dodatkiem grzybów. Liguryjskie lasagne jest z pesto, a Veneto ma jako dodatek czerwoną cykorię z Treviso. Umbria i Marche podają swoją ulepszoną wersję z wieprzowiną i podrobami z kurczaka, a w regionach wzdłuż Apenin sos wzbogacony jest o grzyby, trufle i pecorino, które uwielbiam. Ten wyjątkowy owczy ser ma niepowtarzalny smak. Sycylijczycy z kolei mają swoją wersję lasagne "alla(...)fantastyczne, gdyż podaje się aperitif i deskę lokalnych serów, wędlin długo dojrzewających i orzechy. Dziś podaję moje lasagne w świątecznej wersji ze śliwkami, która to sprawi ,że kwaśne pomidory nabiorą słodyczy, a sos pięknie pociemnieje. I nie wierzcie w bajki o szybkim sosie do lasagne, taki sos nie istnieje. Idealny sos do lasagne ma się gotować nie mniej niż
Z Kuchni Do Kuchnidużo wody. Następnie myjecie, obieracie i kroicie w kostkę marchewkę, którą dodajecie do zupy razem z odcedzoną zieloną i czerwoną soczewicą. Tej drugiej moczyć wcześniej nie trzeba. Potem wlewacie pomidory z puszki. Te akurat o tej porze roku będą znacznie lepsze. Na koniec myjecie, osuszacie i siekacie natkę pietruszki, która – a jakże – też trafia do garnka. Trochę zostawiacie(...)daktyle, którymi ją przegryzacie. To będzie pyszne, przygotujcie się! Niektórzy dodają jeszcze kolendrę. Też możecie. Możecie też zamiast soczewicy dać groch lub bób, a zamiast wołowiny baraninę, ewentualnie kurczaka lub indyka. Możecie też dosypać do gotowania kuskus, drobny makaron albo ryż, ale maksymalnie garść. Możecie ją podać z jajkami na twardo i suszonymi figami zamiast daktyli. Jeśli jednak nie jesteście
GRUBY WAŁEKJakiś czas temu Powtwór zawitał do domu z trzema słoiczkami pesto w różnych smakach. Słoiczki grzecznie stanęły sobie w szafce i czekały na swoją kolej. Właśnie
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i
Kulinarne przemysleniakostkę cebuli, suszonych pomidorów i posiekania czosnku. Na patelnię wlałam oprócz oliwy, oliwę z suszonych pomidorów. Zeszkliłam na nich cebulę, o drobinę ją soląc. Dodałam do niej suszone pomidory i czosnek. Po około 2 minutach dodałam na patelnię jarmuż. Pod wpływem ciepła, stopniowo zmniejszał swoją objętość. Można go przykryć i podlać odrobiną wody. Dusiłam go przez około 10 minut(...)Ugotowany makaron wymieszałam z sosem. Na talerzu posypałam parmezanem i gotowe. Można zajadać. Smacznego! Inne propozycje z j a r m u ż e m ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU
potrawyregionalnewypełniony niewątpliwą fantazją i talentem kulinarnym jego małżonki, dzień po dniu skrywa w sobie niebanalne propozycje często intrygujące dla nas - zwykłych zjadaczy chleba (zagryzających go czasami mozzarellą z pomidorem, płatkami owsianymi, jogurtem z bananem, nieśmiertelnymi pierogami z biurka na przeciwko, dietetyczną bułką z nutellą czy chlebkiem waza z majonezem;) Co ciekawe Asia (znaczy się autorka zawartości wspomnianego pojemnika) twierdzi(...)miłość do adresata/adresatów kuchennych eksperymentów! Ale my tu gadu-gadu a ristotto stygnie! Przejdźmy zatem do konkretów: Risotto z buraczkami Do przygotowania użyć możesz: 1 podwójny filet z kurczaka (u Asi była to polędwiczka wieprzowa) 3 buraki 200 gram ryżu (zasadniczo do risotto zalecany jest ryż arborio, ja dodałam ciemny) 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 cm korzenia imbiru
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaMoją ulubioną sałatką jest Cobb. Jest pyszna, ale żeby ją zrobić trzeba mieć na zbyciu kotlet z kurczaka, najlepiej taki, który został z obiadu, bo inaczej zrobienie tej sałatki staje się zbyt pracochłonne. U mnie w domu jest większa szansa. że po obiedzie zostanie ziemniak, niż kotlet. Dlatego dziś wersja bezmięsna tej sałatki oparta na ziemniaku, który został z obiadu(...)pokrojone w kostkę i skropione łyżka soku z cytryny, żeby nie ściemniało ser pleśniowy bleu – kilka plasterków (może być też zwykły ser żółty starty na tarce) duży dojrzały pomidor pokrojony w kostkę (mogą być 2 małe) ziemniak ugotowany w mundurku pół małej czerwonej cebuli łyżka kaparów ze słoika (odsaczonych) Jak przygotować wegetariańską sałatkę Cobb? Ukręć sos winegret
Ugotowane pozamiatanepieprz Sos czosnkowy: 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 małe ząbki czosnku (lub więcej w zależności od preferencji) sól, pieprz Dodatki: 2 filety z kurczaka 1/2 opakowania przyprawy gyros mix sałat 100g pomidorków koktajlowych 1/2 dużego ogórka mała cebula Sosy: 1. Keczupowy: Keczup mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem(...)podsmażamy je na patelni. 2. Cebulę i ogórki kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół. 3. Środek rozciętych bułek smarujemy sosami, wkładamy mięso, mix sałat, ponownie smarujemy sosami, układamy pomidora, ogórka, cebulę i ponownie mięso
Szefowa kuchnipoście . Fascynująca postać. Wracając do bohatera dzisiejszego dnia, gulaszu z wołowiny, jest to danie niezawodne i przepyszne. Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli, zalać winem, bulionem, dodać zioła. Voila! Sam czas duszenia wymaga trochę cierpliwości, ale ilość naszej pracy w całym gotowaniu jest(...)inaczej. A Wy, robiliście już boeuf bourguignon? Składniki 1,5kg mięsa wołowego gulaszowego (ja użyłam łopatki) 150g wędzonego boczku 4 marchewki 5 średnich cebul 0,5kg pieczarek 400g pomidorów (mogą być z puszki) 250ml czerwonego, wytrawnego wina ok. 2 szklanek bulionu wołowego bukiet ziół 4 gałązki tymianku 5 ziaren ziela angielskiego 3 rozgniecione ząbki czosnku z łupinami 1 liść laurowy
W kuchni wieczoremWęglowodany złożone (w tym wypadku kasza gryczana) są konieczne przy pełnowartościowym posiłku (wolno się trawią, dzięki czemu dłużej jesteśmy syci). Dziś przygotowałam dla Was propozycję pulpetów
Zdrowie i pysznie na talerzunachodzi mnie myśl, czy właśnie nie robić takich podziałów w tym cyklu, że raz będzie cały post z pomysłami na ryż, innym na makaron, a innym na kurczaka, czy rybę, co o tym myślicie? :) Domowe pieczone falafele ostatnimi czasami zakochałam się na nowo w ciecierzycy, z z racji wolnego czasu nie mogłam nie spróbować zrobić z niej tych(...)piekarnika A jak się już ma falafele to coś takiego też szybko się robi Tortilla z humusem, falafelami, świeżym ogórkiem, pieczona marchewką i pomidorem W sumie to ciecierzycę głównie namoczyłam, by zrobić hummusa, który chodził za mną już x czasu, a jak dobrze zużyć go (pomijając oczywiście wyjadanie go ze świeżymi warzywami/lub palcem z miseczki) można
More food, love and dreamsdzień wcześniej wymiotło z lodówki w ekspresowym tempie a czekający na wypiek domowy chlebek wymagać będzie należytej oprawy;) Rolada drobiowa Składniki: podwójny filet z kurczaka 1 szklanka maślanki naturalnej suszona bazylia i rozmaryn pieprz sól czosnkowa kolendra (w ziarnach) 3 łyżki musztardy 10 dag ostrego, wyrazistego w smaku sera (ja użyłam oscypka) Filet rozłożyć(...)zwinąć formując roladę. Zawinąć w folię aluminiową i piec w nagarzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut. Rolada doskonale smakuje na zimno podawana z domowymi, suszonymi pomidorami i domowym chlebkiem typu włoskiego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBardzo lubię zupy. Mógłbym je jeść na okrągło (nie codziennie, w końcu mięso lubię bardziej ;)). Żona niestety nie jest już tak entuzjastycznie nastawiona. Zje, owszem, ale
manslogblogpozwala nam na taką przyjemność. Staram się, żeby zawsze było coś ciepłego- dziś zrobiłam tartinki francuskie w kokilkach. SKŁADNIKI: ciasto francuskie 30 dag. pieczarek 1 mała pierś z kurczaka 4-5 plastrów szynki 4-5 plastry sera żółtego 1 szalotka 1 łyżka kwaśnej śmietany, 4-5 pomidorki cherry 2-3 jajka 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz pietruszka, szczypiorek WYKONANIE(...)paski ser i łyżkę kwaśnej śmietany, kokilki smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy kilka razy widelcem, na ciasto kładziemy farsz mięsny, następnie pieczarki, zalewamy jajkiem, na wierzch kładziemy cząstki pomidorów, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut i gotowe (jeśli za szybko rumienieją skręcić do 180 stopni
Kuchnia BeatyUdka zazwyczaj pieke w rękawie, wcześniej je marynując. Tym razem postanowiłam to zmienić .Zamiast rękawa - sama brytfanka i wyszło równie smacznie. Zatem polecam ;-) Składniki; 3 uda z kurczaka 2 łyzki sezamu Marynata; 3 łyzki pikantnego keczupu 3 łyzki sosu sojowego 2 łyzki oleju sól, pieprz 2 łyzki płynnego miodu łyzeczka papryki w proszku Mięso(...)min.w 190C przed wyjęciem sprawdzamy czy mięso jest już miękkie, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej ;-) Ja podałam udka z sałatą z feta i pomidorami, Skłądniki; kilka lisci zielonej sałaty pomidor ser feta sos; wycisniety sok z jednej cytryny 4 łyzki oliwy z oliwek 1 łyzka miodu 1 łyzka musztardy sól i pieprz
Radość kipiąca uśmiechem.