Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Najlepiej smakuje z rybami! Ale z kurczakiem też polecam :) Sos stosujemy jako oddzielny sos albo marynatę. Gremolata bez oliwy Gremolata z oliwą
Bon Appetit MałgorzatyBałczyku ogród botaniczny w Bałczyku ogród botaniczny w Bałczyku sałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stoły kulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym serem tradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiem moje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta z papryki, miód z róży, dżem z figi, czarne oliwki oraz suszona papryka garncarz przy pracy Miejscowa ludność ceramika
Bon Appetit MałgorzatyWyszła nowa, rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni! Dobra zupa, rozgrzewa i poprawia krążenie oraz oczyszcza drogi oddechowe :-P Składniki: mięso na zupę (u mnie 2 udka z kurczaka) włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, cebula) sól, pieprz 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 4 cm paska świeżego imbiru opakowanie pasty pomidorowej albo sło iczek przecieru pomidorowego 1 papryczka
Bon Appetit MałgorzatyOkres poświąteczny to mój ulubiony czas, ponieważ bezkarnie mogę przetwarzać resztki jedzenia ze świąt i tworzyć nowe dania :) Podobne danie robię z naleśnikami i kurczakiem. Od biedy zawsze można kaczkę zamienić na tańszą wersję drobiu :) Składniki na 6 sztuk: 40 dag pieczonej piersi z kaczki 6 papierów ryżowych 2 marchewki por - zielona cześć 2 kwadratowe serki topione
Bon Appetit Małgorzatyzłoty kolor. Podajemy z zupą. Rada: jeśli uznacie, że zupa ma zbyt mdły smak, można dodać do niej tarty chrzan. Zupa świetnie smakuje też ze smażonym kurczakiem oraz gotowanym jajkiem albo makaronem. szpinakowa z mleczkiem kokosowym i prażonymi migdałami
Bon Appetit MałgorzatyPrzygotowałam konfiturę z czerwonej cebuli jako dodatek do mojego domowego pasztetu z kurczaka. Jeszcze dziś wieczorem dodam przepis na ten dietetyczny pasztet :) Składniki: 4 duże czerwone cebule 2 łyżki trzcinowego, brązowego cukru (u mnie z melasą) 100 ml porto (lub wytrawnego wina czerwonego) 2 łyżki octu balsamicznego łyżeczka suszonego tymianku szczypta soli i pieprzu do smaku łyżka
Bon Appetit Małgorzatyporą roku postanowiłam do pesto dodać rzeżuchę. Dodała odrobiny ostrości. Pesto można podawać na tostach, z makaronem a także do pieczenia mięs. Wkrótce zrobię kurczaka z pesto :) Składniki na pesto: 2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu) 2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki
Bon Appetit MałgorzatyTo najpyszniejsza przekąska jaką udało mi się kiedykolwiek zrobić! Podbiła nasze serca od pierwszego kęsa. Gorąco polecam - kęski z sosem są przepyszne!!! Składniki:Mięso:2 pojedyncze
Kuchnia domowa AniLubię od czasu do czasu zjeść szaszłyka na obiad. Ponieważ zostało mi kilka pieczarek postanowiłam je wykorzystać do obiadu. Do tego mięsko w marynacie i jabłko
Kuchnia domowa AniPodajemy z sosem tzatziki lub innym jogurtowym sosem.Smacznego!!!A oto inne propozycje na wykorzystanie cukinii:Obiady: Złote placuszki z cukiniiZielone placuszki z cukiniiCukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywamiLeczo z cukinią i kiełbasą Mięso mielone z cukinią i pieczarkamiZupa-krem z cukinii i ziemniakówPrzetwory:Leczo z cukinii na zimęSałatka z cukinii i paprykiCukinia waniliowa Pasztet
Kuchnia domowa AniDziś propozycja na obiad jednogarnkowy. Podaję z moimi zmianami. Składniki: 1/2 kg mięsa z kurczaka (u mnie piersi, ale mogą być też udka czy też ćwiartki) 1/2 kg pieczarek 1 duża czerwona papryka (u mnie była kolorowa z zamrażarki) 3 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej ziele angielskie liść laurowy
Kuchnia domowa AniTaka sałatka wylądowała u nas jako dodatek do zapiekanki z kurczaka. Składniki: 250 g świeżego szpinaku typu baby 4 pomidory pęczek zielonej cebulki przyprawa do sałatek 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki octu winnego z białego wina Sposób przygotowania: 1. Szpinak, pomidory i szczypiorek myjemy. 2. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, a zieloną cebulkę siekamy. 3. Wszystko mieszamy, dodajemy olej
Kuchnia domowa Animinimum 1 godzinę. 3. Mięso z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia, spiąć folię klamerkami. Całość piec 1 godzinę w 200 st. C. Pod koniec można rozerwać folię, by kurczak się lekko zarumienił. 4. Mięso podać z ulubionymi dodatkami, u mnie były to frytki z piekarnika oraz sałatka z pomidorów . Smacznego!!! Źródło: Lepszy smak
Kuchnia domowa AniSposób na smaczne udka z piekarnika. Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki musztardy francuskiej dijon 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny pół pęczka natki pietruszki sól słodka papryka Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy i osuszamy. 2. W naczyniu łączymy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą
Kuchnia domowa AniLubię pieczony drób, takie udko będzie w sam raz na niedzielę i specjalne okazje. Składniki: 4 udka kurczaka Marynata: 1/4 szklanki oleju 1 łyżka majonezu sok z połowy cytryny 1/2 pora 2 łyżeczki miodu 1 płaska łyżeczka soli 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki odrobina pieprzu cayenne 1-2 łyżeczki ziół
Kuchnia domowa Ani