pomidora i ogórka usuwamy gniazdka nasienne i kroimy warzywa w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy, mieszamy wszystkie składniki z ugotowanym makaronem, dodajemy sok z cytryny, całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki majonez i wszystko delikatnie mieszamy widelcem. Miseczkę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podajemy np. do grillowanego mięsa z kurczaka. The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomidory, ogórki, papryka, cebula) z pysznym serem sirene, który przypomina grecką fetę. W Słonecznym Brzegu mieliśmy okazję skosztować: pysznie doprawionego taratoru - chłodnik z bałkańskiego jogurtu, który ma w swoim składzie dobroczynne bakterie lactobacillus bulgaricus, z czosnkiem i koperkiem. To fantastyczny początek posiłku i danie idealne na gorące dni. sycącego sache (sacz) z mięsem z cielęciny, wieprzowiny i kurczaka
Cooking Monsterkurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć pierś na rumiany kolor z dwóch stron. Odłożyć, aby odpoczęła, a nastepnie pokroić w plastry. Ułożyć na sałacie. Jajka ugotować około 4,5 minuty. Obrać pokroić na połówki i dodać do sałatki. Tortillę usmażyć na suchej patelni, a następnie skruszyć na sałatkę.Dodać pomidory koktajlowe. Jabłko
O kuchni z uczuciemwynikającym z dodatku doskonałego czosnku, idealny do tortilli czy spaghetti Sos barbecue - klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka, frytek, pizzy. To najpopularniejszy sos na świecie pasujący do steków Remulada duńska - gęsty majonezowy sos z warzywami o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, żółtego sera, grillowanych warzyw(...)Folwark jest większa niż te trzy sosy co dostałam, zapraszam do sklepu . Przygotowałam spaghetti z wołowiną i warzywami z dodatkiem sosu barbecue Składniki : wołowina 500 g pomidory z puszki 400 g kalarepa 200 g cukinia 100 g papryka czerwona 1 szt makaron do spaghetti 200 g Dodatkowo : sól pieprz ziołowy sos barbecue
Różowa kuchniaporą roku postanowiłam do pesto dodać rzeżuchę. Dodała odrobiny ostrości. Pesto można podawać na tostach, z makaronem a także do pieczenia mięs. Wkrótce zrobię kurczaka z pesto :) Składniki na pesto: 2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu) 2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki(...)łyżek oliwy z oliwek 100 g sera najlepiej parmezanu albo Grana Padano garść rzeżuchy sól do smaku Dodatkowo: ulubiony makaron parę plasterków suszonych pomidorów mała cukinia Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie odsączyć je z tłuszczu. Umyte i osuszone liście bazylii, rzeżuchę, czosnek i orzeszki pinii oraz migdały utrzeć
Bon Appetit Małgorzatyziemniaki rozgnieść widelcem. Umieścić wszystko w misce. Z pomocą robota kuchennego (lub po prostu nożem) posiekać cebulę, czosnek, pora i pietruszkę. Dodać do mieszaniny z ziemniaków i kurczaka. Dodać jajka, bułkę tartą i szczyptę soli. Dobrze wymieszać. Formować małe klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. W odpowiednim naczyniu ( używam niedużego woka) rozgrzać olej. Gdy olej jest gorący, umieścić(...)klopsików i smażyć, aż będą rumiane. Wyjąć łyżką cedzakową i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki. Podawać z białym ryżem i sałatką z pomidorów, lub jako przystawkę z np. sosem jogurtowym. Smacznego
Stare Garypomidory na przepis litewski. Gotowałam domowe, polskie obiady: bardzo sycący żurek, zapiekaną paprykę przepisu kuchni Lidla, bitki wołowe z domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane z brukselką i rozmarynem z ogródka Piotra z schabem zapiekanym w śmietance i zupie cebulowej oraz kurczaka pieczonego
Brzuszki ŁakomczuszkiSałatka „prawie” Cesar to nasza wariacja na temat klasycznej sałatki Cesar. Prawdziwa sałatka zawiera ściśle określone składniki, choć przepisów jest wiele :) Nasza sałatka to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mousakę w domu, wymaga chwili czasu ale na prawdę warto! Polecam Wam także inne przepisy: – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sałatka tabbouleh – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z grillowanym łososiem – łosoś z sosem whisky – makaron ze szpinakiem i łososiem mousaka Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 2 h Składniki: – 1 kg bakłażanów(...)suszonego tymianku – sól, pieprz – bułka tarta Mięso: – 750 g mielonej wołowiny – pół cebuli – 1 ząbek czosnku – 150 ml czerwonego wina – 700 g pomidorów – 1 liść laurowy – 1/2 łyżeczki cynamonu – sól i pieprz Beszamel: – 2 łyżki masła – 2 łyżki mąki – półtorej szklanki mleka – 2 żółtka – odrobina gałki muszkatołowej – łyżeczka soku
nietylkopasta.plrodziny omega-3, stymulują przemianę T4 w T3 w wątrobie działają przeciwzapalnie, są bardzo ważne w chorobach autoimminlogicznych II śniadanie: Kanapka na żytnim chlebie razowym z serem feta, pomidorem i rukolą Komentarz dietetyka: Posiłek zawiera węglowodany złożone, błonnik, kwas foliowy. Ze względu na często zaburzoną gospodarkę węglowodanową w przebiegu chorób tarczycy zalecany jest wybór węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, których(...)korzystnym oddziaływaniem na organizm jest powolna normalizacja stężenia glukozy we krwi po posiłku i zmniejszenie poposiłkowej hiperinsulinemii. Rukola z kolei dostarcza chrolofilu i kwasu foliowiego. Obiad: Kurczak grillowany z sosem chili mango i komosą ryżowa Komentarz dietetyka: Pełnowartościowe białko zalecane osobom z niedoczynnością tarczycy Białkiem pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby morskie, jaja). Żelazo jest kolejnym, niezbędnym elementem w diecie
Kulinarne Inspiracjekurczaka, faszerowane czy też nie. W zależności na jaką kapustę mamy ochotę taką podaję, samą z koprem lub z dodatkiem boczku, kiełbasy. Dziś lekka wersja, kapusta i koper:) Młodą kapustę przygotowuję na kilka sposobów: - kapusta zasmażana na maśle, - kapusta z boczkiem i cebulką, - kapusta z tartą marchewką, - kapusta z kiełbasą i passatą pomidorową, przecierem, koncentratem, - kapusta ze świeżymi pomidorami
Zasmakuj Kuchnipomidorami Makaron z tuńczykiem Pappardelle z brokułami Pappardelle ze szpinakiem Penne di pomodoro Penne z bakłażanem Penne z sosem szpinakowym Smażony makaron gryczany Spaghetti bolońskie Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara 2 Spaghetti pomodoro Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Świderki z sosem pomidorowym Tagliatelle pomodoro Tagliatelle z sosem serowym Tagliatelle z pieczarkami Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka
Aga w kuchniekologicznych jajek i dobrej jakości masła i oliwy. Frittatę możesz przygotować z wieloma składnikami, wystarczy, że dodasz podsmażone na maśle kurki lub grzyby i uzyskasz frittatę grzybową, możesz dodać pomidory malinowe, oliwki, bądź ulubiony ser. Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym pomysłem na frittatę! WIĘCEJ 2. PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI I znowu ziemniaki! I to w formie placków(...)patelni, a my prawie parząc palce, od razu takie chrupiące, pałaszowaliśmy z cukrem bądź z cukrem i śmietaną- taka wersja niskokaloryczna heheheh. WIĘCEJ 3. MAKARON Z KURCZAKIEM PO WŁOSKU! Przepyszny makaron z kurczakiem z mocno pomidorowym sosem, z cukinią, pomidorkami papryczkowymi, sporą ilością parmezanu, świeżą bazylią i rukolą. Bardzo lubię takie obiady, które nie wymagają
SMYKWKUCHNIcedzakową zawartość patelni do garnka z gotującą się kapustą. Do garnka dodajemy także wszystkie przyprawy, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz oraz posiekany koperek i pokrojone w kostkę pomidory. Kapustę gotujemy do miękkości od 30 do 45 minut. Pod koniec próbujemy i dodajemy cukier, w zależności od tego jak słodką lubicie kapustę. U mnie na wielki garnek(...)łyżeczek cukru. Dodajcie także sól i pieprz. Gotowe! Taka kapusta to idealny dodatek do obiadu, jaki jadało się u mnie zawsze w niedziele popołudnie, czyli filet z kurczaka lub schab panierowany, ziemniaczki i właśnie taka kapustka! U mnie na stole pojawił się filet z indyka, oczywiście nie mogło zabraknąć także młodych ziemniaków polanych odrobiną masełka i posypanych koperkiem. Kapusta przyrządzona
Cooking Monsterroku po raz pierwszy, ale jest na tyle dobra, że wyjadałam ją łyżka z garnka! To znakomity sos, który możecie wykorzystać do burgerów, posmarować nim tortillę czy podać z kurczakiem do makaronu albo ryżu. Dzięki przetworom, zimową porą możecie zrobić obiad w kilka chwil i to bez dodatku konserwantów. Inspiracja: Filozofia smaku Składniki na ok. 4 słoiki(...)małe cebule 2-3 małe papryki (u mnie czerwona, zielona i biała) 2 papryczki chili (z pestkami lub bez, zależy jak ostro lubicie) 3 ząbki czosnku 1 kg pomidorów 3 łyżki octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka cukru sól do smaku (dałam
Fabryka pomysłów