki. Dusić chwilę aby kawałki pomidorków nieco się rozpadły. Do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Zestawić z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Polecam też: Paprykę faszerowaną kurczakiem i mozzarellą
Monia miesza i gotujeSkładniki: 2 filety z kurczaka 2 liście pora pieprz garam masala sól olej kokosowy Filety skrawamy w taki sposób aby były równej grubości. Ja nigdy nie rozklepuję mięsa ponieważ podczas takiej obróbki tracimy masę soków. Gdy mamy równiutkie filety oprószamy przyprawami i odstawiamy na ok 1 godzinę. Liście pora obgotowujemy ok 2-3 minut aby były miękkie i łatwo się(...)porą i wbijamy wykałaczkę aby się nie rozwijało. Roladki obsmażamy z wszystkich stron i podlewamy niewielką ilością wody, podkręcamy palnik i dusimy do miękkości. Sos serowy: 1/4 kostki sera feta 1/2 kulki sera mozzarella kawałek sera gorgonzola ( zależy od waszych upodobań) 1/2 szklanki śmietanki 36% białe wino pieprz mała szczypta kurkumy Do rondelka wlewamy śmietankę i gotujemy, dodajemy resztę serów
harrisaEnchilada to popularne danie w kuchni meksykańskiej. Tradycyjnie podawana jest w formie zwiniętych ruloników tortilii z farszem. Można w niej znaleźć mięso wołowe, kurczaka, mnóstwo warzyw i bezsprzecznie paprykę chili. W końcu nazwa do czegoś zobowiązuje, bo enchilar oznacza dodać paprykę chili . Mnie się jakoś nie chciało bawić w ruloniki, postanowiłam przygotować enchiladę w formie tortu z tortilli(...)mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w zalewie z chili 1 mała puszka pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy starty żółty ser przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, chili, oregano, Warstwa mięsna Cebulę podsmażyłam na patelni na oliwie, po chwili dodałam starty czosnek. Następnie wrzuciłam mięso mielone i razem smażyłam
bastalenaSkładniki: * 2 czerwone papryki * 1 podwójna pierś z kurczaka * pół szklanki ryżu * pół cebuli * 1 jajko * pęczek natki pietruszki * sól, pieprz * tarta mozarella (ok. 100 g) * oliwa do wysmarowania naczynia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Piersi i cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Pietruszkę siekamy. Mieszamy ryż, mięso, cebulę i natkę pietruszki. Wbijamy surowe jajko. Doprawiamy do smaku(...)pieprzymy od środka. Nakładamy farsz. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut. Posypujemy mozarellą i zapiekamy jeszcze 5-10 minut aż ser się ładnie zrumieni
Pobite gary Barbarywyspie szybko znalazłam propozycję dla siebie. Makaron idealnie al dente... tak jak lubię najbardziej. Soczysty kurczak i kremowy sos. Nic dodać nic ująć. Sałatka cezar. Sałata z kurczakiem, pomidorkami, parmezanem i grzankami. Biały, gęsty sos, który widzicie na zdjęciu nie do końca mi tutaj pasował. Wystarczyłaby oliwa. Drugi mały minus, choć sałatka bardzo dobra, porcja mała. Jak na 6.80 euro(...)świeżym parmezanem. Była też już typowa propozycja, której nie można pominąć będąc w Grecji - Królowa Sałatka Grecka :) Grecy podają ją z pomidorami, ogórkiem, papryką, zielonymi oliwkami, czerwoną cebulą i serem feta. Wszystko doprawione świeżo zmielonym pieprzem i oliwą z oliwek. W oczekiwaniu na jedzenie :) razem z zimnym Amstelkiem :D WARTO ZOBACZYĆ Wysepka Marathonisi Symbolem Zakynthos jest żółw Caretta-Caretta . Zwiedzając
Mój Smak na ŻycieKakaowy fasolowy omlet biszkoptowy; z ricottą i gruszką Jaki grubasek wyszedł ^^ A wieczorem wybieram się z D na nightskating ;) A was zostawiam dziś z
More food, love and dreamsfilet z kurczaka (ok. 200g) 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki konserwowe 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku majonez sól pieprz przyprawa do gyrosa 2 łyżki oleju Filet z kurczaka drobno pokroić,oprószyć przyprawą,usmażyć na oleju i wystudzić. Przygotować okrągłą tortownicę ( ja użyłam o śred. 17cm) i wyłożyć ją folią spożywczą. Na dnie ułożyć pieczarki nóżkami do góry(...)ziemniaki ułożyć pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i usmażone mięso. Posmarować majonezem i ułożyć warstwę z posiekanych jajek,oprószyć solą i pieprzem,posmarować majonezem. Górę można posypać startym żółtym serem,ja tego już nie robiłam. Tortownicę szczelnie zakryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia formę przyłożyć talerz,odwrócić do góry dnem i delikatnie
Kolorowa kuchnia Elkiodstawić. Na patelni, na małym ogniu rozgrzać odrobinę oliwy lub masła, dodać drobno posiekaną cebulę i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojony drobno czosnek, chwilę smażyć i do tego dorzucić kurczaka, doprawić solą i pieprzem i smażyć krótko do zrumienienia. Dodać cukinię i smażyć dalej przez chwilę. Następnie wsypać ryż – przesmażyć ok. 1 minutę. Można nieco zwiększyć ogień. Zalać winem(...)dente ( nie kredowy, nie rozgotowany). Do prawie ugotowanego ryżu dodajemy ugotowany groszek, 2/3 startego parmezanu, łyżkę masła, po czym wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy. Wyłożyć na talerze, posypać resztą sera i ewentualnie świeżo pokrojoną natką pietruszki. Danie podawać od razu
Calzonella.comtrzy sosy- SOS BARBECUE- najbardziej popularny sos na świecie, w Ameryce niezastąpiony towarzysz każdego steaka Klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka w panierce, frytek, a nawet pizzy. Na powyższych fotografiach został wypróbowany do pieczonej karkówki z sałatką Colesław, do której nota bene, użyłam sosu Remulada duńska. , SOS KEBAB-GYROS- Majonezowy(...)indziej... SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Taaak, wypróbowałam wszystkie trzy sosy w różny sposób. Ale najpierw ,aby poznać ich smak, wzięłam każdy z nich
Z Kuchni Do KuchniTak proste, tak smaczne, tak szybkie.. 3 x TAK! Jeśli poszukujecie zdrowego i szybkiego w przygotowaniu dania na obiad, bądź kolację to trafiliście na odpowiedni
Zdrowie i pysznie na talerzuwodę i wrzucić cukinię i bakłażana, ale już nie gotować. Zaparzyć warzywa 2 minuty. Wyjąć plastry bakłażana i cukinię z wody. Przelać zimną wodą. Przygotowanie mięsa – piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Zmielić przez maszynkę do mięsa z dużymi oczkami. Pieczarki umyć i również zmielić przez maszynkę. Do miski wrzucić mielone drobiowe mięso, dodać zmielone pieczarki, paprykę słodką(...)roladkę. Zabezpieczyć przed rozwinięciem wykałaczką. Rozłożyć roladki na dnie żaroodpornego naczynia, stawiając je pionowo. Wlać pomidory z puszki naokoło roladek. Na górze pokruszyć kulkę mozzarelli i posypać dodatkowo serem i oregano. Można wlać śmietanę, ale nie jest to konieczne. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Smacznego
Kuchnia PokoleńKiedy dopada mnie przeziębienie, nic nie smakuje mi bardziej niż rosół z kurczaka. Dlatego w niedzielę nagotowałam pysznego, esencjonalnego, pachnącego rosołu. Nie rumieniłam warzyw do rosołu, bo planowałam zużyć je do sałatki jarzynowej. Nawet w tym celu dogotowałam ziemniaki i jajka. Niestety, kiedy okazało się, że mąż wyjadł mi całą marchew, machnęłam ręką na sałatkę, a z ziemniaków i resztek(...)Zapiekanka ziemniaczana Składniki: 3 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag wędzonej ogonówki w plastrach sól rozmaryn suszony ostra papryka w proszku 3-4 łyżki śmietany 18% 10 dag sera gouda w drobnych wiórkach duży ząbek czosnku masło do wysmarowania formy Zapiekanka ziemniaczana Wykonanie: Ziemniaki obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry. Ogonówkę pokroiłam w szersze paski. Naczynie żaroodporne
Kuchenne zapiski Edyty