Witajcie,Tortillowa Pizza chyba najbardziej wzbudziła Wasze zainteresowanie na Instagramie, a ja nadal nie podałam Wam przepisu! Czasem brakuje czasu na przygotowanie domowej pizzy, a pizza
Chocolate Stop TemptingSałatkę podpatrzyłam na jednej z rodzinnych imprez. W lokalu, ale z bardzo domową tradycyjną kuchnią. Pierwsza wersja miała kawałki grillowanego kurczaka, druga była z pieczarkami. Obie warte polecenia :)Czytaj więcej
bistro mamaKaja - dziękuję za przepisy na dwie pyszne sałatki.Dziś prezentuję pierwszą - z makaronem, kurczakiem i suszonymi pomidorami.Patrzę na nią i ślinka mi cieknie, bo była tak pyszna.Przepis jest niemalże dosłownie skopiowany, mam nadzieję, że się nie gniewasz :)Dziękuję, nie tylko za sałatki :))) Czytaj więcej
bistro mamaRoladki z piersi kurczaka na dwa sposoby.Taka mała odmiana dla zwykłego kotleta drobiowego w panierce.Jedne z suszoną śliwką, pachnące wędzonym boczkiem, słodkawe i kruche.Drugie, aromatyczne, chrupiące, a jednocześnie rozpływające się w ustach. Które wolicie na niedzielny obiad?Mi smakowały obie wersje, ale ciut ciut bardziej te z zielonym środkiem :)Czytaj więcej
bistro mamadań!Nie wiem czy przypadłby ten dań srogim jurorom do gustu,ale zapewniam, że zadowoli kubki smakowestatystycznego Kowalskiego, Nie wierzyłam, że z tak prostego przepisu wyjdzie tak pyszna potrawa!Kurczak jest miękki i soczysty, boczek chrupiący,a słodka śmietanka cudownie przesiąknięta aromatem tymianku i boczku. Przepis dostałam od mamy Ani, koleżanki mojej córki z przedszkola.Możemy tak na placu zabaw
bistro mamastole ląduje mieszanka na bazie sałat, bakalii, owoców i sosu vinaigrette. Zmienia się zaledwie kilka składników. Zawsze są też grzanki lub bruschetty. Jest dużo, lekko, kolorowo i smacznie. Piersi kurczaka można pokroić i ułożyć na sałacie jeszcze gorące, ale równie dobrze smakują na zimno. Czytaj więcej
bistro mamapamiętam z której pizzerii. Zapomniałam później o niej na kilka lat. Aż pewnego dnia mama koleżanki Hani, przyniosła mi do spróbowania kawałek pizzy domowego wypieku. Z sosem holenderskim kurczakiem i szpinakiem. Jadłam, jak gdybym tydzień nie widziała obiadu. Taka pizza ciągle przede mną. Zamiast pizzy zrobiłam tartę i powiem Wam, że ho ho, była zacna! Na wieczornej Żarłostacji zniknęła migiem
bistro mamaprzyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną, paluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem- to co lubimy najbardziej lub to co mamy w lodówce. Obiad jest przepyszny, polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Zaczynamy: Składniki na marynatę : 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki
Smaki EdytyPorcja dla 8 osób Koszt przygotowania: 15,00 zł SKŁADNIKI: Grzyby mrożone ok 300 g (ja użyłem swoich z tegorocznych zbiorów) Grzyby suszone ok 8 ususzonych plasterków Udka z kurczaka lub porcja rosołowa 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 1 cebula 5 średnich ziemniaków świeży tymianek 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz śmietana
kulinarnyJamasła. I właśnie takie połączenie jest najbliższe moim kubkom smakowym. Mój przepis na sos z kurkami możecie wykorzystać również do innych rodzajów mięs. Idealnie pasuje zarówno do wołowiny, kurczaka czy cielęciny. Czas przygotowania: 90 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI do przygotowania szynki pieczonej: 500 g szynki wieprzowej świeży rozmaryn 2 ząbki czosnku 3 liście
kulinarnyJaopór przed tymi nadpsutymi produktami, na granicach daty przydatności do spożycia zalegających na półkach supermarketów. Hodowanych nie wiadomo gdzie, nie wiadomo przez kogo, w jakich warunkach. O warunkach hodowli kurczaków i jaj nikomu chyba mówić nie trzeba. Jesteśmy jeszcze tym pokoleniem, które pamięta, że kiedyś było inaczej. Niektórzy mają wspomnienia związane z duszną szklarnią pełną zielonych ogórków. Ja takie wspomnienia
W kuchni wieczoremlitrowego garnka) 2 średnie marchewki pokrojone w talarki (ok. 1cm) 2 czubate łyżki śmietany 1 łyżka soku z cytryny pieprz i sól oliwa z oliwek bulion z kurczaka lub warzyw opcjonalnie świeża kolendra do dekoracji Sposób przygotowania: Ząbki czosnku, imbir pokrojony na 4 kawałki i cebulę pokrojoną na ćwiartki wrzucamy do małego ręcznego malaksera, zalewamy około 2 łyżkami oliwy
W kuchni wieczorempoście . Fascynująca postać. Wracając do bohatera dzisiejszego dnia, gulaszu z wołowiny, jest to danie niezawodne i przepyszne. Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli, zalać winem, bulionem, dodać zioła. Voila! Sam czas duszenia wymaga trochę cierpliwości, ale ilość naszej pracy w całym gotowaniu jest
W kuchni wieczoremchicken, korma jagnięca. Zanurzyć w nich chlebek naan i ogladać. Jakim cudem nie ma na tym blogu jeszcze żadnego przepisu kuchni indyjskiej? A przecież dziś będę jeść kormę z kurczaka
W kuchni wieczoremmnie takie połączenie Julii Child i Nigelli Lawson. Łączy zamiłowanie do francuskiej kuchni, poparte solidną wiedzą i dyplomem z nonszalanckim i lekkim podejściem do gotowania. Coq au vin (kurczak w winie) w roli szaszłyków? Rachel przekornie puszcza do nas oko i podkreśla, że jej francuskie dania muszą mieć "a little twist" (być podrasowane, trochę szalone). Już widzę mdlejących Francuzów
W kuchni wieczorem