Polsce do ryb wciąż podchodzimy z rezerwą jedząc za to na potęgę wieprzowinę i kurczaki. To bardzo niepokojący trend który należy jak najszybciej przerwać by wprowadzić właściwą harmonię w naszym jadłospisie. Świeże ryby to źródło bardzo szybko przyswajalnego białka, pożądanych przez organizm tłuszczów i konkretnej dawki minerałów. W przeciwieństwie do mięsa nie zalegają one w jelicie grubym a do tego
Kuchnia PROzdrowotnaprowadzić bloga o kuchni śródziemnomorskiej , jeżeli nie jem mięsa? Uważam, że jak najbardziej. Mięso w tradycji krajów śródziemnomorskich pełni raczej rolę podrzędną. Zgodnie z zasadami klasycznej diety śródziemnomorskiej po kurczaka można sięgać raz w tygodniu, po czerwone mięso jeszcze rzadziej, zatem mój sposób odżywiania oparty na produktach roślinnych uzupełnianych pewną ilością ryb, nabiału i jajek jak najbardziej wpisuje się
Chilli Czosnek i Oliwaszczypiorek SOS: mały jogurt naturalny łyżka ketchupu sól, grubo mielony pieprz WYKONANIE: sałatę porwać na małe kawałki ogórki kroimy w półkrążki, pomidorki w ćwiartki, wkładamy na sałatę, kurczaka kroimy w dużą kostkę lub paski, układamy na warzywach następnie jajka kroimy na ćwiartki, dodajemy do sałatki, posypujemy szczypiorkiem, polewamy sosem, posypujemy granatem i gotowe
Kuchnia Beatysmakuje świetnie, przede wszystkim bardzo świeżo. Już niedługo lato, zrobi się cieplej i na jakiś czas zapomnimy o rozgrzewających zapiekankach. Aż do następnej zimy. 300g makaronu 1 filet z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku kulka mozzarelli około 10 listków świeżej bazylii sól, pieprz, papryka słodka, suszona bazylia, oregano 1. Makaron gotujemy zgodnie
Szefowa kuchnizasadzie cały grudzień pachnie mi przyprawą do piernika, cynamonem i tartymi orzechami. Mam czasem wrażenie, że zaraz znajdę je w sałatce jarzynowej i kurczaku ;) Ale żeby tradycja była zachowana to i piernik powinien być, prawda? Składniki: 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru (ja dodałam brązowego i białego pół na pół) 3 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 200g
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!podjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany, również zyskał dobrą opinię, to samo ziemniaki. Wiem, że chwalony był też mielony z mizerią i sałatka z kurczakiem. Jednego jestem pewna - jedzenie było dobre, ale jego walory dodatkowo podbiło otoczenie... Cóż, jesteśmy tylko ludźmi, aż wzrokowcami ;) Restauracja Villa Bohema, Villa Bohema, Kazimierz Dolny, ul. Małachowskiego 12 http://villabohema.pl/restauracja/
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wszyscy o tym pamiętają. Najlepiej do zrobienia tej zupy użyć świeżych składników, ale równie dobrze sprawdzą się mrożone warzywa. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka 2 duże kalarepy 2 duże pory ok. 200 g boczników (ewentualnie pieczarek) 3 serki topione (np. ementaler, gouda) - serki można pominąć jak ktoś nie lubi 4 garście groszku (może być mrożony
IMPRESJA SMAKUostatecznie danie pieczone na jednym źródle energii (aspekt oszczędności) jest łatwe, szybkie i pyszne. Nie będę podawała proporcji, gdyż danie robiłam na tzw. oko. Tak więc miałam kawałki kurczaka (skrzydełka, nóżki, udka) które wcześniej zamarynowłam w przyprawach. Ziemniak obrałam i pokroiła w ćwiartki. Można też dodać pieczarki. Wszystko wrzuciłam do rękawa do pieczenia, szczelnie zamknęłam i zrobiłam kilka
Jadło i czytadłoPrzyznam się szczerze że nigdy tej potrawy w oryginale nie jadłam, zrobiłam ją jako wypadkową kilku przeczytanych przepisów, zachęcona opisami jakie to pyszne danie. Faktycznie okazało
Bernika - moj kulinarny pamietnikłatwością i n ie musimy już ważyć każdej porcji jedzenia. Na początku jednak trudno nam ocenić, czy garść makaronu na obiad to nie za wiele, albo czy filet z kurczaka nie jest za duży jak na jedną porcję. Wtedy z pomocą przychodzi nam waga. Oczywiście nie namawiam nikogo do skrupulatnego ważenia każdego banana i odkrajania 1/3, żeby czasem nie przytyć
Powiedz dietom niewiele sposobów, ale jeszcze nigdy nie robiłem jej z dodatkiem piwa. Myślę sobie trzeba spróbować. Jak pomyślał tak też zrobił. Polecam Wam serdecznie! Czego użyłem: -300 gram wątróbki z kurczaka -cebula -jabłko -piwo ciemne alkoholowe -jarmuż -kapusta czerwona -masło -sól, pieprz -mała garść cukru Na patelni, którą można wstawić do piekarnika cebulę szklimy na maśle, solimy i pieprzymy do smaku
BaRepaspraktycznie od zawsze, bo kombiwar miałam jeszcze jak mieszkałam z mamą ( a to było bardzo dawno temu) Szybki, smaczny obiad, najlepiej smakuje z frytkami i surówką. Składniki - udka z kurczaka 3 sztuki - czosnek granulowany - domowa wegeta - papryka czerwona mielona Wykonanie Udka myję,odkrawam wszystkie zbędne części, obsuszam przy pomocy papierowych ręczniczków Posypuję z dwóch stron najpierw czosnkiem,potem wegetą
Kuchnia z widokiem na ogródSmaczna soczysta pierś, w gyrosowej marynacie. Doskonała do sałatek i dań obiadowych. U mnie podana z pieczonymi ziemniaczkami i surówka z pekinki :) Składniki - duża podwójna pierś z kurczaka Marynata - czosnek granulowany 2 łyżeczki - przyprawa kebab-gyros 2 łyżki - ocet winny kilka kropel - olej 2 łyzki Wykonanie Pierś dokładnie myje i odcinam zbędne części ( tłuszczyk, żyłki ) Następnie odcinam polędwiczki i przekrawam
Kuchnia z widokiem na ogródzdaniem najlepiej pasuje tu właśnie ryż :) Szybkie,smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie a zasyca brzuszki :) Składniki - ryż biały ( 2 woreczki po 100 gr ) - duża pojedyncza pierś z kurczaka - pieczarki ( ok.30 dkg.) - pół czerwonej papryki - domowa wegeta, czosnek mielony,papryka czerwona mielona, sos sojowy, - śmietana 12% - mąka ok. 3 łyżki Wykonanie Ryż gotuję w osolonej wodzie w/g przepisu
Kuchnia z widokiem na ogród