tworzy delikatny sos koperkowy. Wyśmienicie wypada też w towarzystwie boczku, śmietany i spaghetti jako uwielbiane spaghetti a’la carbonara czy kurczaka, szpinaku i ryżu jako rozpływający się w ustach kurczak w sosie szpinakowym. Sos jej idealny do pieczenia, duszenia i podgrzewania." Ja sprawdziłam czy na pewno. Dutch baby to pieczony naleśnik, który powstał w Stanach Zjednoczonych. W Niemczech nazywany jest(...)prostu pieczony naleśnik. Dutch baby zachowuje się jak suflet - rośnie, ale po wyjęciu z piekarnika opada. Składniki: 1 słoik sosu Jasnego Łowicz 1 mała puszka kukurydzy 1 pomidor 1 świeży ogórek 1 cebula 3 jajka 80 g mąki pszennej 125 ml mleka sól pieprz szczypta chilli 25 ml oleju rzepakowego szczypta cukru Sos jasny Łowicz blenduje z 2 łyżkami kukurydzy
Kuchnia w oparachkrzyż u podstawy i sparz przez około minutę w gorącej wodzie, przelej zimną wodą¸ obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój drobno. Na głęboką patelnię wlej bulion drobiowy, dodaj pomidory. Duś przez 10 minut. Domieszaj mleczko kokosowe, trawę cytrynową i papryczkę. Pokrój rybę na kawałki i połącz z resztą składników. Smaż przez około pięć minut. Dopraw do smaku solą(...)smażąc jeszcze przez minutę. Posyp danie listkami kolendry. Możesz podawać curry z ćwiartkami limonki. * Jeśli nie lubisz zbyt pikantnych potraw, możesz dodać tylko pół papryczki. **Możesz zastąpić rybę kurczakiem lub tofu. Smacznego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaryba. Ośmiornica - kasza kuskus/granita z pomarańczowego pomidora/ puder z czarnej oliwki. Ciepła, miękka, delikatna ośmiornica, kuskus w soku z pomarańczy, puder z suszonej czarnej oliwki i granita z pomarańczowego pomidora. Gra temperatur – gorące – zimne. Puder oliwkowy- chyba sama zrobię. Proste pomysły, ale trzeba na nie wpaść, mieć dobry produkt, dzięki któremu zrealizujemy zamysł. Stek z tuńczyka - glony morskie/ prażony sezam(...)prośmy o wysmażenie, on jest dokonały, nie zabijajmy go. Do niego sezam, kalarepka!, to troszkę zapomniane warzywo i lody miso... wykorzystanie smaku umami w postaci lodów... fajne, dobre. Kurczak kukurydziany - pierś z kurczaka sous vide/ jarmuż / pure z patisona/ patison Kurczaka kukurydzianego odkryłam już jakiś czas temu i zakochałam się w nim, tu kolejny raz otrzymałam potwierdzenie, że jest
królestwo garówmięsem. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) Sałatka: 1/2 dużej główki sałaty lodowej 1/3 czerwonej cebulki 3-4 pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Pomidora pokroić/pomidorki koktajlowe przekroić na 4/, cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko wymieszać ze sobą. Uwaga: Te 3 składniki stanowią dla mnie bazę i do niej w zależności od okazji(...)obiadowej są to np.: -rzodkiewka -czerwona papryka -ogórek W wersji "imprezowej", jako samodzielne danie są to np.: -kukurydza -oliwki -mozzarella/ser sałatkowy -pokrojony w kosteczkę i usmażony filet z kurczaka Sos sałatkowy (do obu wersji): (ilość na powyższą porcję, lepiej zawsze dolać go mniej do sałatki i później ewentualnie jeszcze dodać) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody
Kto ugości moich gości?odmian, można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej. Składniki 1 - 1,5 kg mięsa (wołowina, jagnięcina lub kurczak) pokrojone w kostkę (ok. 2x2cm) 1 litr bulionu z kurczaka lub wołowiny lub wody 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonego cynamonu(...)łyżeczka mielonego imbiru duża szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) szczypta szafranu 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę (może być jedna biała i jedna czerwona cebula) 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę 250 ml gęstego przecieru pomidorowego 1 - 2 gałązki selera naciowego pokrojone w kostkę 1 por pokrojiny w kostkę 3/4 szklanki suchej zielonej lub czerwonej soczewicy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie podsmażyć pierś z kurczaka. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z karkówką, szparagami i grzybami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego 400 g pieczonej karkówki (lub innego mięsa) pokrojonego w grubszą kostkę(...)łyżką cedzakową do miski. Do tej samej patelni dodaj masło, włóż cebulę i czosnek i smaż przez przez 2 minuty. Dopraw delikatnie solą i pieprzem. Dodaj szparagi, pieczarki i pomidory i smaż aż szparagi przestaną być surowe ale wciąż chrupiące, przez 3-4 minuty. Dodaj wino i gotuj zdrapując przypieczone drobinki z dna patelni aż odparuje, po czym wmieszaj karkówkę
karmelowymogę się doczekać. Myślę, że będzie to ogromna przyjemność dla Waszych podniebień. Ja już zacieram ręce i spoglądam podekscytowana w stronę kuchni. Będzie tarta tatin, zupa cebulowa i kurczak w winie. Będzie cudnie! Aż mi się humor poprawił. Składniki ryż jaśminowy 250g ryżu basmati 2 torebki herbaty jaśminowej 0,5l wrzącej wody (np zagrzanej w czajniku) sól curry Nigelli(...)którym przygotujemy potrawę, podsmażyć posolą cebulę na oleju ok 7-10 minut, aż dobrze zmięknie. Dodać czosnek. Smażyć kolejne 2 minuty. Dodać przyprawy, przesmażyć minutę. Na koniec dodać pomidory i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Na 12 minut przed końcem duszenia. Wsypać do garnka ryż i pół łyżeczki soli. Dodać herbatę i zalać wrzącą wodą. Gotować
W kuchni wieczoremewentualny brak pokrywki zrekompensować arkuszem folii aluminiowej. ➤ Zobacz również inne tadżiny: tadżin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami tadżin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami tadżin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami Tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą - wegetariański Składniki / na 4 porcje: 1 słodki ziemniak, obrany i pokrojony na duże kawałki 1 bakłażan pokrojony w dużą kostkę(...)papryka, pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona na paski oliwa sól, pieprz 1 cebula pokrojona na plasterki 4 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 puszka pomidorów 1 łyżka pasty harissa (domowej lub ze sklepu) 2 łyżki płynnego miodu 100 g suszonych moreli lub śliwek przekrojonych na połówki 1 puszka ciecierzycy do podania: liski świeżej kolendry
Chilli Czosnek i OliwaTo danie robiłam podczas remontu i musiało być pysznie i szybko i na jednopalnikowej maszynce do gotowania. No i było szybko i pysznie i dlatego polecam
Moje Małe Czarowaniemielony prawdziwy i ziołowy sól, cukier do smaku ewentualnie sok z cytryny Przygotowanie: Obraną cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju (wpierw wkładamy cebulę) Dokładamy pomidory z puszki -mieszamy i gotujemy na "wolnym" ogniu Dokładamy ziołowe składniki , liść , koncentrat pomidorowy i gotujemy na bardzo małym ogniu Gotowanie trwa około 30 - 40 min. często mieszamy(...)doprawić solą , (ewentualnie cytryną) i cukrem, zmiksować Przelać ( nadmiar ) do słoika i używać do makaronów , ale nie tylko, krokiety z mięsem polane sosem - palce lizać :) , nugetsy z kurczaka też świetnie smakują z tym sosem. Do pulpetów również znakomity. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu
Proste Potrawymnie ciekawił ich fenomen, bo przecież to zwykły makaron) i mini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą W międzyczasie podjadać będzie można śledzie z cebulką i suszonymi pomidorami (dla Misia), sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie z cebulką i suszonymi grzybami Sałatka jarzynowa Co do słodkości to tuczyć się będziemy babką świąteczną, śniegowymi kulami, świątecznymi(...)zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami, a dla siebie zapiekankę z ziemniakami, kurczakiem i grzybami. Szampana będziemy spijać z tartą straciatellą i pijanymi galaretkami. Makrela faszerowana kaszą gryczaną i grzybami Pijane pucharki Wesołych Świąt
bastalenaMyślę, że sałatka owocowa stanie się hitem w Waszym domu i z całą pewnością stanie się pozycją obowiązkową Waszego menu. Sałatka taka jest niezwykle orzeźwiająca, lekka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!marynata zawiera odrobinę octu. Nie mniej jednak w roli głównej chcielibyśmy zaproponować zgoła inne dodatki – ugrillowane razem z mięsem cukinię, bakłażan oraz kolorową paprykę. Można też uzupełnić to o pomidory i cebulę, ale je zwykle grilluje się trochę inaczej niż wcześniej wymienione warzywa, więc nie będziemy wprowadzać tutaj zamieszania. Choć na pierwszy rzut oka połączenie tych wszystkich składników może wydawać(...)zaszkodzi podać również przypiekane na grillu pszenne pieczywo, które u mnie jest niemal stałym repertuarem, stąd wspominam je przy większości grillowych przepisów. Karkówka to nie delikatny filet z kurczaka, więc wymaga nieco dłuższego opiekania. Papryka czy większe kawałki bakłażana i cukinii też muszą poleżeć dłuższą chwilę na ruszcie. Nie mniej jednak jeśli grill jest dobrze rozgrzany i wszystkie składniki umieścimy
Kulinarna PokusaShakshuka smakuje po prostu palce lizać. Duszone pomidory z cebulą, czosnkiem i papryką tworzą gęsty sos do którego wbija się jajka i bez mieszania pozwala im się ściąć tak by jednak zachować płynność żółtek. Palce lizać dosłownie i w przenośni a to dlatego,że oprócz tego, że jest pyszne, to oryginalnie powinno się shakshukę jeść ręką. Odrywając kawałki płaskiego pieczywa(...)Oryginalnie jest to marokańskie danie bezmięsne, jednak istnieje wersja z mięsem. Tworzy się wtedy z doprawionego wołowego lub cielęcego lub nawet jagnięcego mielonego mięsa malutkie kuleczki. Mielone z piersi kurczaka również świetnie się sprawdzi. Kuleczki powinny być naprawdę malutkie, mniejsze od orzecha włoskiego, tak by po dodaniu zatopiły się w sosie. Dodajemy je wtedy do sosu w połowie duszenia
Sztuka gotowania w/g Samiryproste i smaczne danie obiadowe. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki sera żółtego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano odrobina chili sól pieprz olej do wysmarowania blaszki Bułkę tartą mieszamy z serem i przyprawami. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w roztrzepanym jajku(...)układamy opanierowane kostki mięsne. Pieczemy w piekarniku około 25-30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z ryżem i sałatką ze szpinaku, suszonych pomidorów i serem feta. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietki