kurczak z pomidorami - 5436 przepisów (strona:288/363)

Roladki drobiowe z pieczarkami 203

podać z różnymi dodatkami. Na blogu jest kilka propozycji na takie zawijaski. Akurat miałam pod ręką pieczarki więc tym razem proponuje wersję pieczarkową. składniki: 3 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 300 g pieczarek masło do smażenia pieczarek sól,pieprz 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Podsmażyć na maśle aby odparowały wodę(...)dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z pora i marchewki . Polecam też: Roladki drobiowe z serem i szpinakiem Roladki nadziewane fetą Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Monia miesza i gotuje
Kotlety z cukinii z twardym serem 141

Dźwięk tłuczenia niedzielnych kotletów rozchodził się w bloku od ósmej. Uległam i też postanowiłam potłuc trochę kotletów :) Ale nie ze schabu czy kurczaka :) A z cukinii, której wciąż sporo w ogródku. Tym razem przygotowałam ją z dodatkiem twardego sera dojrzewającego grana padano. A ponieważ mieszkanie pachnie mi świeżo zbieraną kozieradką, dodałam ją do przyprawienia kotletów. Składniki : młoda cukinia (ilość zależna(...)zostawiając wolny brzeg wokół. Przykrywać innym plastrem cukinii. Tak przygotowany kotlet obtaczać w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać gorące np. z pomidorami z czerwoną cebulą posypanymi solą morską. Dodatek sera-niespodzianki w środku może sprawić, że po takie kotlety chętnie sięgną dzieci. Jeśli pozwolicie im na usypywanie serowych stożków na plastrach cukinii

Weekendy w domu i ogrodzie
BAKŁAŻANY ZAPIEKANE Z KASZĄ KUSKUS I WARZYWAMI – kuchnia libańska 127

Dziś zabieram Was w kierunku Libanu. Mam dla Was przepis na przepyszne zapiekane bakłażany – z kuskusem i warzywami – czyli czymś na kształt libańskiej sałatki

Ostra na Słodko
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 189

mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki, stając się jednymi z podstawowych składników zupy. We Włoszech minestrone znane jest jako danie(...)jaka jest pora roku i przygotuj idealną minestrone. A oto kilka ogólnych zasad: 1. Podstawą zupy jest bulion i sezonowe warzywa. Bulion może być warzywny lub mięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli borlotti, którą możemy zastąpić dowolnie inną: cannellini, pinto, białą, ciecierzycą itd. Aby przygotować minestrone

Chilli Czosnek i Oliwa
Bakłażan faszerowany warzywami 200

dodając pod koniec smażenia przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki. Wymieszać i podsmażać, aż większość wody z pieczarek odparuje. Następnie dodać pokrojoną paprykę, pomidora, liście bazylii oraz miąższ bakłażanów i dusić na małym ogniu, aż papryka stanie się miękka. Przyprawić oregano oraz solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany farsz wymieszać ze startą mozzarellą(...)połówki bakłażanów, co stanowi, w zależności od apetytów, porcję dla 2 - 3 osób. Smak farszu można wzbogacić o pokrojoną w kostkę i podsmażoną szynkę/kiełbasę/pierś z kurczaka (około 250 g) i/lub ugotowany ryż. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Tak przygotowane bakłażany je się razem ze skórą, która na wskutek pieczenia staje

Gospodyni Miejska
ŚLIWKOWE ROLADKI Z KURCZAKA 104

pokrojonych 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki soku z cytryny 4 płaskie łyżki bułki tartej 1 małe jajko, roztrzepane     sól, pieprz A jak to zrobić: Piersi z kurczaka nadkroić w najgrubszej części i otworzyć jak książkę. Oprószyć solą z dwóch stron, lekko rozbić tłuczkiem otrzymując trochę bardziej płaskie filety, mniej więcej jednakowej grubości. Wymieszać śliwki z  tymiankiem(...)środkowej części piekarnika na 20 - 25 minut (mniejsze roladki piec krócej niż większe). Moje roladki podałam na delikatnie podduszonym szpinaku na oliwie z oliwek aromatyzowanej czosnkiem z dodatkiem suszonych pomidorów

Kuchnia w opałach
Kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą 278

urozmaicić ich smak. Tym razem przygotowałam kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą. Składniki na kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą, ok. 12 sztuk: 600 g mięsa drobiowego z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 3 sztuk) 1 jajko 1 bułka pszenna 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku ½ czerwonej papryki ½ zielonej papryki(...)kotletów drobiowych. Formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w mące z obu stron. Smażymy kotlety partiami z obu stron na rumiano, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kotlety podałam z sałatką z pomidorów, ogórków i sałaty. Smacznego!   The post Kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybkie curry z piersi kurzych 127

To danie wyszło super, nie jest zbyt ostre. Zaletą tego dania jest to że robi się w ekspresowym tempie. Kilkanaście minut i obiad gotowy, a do

Kuchnia Pokoleń
Filety z cukinii w chrupiącej panierce 142

używam do kalafiorowego kurczaka , więc z tego skorzystałam i za dużo wymyślania nie miałam W każdym razie obiadek z filetami z cukinii wyszedł pyszniutki! Polecam Składniki: panierka do kalafiorowego kurczaka (tym razem bez ostrych dodatków, żeby dzieci mogły to przełknąć ) cukinia olej do smażenia Wykonanie: Panierka: W jednym naczyniu mieszamy siemię lniane z wodą i odstawiamy. W drugim naczyniu mieszamy(...)głębokim oleju aż do zarumienienia ze wszystkich stron. Usmażone filety układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, że wchłonął nadmiar oleju. Podajemy z ziemniakami i sałatką np. z ogórka, pomidora i sałaty zielonej w pomarańczowym sosie . Smacznego! Artykuł Filety z cukinii w chrupiącej panierce pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Paleo tacos, wrapy z mięsem indyczym. 125

się tak przyjęło jak guglować, flesz, jogging i parę innych? Ale z braku lepszego określenia niech będą wrapy, albo paleo tacos też piknie. Staram się gdzie mogę zastąpić mięso kurczaka mięsem indyczym, które jest zdecydowanie zdrowsze. Pisałem już o tym przy okazji przepisu na mięso indyka w kolendrze. Przypomnę tylko , że mięso tego ptaka jest mało kaloryczne (100g to około(...)wtedy 1 łyżeczkę) 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczka papryki ¾ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki rosołu Do posypania: Jak zwykle to co lubicie, albo co macie pod ręką – pełna dowolność, np: pomidory czerwona cebula awokado kolendra marchewka natka pietruszki papryka bazylia Przygotowanie: Na wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czekamy około 3 minut, aż się zarumieni. Potem wrzucamy mięso

PaleoLife
Indyk z warzywami i ryżem 194

Indyk z warzywami i ryżem to jednogarnkowe bardzo syte i zdrowe danie obiadowe. Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a z całą pewnością stworzycie niepowtarzalną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Burgery z indyka nowocześnie i tradycyjnie 195

kulinarne zaskakują pozytywnie i zapisują się w rozdziale do powtórzenia. Tym razem padło na burgery z indyka. Niby nic nadzwyczajnego, ale liczą się dodatki ;) 350 g mięsa mielonego z kurczaka  1 ząbek czosnku 1 marchewka  1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki pietruszki suszonej  0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki oregano(...)kotletów.  Kiedy kotlety się smażą możemy przejść do dodatków. I teraz czas na bitwę smaków: nowocześnie czy tradycyjnie.  Burger tradycyjny to oczywiście bułka, kotlet, roszponka lub sałata, pomidor, żółty ser. Jedną część bułki smaruję majonezem, a drugą ketchupem. Burger nowoczesny także ma tę samą bułkę, kotlet i jest też majonez i ketchup, ale dla odmiany zawierał roszponkę, kiwi

Emskie Smaki
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 307

To danie przygotowywałam pierwszy raz w życiu wieki temu, właściwie zaraz po tym jak firma Unce Bens weszła na polski rynek. Ich słoiczek z sosem słodko

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym 166

Macedończycy dopasują się bezproblemowo do naszych gust. Jeżeli chcemy coś bardziej przypieczone, mniej słone, z większą ilością tego i owego, to takie właśnie dostaniemy. Moje podniebienie doceniło również kurczaka w sosie miodowym, a także przepyszną pastę czosnkową dodawaną do chleba (czosnek blendowany z oliwą, czasem z dodatkiem cytryny). Macedonia rozwija się niezwykle szybko, z ogromnym naciskiem na turystykę. Mimo(...)ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii Sól, pieprz 2 łyżki oliwy około 2-3 szklanki bulionu warzywnego Sos: 700-800 g świeżych pomidorów (lub puszka krojonych pomidorów) 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka suszonej papryki (np. z czosnkiem i bazylią -są takie

Moja Mama Gotuje
Szybkie kanapki z pasztetem 121

osobom na diecie niskocholesterolowej lub niskoenergetycznej. Natomiast wątróbki to doskonałe źródło prowitaminy A potrzebnej do utrzymania zdrowej skóry oraz zabezpieczenia przed infekcjami. Pasztety drobiowe mogą być przyrządzone z mięsa kurczaka, gęsi, kaczki lub wątróbki z kurcząt. Ich delikatna kremowa konsystencja oraz delikatny smak doskonale współgrają z szeregiem dodatków. Łączenie smaków Najczęściej w sklepach spotykamy pasztety pieczone, sporządzone z mięsa drobiowego(...)ciemnym pieczywem – chlebem oraz bułkami. Aby wydobyć jego smak możemy wcześniej posmarować kromki masłem lub margaryną. Na śniadanie lub do pracy przygotujemy klasyczne kanapki z warzywami – przekładamy kromki sałatą, pomidorem, ogórkiem czy papryką i rzodkiewką. Smak pasztetu w połączeniu z warzywami będzie jeszcze bardziej wyrazisty oraz aksamitny. Idealne połączenie stanowi w połączeniu z produktami kiszonymi: ogórkami, marynowaną papryką lub patisonami

Moja smaczna kuchnia