zrobi gorąca przekąska. A najlepsze będzie to, co albo da się zrobić w kilka minut, albo "zrobi się samo" ;-) zatem wybierajcie: KURCZAK NA BUTELCE Z PIWEM PIECZONE UDKA Z KURCZAKA Z CZOSNKIEM I CYTRYNĄ ŁOSOŚ CYTRYNOWY 2. Coś słodkiego No to, to chyba podstawa na każdej lub przynajmniej większości imprez karnawałowych, a tym bardziej tej sylwestrowej. W przypadku imprez organizowanych(...)chwil :-) NAPOLEONKA NA KRAKERSACH CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY MANNY CIASTO JABŁKOWO - BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA TIRAMISU CHATKA PUCHATKA BŁYSKAWICZNA ROLADA Z JABŁKAMI BABKA PIWNA Z KARMELEM I POPCORNEM OPONKI Z SERA RÓŻE KARNAWAŁOWE 3. To co cały czas na stole ;-) Szybkie przekąski, które cały czas stoją na stole to też ważny element przyjęć. Tu tak naprawdę króluje dowolność ;-) ale skoro obiecałam
Czary - gary w kuchniszybkie paszteciki do czerwonego barszczu . Proste, pyszne, pełne smaku. Do przygotowania nadzienia wykorzystałam pasztet z perliczką Duda . Czy wiecie, że… mięso perliczki jest niemal dwukrotnie chudsze niż mięso kurczaków! Szczególnie cenione jest za walory smakowe i odżywcze. Jest również bogate w składniki mineralne takie jak: magnez, potas i żelazo. Ma w sobie także cała moc witamin (szczególnie(...)dobrze doprawionego czerwonego barszczu, jak i solo np. z ulubionym sosem lub ketchupem. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na 7-8 sztuk) 1 pasztet z perliczką Duda około 62 g żółtego sera 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 jajko M świeżo zielony kolorowy pieprz 1 płat ciasta francuskiego XXL Przygotowanie: Do miski przekładamy cały pasztet z perliczką, rozdrabniamy go wstępnie widelcem. Następnie
Słodkie okruszkilato to czas kurek . Osobiście nie jestem wielką fanką grzybów, ale te stanowią wyjątek. Często dodaje je do śniadaniowej jajecznicy, czy też do risotta. Kurki świetnie pasują również do kurczaka oraz makaronu. Dziś mam dla Was jednak trochę inną propozycję – kurki zatopione w sosie śmietankowym, wyłożone na bezglutenowej tarcie. Nowością tutaj dla mnie jest mąka z czerwonej soczewicy. Udało(...)jeśli nie lubicie soczewicy to nie oznacza, że musicie rezygnować z tego przepisu – soczewica jest tutaj zupełnie niewyczuwalna – kurki przejmują dowodzenie smakiem Bezglutenowa tarta z kurkami i serem pleśniowym przepis na blachę o średnicy 16 cm 200 g mąki z czerwonej soczewicy 50 g mąki ryżowej 20 g mąki gryczanej 80 g oleju kokosowego 200 ml zimnej wody
365 dni dookoła kuchniDzisiaj ot taki wynalazek będzie,ale że wyszła smaczna dlatego dzielę się przepisem. Miałam chęć na pizzę, ale w piekarniku siedział już kurczak i nie chciało mi się czekać. Znalazłam przepis w zeszycie więc spróbowałam. Kiedyś takie placki piekłam przy diecie Dukana , ale dzisiaj zaszalałam i zrobiłam na drożdżach i mące pszennej. Polecam spróbować. A przepis dodaję do akcji Pudliszki(...)plaster około 1,5cm świeżych drożdży * pół szklanki ciepłej wody * oliwa z oliwek * mała czerwona cebula * pół czerwonej papryki * duża łyżka koncentratu pomidorowego * łyżeczka ulubionych ziół * ser żółty Przygotowanie : Drożdże rozpuszczam w wodzie i cukrze. Wlewam do miski z mąką , otrębami i solą. Zagniatam wszystko dokładnie. Smaruję oliwą i odstawiam do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewam łyżeczkę
Magiczne Życie Martyświeżo zmielona sól i pieprz Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Po kilku minutach dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażę kolejne kilka minut. Następnie dodaję pokrojone w plastry pieczarki i całość duszę przez 3-4 minuty. Wsypuję ryż, smażę minutę i wlewam wino. Obniżam temperaturę smażenia(...)zwanym międzyczasie ścieram parmezan a tarce o drobnych oczkach. Kiedy ryż wchłonie cały płyn doprawiam danie solą i pieprzem. Dodaję parmezan oraz masło. Całość dokładnie mieszam do rozpuszczenia sera. Dodaje posiekaną bazylię. Ściągam z ognia. Chipsy z jarmużu Jarmuż mieszam z oliwą i solą. Umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by był rozłożony w miarę równomiernie i piekę
Mango Papajakaszę gryczaną, ale każdy wie jest bardzo zdrowa. Odpowiednio przyrządzona smakuje nawet tym najbardziej wymagającym. Dzisiaj propozycja bezmięsna, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić do kaszy kawałki kurczaka, czy boczku. I mięsożerca będzie zadowolony. Danie to smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też polecam zrobić zawsze więcej, zapakować do pojemniczka i można z powodzeniem(...)czosnku pół słoiczka suszonych pomidorów 4 łyżki ziaren słonecznika pęczek natki pietruszki pęczek szpinaku łyżeczka oregano sól pieprz 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami około 60 dag sera feta Sposób przygotowania: Ugotować kaszę gryczaną, ostudzić. Na suchą patelnię wrzucić słonecznik i delikatnie uprażyć, następnie dolać oliwę po pomidorach, wrzucić posiekaną cebulę i na końcu pocięty czosnek. Dodać
na moim stole...zrobić coś innego, równie idealnego na obiad, ale i jako kolacja na ciepło będzie świetnym pomysłem. Składniki : * 2 średnie cukinie * 400g mięsa mielonego - z szynki bądź z kurczaka * puszka pomidorów * mała cebula * ząbek czosnku * garść zielonych oliwek bez pestek * świeże zioła - bazylia, oregano * sól, pieprz do smaku * przyprawa do pizzy Prymat * rozmaryn Prymat * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie(...)miękkości mięsa. Dodać pokrojone w plasterki oliwki, przyprawić do smaku. Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środki. Parować 5-7 minut. Nadziać farszem, w wersji niedietetycznej można posypać cukinie serem i zapiec. W wersji lekkiej posypać ziołami i podawać na ciepło
Magiczne Życie Martymajerankiem. Gdy mięso będzie gotowe dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Papryki przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne. Napełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Papryczki ułożyć w naczyniu żaroodpownym i podlać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Gotowe papryczki podałam z sosem pomidorowym. Sos pomidorowy(...)puszki. Dusić chwilę aby kawałki pomidorków nieco się rozpadły. Do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Zestawić z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Polecam też: Paprykę faszerowaną kurczakiem i mozzarellą
Monia miesza i gotujeEnchilada to popularne danie w kuchni meksykańskiej. Tradycyjnie podawana jest w formie zwiniętych ruloników tortilii z farszem. Można w niej znaleźć mięso wołowe, kurczaka, mnóstwo warzyw i bezsprzecznie paprykę chili. W końcu nazwa do czegoś zobowiązuje, bo enchilar oznacza dodać paprykę chili . Mnie się jakoś nie chciało bawić w ruloniki, postanowiłam przygotować enchiladę w formie tortu z tortilli(...)mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w zalewie z chili 1 mała puszka pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy starty żółty ser przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, chili, oregano, Warstwa mięsna Cebulę podsmażyłam na patelni na oliwie, po chwili dodałam starty czosnek. Następnie wrzuciłam mięso mielone i razem smażyłam
bastalenaSkładniki: * 2 czerwone papryki * 1 podwójna pierś z kurczaka * pół szklanki ryżu * pół cebuli * 1 jajko * pęczek natki pietruszki * sól, pieprz * tarta mozarella (ok. 100 g) * oliwa do wysmarowania naczynia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Piersi i cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Pietruszkę siekamy. Mieszamy ryż, mięso, cebulę i natkę pietruszki. Wbijamy surowe jajko. Doprawiamy do smaku(...)pieprzymy od środka. Nakładamy farsz. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut. Posypujemy mozarellą i zapiekamy jeszcze 5-10 minut aż ser się ładnie zrumieni
Pobite gary Barbarywyspie szybko znalazłam propozycję dla siebie. Makaron idealnie al dente... tak jak lubię najbardziej. Soczysty kurczak i kremowy sos. Nic dodać nic ująć. Sałatka cezar. Sałata z kurczakiem, pomidorkami, parmezanem i grzankami. Biały, gęsty sos, który widzicie na zdjęciu nie do końca mi tutaj pasował. Wystarczyłaby oliwa. Drugi mały minus, choć sałatka bardzo dobra, porcja mała. Jak na 6.80 euro(...)świeżym parmezanem. Była też już typowa propozycja, której nie można pominąć będąc w Grecji - Królowa Sałatka Grecka :) Grecy podają ją z pomidorami, ogórkiem, papryką, zielonymi oliwkami, czerwoną cebulą i serem feta. Wszystko doprawione świeżo zmielonym pieprzem i oliwą z oliwek. W oczekiwaniu na jedzenie :) razem z zimnym Amstelkiem :D WARTO ZOBACZYĆ Wysepka Marathonisi Symbolem Zakynthos jest żółw Caretta-Caretta . Zwiedzając
Mój Smak na ŻycieKakaowy fasolowy omlet biszkoptowy; z ricottą i gruszką Jaki grubasek wyszedł ^^ A wieczorem wybieram się z D na nightskating ;) A was zostawiam dziś z
More food, love and dreamsfilet z kurczaka (ok. 200g) 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki konserwowe 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku majonez sól pieprz przyprawa do gyrosa 2 łyżki oleju Filet z kurczaka drobno pokroić,oprószyć przyprawą,usmażyć na oleju i wystudzić. Przygotować okrągłą tortownicę ( ja użyłam o śred. 17cm) i wyłożyć ją folią spożywczą. Na dnie ułożyć pieczarki nóżkami do góry(...)ziemniaki ułożyć pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i usmażone mięso. Posmarować majonezem i ułożyć warstwę z posiekanych jajek,oprószyć solą i pieprzem,posmarować majonezem. Górę można posypać startym żółtym serem,ja tego już nie robiłam. Tortownicę szczelnie zakryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia formę przyłożyć talerz,odwrócić do góry dnem i delikatnie
Kolorowa kuchnia Elkiodstawić. Na patelni, na małym ogniu rozgrzać odrobinę oliwy lub masła, dodać drobno posiekaną cebulę i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojony drobno czosnek, chwilę smażyć i do tego dorzucić kurczaka, doprawić solą i pieprzem i smażyć krótko do zrumienienia. Dodać cukinię i smażyć dalej przez chwilę. Następnie wsypać ryż – przesmażyć ok. 1 minutę. Można nieco zwiększyć ogień. Zalać winem(...)dente ( nie kredowy, nie rozgotowany). Do prawie ugotowanego ryżu dodajemy ugotowany groszek, 2/3 startego parmezanu, łyżkę masła, po czym wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy. Wyłożyć na talerze, posypać resztą sera i ewentualnie świeżo pokrojoną natką pietruszki. Danie podawać od razu
Calzonella.comtrzy sosy- SOS BARBECUE- najbardziej popularny sos na świecie, w Ameryce niezastąpiony towarzysz każdego steaka Klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka w panierce, frytek, a nawet pizzy. Na powyższych fotografiach został wypróbowany do pieczonej karkówki z sałatką Colesław, do której nota bene, użyłam sosu Remulada duńska. , SOS KEBAB-GYROS- Majonezowy(...)indziej... SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Taaak, wypróbowałam wszystkie trzy sosy w różny sposób. Ale najpierw ,aby poznać ich smak, wzięłam każdy z nich
Z Kuchni Do Kuchni